• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Borówki amerykańskie czy jagody - co wybrać?

Joanna Stolp
6 lipca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (13)
Spożywanie borówek amerykańskich i jagód korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie mózgu, serca, układu trawiennego i zmniejsza stany zapalne. Spożywanie borówek amerykańskich i jagód korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie mózgu, serca, układu trawiennego i zmniejsza stany zapalne.

Jagody czy borówki amerykańskie - co jest zdrowsze? Różnią się wielkością i smakiem, ale tez właściwościami dla naszego organizmu. Oba owoce są bogate w witaminy i minerały. Działają uspokajająco i przeciwbólowo, a także obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL). Jagody są jednak lepszym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu efektywniej opóźniają proces starzenia. Z kolei borówka jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Kiedy warto po nie sięgać?





Borówki amerykańskie czy jagody - co wolisz?

Jakie właściwości mają borówki?



W 100 gramach owoców borówki amerykańskiej znajduje się 57 kcal, a w 100 gramach jagód - 45 kcal. Chociaż szczyt sezonu na jagody i borówki w Polsce przypada na sierpień, już teraz w wielu sklepach i na targu można znaleźć te soczyste owoce. Warto po nie sięgać, ponieważ stanowią m.in. istotne źródło potasu, wapnia, magnezu i mikroelementów, takich jak cynk i mangan, a także sporą dawkę witaminy C.

- Borówki i jagody są jednymi z najbogatszych owoców pod względem zawartości antyoksydantów. Zawierają fitoskładniki, takie jak flawonoidy i antocyjany, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Antyoksydanty są ważne dla ogólnego zdrowia, a także mogą wspomagać zdrowie serca i mózgu - wyjaśnia Mirosław OlejniczakTwój Cel.

Co lepsze jagoda czy borówka?



Jagody są mniejsze i ciemniejsze, a ich sok - fioletowy i brudzący. Borówki amerykańskie są większe od jagód, a po ich przekrojeniu nie wypływa sok. Jagody są mniejsze i ciemniejsze, a ich sok - fioletowy i brudzący. Borówki amerykańskie są większe od jagód, a po ich przekrojeniu nie wypływa sok.
Mimo że zarówno borówki i jagody zawierają antyoksydanty, to lepszym ich źródłem są jagody, które skuteczniej opóźniają proces starzenia. Najlepiej sięgać po te najbardziej dojrzałe, które mają najwięcej antycyjanów.

- Jeśli chcemy wykorzystać w pełni potencjał przeciwutleniający jagód czy borówek, wybierajmy jędrne i jak najciemniejsze owoce i zjadajmy je w całości na surowo. Jest to istotne, gdyż to właśnie w skórce oraz tuż pod nią znajdują się antocyjany, pozostałe polifenole oraz najwyższe stężenie witamin w owocu - podkreśla Maria Cichecka, studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.

Wsparcie układu trawienia i nie tylko



Suszone jagody oraz soki i napary z tych owoców zmniejszają przepuszczalność błon śluzowych, co jest przydatne szczególnie w przypadku biegunek. Jednocześnie borówki amerykańskie i jagody dostarczają błonnik, poprawiają trawienie, sprzyjają równowadze mikroflory jelitowej i pomagają w zapobieganiu zaparciom.

Owoce jagód i borówki amerykańskiej stosuje się także w przypadku zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, chorób nerek i układu moczowego, gdyż uniemożliwiają bakteriom przyleganie do nabłonka dróg moczowych.

Borówki i jagody są jednymi z najbogatszych owoców pod względem zawartości antyoksydantów. Borówki i jagody są jednymi z najbogatszych owoców pod względem zawartości antyoksydantów.

Pomoc dla umysłu



Spożywanie borówek amerykańskich i jagód korzystnie wpływa również na funkcjonowanie i zdrowie mózgu: poprawia funkcje poznawcze i pamięć, ułatwia koncentrację i zdolność uczenia się, a także może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego.

- Wieloletnie badania sugerują, że borówki mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie hipokampu, czyli kluczowego obszaru mózgu odpowiedzialnego za procesy związane z pamięcią i zapamiętywaniem - podkreśla Michał Malinowski, dietetyk i psycholog.
Sezon na czereśnie. Dlaczego warto je jeść? Sezon na czereśnie. Dlaczego warto je jeść?

Sprzymierzeńcy w stanach zapalnych



Owoce jagód i borówki amerykańskiej wykazują właściwości przeciwzapalne, dlatego powinny je spożywać m.in. osoby borykające się z zapaleniem stawów i chorobami autoimmunologicznymi. Borówki amerykańskie odgrywają również kluczową rolę w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Przyspieszają także regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.


W trosce o zdrowe serce



Włączenie do codziennej diety borówek amerykańskich i jagód może mieć pozytywny wpływ na pracę serca.

- Zawierają one składniki odżywcze, takie jak antocyjany i błonnik, które pomagają w regulacji ciśnienia krwi, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i chronią serce przed stresem oksydacyjnym - dodaje Mirosław Olejniczak.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (13)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Emocje pod kontrolą

spotkanie, konsultacje

Festiwal Uroda

27 - 85,50 zł
targi

Dlaczego szczęście mieszka w jelitach?

129 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane