Wiadomości

stat

Siedmiu kandydatów na stanowisko dyrektora UCK

Nowy dyrektor powinien mieć minimum trzyletnie doświadczenie w zarządzaniu placówkami zdrowia, a zwłaszcza szpitalami. Poznamy go już za miesiąc. fot. Łukasz Unterschuetz/trojmiasto.pl

Siedem osób będzie ubiegało się o stanowisko dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Nowego szefa największego szpitala na Pomorzu poznamy już najprawdopodobniej za miesiąc. Wcześniej przez siedem lat funkcję tę pełniła Ewa Książek-Bator, która została odwołana w listopadzie ubiegłego roku.

- Do konkursu na stanowisko dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku zgłosiło się 7 kandydatów. Kolejnym etapem jest rozpatrzenie zgłoszonych kandydatur przez komisję konkursową. Zgodnie z treścią ogłoszenia konkursowego nastąpi to w terminie 30 dni od dnia upływu składania dokumentów. O terminie i miejscu rozmów kandydaci zostaną powiadomieni indywidualnie - poinformowała Joanna Śliwińska, rzecznik prasowy Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Nowy dyrektor powinien mieć minimum trzyletnie doświadczenie w zarządzaniu placówkami zdrowia, a zwłaszcza szpitalami. Poznamy go już za miesiąc.

Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku to największy na Pomorzu szpital. Rocznie leczy się w nim ponad 90 tysięcy pacjentów, przeprowadza prawie 23 tysiące zabiegów operacyjnych.

Poprzednia dyrektor odwołana

Wcześniej funkcję dyrektora Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego przez siedem lat pełniła Ewa Książek-Bator. Pod koniec listopada ubiegłego roku została odwołana ze stanowiska przez rektora Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. Marcina Gruchałę.

Czytaj więcej: Odwołano dyrektor Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego

- Ta zmiana związana jest z nowymi planami współpracy uczelni ze szpitalem, które wymagają od dyrektora nieco innych predyspozycji - podkreślały władze uczelni i zapewniały, że pracę dotychczasowej dyrektor oceniały pozytywnie.
Aktualnie pełniącym obowiązki dyrektora jest Jakub Kraszewski, wcześniej zastępca ds. personalnych.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (41)

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Badania, konsultacje