- 1 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (117 opinii)
- 2 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (124 opinie)
- 3 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
- 4 L4 na wypalenie zawodowe? (39 opinii)
- 5 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 6 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (19 opinii)
Tłuste i zdrowe paliwo dla organizmu - jaki olej wybrać?
12 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat)
Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju olejów. Rzepakowy, lniany, z awokado, z pestek winogron, sojowy, kokosowy - warto zwracać uwagę na jego właściwości i wiedzieć, który najlepiej nadaje się do wybranego przez nas dania.
Zdrowe tłuszcze dodane do posiłków zapewniają poczucie sytości, nadają smak pokarmom, dostarczają niezbędnej do funkcjonowania i aktywności fizycznej energii. Ponadto zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby krążeniowe, mają działanie przeciwzapalne, a także przyspieszają spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej.
- Ich spożycie ma wpływ na samopoczucie, zdolności umysłowe, prawidłowy sen, wzrok, a także właściwe funkcjonowanie i zdrowy wygląd skóry - mówi Mariusz Goliński, trener z Rehasport Clinic. - Niedobory NNKT powodują zaś liczne problemy zdrowotne takie jak: kruchość kości, insulinoodporność, obniżenie funkcji immunologicznych organizmu, negatywny wpływ na rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego (w tym mózgu). Może to prowadzić do obniżenia nastroju, depresji, stanów lękowych, podatności na stres.
Poszukujesz dietetyka? Skorzystaj z katalogu trojmiasto.pl
Przy wyborze odpowiedniego oleju należy wziąć pod uwagę to, w jakim celu chcemy go wykorzystać. Zawsze sprawdzajmy datę przydatności do spożycia, pochodzenie oraz warunki przechowywania.
- Odstawmy na półkę olej, gdy nie znamy jego źródła, a na butelce jest tylko napisane "olej roślinny" - dodaje Mariusz Goliński.
Do smażenia nadają się jedynie oleje rafinowane. Charakteryzują się obojętnym smakiem i zapachem.
- Podczas rafinacji, czyli obróbki w wysokiej temperaturze (powyżej 160 stopni), tracą one wiele ze swej wartości odżywczej. Jednak dzięki temu procesowi wytrzymują wysokie temperatury podczas smażenia i są tańsze, np.: rzepakowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek. - mówi dietetyk Agnieszka Kościowska z Poradni Dietetycznej Vitalinia. - Z olejów nierafinowanych do smażenia idealnie nadaje się kokosowy, który ma wysoką temperaturę dymienia oraz działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i antyseptyczne.
Jeśli olej na patelni zaczyna dymić, to znaczy, że nie jest przeznaczony do smażenia i w skutek jego podgrzania powstają szkodliwe dla organizmu substancje. Gdy jednak zacznie dymić olej dobrany prawidłowo, może to oznaczać, że był zbyt długo przechowywany i zmienił właściwości.
Do sałatek i potraw niegotowanych należy używać olejów tłoczonych na zimno o odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Najzdrowszy jest olej lniany.
- Należy kupować go tylko w małych, szklanych, ciemnych butelkach, z krótkim terminem i przechowywać w lodówce, gdyż szybko się utlenia, tracąc swoje zdrowotne właściwości - radzi Magdalena Robaczyńska z EFEKT Centrum Dietetycznego.
Dostępny jest nie tylko w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością, ale także w aptekach. Można go kupić już od ok. 35 zł za litr, a dodawać do kanapek, sałatek, twarożków, smoothie czy jogurtów.
Bardzo zdrowa jest także oliwa z oliwek extravergine o wysokiej jakości oznaczonej na butelkach literami DOP. Pomaga w leczeniu cukrzycy, wspomaga i chroni układ krwionośny i trawienny, zwiększa przyswajalność witamin, opóźnia proces starzenia komórek.
- Warto do sałatek dodać również olej rzepakowy, ale nierafinowany, który bogaty jest w cenne kwasy omega-3, ale również witaminy: A, E, D3 i K - mówi Magdalena Robaczyńska. - Dla wielbicieli oryginalnych smaków, sprawdzi się olej z orzechów włoskich, wyróżniający się właściwościami przeciwgrzybicznymi i przeciwpasożytniczymi, ale również zawartością kwasu elagowego, działającego przeciwnowotworowo.
Olej sojowy zalecany jest kobietom w okresie menopauzy. Zawiera lecytynę, co pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz dużo fitoestrogenów (roślinny odpowiednik żeńskich hormonów). Olej sezamowy zawiera lignany, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i hamują syntezę cholesterolu. Natomiast olej z awokado - lecytynę wpływającą pozytywnie na pracę mózgu oraz beta-sitosterol, który obniża poziom cholesterolu, ma również dużo witaminy E.
- W ograniczonych ilościach należy spożywać olej z pestek dyni, który zawiera aż 80 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także dość dużą ilość kwasów nasyconych. Natomiast oleje z pestek winogron i słonecznikowy zawierają zbyt duże ilości kwasów omega-6 w stosunku do omega-3, dlatego też powinniśmy je ograniczać - dodaje Agnieszka Kościowska.- Ponad wszystko omijajmy jednak oleje z dopiskiem "dietetyczny", gdyż oleju nie da się odchudzić.
Miejsca
Opinie (41) 6 zablokowanych
-
2015-01-13 13:51
olej
Najlepszy olej to lniankowy ( nie mylić z lnianym) czyli rydzowy. NAJLEPSZY !!!!
- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.