• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cukrzyca - choroba cywilizacyjna XXI wieku. Jak z nią walczyć?

JPU
14 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Dzięki szybko wykrytemu stanowi przedcukrzycowemu mamy możliwość przyjmować leki i stosować odpowiednią dietę. Dzięki szybko wykrytemu stanowi przedcukrzycowemu mamy możliwość przyjmować leki i stosować odpowiednią dietę.

Ze względu na powszechność występowania nazywana jest chorobą cywilizacyjną i społeczną. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią co najmniej 3 miliony osób. Cukrzyca, bo o niej właśnie mowa, jest chorobą przewlekłą związaną z zaburzeniami w produkcji insuliny, czyli hormonu wytwarzanego przez trzustkę.



Czy miałeś do czynienia z cukrzycą?

14 listopada obchodzony jest światowy dzień cukrzycy, który przypada w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny, Fredericka Bantinga. Światowy dzień cukrzycy został ustanowiony 30 lat temu przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.

Czytaj też: Większość przyjmuje leki, a 40 proc. choruje przewlekle. Jaki jest stan zdrowia Polaków?

Co to jest cukrzyca?



Cukrzyca wiąże się z zaburzeniami w produkcji insuliny, która jest niezbędna do przenoszenia glukozy z krwi do komórek organizmu. Tam przetwarzana jest na energię. Jeśli nie wykorzystamy jej w ten sposób, zostaje zamieniona i odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i narządów wewnętrznych. O nieprawidłowościach świadczy podwyższony poziom glukozy we krwi.

- Cukrzyca obok otyłości jest jednym z najczęstszych zaburzeń metabolicznych społeczeństw krajów rozwiniętych. Jest to choroba przewlekła, spowodowana zaburzeniem metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczy. Jeszcze 100 lat temu była nieuleczalną i śmiertelną chorobą, obecnie nie stanowi przeszkody w prowadzeniu dobrej jakości życia, w tym także w realizowaniu pasji sportowych. Świadomość społeczeństwa na temat samej choroby, edukacja diabetologiczna dotycząca zdrowej diety i aktywności fizycznej ma znaczenie w zapobieganiu cukrzycy jak i jej powikłaniom - wyjaśnia Aleksandra Czarnecka, studentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą?

Wyróżniamy cukrzycę: typu 1 - insulinozależną, na którą chorują głównie dzieci i osoby młode, typu 2 - insulinoniezależną, na która wpływ ma niezdrowy tryb życia, niska aktywność fizyczna i nieprawidłowe odżywianie, a także stan przedcukrzycowy, w którym stężenie glukozy jest podwyższone, ale nie tak, by stwierdzić cukrzycę. Ostatnim typem cukrzycy jest ciążowa.

- Cukrzyca należy do chorób metabolicznych wynikających z czynnika genetycznego oraz środowiskowego. Cukrzycę dzielimy na cztery typy. Jednym z nich jest cukrzyca ciążowa, którą rozpoznajemy wtedy, gdy w ciążę zachodzi kobieta chorująca na cukrzycę. Hiperglikemię rozpoznaną po raz pierwszy w ciąży traktujemy jako zaburzenie, które może oznaczać cukrzycę ciążową, jak i wykryty w ciąży inny typ cukrzycy. Cukrzycę ciążową w Europie ma od dwóch do sześciu proc. kobiet w ciąży - mówi dr n. med. Joanna Krzemieniewska, specjalista ginekologii i położnictwa Invicta.
Czytaj także: Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Kiedy ją stosować?

Cukrzyca jest pierwszą niezakaźną chorobą, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. W Polsce liczba chorych rośnie o około 2,5 proc. rocznie. Cukrzyca jest pierwszą niezakaźną chorobą, która została uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. W Polsce liczba chorych rośnie o około 2,5 proc. rocznie.

Cukrzyca - leczenie, dieta



Przyjmowanie insuliny i leczenie dietetyczne chorych na cukrzycę ma pomóc w utrzymaniu prawidłowego lub bliskiego normy stężenia glukozy w surowicy. Właściwa dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki czemu we krwi będzie utrzymywało się optymalne stężenie lipidów i lipoprotein w surowicy krwi.

- Dieta chorego powinna być jak najbardziej zbliżona do racjonalnego żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polegać powinna na ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów znajdujących się głównie w słodyczach oraz nasyconych kwasach tłuszczowych, które występują głównie w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego diabetycy powinni zastępować tłuszczami pochodzenia roślinnego. Węglowodany proste zaś powinny być zamieniane na węglowodany złożone, które znajdują się m.in. w produktach pełnoziarnistych - tłumaczy Aleksandra Czarnecka.
Czytaj też: Okiem dietetyka: zamienniki cukru w diecie

W przypadku cukrzycy ciążowej jej rozpoznanie pozwala na szybkie wdrożenie leczenia. Tutaj również stosowanie odpowiedniej diety połączonej z aktywnością fizyczną poprawia stan zdrowia i jest jedną z form leczenia.

- Na początku zalecamy pacjentce odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną w celu utrzymania prawidłowych stężeń glukozy w surowicy. Przestrzeganie odpowiedniej diety dotyczy również pacjentek niebędących w ciąży, a chorujących na cukrzycę, Jeżeli pomimo diety i aktywności nie uzyskamy prawidłowej glikemii należy wdrożyć insulinoterapię. Zdarzają się sytuacje, w których pacjentów leczy się doustnymi lekami, które pobudzają wytwarzanie insuliny - dodaje dr n. med. Joanna Krzemieniewska.

Dietetycy w Trójmieście - znajdź swojego eksperta


Dieta zalecana przy cukrzycy powinna mieć niski indeks i ładunek glikemiczny. Dieta zalecana przy cukrzycy powinna mieć niski indeks i ładunek glikemiczny.

Cukrzyca - co jeść? Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny



Indeks glikemiczny informuje, jak wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu, a ładunek glikemiczny z kolei pokazuje, jaki wpływ ma spożycie danej żywności na zmiany poziomu glukozy we krwi. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym powodują szybki wzrost glukozy we krwi, a produkty z niskim mają niewielki wpływ jej poziom. Zarówno indeks glikemiczny, jak i ładunek glikemiczny to pojęcia, które mają istotne znaczenie nie tylko w leczeniu, ale i profilaktyce cukrzycy typu 2.

- Przykładami produktów węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym są: pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy, kasza gryczana, ryż brązowy, marchewka surowa, suche nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, jabłka, grejpfruty, mleko i niskotłuszczowe produkty mleczne, pomidory, bakłażany, cukinia - dodaje Aleksandra Czarnecka.
Czytaj też: COVID-19 zamienia się w pandemię otyłości?

Warto podkreślić, że wpływ na indeks glikemiczny ma także sposób oraz długość obróbki termicznej. Przykładowo, surowa marchew ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż gotowana.

Diabetycy powinni przestrzegać także ustalonych pór posiłków, które powinny być spożywane regularnie. Należy także ograniczać spożywanie soli.

- Przygotowując posiłki należy stosować gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie, duszenie z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Nie zaleca się smażenia potraw. Warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej, w proporcjach - 3/4 warzywa i 1/4 owoce - mówi Aleksandra Czarnecka.
Życie dziecka z cukrzycą. Życie dziecka z cukrzycą. "To takie funkcjonowanie z tykającą bombą"
JPU

Miejsca

Opinie (59) 2 zablokowane

  • (3)

    Cukier w żywności i kryzys cukrowy to jest bardzo ciekawy historycznie temat. Geneza skąd i dlaczego cukier w żywności. Dlaczego jest rozgraniczenie na etykietach na węgowodany i cukru "w tum cukry" i td. Polecam to ciekawe zagadnienie. Cukier jest przyczyną bardzo wielu śmiertelnych chorób. Mówiąc w skrócie trują nas cukrem, żeby nas później leczyć. Kasa musi się zgadzać, skoro można zarabiać na niszczeniu zdrowia i powodowaniu chorób, żeby później z tych chorób leczyć a przy okazji zarabiać na jednym i drugim to dlaczego tego nie robić?

    • 41 1

    • cukrzycy to jeden wielki biznes dla koncernów farmaceutycznych

      Sami cukrzycy niektórzy przyznają, że raczej koncernom nie zależy na wyleczeniu, tylko nauczeniu żyć z tym. A to oznacza paski testowe i inne wydatki....

      • 12 1

    • dokładnie tak to wygląda, produkcja potencjalnych pacjentów. Cukrzyca jest do wyleczenia trzeba przejść tylko na dietę nisko węglowodanową. Zalecenia lekarzy nie wyleczą cukrzycy tylko maskują objawy lekarze przepisują kolejne tabletki i wmawiają ludziom że to choroba nieuleczalna, dramat.

      • 3 1

    • cukier w żywności podnosi jej atrakcyjność smakową, a to powoduje że taki produkt łatwiej sprzedać. Nikt nas intencjonalnie nie truje. Nie ma tu żadnej zmowy ani spisku. Niemniej, cukier przyczynia się oczywiście do wielu chorób. Jest białą trucizną. Lepiej zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem. Ten drugi naturalnie występuje w wielu roślinach, od owoców po wodorosty, a pierwszy w brzozie. Oba mają niski indeks glikemiczny. Dodatkowo nie powodują próchnicy.

      • 0 0

  • Trzeba po prostu nie jeść słodycze (3)

    I kropka

    • 9 28

    • Trzeba też korzystać z dobrodziejstw deklinacji.

      • 12 0

    • Hahahahha

      • 3 0

    • Dziękuję

      Doktorze. Ile jestem winien?

      • 0 0

  • Art zupełnie bezwartosciowy bo sponsorowany i tylko poto powstał. (2)

    • 13 9

    • Tylko poto po wstał?

      Niema opcji, nie poto :D

      • 1 0

    • masz tam gdzieś nazwę firmy która miałaby go sponsorować?

      no i motyw? Zdrowe życie trzeba sponsorować? Kto miałby być tego beneficjentem? Trzeba się naprawdę postarać by wymyślić taką głupotę.

      • 0 0

  • (6)

    Artykuł strasznie ogólny a zmiana diety przy cukrzycy nie rozwiązuje problemu. Dieta to cukrzycę leczy się ale w ciąży przy niewielkich skokach cukru. Cukrzyca nie jest tylko od jedzenia dużej ilości cukru często się ja dziedziczy albo występuje u osób otyłych.

    • 29 9

    • tez sie zgadzam z tym (1)

      powinno sie szczepic przeciw cukrzycy, teraz nanotechnologia taka ze ho ho , to i szczepionka przeciw cukrzycy to zaden problem, szczepionka powinna byc obowiazkaowa a niezaszczepieni powinni miec zakaz kupowania produktów z jakakolwiek zawartoscia cukru bez okazania paszportu cukrzycowego, ze sa zaszczepieni albo nie roznosza cukrzycy

      • 7 3

      • w punkt!

        a do autora posta... otyłość u ludzi to skąd się niby bierze ? Schudnąć 50 kilo i zwracać uwagę na to co się je i o jakich godzinach to oczywiście zbyt wiele dla przeciętnego zjadacza chleba. Najlepiej jakby była szczepionka i to taka, że będzie można żreć i nie tyć

        • 0 2

    • (2)

      Przy cukrzycy typu drugiego kluczowa jest zmiana diety na niskowęglowodanową - cukrzyca nie jest genetyczna - znaczenie mają tu złe nawyki żywieniowe przenoszone z pokolenia na pokolenie.

      • 4 2

      • (1)

        dokładnie, dlatego ja jadam tylko czipsy bo są słone i bez cukru, na obiad oczywiście frytki z tego samego powodu

        • 2 3

        • to, że coś nie ma cukru to nie nie znaczy, że pozbawione jest węglowodanów - w tym przypadku skrobi - i nie powoduje wyrzutu insuliny.

          • 3 0

    • przy stanie przedcukrzycowym albo cukrzycy typu II kiedy cukier jeszcze nie wystrzelił w kosmos da się to załatwić dietą. Znam dwie osoby które miały na czczo cukier na poziomie 130 i zeszły do poniżej 99 tak jak to powinno być. Sam miałem 113. Zrzuciłem 10kg i zacząłem się trochę więcej ruszać. Dietę zmodyfikowałem tylko trochę. Teraz mam wyniki w normie.

      • 1 0

  • Przede wszystkim ruszcie te tłuste tyłki z fotela, a przede wszystkim przestańcie żreć i zacznijcie jeść. (7)

    Przerażenie mnie ogarnia, jak widzę na ulicy przegląd grubasów, niezależnie od wieku. Od nastolatków po młodzież w wieku lat 50. Większość obrzydliwie otyła. Ale nazywają się "puszystymi" by ukryć, zracjonalizować, zredukowac wagę problemu. A tu nie dość, że wyglądacie obrzydliwie (tak tak, jak się ubierzesz na czarno, to smalec z ud i brzucha cudownie nie zniknie) to jeszcze sami sobie szkodzicie. Nie wiem czemu lekarze rodzinni nie rozpisują obowiązkowych diet. Kontrola co 6 miesięcy i jak nie ma efektów, to wprowadzamy opłaty za leczenie i wizyty lekarskie. Tak tak, wiem. Większość z was ma grube kości, złe geny i Hashimoto. Ale naprawdę, bądźmy poważni. Tak serio to siedzicie przed lodówą i wpitzielacie w nocy lody i popijacie kolą. A za dnia piwsko z golonką. No i ciasteczko do każdego ulepa-kawki i herbatki z 5-cioma łyżkami cukru.

    • 31 18

    • (2)

      Lepsza moja cukrzyca niż Twoje zaburzenia psychiczne

      • 8 11

      • To, że namawiam do ruchu i ograniczenia żarcia to jest zaburzenie psychiczne? (1)

        W takim razie co ty masz, ciołku? Bezmózgowie?

        • 2 4

        • Zawsze byłam szczupła, przy 174 cm ważę 62 kg od nastolatki ,

          od 2 lat choruję na cukrzycę typu II. Nie objadam się, słodyczy nie lubię.

          • 2 0

    • Cukrzyca?? (2)

      To co pan pisze to w wiekszości są "bzdury"!!
      Jestem wysportowany.Od najmłodszych lat ćwiczyłem.Obecnie mam 75 lat i czynnie uprawiam pływanie miedzy innymi dlatego,że mieszkam blisko basenu i jestem z Gdyni.W morzu nie pływam chociaż mieszkam 200m w linii prostej od plaży.W morzu to naprawdę można chorubstwa się nabawić!!! Moim zdaniem "cukrzyca " to choroba dziedziczna,chociaż w mojej rodzinie nawet dalszej nikt na tą wstretną chorobę nie chorował .Podczas robienia wyników na swiadectwo zdrowia dla marynarzy około 30 roku życia dowiedziłem sie ,że mam cukrzycę od laborantki.Żyje z nią,dbaam o siebie jak wspomniałem uprawiam pływanie,ale ona czepia sie innych narzadów. które atakuje.

      • 9 5

      • Ale Szanowny Pan zauważył chociaż, że ani razu nie napisałem, że chodzi o cukrzycę?

        Ja tylko namawiam do ruchu i diety, których to brak w konsekwencji może powodować cukrzycę

        • 2 4

      • Do pewnego stopnia cukrzyca jest dziedziczna

        Ale równie dobrze można ją sobie samemu sprezentować poprzez nieodpowiednie odżywianie się. Z niezdrowego trybu życia (mało ruchu, wiele godzin na siedząco, niezdrowe jedzenie, dużo cukrów, itd.) wynika wiele chorób, w tym duża część zachorowań na cukrzycę.

        • 3 3

    • Głupi jesteś poqinbiwnwś ruszyć głową! Czego tego nie robisz?

      • 1 2

  • A jeszcze kilka dni temu (4)

    smaka robiliście rogalami marcińskimi...

    • 20 0

    • Ja wybrałam cukier ze środka (2)

      I dało się zjeść

      • 1 0

      • Dokładnie

        Ja kupuję zawsze napój miętowo-jabłkowy i zawsze tylko miętowy odpijam

        • 3 0

      • Ale po co kupować całego rogala, żeby zjeść sam cukier? Nie lepiej kupić kilo cukru?

        • 2 0

    • Dokładnie tak media o nas dbają!

      Zarówno te lokalne, jak i o szerokim zasięgu...

      • 1 0

  • (5)

    "Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego diabetycy powinni zastępować tłuszczami pochodzenia roślinnego. Węglowodany proste zaś powinny być zamieniane na węglowodany złożone, które znajdują się m.in. w produktach pełnoziarnistych - tłumaczy Aleksandra Czarnecka." - z takimi zaleceniami mamy pewność, że pacjenta nie stracimy :-(. Z diety eliminujemy wszystko co wywala nam insulinę w kosmos czyli nie zamieniamy jednych węgli na drugie tylko je eliminujemy! Tłuszczu zwierzęcego również nie zamieniamy na roślinny wysoko przetworzony sh*t

    • 14 3

    • Masz rację, te porady o dobrych węglach to bzdura (1)

      • 3 3

      • Nie chodzi o "dobre węgle" tylko o węglowodany o niski IG. Ech....fachowcy od żywienia :)))

        • 2 2

    • "nie zamieniamy jednych węgli na drugie tylko je eliminujemy" (1)

      Prosze cię....nie odzywaj się już :D

      • 2 1

      • To jest ten fachowiec co radzi pięć posiłków dziennie

        • 2 0

    • nie eliminujesz węgli bo ich też potrzebujesz. Wystarczy zamienić na takie co mają niski IG i będzie dobrze. Poza tym to nie insulina wywala w kosmos przy cukrzycy a cukier ale to pewnie przejęzyczenie.

      • 0 0

  • (3)

    Generalnie bylem dluzszy czas w stanie "przedcukrzycowym". Glukoza 108-110 na czczo, gdzie norma jest 70-99.
    I jak zaczalem patrzec na to co jem to sie za glowe zlapalem. To ze w slodyczach jest duzo cukru kazdy wie, ale nawet w "zwklych" produktach jest cukier."zdrowe"jogurty,pieczywa, platki. I okazuje sie ze po 12 juz mamy norme cukru nw dzien spelniona. Patrze na to co jecie !

    • 22 1

    • (1)

      I co pomogło na ten stan przedcukrzycowy?

      • 2 0

      • nie wiem jak jemu, ale ja też miałem taki stan. Zrzuciłem 7kg. Ważyłem 100kg przy 180cm wzrostu. Nawet nie byłem jakoś tam otyły bo sporo kiedyś ćwiczyłem. Niemniej pozbyłem się trochę, ale przede wszystkim znów zacząłem ćwiczyć. U mnie to wystarczyło. "Ruch to zdrowie" - nie ma tutaj kszty przesady. Godzina sportu co drugi dzień i można się pozbyć tego zagrożenia.

        • 0 0

    • Dokładnie tak!

      Wszystkie te produkty "fit", słodkie napoje, napoje energetyczne, płatki (zwłaszcza inne niż same płatki np. owsiane), do tego proste i złożone cukry w pieczywie i innych wypiekach - to wszystko daje ostry strzał cukrowy.
      Warto zamienić dużą część z tego na owoce, warzywa i białka (mięso, groch, fasola, soja, soczewica, itd.).

      • 1 0

  • sądziłem że refluks jest chorobą naszej ery (5)

    chorobą z która nie da się wygrać ponieważ czas na goni a pieniądz popędza w jej ciemny zaułek.
    Odnośnie cukrzycy z która da się żyć i nie ma wielkich problemów.

    • 0 5

    • zmień prace (2)

      i charakter życia które prowadzisz- łatwo powiedzieć trudniej wykonać, a to poważny problem naszej ery i chorób z nią związanych.

      • 2 0

      • Nikt nie powiedział, że wystarczy pstryknąć palcami. Koleiny przyzwyczajeń, w które większość z nas wpadła, nie powstały w kilka dni. Całe życie wytrwale pracujemy na swoje nawyki i przyzwyczajenia, więc nie ma co oczekiwać, że je zmienimy ot tak.

        • 1 0

      • to trochę trudne

        jestem inzynierem, narzędziem mojej pracy jest komputer. Niemniej, wystarczy się trochę poruszać. Godzina sportu, albo jakiś bieg czy chociaż długi spacer. To pomaga.

        • 0 0

    • g.. jedzą, g.. piją - mam tak samo!

      i się cieszą że zarabiają 5 tyś pracując w niekorzystnych warunkach dla korpo, zamiast szanować życie i zdrowie, a do tego zamawiaja cateringi żywieniowe sądząc że są lepsze- guzik prawda!
      Stres i nieodpowiednie odżywianie powoduje wiele chorób cywilizacyjnych i immunologicznych.
      Dodatkowo w smartfonie pełnym sponsorowanych reklam żywieniowych nie znajdziesz recepty.

      • 4 0

    • Z cukrzycą da się żyć? No spoko, z rakiem też.

      • 1 1

  • Jak najwięcej gotować samemu (3)

    Teraz wszystko jest gotowe, przetworzone. Soki, niby zdrowe, kolorowe, owocowe, ale pełne cukru. Sokowirówka i już można czarować z jabłek, marchewki, gruszek, a smak taki, że w sklepie nie dostaniesz.Te gazetki reklamowe, jak patrzę na nie to nie ma w nich nic zdrowego, jedna strona warzyw i pieczywa a reszta słodycze, półprodukty, sam cukier. Trzeba po prostu patrzeć co się kupuje, czytać etykiety i jak najwięcej gotować samodzielnie, wtedy wiesz co jesz

    • 37 0

    • Z sokami wyciskanymi to ostrożnie

      Szklanka soku to tak jakby się zjadło 2 kg owoców, ale sok jest pozbawiony treści i błonnika. To xle wpływa na układ pokarmowy

      • 2 0

    • Soki ze sklepu 100% owocow nie maja dodanego cukru. Pani chyba patrzy na produkty typu Kubus albo Dr. Witt. Juz pomijajac to, ze soki w ogole nie sa potrzebne do zycia, czy to ze sklepu czy domowe z wyciskarki. Nagle sie okazuje, ze kalorii w nich tyle, co w sniadaniu.

      • 0 0

    • Sokowirówka to niekoniecznie dobry pomysł przy cukrzycy typu 2. Zamiast pić soki, lepiej zjeść owoce i warzywa.

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych

badania

Najczęściej czytane