• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

W tych restauracjach zjesz bezglutenowe dania. Dzień Celiakii

Magda Mielke
16 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach. 16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. To trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach.

16 maja przypada Międzynarodowy Dzień Celiakii. To choroba oznaczająca trwałą nietolerancję glutenu, na które zapaść można w każdym wieku. Dziś dieta bezglutenowa jest bardzo modna także wśród osób, które nie muszą się do niej stosować. W odpowiedzi na ten trend również restauratorzy wprowadzają do swoich kart tego typu potrawy. Gdzie w Trójmieście szukać bezglutenowej kuchni?



Sklepy ze zdrową żywnością w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy stosowałe(a)ś kiedyś dietę bezglutenową?

Znaleźć go można w pieczywie, słodyczach, mięsie, piwie czy produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a raczej jego szkodliwy wpływ na organizm, jest jednym z częstszych tematów pojawiających się w zdrowiu i żywieniu. Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie ok. 1 proc. Polaków.

Celiakia: dieta bezglutenowa to nie fanaberia



Niejedzenie glutenu nie jest przejawem mody czy fanaberii. Dla osób chorujących na celiakię (a także na inne schorzenia układu pokarmowego) to konieczność. Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, która trwa przez całe życie. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach.

Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Chorzy na celiakię nie powinni spożywać posiłków czy produktów zanieczyszczonych glutenem, w niektórych przypadkach nawet śladowe ilości glutenu mogą okazać się niebezpieczne i toksyczne dla organizmu.
Toksyczny dla chorych gluten powoduje zanik kosmków jelita cienkiego - wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W wyniku toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu w jelitach jest zaburzone, co prowadzi do wystąpienia różnych, niepokojących objawów. Najczęstszymi są bóle i wzdęcia brzucha, biegunki (czasami zaparcia), zaburzone wchłanianie składników odżywczych, co przekłada się na niedobory m.in. żelaza i wapnia, a to może prowadzić do anemii, utraty masy ciała, a przez to także do nieustannego zmęczenia, zmiany usposobienia, spadku nastroju czy nawet depresji.

Czytaj także: Dieta bezglutenowa to nie fanaberia, jeśli chorujesz na celiakię

Dlatego jedyną i najskuteczniejszą metodą leczenia i zapobiegania objawom celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Jednak gluten wywołuje nieprawidłową reakcję organizmu nie tylko w celiakii, ale również w alergii na pszenicę oraz w nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

Przekreślony kłos - bezpieczna żywność bezglutenowa



Znak przekreślonego kłosa jest zarówno polskim, jak i międzynarodowym symbolem oznaczającym bezpieczną żywność bezglutenową. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.

Okiem dietetyka: czy bezglutenowe znaczy zdrowe?



Innym wyznacznikiem bezpiecznej żywności dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu są restauracje opatrzone certyfikatem "Menu bez glutenu". To inicjatywa Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, która ma na celu stworzenie bazy i certyfikacji różnego typu lokali gastronomicznych, a także firm cateringowych czy przedszkoli przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej. Przystępując do programu, lokale zobowiązują się do ścisłego przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Listę bezglutenowych restauracji na terenie całego kraju można sprawdzić na stronie internetowej Menu bez glutenu.

  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.
  • W Atelier Smaku powstają popularne i tradycyjne potrawy z produktów wyłącznie naturalnych, wegańskich i bezglutenowych.

Restauracje przyjazne osobom z celiakią w Trójmieście



Od lat bezglutenową kuchnią wegańską karmią Jola SłomaMirek Trymbulak w swoim Atelier Smaku. Znajdujący się w Gdyni przy ul. Bytomskiej 36Mapka lokal stanowi połączenie bistra z delikatesami. Kupimy tu bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe, przetwory, a także ciasta oraz pieczywo. Na miejscu zjeść można zaś gorący lunch czy deser.

Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Atelier Smaku posiada certyfikat "Menu bez glutenu" - dostaniemy tu wyłącznie bezglutenowe potrawy. To wegańskie jedzenie bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Właściciele zajmują się także upowszechnianiem wiedzy na temat diety bezglutenowej i weganizmu, regularnie organizują warsztaty kulinarne, a na swoim kanale YouTube udostępniają ciekawe przepisy.

  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
  • Bezglutenowe dania kuchni kaszubskiej i polskiej zjeść można w Borowej Ciotce.
Dania kuchni bezglutenowej serwuje Borowa Ciotka. Leśna chatka Borowej Ciotki znajduje się w Gdyni przy Alei Zwycięstwa 36/108Mapka. Serwowana jest tu kuchnia polska i kaszubska, oparta na naturalnych i ekologicznych produktach. Tradycyjne obiady domowe, a także dania bezglutenowe i wegetariańskie powstają z wykorzystaniem suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników oraz zaufanych dostawców. W stałej karcie dań znaleźć można bezglutenowe zupy (domowy rosół i barszcz czysty na własnym zakwasie), bezglutenowe pierogi (m.in. z jagodami i sosem waniliowym, ruskie czy z kapustą i grzybami) oraz bezglutenowe placki ziemniaczane.

Osoby na diecie bezglutenowej dania bez glutenu znajdą też w restauracji Amici, mieszczącej się w Sopocie przy ul. Króla Jana Kazimierza 2 do 4Mapka. Specjalizacją restauracji jest kuchnia włoska. Przygotowywane są tu dania z makaronów bezglutenowych oraz pizze z mąki bezglutenowej.

  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
  • Bezglutenowe bowle serwuje Masna Micha.
Spory wybór bezglutenowych opcji znaleźć można też w restauracji Masna Micha na gdańskim GarnizonieMapka. Choć restauracja nie specjalizuje się w kuchni bezglutenowej, proponuje dania dla osób na różnych dietach (wegańskiej, wegetariańskiej i również mięsnej). Osoby niejedzące glutenu mogą tu zamawiać bezglutenowe śniadanie, sałatki oraz bowle (Glutend, Burrito bowl, Bollywood, Falafel bowl i Tex Mex).

Wiele bezglutenowych propozycji ma w swojej karcie wegańska restauracja manna68, znajdująca się przy ul. Świętego Ducha 68Mapka. Zjemy tu bezglutenowe śniadania (szakszukę, omlet z farszem z warzyw i gofry), zupy (krem z pomidorów i tajską dyniową), ramen, sałatkę "rybną", "fishburgera" na gofrze i desery (brownie, szarlotkę i lody).

  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
  • Zdrowe desery bez cukru, glutenu i laktozy, wśród których jest także wiele wegańskich oraz keto, bezpieczne dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowym znajdziecie w Fit Cake.
Słodkości m.in. bez glutenu znajdziemy w Fit Cake. Lokale tej ogólnopolskiej sieci "niecukierni" znajdują się w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. Pracownia przygotowuje słodkie smakołyki bez glutenu, ale także bez cukru i laktozy. Wśród wielu propozycji ciast, tortów, deserów, batoników czy gofrów mogą wybierać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe. Wśród bezglutenowych ciast możemy tu wybierać m.in. spośród sernika pistacjowego, nerkownika z kokosem, tarty twix, ciasta snicers czy marchewkowego.

Bezglutenowe menu znajdziecie też w restauracji U Królika, Pizza Pasta & Basta, Pracowni Wypieków i kawiarni Zakręcona Cafe.

Miejsca

Opinie (79) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • ja tez nie jem (2)

    bo sie odchudzam,żeby być ponętnym i sprawnym-ole!

    • 1 17

    • Skoro kpisz, to przydałoby ci się

      Zachorować. Może wtedy cośkolwiek zrozumiesz.

      • 0 0

    • Ale spacje i polskie znaki to byś mógł przyswajać.

      • 5 0

  • Caliakia dotyka 1% populacji (7)

    I tylko na te osoby gluten ma wpływ. Dla wszystkich innych jest obojętny. Reszta to moda i lobbing firm produkujących żywność.

    • 19 24

    • Taaa, lobbing firm spożywczych... (3)

      Tylko zauważ że największe koncerny spożywcze wcale nie mają produktów bezglutenowych w swojej ofercie. Taka żywność jest produkowana głównie przez małe/średnie firmy z budżetami na marketing o rzędy wielkości mniejszych niż takiego Nestle.

      • 9 2

      • (2)

        Jedne ze sztandarowych produktów Nestle są bezglutenowe, skoro już mowa o tej firmie i zawsze były, bo kukurydza nie zawiera glutenu.
        Zmieniła się za to komunikacja marketingowa: od kilku lat na torebce z płatkami kukurydzianymi napis o braku glutenu wręcz krzyczy.

        • 1 2

        • (1)

          do niedawna płatki od Nestle nie były bezpieczne dla celiaków ze względu na możliwe zanieczyszczenia przy produkcji. Dlatego dobrze ze nie umieszczali info o tym że są gluten free.
          A teraz wymień kolejny sztandarowy produkt jakiegoś duże koncernu, który jest reklamowany jako bezglutenowy.

          • 5 1

          • Pepsi jest bezglutenowe.

            A poważnie mówiąc, to w przypadku naprawdę dużych korporacji jak Unilever, Danone, Nestle, Pepsico czy Kellogg's - znowu płatki :) takich produktów będzie mnóstwo, więc teza o małych, rodzinnych firmach produkujących żywność bezglutenową jest raczej nie do obronienia.

            Nawet Barilla, potentat makaronowy, ma całą linię produktów bezglutenowych.

            • 0 0

    • (2)

      Nadwrażliwość na gluten dotyka nawet do 10% populacji. Do tego dochodzi też alergia na pszenicę. Bezglutenowe produkty nie są tylko dla osób chorych na celiakię.

      • 10 6

      • (1)

        Skąd takie dane?
        Badania dotyczące NCGS, czyli nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (ang. non-coeliac gluten sensitivity) mówią o 0,16-13% populacji - rozstrzał, jak widać spory i chyba znaczący... Co ciekawe: "choroba wydaje się występować częściej u dorosłych w średnim wieku (jednak zachorować można w każdym wieku), szczególnie u kobiet oraz u osób zamieszkujących obszary miejskie."

        • 1 0

        • a komu się opłaca takie badania robić?

          Jeszcze przypadkiem się wyda, jak przy pszenicy się kombinuje a ludzkość będzie musiała w pampersach chodzić...

          • 1 0

  • Lokale przyjazne celiakom. (3)

    Droga Pani redaktor jak widać nie bardzo orientuje się Pani w temacie celiakii. Owszem obchodzimy dzisiaj międzynarodowy dzień celiakii i widząc ten artykuł ucieszyłam się bardzo, że w końcu piszecie coś w tak ważnym dla nas Celiaków temacie. A tu niestety artykuł nie na temat, a jedyne bezpieczne dla osób chorych lokale w Trójmieście (U Królika, Pizza, Pasta&Basta oraz FitCake czy Pracownia Wypieków) zostały tylko wspomniane pobieżnie na końcu artykułu. O co tu zatem chodzi?? Przykro mi w imieniu chorujących na chorobę trzewną osób, że tak traktujecie ten temat i prowokujecie pole do dyskusji dla osób zupełnie nie zorientowanych w temacie, bo to nie jest niczyje widzimisie, a jedynie bardzo poważna choroba z którą mierzą się rzesze dzieci i dorosłych w naszym kraju. Pozdrawiam serdecznie.

    • 25 0

    • Nie zapłacili nie ma ich w artykule

      • 0 0

    • Opinia wyróżniona

      W 100% sie zgadzam

      Ale już po niecałym roku wiem, że są dwa światy
      Tych dla których bezglutenowe to "fajna" moda
      I tych dla których własne zdrowie jest najważniejsze.
      ... I ciężko jest przekonać tych pierwszych że to nasze zdrowie a nie fanaberią.
      Że musimy rozumnie wybierać to co faktycznie bezpieczne

      • 2 0

    • Mądre słowa . Pani redaktor chciała dobrze a wyszło niestety źle. Czas na refleksję i opisanie lokali w których każdy celiak może spokojnie zjeść

      • 3 0

  • Nie jadłem jeszcze smacznego pieczywa bezglutenowego (4)

    Może chleb ziemniaczany jeszcze jako taki. Niestety najbadziej zjadliwy jest ten jasny syfiasty z lidla, wrzucony do opiekacza.
    Tylko nie czytajcie składu bo się przerazicie.

    Niemniej Doceniam pasjonatów którzy kombinują na wszystkie strony i eksperymentuja.

    • 12 1

    • Jak potrzebujesz przepis daj znac

      Po kilku próbach wychodzi lepszy niż że sklepu, nawet lepszy niż zwykły gluten owy, wiem bo jem obydwa, a mam celiakia w domu

      • 1 0

    • Prawda jest jednak taka, że spora część osób nie jedzących glutenu...

      mogłaby z powodzeniem go jeść, gdyż nie ma Celiakii.

      • 4 4

    • (1)

      Polecam pieczywo z pracowni wypieków. Jestem na diecie od ponad 6 lat odkąd zdiagnozowano u mnie celike. Jedyny chleb, który choć trochę smakuje jak prawdziwy.

      • 3 0

      • to jak on sie nazywa bo mnie po celiace strasza cronem lesniowskim

        • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    to bardzo ważne aby mieć wybór (2)

    Dziękujemy za ten artykuł i zawarte informacje. Osoba z celiakią jeszcze parę lat temu miała problem aby zjeść bezpiecznie w lokalu w Trójmieście.
    Dla jednych to moda i snobizm, ale przede wszystkim dla wielu ludzi dieta bezglutenowa to jedyna możliwość na zdrowe życie!!! Jest to paradoksalna sytuacja, że moda dietetyczna z dużą reklamą, pomogła chorym ludziom, a to bardzo ważne aby mieć wybór co i gdzie zjeść, będąc na restrykcyjnej diecie.

    • 26 0

    • Dla Celiakow ten artykuł jest do bani

      Inna kolejność tych knajp, zresztą artykuł sponsorowany

      • 0 0

    • Moda i snobizm to były parę lat temu. W tej chwili 90 % bezglutenowców to szuria.

      • 0 6

  • Zdrowa zywnosc (1)

    Co ciekawe jaka musi być zdrowa żywność gluten free jeśli sprzedaje się ją w Rossmanie obok półek z domestosem , a gdzie jest sanepid??

    • 0 9

    • Zero szacunku

      Tak wlasnie sie w tym kraju traktuje chorych, mniejszosci etc. 7 lat temu maka bezglutenowa stala na najnizszej polce w merkecie tzn na podlodze. Kto zdrowy nie zrozumie.

      • 1 0

  • Ważne do wspomnienia jest to, że coś bezglutenowego w restauracji może zawierać gluten - dla ludzi chorych na celiakię to bardzo ważne. Jeżeli wykorzystuje się mąkę do innych potraw, to nie uniknie się zanieczyszczenia glutenem innych. Więc jeżeli ktoś nie je glutenu bo to jego fanaberia - ok. Ale z celiakią już może być to problem.

    • 0 0

  • Moda a mus

    Moda na bezglutenowe żarcie to jedno.
    Po drugiej stronie są osoby, które muszą jeść BG. Nikomu nie życzę celiakii. Wyobraź sobie jesteś w knajpie na urodzinach i możesz sobie zamówić jedzenie. Ja jako celiak nie mogę, lecę do pobliskiej żabki i kupuje kabanosy i sucha bezglutenową bułkę

    • 2 0

  • Jak widze celebrytów na zdjeciach to trace apetyt ,bezglutenowcy to w 99% ci co naśladują celebrytów (3)

    Pozostały 1 % to własnie choroba!!

    • 5 4

    • (2)

      Masz rację. Coś w tym jest. Ale spróbuj jeden dzień nie zjeść chleba. Zobaczysz jak jelita i żołądek Ci podziękują. Naprawdę spróbuj. Rok temu okazało się, że moje dzieci mają celiakię. Podczas gastroskopii widziałem jego jelita. Kompletny zanik kosmków. A więc dieta. Solidarnie z nimi. Naprawdę czuję się lepiej. Pozdrawiam.

      • 3 1

      • "gastroskopii widziałem jego jelita"

        No i?
        Brak kosmków można stwierdzić w badaniu mikroskopowym pobranego wycinka...

        A na diecie jestem od 30 lat.

        • 1 0

      • bzdura kompletna gluten jest zdrowy i pożyteczny a unikanie glutenu gdy jestes zdrowy jest wrecz szkodliwe

        wiec brednie takie jak ty nie masz pojecia co paplesz moze powielać kazdy

        • 0 1

  • Celiakia (8)

    Witam
    Niestety ja musiałam przejść na tą dietę
    Mój organizm był wykończony glutenem.
    Ciągle biegunki, schudłam i nie miałam siły chodzić lekarz nic mi nie pomógł. I znalazłam się w szpitalu i dopiero tam stwierdzono u mnie diagnozę, więc jeśli ktoś pisze, że to fanebria. To niestety ale nie ma o tym pojęcia ile człowiek przechodzi bólu. Pozdrawiam

    • 29 3

    • (6)

      W latach 80/90 tego nie było

      • 2 13

      • (1)

        w latach 80/90 diagnostyka nie była tak rozszerzona a i zboża mniej zmodyfikowane, tym niemniej jestem żywym przykładem celiaka zdiagnozowanego w latach 80 kiedy diagnostyka jeszcze raczkowała.

        • 9 2

        • też jestem tak "zdiagnozowany", podobnie moje dzieci

          Co oszczędziło wielu problemów, bo dla dorosłych problemy z glutenem są kłopotem ale dla małych dzieci są poważnym zagrożeniem.

          Jednak po 30 latach diety zostałem przez gastroenterologa zmuszony do wykonania badań genetycznych i... celiakia została wykluczona. Co nie przeszkadza, abym miał objawy jelitowe (kto zna, wie o co chodzi... ;) ), skórne i tkankowe. Podobnie dzieciaki...

          Więc nadal lekarze mają z tym problem...

          • 1 0

      • To, ze o czyms nie wiedziales, nie znaczy ze tego nie bylo.

        • 7 1

      • W latach 80/90 to chyba w pieluchy waliłeś

        Półki w wybranych sklepach oznaczone "żywność bezglutenowa" pojawiły się za późnego Gierka.

        • 2 3

      • Znawca jesteś.

        Ja jestem rocznik 1980 i w wieku pięciu lat stwierdzono celiakię. Za komuny to miałeś dostęp do alkoholu a nie informacji zdrowotnych

        • 8 1

      • W latach 80/90 nie było po prostu diagnozowane

        To tak jakby mówić że w średniowieczu nie było nowotworów, bo nikt nie potrafił zdiagnozować tego jako jednostki chorobowej, a ludzie zamiast na nowotwory umierali na "boleści"

        • 9 1

    • Tylko wtedy gdy ktos jest chory bo w 99 % tak nie jest i to tylko fanaberia

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane