• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fit makowiec i świąteczny serniczek bez kalorii. 5 przepisów na deser bez cukru

Joanna Stolp
20 grudnia 2023, godz. 08:00 
Opinie (24)
Wiele osób obawia się utraty kontroli nad apetytem podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, zwłaszcza w zakresie spożywania deserów i słodyczy. Wiele osób obawia się utraty kontroli nad apetytem podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, zwłaszcza w zakresie spożywania deserów i słodyczy.

Ile kalorii zjadamy w święta? Podczas świątecznych dni pochłaniasz przeciętnie 5-6 tys. kalorii dziennie, a więc przynajmniej 2-krotnie więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Oczywiście najwięcej dostarczają nam świąteczne desery. I to słodkości są źródłem obaw u osób, które na co dzień dbają o linię. Jak zmniejszyć podaż kalorii w świątecznych ciastach i rozsądnie je spalić? Sprawdź nasze propozycje: 5 przepisów na deser bez cukru.



Czy wybierasz zamienniki świątecznych deserów?

Wiele osób obawia się utraty kontroli nad apetytem podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, zwłaszcza w zakresie spożywania deserów i słodyczy.

- Chociaż w internecie znajdziemy mnóstwo przeliczników spożytych kalorii i określonego czasu aktywności fizycznej, to warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy takie podejście jest słuszne. Osobom z problemami z samokontrolą nie polecam podchodzenia do świąt w ten sposób, gdyż może to potęgować samonapędzające się koło błędnego schematu. Polecam za to celebrację i wypróbowanie przygotowanych dań, stawiając jednocześnie na umiar w jedzeniu oraz regularną, zwykłą aktywność fizyczną dostosowaną do potrzeb - mówi Maria Cichecka, mgr dietetyki, absolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Kaloryczność świątecznych ciastek i ciasteczek można zmniejszyć poprzez ograniczenie cukru lub wybór słodzika. Kaloryczność świątecznych ciastek i ciasteczek można zmniejszyć poprzez ograniczenie cukru lub wybór słodzika.

5 przepisów na deser bez cukru



Dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie podaży kalorii jest wybór zdrowych, "odchudzonych" przekąsek. Deser bez cukru może dać uczucie sytości i zastąpić posiłek. Oto kilka przykładowych propozycji.

Fit Makowiec

Składniki (na ok. 12 porcji):

500 g gotowej masy makowej (bez cukru na pierwszych miejscach składu i z dużą ilością bakalii),
3 jaja,
6 łyżek kaszy manny,
1 jabłko,
2 łyżki miodu,
50 g suszonej żurawiny,
50 g migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 herbatników,
szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dnie ułożyć herbatniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę makową wymieszać z żółtkami, posiekanymi drobno migdałami, żurawiną, kaszą, miodem, proszkiem do pieczenia i startym jabłkiem na gładką masę. Do takiego ciasta stopniowo dodawać ubite białka i wymieszać. Przelać gotową masę do formy z herbatnikami. Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec 60 minut. Wystudzić.

Ciasteczka cynamonowe

Składniki:

50 g ksylitolu lub erytrolu,
150 g pełnoziarnistej mąki,
150 g mąki tortowej,
kostka masła,
3 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżeczki cukru wanilinowego do smaku.

Przygotowanie:

Słodzik zmiksować na puder i utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać jajko, zmiksować, a gdy masa się połączy, dodać przesiane mąki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia (wcześniej je wymieszać). Wszystko zmiksować. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać wzory i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec ok. 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Dietetyczny serniko-makowiec

Składniki (na ok. 10 porcji):

- masa makowa:

6 klasycznych herbatników,
450 g gotowej masy makowej z dobrym składem (np. słodzonej miodem, z bakaliami),
2 jajka,
6 łyżek kaszy manny,
2 łyżki ksylitolu,
skórka otarta z jednej pomarańczy.

- masa serowa:

250 g chudego twarogu,
150 g serka homogenizowanego waniliowego,
4 łyżki ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki kaszy manny,
2 jajka.

Przygotowanie:

Dno formy o wymiarach 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Składniki na masę makową dokładnie wymieszać i wlać na ułożone w blaszce herbatniki. Za pomocą blendera zmiksować twaróg z serkiem homogenizowanym na gładką masę. Dodaj ksylitol, budyń, kaszę, jajka oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę serową wlać do formy. Tak przygotowany deser umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piec 75 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto.

Dietetyczne ciasto piernikowe

Składniki:

200 g mąki orkiszowej,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka przyprawy do piernika,
łyżka kakao,
szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki oleju rzepakowego,
konfitura truskawkowa,

Czekoladowa polewa:

1/2 tabliczki czekolady deserowej,
3 łyżki mleka,

Przygotowanie:

Miód podgrzać. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiać do miski, dodać miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Odstawić ciasto do wystygnięcia, a gdy będzie chłodne, pokroić je wzdłuż przez środek i przekładać konfiturą. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polewamy nią ciasto. Udekorować.

Fit pierniczki z patelni

Składniki (na ok. 15 sztuk):

150 g mąki orkiszowej,
1 żółtko,
50 g masła,
50 g jogurtu greckiego,
szczypta soli,
2 łyżki stewii,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
szczypta imbiru,
50 g deserowej czekolady.

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszać składniki. Dodać masło, jogurt i żółtko. Zagnieść jednolite ciasto, a potem rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać z niego ciastka. Powinno wyjść ok. 15 sztuk. Rozgrzać patelnię, pamiętając, że nie może być za bardzo gorąca, bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układać pierniczki i piec po minucie z każdej strony do zarumienienia. Gotowe pierniczki przełożyć na talerz.


Dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie podaży kalorii jest wybór zdrowych, "odchudzonych" deserów. Deser bez cukru może dać uczucie sytości i zastąpić posiłek. Dobrym rozwiązaniem na zmniejszenie podaży kalorii jest wybór zdrowych, "odchudzonych" deserów. Deser bez cukru może dać uczucie sytości i zastąpić posiłek.

Jak spalić świąteczne kalorie?



- Uważajmy, by nie rekompensować sobie przesiedzianych godzin przy stole bardzo intensywnym wysiłkiem fizycznym tuż po posiłku, gdyż zwiększy to ból, dyskomfort i skutki przejedzenia. Ćwiczenia fizyczne po zbyt dużej kolacji warto przesunąć na drugi dzień, gdy odciążymy już organizm - dodaje Maria Cichecka.
Osoby przejedzone mogą sięgnąć po doraźną pomoc w postaci ziołowych herbat regulujących trawienie, takich jak: napar z majeranku, mięty, szałwii czy kopru włoskiego. Po chwili odpoczynku warto wyjść na dłuższy spacer w tempie dostosowanym do swoich możliwości.

- Świąteczny deser można spalić za pomocą ulubionej aktywności fizycznej lub po prostu nie przejadać się tego dnia, wliczając kaloryczność deseru do dziennego bilansu energetycznego - podkreśla mgr Klaudia Pieniążek, dietetyk z przychodni Medyczna Gdynia.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (24)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane