- 1 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (65 opinii)
- 2 Nowy rektor GUMed wybrany (97 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
Dieta wegetariańska: nie zawsze idealna
Dietę wegetariańską jako swój codzienny sposób żywienia wybiera coraz więcej osób. W restauracjach coraz częściej pojawiają się pyszne, wegetariańskie opcje. Stosowanie diety wegetariańskiej niesie za sobą wiele różnorodnych korzyści, ale warto również zastanowić się nad zagrożeniami, które mogą wynikać z jej nieumiejętnego stosowania. W dzisiejszym artykule podsumuję zarówno korzyści, jak i zagrożenia wynikające z wegetarianizmu. Poprzednio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o pysznych śniadaniach bez chleba.
- Dieta wegetariańska - charakterystyka
- Dieta wegetariańska - korzyści
- Dieta wegetariańska - zagrożenia
- Podsumowanie
Dieta wegetariańska - charakterystyka
Podstawą diety wegetariańskiej jest duża ilość warzyw i owoców, nasiona roślin strączkowych oraz różnorodne produkty zbożowe. Odmian diet wegetariańskich jest bardzo dużo, dlatego czasami w diecie wegetarian pojawiają się także nabiał oraz jajka, czasami wyklucza się jedynie mięso czerwone, a czasami stosuje bardzo wiele ograniczeń jak w przypadku weganizmu czy skrajnych odmian wegetarianizmu, takich jak witarianizm i frutarianizm.
Dieta wegetariańska - korzyści
Wegetarianizmowi przypisuje się szereg pozytywnych skutków, takich jak profilaktyka i leczenie chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów, np. nowotworu jelita grubego. Stosowanie diety wegetariańskiej często pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi do prawidłowych poziomów, a także obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze. Wyższe spożycie warzyw i owoców oraz strączków pozytywnie wpływa na jelita, dzięki czemu wegetarianie rzadziej zmagają się z zaparciami. Styl odżywiania oparty na roślinach również sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co sprawia, że wegetarianie rzadziej zmagają się z otyłością i nadwagą.
Korzyści z diety wegetariańskiej wynikają przede wszystkim z tego, że wegetarianie w porównaniu do osób stosujących tradycyjną dietę, spożywają o wiele mniej tłuszczów nasyconych zawartych głównie właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zdrowa dieta wegetariańska obfituje w niskoprzetworzone produkty, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu.
Ciekawe imprezy kulinarne w Trójmieście
Niejednokrotnie osoby przechodzące na wegetarianizm również dbają o prowadzenie prozdrowotnego trybu życia, co ma niebagatelny wpływ na stan ich zdrowia. Eliminacja dużej ilości soli, cukru oraz tłuszczów trans z diety, a także dostarczanie bardzo dużych ilości witamin, antyoksydantów, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, pochodzących z roślinnych źródeł pokarmowych, przekłada się na niemałe korzyści wynikające z diety wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska ma niewątpliwie wiele korzyści, o których napisałam wyżej, ale zważając na coraz większą popularność wegetarianizmu, należy również zwrócić uwagę na pewne zagrożenia, które kryją się za tym sposobem odżywiania.
Dieta wegetariańska - zagrożenia
Dieta wegetariańska, jak każda inna zdrowa dieta, powinna obfitować w witaminy i składniki mineralne, odpowiednie ilości białka oraz zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. Jeśli nasz wegetarianizm opiera się na wegetariańskich fast-foodach, wyłącznie smażonych i mało odżywczych potrawach, trudno jest mówić o jakichkolwiek korzyściach wynikających z prowadzenia tego sposobu żywienia. Samo pomijanie mięsa i niezastępowanie go innymi wartościowymi produktami roślinnymi, takimi jak na przykład strączki i ich przetwory, może wiązać się z wystąpieniem niedoborów niezbędnych składników, czyli między innymi białka, żelaza i witaminy B12. Składniki te znajdują się w bardzo dobrze przyswajalnej formie właśnie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Kolejnym niedoborowym składnikiem w diecie wegetariańskiej może być wapń, gdy wykluczeniu z diety podlega nabiał. W celu zapobiegania niedoborom warto więc kupować produkty roślinne wzbogacane w te składniki, a w razie potrzeby, koniecznie po uprzednich badaniach laboratoryjnych, włączyć odpowiednią suplementację.
Podsumowanie
Dieta wegetariańska to zdrowy i bardzo korzystny sposób żywienia. Warunkiem czerpania korzyści z wegetarianizmu jest jednak dobre bilansowanie diety, stosowanie różnorodnych produktów w diecie, a także kupowanie artykułów spożywczych wzbogacanych w brakujące składniki.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2022-11-17 08:33
Nasza kuchnia od dawien dawna opierała sie na tłuszczu zwierzęcym i mięsiwach. (5)
Pyry ze smalcem albo chleb ze smalcem. Za mało warzyw za dużo mięsa, zgadzam się. Wiem że ciężko odejść od obyczajów u nas przyjętych jak schabowy w panierze na tłuszczu ale po warzywach naprawdę ma się wrażenie lekkości. Oczywiście uważam, że jest to wybór każdego człowieka i nie powinno się nikomu narzucać kto jak się ma odżywiać. Jednak jak czujesz się źle po tłustych mięsnych posiłkach to warto spróbować, tylko dla samego siebie. Najważniejszy jest dobry balans i bilans.
- 45 21
-
2022-11-17 09:59
No nie do końca (2)
Mięsiwa to sobie wcinała na codzień tylko szlachta (czyli góra 10% społeczeństwa) a patrząc na jej portrety z tego okresu, raczej nie wyglądała na okaz zdrowia. Zdecydowana większość społeczeństwa na codzień nie mogła sobie pozwolić na mięso i chcąc czy nie chcąc miała dietę oparta bardziej o warzywa. To względnie nowy trend, że kilo wieprzowiny kosztuje niewiele więcej niż kilo pomidorów tylko jak to możliwe, niech każdy odpowie sobie sam :)
- 24 1
-
2022-11-17 12:42
Nieprawda. (1)
Warzywa w Polsce pojawiły sie dosyć późno, głowna dieta to były ziemniaki, buraki i zboża które można było długo przechowywać oraz mleko. Kalafiory czy inne warzywa to był rarytas dla szlachty długo niedostepny dla parobków. Mięsa tez wstępowały tylko że ubijało sie jedne zwierze a dzieliło sie je na części dla wszystkich w danej osadzie.
- 3 4
-
2022-11-17 15:05
a ziemniak i burak to zwierzęta?
- 8 0
-
2022-11-17 09:38
na mięsiwach to się opierała dieta osób, które było na to stać XD
- 20 1
-
2022-11-17 08:51
Przecież można jeść to i to. Mam dzisiaj ochotę na wątróbkę z cebulką, jutro będę miał ochotę na powiedzmy
ryż z warzywami lub bukiet surówki warzywnej. Trzeba od razu o tym pisać eseje? Dziwny ten świat się robi. A już najbardziej przezabawne jest udowadnianie, że moja dieta jest najzdrowsza i najlepsza dla każdego :) Tak jakby wszyscy byśmy byli dokładnie tacy samy i mieli takie same potrzeby.
- 14 4
-
2022-11-17 07:20
Dieta? To nie żadna dieta a sposób odżywiania (7)
Moja znajoma z pracy od 28 lat wegetarianką i nie jest na żadnej diecie a na sposobie odżywiania. Ona się nie odchudza (zresztą nie musi). Kto zadecydował że ludzie nazywają to dietą?
- 74 47
-
2022-11-17 11:46
u lekarza...
u lekarza też usłyszysz, że "ma Pan złą dietę", zamiennie ze "złym sposobem odżywiania się" - ale lekarz nie patrzy na twój tyłek, jak Ty na koleżanki z pracy - i nie myśli sobie - ten to ma złą dietę, bo jest na redukcji, a je jak na masę - powiedz - szukanie problemów w życiu to twoje hobby? Czy tyłek koleżanki tak pociąga, że robisz z siebie pa...
- 3 0
-
2022-11-17 10:07
Chciałeś chłopczyku zabłysnąć zdolnościami lingwistycznymi,
ale coś Ci nie wyszło.
- 3 2
-
2022-11-17 08:56
definicja diety to sposób odżywiania
- 6 1
-
2022-11-17 08:35
Słownik PWN się kłania
, oparty na zasadach dietetyki sposób żywienia się człowieka, charakteryzujący się ustalonym pod względem jakości, ilości i urozmaicenia doborem pokarmów, dostosowanym do potrzeb organizmu
- 7 1
-
2022-11-17 08:18
Ci, którzy bezrefleksyjnie kalkują z angielszczyzny.
Tak samo teraz każda ścieżka pracy zawodowej to "kariera", co druga rzecz jest czemuś "dedykowana", a wszystkie produkty są "od" firm.
- 14 5
-
2022-11-17 08:10
Mylenie pojęć
Dieta to sposób odżywiania.
- 21 2
-
2022-11-17 07:38
xD dieta to właśnie synonim sposobu odżywiania
- 47 2
-
2022-11-17 07:15
Mieso należy ograniczyć bo jemy go za duzo (12)
Nie jest to dobre dla naszego żołądka i jelit. Ale całkowita eliminacja to też nie jest dobra droga. Trzeba zachować zdrowy rozsądek.
- 71 47
-
2022-11-17 15:03
Odkoleguj się od mojego żołądka i jelit.
- 0 0
-
2022-11-17 13:21
Mięso dobrej jakości nie szkodzi (1)
Diety oparte na mięsie, dobrze sprawdzają się w chorobach metabolicznych. Powielasz nieaktualne już informacje.
- 0 0
-
2022-11-18 10:53
Tego nikt nie neguje. Ale kto je mięso dobrej jakości? Jaki to jest ułamek wszystkich ludzi jedzących mięso?
- 0 0
-
2022-11-17 11:49
(1)
"Nasze" żołądki i jelita? Przepraszam, ale ja mam swoje... Prowadzimy tutaj jakiś uwłaszczenie organów?
- 2 0
-
2022-11-17 11:58
eh
Macia nie jest "twoja", to i żołądki są "nasze" - stop prywatyzacji organów!
- 0 1
-
2022-11-17 09:27
? (3)
a niby czemu całkowita eliminacja mięsa nie jest dobra, masz jakieś fakty do poparcia tej teorii?
jak zastąpisz mięso innym białkiem, to nie ma żadnego problemu!- 14 5
-
2022-11-17 09:58
(2)
Dokładnie tak!
Co takiego wyjątkowego jest w mięsie bez czego nie da się żyć? Wystarczy dostarczać potrzebne do życia makro i mikro elementy. Mądra wegetariańska dieta jest zdecydowanie zdrowsza niż ładowanie w siebie mięsa.- 10 4
-
2022-11-17 10:34
Zostaw te swoje teorie dla siebie (1)
i daj żyć innym. Ja się nie wcinam w twoje burgery z buraka i kartofla
- 6 9
-
2022-11-17 10:43
swoje czy nauki? Warto czasem poczytać i dowiedzieć się czegoś nowego.
- 5 4
-
2022-11-17 08:02
Racja. (2)
I ci co to negują nie mają pojęcia o żywieniu
- 8 12
-
2022-11-17 08:26
Racja (1)
Ludzie przestali jesc bialko z miesa, zastepujac je przetworzonymi cukrami pochodzenia roslinnego. Stad lawina otylosci i chorob metabolicznych, jak nadcisnienie czy cukrzyca. Przestancie wpitzielac trylion razy dziennie i wyrzuccie z diety przetworzone wegle, a organizm sam zacznie sprzatac syf ktory zrobiliscie... Tak organizm dziala i albo z
Ludzie przestali jesc bialko z miesa, zastepujac je przetworzonymi cukrami pochodzenia roslinnego. Stad lawina otylosci i chorob metabolicznych, jak nadcisnienie czy cukrzyca. Przestancie wpitzielac trylion razy dziennie i wyrzuccie z diety przetworzone wegle, a organizm sam zacznie sprzatac syf ktory zrobiliscie... Tak organizm dziala i albo z tego skorzystacie, albo bedziecie sluchali sponsorowanych dietetykow, ktorzy wypersfaduja wam, ze dieta wege jest najlepsza w prywatnym rankingu, a jesc miesa nie mozemy bo zabijamy zwierzeta. :)
- 6 20
-
2022-11-17 08:36
Ciocia, zawsze szczupła, uwielbiała mięso, zero slodyczy (nawet ciast nie lubiła) , makarony, ryż - bardzo rzadko,
a stwierdzono u niej cukrzycę, gdy miała 45 lat, zmarła w wieku 76 l. Moja mama, jej siostra, ma 90 lat, wsuwa słodycze codziennie, jest szczupła, , cukier 82 - 86 maks. Nie każda ,,reguła" jest prawdziwa.
- 16 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.