• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta - jedyny "lek" na celiakię

Anna Żukowska
30 stycznia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Produktami bezpiecznymi dla osób nietolerujących glutenu są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola czy orzechy. Można jeść też nieprzetworzone mięso, ryby i jaja, świeże mleko, biały i żółty ser. Produktami bezpiecznymi dla osób nietolerujących glutenu są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola czy orzechy. Można jeść też nieprzetworzone mięso, ryby i jaja, świeże mleko, biały i żółty ser.

Na wielu produktach możemy znaleźć znak przekreślonego kłosa. To bardzo ważny symbol dla osób cierpiących na celiakię, czyli nietolerancję pokarmową glutenu. Większość chorych nawet nie wie, że ją ma, a średni czas diagnozy jest długi - trwa trzy lata.



Czy robiłe(a)ś kiedyś testy alergiczne?

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu, na którą można zapaść w każdym wieku. Niestety krąży mit, że jest to problem wieku dziecięcego, z którego dodatkowo się wyrasta po kilku latach diety. Często nawet lekarze nie potrafią prawidłowo rozpoznać jej objawów i postawić diagnozy.

Tu znajdziesz sklepy ze zdrową żywnością działające w Trójmieście.

Według badań choruje na nią jedna osoba na sto, więc statystycznie w Polsce powinno być zdiagnozowanych ok. 380 tys. osób, a diagnozę postawiono tylko niewielkiej części z nich. Najczęściej wykrywa się celiakię u osób w wieku 30-50 lat, dwukrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.

Celiakia to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym. To, że żyjemy w regionie, w którym spożywa się dużą ilość glutenu (białka zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa), wpływa na ujawnienie się choroby. Gluten powoduje zniszczenia w układzie pokarmowym, prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Dlatego też chorzy na celiakię, którzy jeszcze o tym nie wiedzą, mogą tracić na wadze, cierpieć na nawracające infekcje i mieć obniżony poziom żelaza w organizmie.

Objawy

Bóle i wzdęcia brzucha, długotrwałe biegunki, obniżona masa ciała a u dzieci dodatkowo zaburzenia wzrostu i nawracające anemie - to klasyczne objawy celiakii. Niestety nawet tak silne objawy bywają często mylone z innymi schorzeniami i często pacjenci zamiast diagnozy: celiakia otrzymują informację, że cierpią np. na zespół jelita drażliwego. Opisane wyżej objawy dotyczą jawnej formy choroby. Celiakia przyjmuje także formę ubogoobjawową lub ukrytą. Tę pierwszą można rozpoznać po subtelnych objawach, np. nawracających anemiach, kiedy pomimo suplementacji, poziom żelaza we krwi nie wzrasta trwale, podwyższonym cholesterolu, pojawieniu się w jamie ustnej aft oraz uczuciu stałego zmęczenia. Także depresja i długotrwałe bóle głowy mogą świadczyć o tym, że chorujemy na celiakię. Często pojawiają się również problemy ze skórą. Ryzyko zachorowania na celiakię wzrasta, kiedy chorujemy na cukrzycę lub mamy problemy z tarczycą.

Diagnoza

Aby zdiagnozować celiakię, powinniśmy w pierwszej kolejności wybrać się do gastrologa i to najlepiej takiego, który ma doświadczenie w wykrywaniu tej choroby. Kiedy lekarz potrafi połączyć objawy, samo postawienie diagnozy nie sprawi mu problemu. W tym celu przeprowadza się badania krwi. Pierwsze na obecność w organizmie przeciwciał i drugie, genetyczne, które pokazują, czy mamy skłonność do choroby. W niejasnych przypadkach przeprowadza się dodatkowo badanie endoskopowe z pobraniem fragmentów jelita cienkiego - jeśli są zniszczone, to ostateczny dowód na to, że chorujemy.

Leczenie

Z celiakią trzeba walczyć dożywotnio. Jedynym "lekiem" jest dieta, która zawiera produkty bezglutenowe.

- Taka dieta nie jest niestety tania, produkty są nawet dziesięć razy droższe - mówi dr n. med Krzysztof Marek, pediatra i gastrolog. - Chciałbym, żeby pacjenci z celiakią mogli liczyć na refundację leczenia, w ich przypadku - stosowania odpowiedniej diety. Tak się dzieje przy innych, przewlekłych chorobach, np. w leczeniu cukrzycy.

Jelito osoby chorej na celiakię jest zniszczone i przez to składniki odżywcze nie są w odpowiednim stopniu wchłaniane. Często więc osoby chore, które nie wiedzą jeszcze, że są chore i jedzą potrawy zawierające gluten lub takie, które nie przestrzegają diety, mają problemy z niedokrwistością i występuje u nich spadek wagi. Są narażone także na bardziej poważne konsekwencje. U tych osób istnieje większe ryzyko zachorowania na nowotwór jelita oraz rozwinięcia się cukrzycy.

- Natomiast u osób, które stosują dietę, jelita regenerują się i w ciągu 6-12 miesięcy wracają do normy - tłumaczy dr n. med. Krzysztof Marek. - A ryzyko pojawienia się cukrzycy czy nowotworu maleje do poziomu, jaki jest u osób zdrowych.

Co jeść?

Chleb, makaron, pizza, panierka kotleta - to wszystko zawiera gluten. Co w takim razie jeść, kiedy trzeba go z diety zupełnie i na stałe wyeliminować?

- Produktami bezpiecznymi są produkty naturalnie bezglutenowe a więc m.in. kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola czy orzechy - mówi Małgorzata Jabłońska, dietetyk medyczny z poradni La Mariposa. - Można też jeść nieprzetworzone mięso, ryby i jaja, świeże mleko, biały i żółty ser, masło, smalec, oliwę z oliwek, wszystkie warzywa i owoce. Ważne jest jednak sprawdzanie etykiet, bo gluten jest często dodawany do wędlin, płatków kukurydzianych czy kaszy gryczanej. Gwarancją tego, że produkt jest bezglutenowy, jest widniejący na opakowaniu znak przekreślonego kłosa.

Jaśmina Cetiner-Słowikowska, kierująca trójmiejskim oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, od dziesięciu lat jest na diecie bezglutenowej. - Kiedyś było dużo trudniej znaleźć produkt bezglutenowy - wspomina. - Na szczęście świadomość producentów żywności się zmienia i na rynku jest coraz więcej żywności pozbawionej glutenu. Dzięki chorobie nauczyłam się dokładnie czytać etykiety. Gluten może się znaleźć w najmniej oczywistych produktach, np. w jogurcie czy w mrożonych warzywach. Teraz wyzwaniem jest zmiana myślenia restauratorów - wyjścia do restauracji są sprawą ryzykowną, nigdy nie wiadomo, czy moją bezglutenową potrawę przygotowuje się w odpowiednich warunkach, czyli np. w osobnym miejscu, gdzie nie ma możliwości zetknięcia się z alergenem.

Chorym mogą szkodzić nawet najmniejsze ilości glutenu, dlatego tak ważne jest przestrzeganie ścisłej diety. W tej chwili w Trójmieście jest tylko jedna restauracja, która została skontrolowana przez Stowarzyszenie i wpisana na listę restauracji bezpiecznych - Trio w Gdyni. Natomiast żywność bezglutenową można bez problemu kupić w trójmiejskich sklepach ze zdrową żywnością. Można je znaleźć także w większości supermarketów.

Miejsca

Opinie (41) 2 zablokowane

  • Niesmaczna dieta

    Choruję na celiakie od dziecinstwa,zaostrzenie choroby przyszło po ciązy,wcześniej nie miałam az takich problemów jak teraz,ludzie badajcie się bo kiedy ja poszłam do gastrologa i powiedziałam na co choruję pani doktor stwierdziła ze nie bardzo wiem co mówię,dopiero kiedy poprosiłam o gastroskopię z wycinkiem uwierzyła,co za ludzie nas leczą,ze człowiek musi naprowadzac lekarza,a nie wspomnę juz oczywiscie jak cięzko znalesć dobrego gastrologa,w tej chwili staram sie trzymac dietę,chodz jest pełna wyrzeczen,ale zdrowie jest najważniejsze,bo objawy potrafia byc bardzo dokuczliwe.....}

    • 1 0

  • przytyłam

    Ja po odstawieniu glutenu /celiakia/ niestety tyję.

    • 0 0

  • lista konkretnych produktów

    jakie produkty konkretnych firm wiecie, że możną jeść. ja wiem od niedawna o serku Bieluch.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane