• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliminujemy gluten. Realna potrzeba czy "taka moda"?

Malwina Talaśka
24 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy.

Jest w pieczywie, słodyczach, mięsie, a także w piwie i produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie około 1 proc. Polaków.




Planujesz przejść na dietę bezglutenową?

Czy gluten naprawdę nam szkodzi? Czy powinniśmy całkowicie wykluczyć go z diety? A może ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, że to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności.

Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?



- Kiedyś nie mówiło się o problemach z nietolerancją glutenu, jednak wynika to m.in. z tego, że przede wszystkim kilkadziesiąt lat temu nie było takiego postępu medycyny. Nawet jeśli nasi dziadkowie mogli mieć problemy z glutenem, to lekarze niekoniecznie potrafili nazwać ten problem i zweryfikować jego przyczyny - uważa dietetyk Aleksandra Rodziewicz.
Jak przekonuje, najnowsze badania dowodzą również, że we współczesnej pszenicy jest wyższa zawartość glutenu niż dawniej. Co ciekawe podobne badania dowodzą, że gluten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Gluten zawarty jest w pieczywie. Gluten zawarty jest w pieczywie.
Jak się okazuje obniża on poziom trójglicerydów, a także pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Z tej przyczyny, o ile nie zaobserwujemy objawów jego nietolerancji ani innych podstaw stwierdzających u nas zaburzenia związane z glutenem, nie musimy koniecznie eliminować go z codziennego jadłospisu.

- Ważne, abyśmy sami, bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, nie przechodzili na dietę bezglutenową. Konieczne jest wykonanie badań, aby zyskać pewność, że jest to niezbędne. Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana - tak, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika - mówiła dietetyk.

Gluten - co to?



Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Możemy znaleźć go w pieczywie, mięsie mielonym, wędlinach, a także m.in. w herbatnikach, ciastkach, biszkoptach, paluszkach, w panierkach do mięs i ryb, mleku, jogurtach, serkach topionych, śmietanie, słodyczach, herbacie, kawie i w wielu innych produktach. Pełna lista znajduje się tutaj.

Jednak należy pamiętać, że gluten powstaje w środowisku wodnym. Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta. Gluten może być czynnikiem powodującym różnego stopnia zaburzenia jak: celiakię, alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie. Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie.

Czym jest celiakia?



Osoby, których organizm nie toleruje glutenu cierpią na celiakię. Chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Do niedawna celiakię postrzegano jako rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety, jednak nic bardziej mylnego. Wciąż spotyka się osoby "wyleczone" z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

W Polsce na tę chorobę cierpi około 1 procent Polaków i liczba zachorowań stale rośnie. Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną jest biopsja jelita cienkiego. Z badań wynika, że aż u 80 - 90% osób chorych - choroba ta pozostaje niezdiagnozowana.

Celiakia - objawy



Objawy choroby występują w różnym stopniu nasilenia, dlatego wyróżnia się trzy typy celiakii: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa i ukryta. Do najczęstszych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle stawów, anemia, nietolerancja laktozy, uporczywe afty oraz zmiany skórne. W przypadku kobiet może powodować poronienia. Celiakia może również wywoływać objawy na podłożu psychicznym jak depresja, wahania nastrojów, migrenę bądź zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić m. in. do osteoporozy, anemii, a nawet w najgorszym wypadku do nowotworu układu pokarmowego.

Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze. Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze.

Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?



Niewątpliwie osoby chore na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas robienia zakupów czy jedzenia poza domem. Jednak nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom.

Jeśli nie zaobserwowaliśmy u siebie podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing. Na sklepowych półkach znajdujemy coraz więcej produktów z informacją o zmniejszonej zawartości glutenu, które są jednocześnie znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane.

Opinie (106) 1 zablokowana

  • Bzeglutenowcy,wegetarianie,weganiei jeszce inny oszołomy to wszystko dla ludzi bez własnego mózgu! (7)

    Ktos musi myslec za nich ,wegetarianie to 1 etap potem i tak wiekszosc przechodzi do wegan bo to sa sekty .Jak wszystkie sekty przyszły do nas z zachodu bo bezmózgowcy sa na całym swiecie ! Najwazżniejsze ze mozna nanich sporo zarobic.Sam znam kupla które w epitetach sie onich wypowiada a prowadzi dal nich bar bo ma niezły zysk.
    U wegan niema biedaków!!Kazdy z nich całkiem nieźle zarabia!! I oto chodzi by doić bezmózgowców:)

    • 20 21

    • Napisałeś to tak, jakby weganizm warunkował bogactwo. (3)

      A to jest po prostu fanaberia hisperiady, której się w d... przewaraca od zastanawiania się, co by tu jeszcze wykombinować "oryginalnego".

      Kiedyś ludzie rzadko byli bogaci. Jedli to, co było dostępne, zwykle niewiele i ciężko pracowali. Czego jak czego, ale alergii to oni na pewno nie miewali. Ani nadwagi.

      • 6 6

      • Ci z alergią, po prostu, nie przeżywali...
        Dzieciaki z celiakią, na pewno.

        • 8 1

      • nadwagę mieli na pewno- szczególnie na wsiach

        gdzie największy posiłek był zjadany pod wieczór, często tłusty i mączny.
        Moja babcia rocznik 1911 ciężko pracowała na roli, urodziła 6-tkę dzieci,
        nadwagę miała sporą tak jak i jej siostry, kuzynki, i większość kobiet na wsi.
        Jeździłem tam latami co roku na wakacje jako dzieciak , znałem prawie wszystkich.

        • 4 1

      • Trochę racji ma

        Bo bycie "cool i true wege" jest przywilejem dzieciaków z bogatych, miejskich domów, ewentualnie celebrytów etc. Jak na wege (czy tam wegan, jeden wuj) mają się lansować np. pasterze z Kirgistanu czy rybacy z Filipin? Musieliby porzucić swój kraj, wyrąbać kolejny kawał Amazonii i raczyć obficie hipsterską parówką sojową xD
        90% ludzi ma inne problemy i statystyki są nieubłagane też dla różnych weganów, neo czajldów czy anarchistów - 80-90% z nich nagle rezygnuje z lansu kiedy nagle czas dorosnąć i pora się zmierzyć z życiem.
        Sam kiedyś grałem w kapeli i byłem anarchistą oraz buntownikiem, jednak w końcu trzeba było dorosnąć. Dziś jak pomyślę, jakie wtedy miałem problemy to się śmieję i tak samo śmieję widząc kolejnych subkulturowców :D

        • 3 0

    • (1)

      Celiakia jest chorobą o tak wyrazistych i uciążliwych objawach, ze poważnie utrudnia normalne życie. To nic zabawnego.
      A dzięki modzie łatwiej zdobyć pożywienie i ceny nieco spadły

      • 8 1

      • Ale moda też zwiększa ryzyko oszustw, żywność niby-bezglutenowa ale bez odpowiedniej staranności w unikaniu zanieczyszczeń. Osoby z ciężką postacią celiakii mogą mieć objawy nawet po używaniu noża, którym wcześniej krojone było pieczywo glutenowe. Przygotowanie rzeczywiście bezglutenowej żywności to zawsze będą ogromne koszty, bo wymaga całkowicie odrebnych linii produkcyjnych.

        • 4 0

    • Racja, podobnie inni znachorzy...

      ... i ich "cudowne diety". Niedawno taki znachor zagłodził dziecko, bo rodzice naczytali się głupot w necie.
      Prym w produkowaniu i propagowaniu bulszitu wiodą jednak zdecydowanie różni "wege" a na ich forach i stronach można się pośmiać z prawdziwej kumulacji najmodniejszych dziś teorii spiskowych, od prostych antyszczepionkowców, bezglutenowców, antylekowców, człowiek jest owocożerny itp. po np. zwolenników kreacjonizmu czy wyznawców idei, że ziemia jest płaska a reszta to spisek NASA i USA.
      Niedawno się np. dowiedziałem, że mleko to płynne mięso, którym Hitler wytruł Żydów a Saddam Husajn Kurdów xD

      • 1 1

  • komentarze jak zwykle z cyklu "nie znam się to się wypowiem" i hejterstwo (5)

    życzę wszystkim fantastycznym wykpiwaczom, żeby mieli problem u siebie albo dziecka, który zmusi ich do douczenia się, że antyglutenowa nagonka to nie tylko moda, ale realna potrzeba. Jak czegoś nie znacie, to się nie wypowiadajcie. To, że was problem nie dotyczy (albo o tym nie wiecie, stawiam na to drugie), nie znaczy, że nie istnieje. Polecam uwadze zwłaszcza ludziom z problemami tarczycy, jelitowymi oraz ludziom z wszelkimi chorobami na tle autoimmunologicznym.

    • 23 13

    • (2)

      Są ludzie chorujący na celiakię, ale spora część nieceliakalnych nietolerancji glutenu to głupoty, rozpoznawane, że tak nieładnie napiszę, z d*py, albo na podstawie polecanych przez poradnie pseudodietetyczne testów IgG, nie mających żadnej wartości. Do rozpoznania celiakia muszą być obecne przeciwciała i zanik kosmków w bioptacie z dwunastnicy.

      • 13 1

      • To jak pare lat temu z dysleksja. W mojej klasie w liceum nie dopadla tylko mnie i kolegi na 34 osoby! Co prawda wychowaeczyni regularnie nam ja "diagnozowala" ale niestety :).

        • 8 1

      • Ale to się właśnie z d*py diagnozuje (zaczyna)... ;) :)))
        Doświadczeni wiedzą co mam na myśli.

        • 0 1

    • Autoimmunologiczne zapalenia tarczycy mogą współistnieć z celiakią, ale nie muszą, włączanie diety bez glutenowej "bo tarczyca" to czysta głupota, najpierw rozpoznanie, a nie dieta na wszelki wypadek.

      • 7 1

    • Słuchaj idiotko wynalazca diety bezglutenowej sam potwierdził ze sie pomylił!

      Ale ty głupia sie do nauki nie nadajesz bo własnie to potwierdziłas!

      • 2 6

  • (1)

    Gluten mi nie przeszkadza - ale wiem jak to jest gdy w każdym produkcje są składniki których nie możesz jeść.

    • 3 4

    • Nie nie możesz, a nie chcesz..bycie wege to nie obowiązek tylko wymysł.

      • 1 0

  • gluten (4)

    U mnie w gabinecie niemal każda kobieta pyta o gluten w Hashimoto, wszystkie chyba te same fora czytają. A tym czasem nauka światowa mówi że..........? Kto wie, ręka do góry

    • 13 4

    • i co Pan o tym myśli? Koleżanki mi wciskają dietę bezglutenową i laktozową.

      • 0 0

    • gluten-qiuz (1)

      Jeśli ktoś udzieli pełnej ( i zgodnej z prawdą ) odpowiedzi na zadany w moim poście wątek, to daje voucher na konsultację za free lub jak ktoś nie zainteresowany, to stawiam browar w Maneżu, pozdr

      • 0 0

      • jeżeli jesteś takim mądrym człowiekiem, że piszesz na tym forum hejterów, to nie chciałbym takiego prezentu.

        zastanów się, bo się wyda.

        • 0 0

    • ???

      Endokrynolog czyli po maturze, a nie wie, że nie ,, tym czasem'' tylko ,, tymczasem''?

      • 0 0

  • hmm... (2)

    "... a nawet pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową" - skąd te informacje? Wiele źródeł (w tym zagranicznych jak chociażby amerykańskie National Center for Biotechnology Information Search database -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov) podaje, że wręcz przeciwnie - gluten może niszczyć mikroflorę jelitową i prowadzić do chorób autoimmunologicznych. Informacje te oparte są o przeprowadzane badania.

    • 9 4

    • wiesz co najbardziiej ci szkodzi brak mózgu :) (1)

      • 2 5

      • chyba Tobie :))

        ale bez mózgu nie zrozumiesz :)

        • 0 0

  • Precz z glutenem (1)

    Przez ostatnie kilka tysięcy lat ludzie spożywali zboża zawierające gluten i wiecie co? Wszyscy już nie żyją! Jakich więcej dowodów na szkodliwość glutenu potrzebujecie?

    • 28 3

    • hahaha przepraszam za minusa :) tez dałem sie nabrac :) fajna auto ironia

      • 5 1

  • (3)

    Chodziłam przez kilka lat od lekarza do lekarza. A to bóle stawów, objawy jak przy grypie, anemia, zmęczenie, tzw.mgla umysłowa, depresja. Okazało się winny gluten. Odstawiłam i większość objawów przeszła. Więc jak słyszę, że to moda to krew mnie zalewa. U mnie to konieczność.

    • 13 8

    • Cudownie ozdrowiona :) hahaha no tak wkocu znachrostwo u ludzi bez mózgu ma bardzo silną sugestie (2)

      A lekarze naturalnie nie potrafia leczyć człowieka :)

      • 5 7

      • odstawienie glutenu to nie szarlataneria, to pp prostu jedna z wielu diet---każdy próbuje co mu odpowiada

        najważniejsze, że skutkuje- tego się trzymać.
        Mój maż, teoretycznie zdrowy chłop, miał ciągle wzdęcia i biegunki,
        doszło do tego, że zawsze nosił ze sobą zestaw higieniczny "emergency"...

        Gdy wyeliminował nabiał z jedzenia- nie ma wzdęć, nie ma biegunek---widocznie coś było na rzeczy.

        • 4 1

      • kto pisze takie kretyniady?

        inni mają problem, a ty nie, więc suię ciesz, a nie obrażasz innych.

        Nie śmiej się dziadku z cudzego przypadku...

        • 0 0

  • (2)

    ZRESZTĄ jest celiakia, nietolerancja i nadwrażliwość na gluten. Pszenica jest w ten sposób uprawiana aby szybko rosła,nie gmiła i nie latały ją różne choroby .To już jest inna uprawa niż 50lat temu. Uprawa ma być szybka i tania.

    • 8 4

    • Sorki za literówki

      • 0 0

    • No tak, jest źle, bo w Europie nikt nie umiera z głodu. Średniowieczne odmiany były takie zdrowe. Dlatego jeszcze w drugiej połowie XIX wieku setki tysięcy ludzi zmarły śmiercią głodową na terenach dzisiejszej Finlandii i Szwecji. Bo były słabe zbiory.

      • 3 3

  • (2)

    Ja rozumiem, że są ludzie chorzy, którzy faktycznie nie tolerują glutenu, ale w ostatnim czasie ani nie odnotowano wzrostu zachorowalności ani wzrostu wykrywalności tej choroby. Dlaczego tak modny stał się napis "gluten free"? A dlatego, że to kolejna moda, tak jak weganizm, wegetarianizm, frutarianizm i inne "nizmy". Ludzie faktycznie chorzy powinni się cieszyć, bo dzięki fanaberii hipsterów mają łatwiejszy dostęp do żywności jaką mogą jeść, ale przypominam, że takich ludzi jest garstka na całe społeczeństwo.

    • 15 3

    • nie musisz kupowac gluten free, a jest wolny rynek i produkowac mogą co chcą (1)

      widocznie jest popyt

      • 3 2

      • Na bullshit zawsze jest popyt

        Sprzedaż "cudownego środka" na aledrogo: 500 sztuk.
        A gdy Einstein opublikował teorię względności? Hejty!
        Ludzi kochają ideologię bo ona daje proste odpowiedzi na trudne pytania, stąd wiara w jakieś "zakwaszenie organizmu" czy inne bzdury, zręcznie propagowane przez productentów pseudo-medycznych wyrobów i wspierane głupotą hipsterów.

        • 4 1

  • Przez kilkaset lat nikt niemiał problemów z gutenem!!Do momentu jak jedna osoba przedstawiła badania które sama błednie (2)

    Bez glutenowa dieta jest dla bezmózgowca!!! Bo od lat panuje moda na diety dla bezmózgowców wczesniej była białkowa ,tylko ze jak po kazdej diecie okazuje sie ze jest szkodliwa dla zdrowia i tylko modą na diety .
    Ten co wymyslił mode na diete bezglutenową ponownie wykonał badania i potwierdził ze wczesniej je zle wykonał.

    Moda ma słuzyc tylko jednemu ma przynosic ogromne zyski!!I tak właśnie jest teraz nawet karmę dla psa sprzedają bezglutenową :) to właśnie pokazuje jaki to cyrk jest !!

    I nagle wszystkie bezmózgowce mają nietolerancje glutenu :)

    Szkoda ze nie panuje moda na dietę bez cukru!!! Bo ta poprawiła by stan zdrowia bardzo szybko !! Tylko co jest przecukrzone to sie lepiej sprzedaje!!

    • 8 14

    • a ja odstawiłam gluten i migreny- jak ręką odjął

      nie od razu- po 3 tygodniach, czuję się świetnie

      • 4 2

    • Zamiast pisać pitoly zapiznsh się z najnowszymi badaniami Lanceta dot. Szkodliwości u niektórych diety z glutenem.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane