- 1 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (6 opinii)
- 2 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (83 opinie)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (13 opinii)
- 4 Gdzie dostaniemy się do lekarza w majówkę? (14 opinii)
- 5 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
- 6 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (20 opinii)
Sezonowe owoce i warzywa - jedz, ale z umiarem
Owoce i warzywa, spożywane rozsądnie i z umiarem, działają na nasz organizm ochronnie oraz wzmacniająco. Aronia na przykład obniża ciśnienie, jagody, borówki i jeżyny łagodzą objawy zmęczenia oczu, maliny działają uspokajająco i przeciwzapalnie, a brokuły mają działanie przeciwnowotworowe. Kiedy je jeść, w jakich ilościach i pod jaką postacią?
- Na liście najzdrowszych owoców znajdują się jagody, borówki i jeżyny - mówi Magdalena Speichert-Dydel, dietetyk medyczny z Centrum Dietetycznego Metamorfoza. - To bogate źródła antocyjanów, które poprawiają ukrwienie naczyń odżywiających siatkówkę oka. Łagodzą objawy zmęczenia oczu u osób pracujących przed komputerem.
Sezonowe produkty zapewniają ochronę przeciwko chorobom serca, udarom mózgu, nowotworom, nadciśnieniu tętniczemu, astmie, cukrzycy czy chorobom zapalnym. Warzywa pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, mają dużo błonnika, który czyści jelita ze zbędnych toksyn, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega napadom wilczego głodu.
- Warzywa i owoce, zwłaszcza te o jaskrawych kolorach: czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, niebiesko-fioletowe, są bogate w antyoksydanty - mające zdolność do zwalczania wolnych rodników czyniących spustoszenia w naszym organizmie - wyjaśnia Magdalena Olech, dietetyk z Poradni Dietetycznej La Sante.
Specjaliści zapewniają, że im owoce są ciemniejsze i bardziej kwaśne, tym są zdrowsze. Dlatego latem, zanim wybierzemy się na zakupy lub zerwiemy owoce z działki, warto sprawdzić, które rośliny będą najlepsze dla naszego organizmu.
Znajdź targowiska w katalogu Trojmiasto.pl
- Maliny wykazują działanie uspokajające, są skarbnicą witaminy C i E, zapobiegają niszczeniu organizmu przez wolne rodniki. Ponadto obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie - mówi Dominika Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety. - Truskawki są bombą witaminy C, zawierają dużo potasu. Działają oczyszczająco, odtruwają organizm, redukują jego zakwaszenie.
Co ważne, nie trzeba wcale kupować kilku kilogramów ulubionych owoców. Już 100 g truskawek wystarczy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne. Mała dawka owoców, o których często zapominamy, może mieć naprawdę korzystny wpływ na nasze zdrowie.
- Aronia obniża ciśnienie, łagodzi skutki chemio- i radioterapii, uwalnia organizm od toksyn, łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby. Czarne porzeczki natomiast zawierają witaminy: E, H, B i A, wapń, żelazo, miedź, bor, cynk, mangan. Jabłko jest bogate w pektyny, które oczyszczają organizm z trucizn np. kobaltu, ołowiu, oraz w sole mineralne, witaminę C i żelazo, które zaś chronią przed anemią - wymienia Joanna Dziewiatowska, dietetyk z Centrum Dietetycznego Metamorfoza. - Morele mają sporo żelaza, dodają blasku skórze i oczom. Owoc dzikiej róży ma 100 razy więcej witaminy C niż cytryna - zakwasza organizm, co hamuje łaknienie. Winogrona mają dobry wpływ na układ krążenia i serce (mają dużo potasu), podwyższają dobry cholesterol HDL, hamują utlenianie złego cholesterolu LDL, przeciwdziałając miażdżycy.
Warzywa bogate w witaminę C to: papryka, chrzan, liście pietruszki, szpinak. Beta-karoten zawierają: jarmuż, marchew, dynia, kabaczek, brokuły. Ogromne źródło błonnika znajdziemy w bobie, kapuście, groszku, burakach i rzepie. Warzywa bogate w białko to: soja, kukurydza, brukselka, groszek zielony, kukurydza, jarmuż.
- Brokuły i jarmuż zawierają sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe, przyspiesza eliminację z organizmu substancji toksycznych. Ma także działanie bakteriobójcze. Natomiast pomidory oraz czerwone owoce zawierają likopen - silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia i działa w profilaktyce układu krążenia - dodaje Magdalena Olech.
Osobom, które z różnych powodów nie mogą przyjmować surowych pokarmów dietetycy polecają korzystanie z parowaru albo piekarnika. Dobrym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych warzyw w diecie jest włączenie do jadłospisu zup.
I choć warzywa i owoce są ogromnym zastrzykiem zdrowia, to w ich jedzeniu należy mieć umiar. Znajdujący się w nich cukier może powodować wzdęcia, ponadto przekształca się w tkankę tłuszczową.
Zbyt duża ilość owoców nie jest zalecana cukrzykom, ani osobom chcącym zredukować masę ciała.
- Takie osoby powinny wystrzegać się spożywania owoców wieczorem. Wtedy nasz metabolizm znacznie zwalnia, co sprzyja odkładaniu nadmiaru energii w boczkach - dodaje Magdalena Olech.
Należy pamiętać, że kaloryczne owoce, jak: banany, winogrona czy mango, spożywane w nadmiarze, po prostu tuczą. Co ciekawe, arbuz, który często jedzony jest jako nieszkodliwa przekąska, powinien być unikany przez osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. Ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera dużo wody.
- Jedząc arbuza dostarczymy organizmowi dużo cukru, a po chwili znowu pojawia się głód i sięgniemy po kolejny produkt. Arbuza najlepiej jest łączyć z głównym posiłkiem. Nie powinno się go jeść jako przekąski - tłumaczy Dominika Stefankiewicz.
Nie masz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy sałatkę z cukinią, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na sałatkę z cukinią:
Składniki:
- 1 liść sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 20 g sera feta
- pół cukinii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wody
- zioła suszone do smaku
- szczypta soli i pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Cukinię pokroić, lekko posolić, podsmażyć na małej ilości oliwy, uważać aby jej nie rozgotować. Przestudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki oraz z sosem z oliwy.
Warzywa:
Lipiec: burak liściowy, botwinka, bób, brokuły, fasolka szparagowa, fenkuł, groszek zielony, kalafior, kalarepa, ogórek, por, rukola, rzodkiew japońska
Sierpień: bakłażan, bób, brokuły, brukiew, burak ćwikłowy, cukinia, dynia, fasolka szparagowa, fenkuł, groszek zielony, kalafior, kalarepa, karczochy, kukurydza, ogórek, papryka, patison, por, pomidor, rukola, rzodkiew japońska
Owoce:
Lipiec: agrest, arbuz, brzoskwinia, czereśnie, gruszka lipcówka, jabłka: papierówka, geneva, celesta, piros, borówka, jeżyny, maliny, morele, nektarynki, porzeczka, poziomki, wiśnie, truskawki
Sierpień: agrest, arbuz, aronia, brzoskwinia, czarny bez, czereśnie, głóg, jabłka: papierówka, geneva, celesta, piros, borówka, jeżyny, maliny, melon, mirabelki, morele, nektarynki, porzeczka, poziomki
Jeśli cierpisz na:
- choroby wątroby - unikaj owoców niedojrzałych, gruszek, czereśni, śliwek (powodują wzdęcia)
- refluks przełykowy - wyklucz z diety cytrusy i miętę
- nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy - wyeliminuj pokarmy bogate w błonnik
- choroby jelit - kwaśne owoce pobudzają perystaltykę jelit i mogą nasilać biegunki
- syndrom jelita drażliwego - unikaj brzoskwiń, gruszek, suszonych śliwek, wiśni
- choroby nerek - należy ograniczyć owoce ze względu na wysoką zawartość potasu i wody
Miejsca
Opinie (50) 3 zablokowane
-
2013-07-08 20:55
Jestem w stanie napisać tysiąć artykulów
Na tematy jak może zaszkodzić czekolada, kakao, kiwi, banany, jabłka, orzechy czy marchewka.
istnieje bowiem jedna bardzo uniwersalna zasada:
wszystko jest szkodliwe w nadmiarze.- 13 3
-
2013-07-08 20:56
Jakieś badania? (2)
Czy przepytywani dietetycy prowadzili kiedyś *badania* na temat tego, że owoce tuczą? Czy poświęcili chociaż kilka dni na badania na ludziach, czy tylko znaleźli takie rewelacje w Internecie?
Owoce tuczą? Największa bzdura jaką w życiu słyszałem! To już dawno zostało udowodnione. Były przeprowadzane istotnie statyczynie badania na szeroką skalę!
Lecz u nas książki jeszcze nie dogoniły wiedzy krajów zachodnich. Widać mamy olbrzymie problemy z językiem angielskim.
Nie mam żalu do redakcji, bo w końcu bazuje na opiniach "ekspertów". Niestety nasi eksperci są niedouczenie i takimi komentarzami jedynie jeszcze bardziej szkodzą społeczeństwu.
Kilka linków dla leniuchów
https://www.facebook.com/WiemyCoJemy?ref=stream&hc_location=timeline (post z 6 czerwca 2013)
Jedzcie warzywa i owoce bez umiaru! :)- 6 2
-
2013-07-09 10:14
Bez przesady (1)
Co do niedouczenia dietetyków się zgodzę, ale nie koniecznie jedzenie owoców bez umiaru jest zdrowe... Nalezy zachować umiar!!!
szczególnie osoby z cukrzycą (dziecko, cukrzyca t.1, dializowane z powodu stężenia potasu >7, po zjedzeniu kilograma truskawek), niewydolnością nerek. Oni szczególnie muszą uważać na wysoki potas.- 0 0
-
2013-07-09 17:39
A czy ktoś tu pisał o diabetykach? Toć oni o normalnych zdrowych ludziach piszą...
Ciekawe czy taki sam umiar zachowany jest jeśli chodzi o jedzenie kiełbasy...śmiać się czy płakać, w sumie to nie wiadomo...- 0 0
-
2013-07-08 20:58
Szkoda tylko, ze zachodni naukowcy sie ztakimi wnioskami nie zgadzaja. Coz warto się douczyć. Skandal takie głupoty pisać!!!
nieuki!!!- 2 0
-
2013-07-08 22:36
Rzygam już tymi truskawkami (1)
- 6 0
-
2013-07-09 12:23
kup tamte
- 3 0
-
2013-07-09 06:17
"Arbuza najlepiej jest łączyć" Stefankiewicz oprócz mizernej wiedzy często legitymuje się podobną czystą polszczyzną
- 2 5
-
2013-07-09 11:52
same mądrości
morele dodają blasku oczom , dziękujemy autorko
- 5 1
-
2013-07-09 12:24
a ryba? ryba też jest dobra na oczy, bo kto widział ją w okularach?
- 5 0
-
2013-07-09 14:15
arbuz
Cały dietetyczny świat trąbi o ładunku glikemicznym. Proponuję zgłębić temat
- 2 0
-
2013-07-23 09:09
czeresnie
ale podobno czarna porzeczka ma najwiecej witamin z owocow.
- 0 0
-
2015-05-27 12:24
Dieta
Odpowiednia dieta zapewni nam zdrowe i długie życie. Jestem na to najlepszym dowodem. Cierpię na serce, ale zmieniłam dietę i jest świetnie! Polecam przy okazji serwis gramozycie.pl, który pomógł mi pokonać złe nawyki!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.