- 1 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (17 opinii)
- 2 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (15 opinii)
- 4 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (84 opinie)
- 5 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (20 opinii)
- 6 Gdzie dostaniemy się do lekarza w majówkę? (14 opinii)
Dieta, która nie nadwyręży portfela jest możliwa?
27 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat)
Chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale dieta pudełkowa jest dla ciebie zbyt droga? Wiele osób zastanawia się, czy dobrze zbilansowana, zdrowa i nierujnująca domowego budżetu dieta jest w ogóle możliwa. Lista zakupów, planowanie posiłków czy tańsze zamienniki - jak przekonują dietetycy, to klucze do ekonomicznej diety.
- Dobrze zbilansowana dieta zawsze będzie niosła ze sobą oszczędności. Niejednokrotnie spotykałam się z opinią pacjentów, że w czasie stosowania się do jadłospisu nie wydają tak dużo pieniędzy. Prawda jest taka, że jeśli stosujemy dietę, to nie kupujemy dodatkowych produktów. W koszyku sklepowym znajdują się tylko te produkty, które są zapisane w jadłospisie - zauważa Dominika Dietrich, dietetyk kliniczny z Akademii Skutecznej Diety. - Warto więc przestrzegać zaleceń, co może początkowo wydawać się błahe. Ograniczając jedzenie na mieście, alkohol, słodycze jesteśmy w stanie zaoszczędzić naprawdę sporo. Znam pacjentkę, która położyła w samochodzie skarbonkę i kiedy miała ochotę zjeść coś ze stacji benzynowej czy restauracji typu fast food, to za każdym razem wrzucała do niej pieniądze. W ciągu kilku tygodni zaoszczędziła około 900 złotych, które przeznaczyła na nowe ubrania, bo stare były zdecydowanie za duże.
Jak skomponować dietę, aby zaoszczędzić?
Kluczową kwestię odgrywają rozsądne zakupy. W ich trakcie trzeba zwracać uwagę, aby produkty, które znajdują się w koszyku, były w pełni wykorzystane.
- Po pierwsze jedzenie nie może się marnować. Należy także uważać na produkty, które po otwarciu są ważne i dobre do spożycia w krótkim czasie, takim produktem jest np. ser mozzarella, twaróg, jogurt - dodaje Dominika Dietrich.
Droższe lub tańsze zamienniki
Układając nasze menu, możemy niektóre elementy modyfikować i w zależności od możliwości finansowych decydować się na droższe lub tańsze zamienniki. Przykładowo orzechy lub migdały, które są dość drogie, można zamieniać na znacznie tańsze ziarna. Tak samo można postępować w przypadku ryb. Zamiast droższych gatunków można wybrać tańsze i spożywać je tylko raz w tygodniu.
- Ważne jest to, aby w czasie konsultacji dopytać o produkty, które mogą znaleźć się w jadłospisie. Po dokładnym wywiadzie doświadczony dietetyk wie, czy jadłospis musi być bardzo tani, czy można czasami wprowadzić droższy produkt - podkreśla Dominika Dietrich.
Produkty sezonowe
Istotne jest również korzystanie z produktów sezonowych, które dostarczają wartości odżywcze, ale i pomagają zaoszczędzić pieniądze.
- Jeśli mamy miejsce w zamrażarce, możemy kupić ich więcej i zamrozić. Świetnie do tego celu nadają się m.in. truskawki, jagody, maliny, borówki - zauważa Kamila Stoltman z Dobry Dietetyk.
Dieta w zgodzie z budżetem
Pomocne okazuje się również ustalenie tygodniowego lub miesięcznego budżetu, który przeznaczymy na jedzenie.
- Możemy zaplanować w weekend plan posiłków na następny tydzień i zgodnie z nim zrobić zakupy. Przed planowanym wyjściem warto zrobić listę zakupów i trzymać się jej, aby nie ulegać pokusom. Na zakupy nie powinno się także iść z pustym żołądkiem. W sklepie trzeba sprawdzać daty ważności, można kupować produkty na wagę, a nie w opakowaniach, które są zazwyczaj tańsze, i porównywać ceny - dodaje Kamila Stoltman.
Dobre artykuły spożywcze można spotkać w normalnych, dobrze dostępnych i niezbyt drogich sklepach. Najważniejsze jest to, by czytać etykiety. Warto też korzystać z produktów, które akurat są w promocyjnych cenach w sklepie i na ich podstawie wymyślać posiłki.
- Sprawdzajmy także aktualne promocje w sklepach, nauczmy się planować posiłki, aby uniknąć marnowania jedzenia. Dzięki gotowaniu na dwa dni zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i pieniądze - wyjaśnia Kamila Stoltman.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl