• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliminujemy gluten. Realna potrzeba czy "taka moda"?

Malwina Talaśka
24 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy.

Jest w pieczywie, słodyczach, mięsie, a także w piwie i produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie około 1 proc. Polaków.




Planujesz przejść na dietę bezglutenową?

Czy gluten naprawdę nam szkodzi? Czy powinniśmy całkowicie wykluczyć go z diety? A może ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, że to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności.

Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?



- Kiedyś nie mówiło się o problemach z nietolerancją glutenu, jednak wynika to m.in. z tego, że przede wszystkim kilkadziesiąt lat temu nie było takiego postępu medycyny. Nawet jeśli nasi dziadkowie mogli mieć problemy z glutenem, to lekarze niekoniecznie potrafili nazwać ten problem i zweryfikować jego przyczyny - uważa dietetyk Aleksandra Rodziewicz.
Jak przekonuje, najnowsze badania dowodzą również, że we współczesnej pszenicy jest wyższa zawartość glutenu niż dawniej. Co ciekawe podobne badania dowodzą, że gluten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Gluten zawarty jest w pieczywie. Gluten zawarty jest w pieczywie.
Jak się okazuje obniża on poziom trójglicerydów, a także pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Z tej przyczyny, o ile nie zaobserwujemy objawów jego nietolerancji ani innych podstaw stwierdzających u nas zaburzenia związane z glutenem, nie musimy koniecznie eliminować go z codziennego jadłospisu.

- Ważne, abyśmy sami, bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, nie przechodzili na dietę bezglutenową. Konieczne jest wykonanie badań, aby zyskać pewność, że jest to niezbędne. Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana - tak, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika - mówiła dietetyk.

Gluten - co to?



Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Możemy znaleźć go w pieczywie, mięsie mielonym, wędlinach, a także m.in. w herbatnikach, ciastkach, biszkoptach, paluszkach, w panierkach do mięs i ryb, mleku, jogurtach, serkach topionych, śmietanie, słodyczach, herbacie, kawie i w wielu innych produktach. Pełna lista znajduje się tutaj.

Jednak należy pamiętać, że gluten powstaje w środowisku wodnym. Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta. Gluten może być czynnikiem powodującym różnego stopnia zaburzenia jak: celiakię, alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie. Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie.

Czym jest celiakia?



Osoby, których organizm nie toleruje glutenu cierpią na celiakię. Chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Do niedawna celiakię postrzegano jako rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety, jednak nic bardziej mylnego. Wciąż spotyka się osoby "wyleczone" z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

W Polsce na tę chorobę cierpi około 1 procent Polaków i liczba zachorowań stale rośnie. Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną jest biopsja jelita cienkiego. Z badań wynika, że aż u 80 - 90% osób chorych - choroba ta pozostaje niezdiagnozowana.

Celiakia - objawy



Objawy choroby występują w różnym stopniu nasilenia, dlatego wyróżnia się trzy typy celiakii: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa i ukryta. Do najczęstszych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle stawów, anemia, nietolerancja laktozy, uporczywe afty oraz zmiany skórne. W przypadku kobiet może powodować poronienia. Celiakia może również wywoływać objawy na podłożu psychicznym jak depresja, wahania nastrojów, migrenę bądź zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić m. in. do osteoporozy, anemii, a nawet w najgorszym wypadku do nowotworu układu pokarmowego.

Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze. Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze.

Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?



Niewątpliwie osoby chore na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas robienia zakupów czy jedzenia poza domem. Jednak nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom.

Jeśli nie zaobserwowaliśmy u siebie podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing. Na sklepowych półkach znajdujemy coraz więcej produktów z informacją o zmniejszonej zawartości glutenu, które są jednocześnie znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane.

Opinie (106) 1 zablokowana

  • To zależy od osoby---

    ja gdy odstawiłam gluten, "pozbyłam" się migren,
    na które cierpiałam od ponad 25 lat,

    odżyłam, mam full energii,
    nie wiem, czy "wmówiłam" to sobie, czy rzeczywiście chodziło o gluten?
    W każdym razie- całą rodziną cieszymy się z efektu.

    p.s. efekt uboczny- schudłam 8 kg, choć byłam zawsze szczupła, i tu akurat chciałabym trochę przytyć.

    • 7 3

  • mojemu miglancowi na mrozie gluten z nosa leci

    • 3 3

  • gluten? (2)

    A ile z tych produktów zawierających gluten jest zdrowych? Herbatniki, ciastka? I jakim cudem w mięsie mielonym znajduje się gluten? Marna ta wasza dietetyczka.

    • 5 2

    • (1)

      Bo gluten jest tańszy niż 100 %mięsa. Poczytaj sobie składy mięsa, które kupujesz. Wiem, bo wcale nie jest to łatwe dostać mięso, wędliny BG.

      • 1 2

      • A jak zmielę w domu, to też się w nim nagle zmaterializuje gluten?

        Kto zdrowy na umyśle kupuje paczkowane mięso mielone z dodatkami?

        • 1 0

  • Koniecznosc ! couse pszenica obecnie to RAK ~! MUROWANY end BOMBA TOKSYN !

    lucie blagam nie jcie tego jusz !

    • 1 2

  • nie (1)

    Ja za bardzo lubię piwo, szczególnie perełkę, żeby móc zrezygnować z glutenu. ;D

    • 0 1

    • Czeski browar Bernard robi bezglutenowe (>20mg/l), są też polskie próby, całkiem udatne.
      I gdyby na prawdę Cię dopadło, gwarantuję, na pewno byś zrezygnował... ;)

      • 1 1

  • Mój gluten (2)

    Ja niestety musiałam przejść na dietę bezglutenową. Gdyż bardzo spadała mi waga ciała. Około 20 kg i mimo że jadłam chudłam na końcu już nie mialam siły chodzić lekarz nie wiedział co mi jest. Aż znalazłam się w szpitalu. Tam porobiło mi badania i okazało się, że mam celiakie. I tak jakieś już cztery jestem na diecie bezglutenowe nauczyłam się na miej funkcjonować chodź rodzina żywi się normalnie. Byłam po 50 gdy mnie to dopadło.

    • 5 2

    • Miałaś ją wcześniej tylko teraz się uaktywniła bądź przeszła z fazy utajonej w objawowa

      • 2 1

    • Mogli tasiemca sprawdzić, bo od tego się tak chudnie

      • 0 0

  • Karolina (1)

    Jestem matka dziecka chorego na celiakie i cukrzycę. 4 latek i uwierzcie że to nie kaprys tylko przymus . Jeżeli chce żeby moje dziecko rosło i było zdrowe przestrzegam diety. Dieta mega droga raczej nie dla mody ......

    • 6 2

    • Owszem kaprys

      • 0 3

  • Gluten-sruten (1)

    Wyeliminujcie gluten, laktozę, mięso, cukier, sól a później do apleki po suplemenciki diety.... Banda idiotów. Na prawdziwą nietolerancje glutenu czy laktozy choruje promil ludzi, a na diecie co druga osoba, ale cóż począć jak media serwują im 24h/dobę taką papkę i robią budyń z mózgu.

    • 2 4

    • każdy je tak, by się dobrze czuć

      gdy odstawiłam gluten, skończyła się anemia i nikt nie wie dlaczego

      • 0 0

  • biegam, trenuję, robię życiówki i to wszystko bo nie jem glutenu (1)

    gluten zatyka, gluten jest niedobry, życie bez glutenu to inna jakość!

    • 1 2

    • hehehe dobre ;P

      • 0 0

  • Gluten free

    Białko zawarte w zbożach jest szkodliwe dla osób z nietolerancją. Spożywanie glutenu prowadzi do zaniku kosmkow jelita cienkiego. Natomiast jest wartościowe dla osób tolerujacych gluten. Celiakia choroba genetyczna może przebiegać bezobjawowo, jest cichym zabójczą. W celu zdjagnozowania "choroby" na początku można wykonać biopsje jelita cienkiego wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii (skierowanie można dostać od lekarza rodzinnego) lub uzyskać skierowanie do gastroenterologa.
    Badanie gastroskopii wykonać można, np w Szpitalu Wojskowym w Helu, a gastroenterolog jest w szpitalu w Pucku.
    Nietolerancje glutenu to nie choroba :-)

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Cierpisz z powodu fobii społecznej? Nie wiesz jak sobie pomóc?

konsultacje

Najczęściej czytane