• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezon na grilla - co zrobić, żeby nie przytyć?

Joanna Puchala
17 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Piękna pogoda i coraz dłuższe dni to znak, że sezon grillowy rozpoczyna się na dobre. Grillowanie jest przyjemną formą spędzania wolnego czasu z rodziną czy przyjaciółmi, jednak jeżeli nie przywiążemy uwagi do produktów i potraw, może stać się wrogiem szczupłej sylwetki.



Co sądzisz o zdrowym grillowaniu?

- Grillowanie często kojarzy nam się ze smaczną kiełbaską, zapiekanym białym chlebem i oczywiście dobrze schłodzonym piwem. Ale taki grill na pewno nie jest zdrowy. Tradycyjne grillowanie z dodatkiem dwóch piw, łyżki sosu majonezowego do kiełbasy może dostarczyć naszemu organizmowi aż około tysiąca kalorii - przestrzega dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Grillowanie wcale jednak nie musi wiązać się z przybieraniem na wadze lub nieprzyjemnymi wyrzeczeniami. Jeśli tradycyjnie serwowane produkty zastąpimy zdrowszymi propozycjami, będziemy mogli cieszyć się sezonem grillowym bez obaw o sylwetkę. Z łatwością możemy bowiem przygotować smaczne przekąski, które nie wpłyną negatywnie na nasz wygląd.

- Zachęcam do przygotowywania szaszłyków złożonych z zamarynowanego wcześniej chudego mięsa drobiowego oraz różnokolorowych warzyw, takich jak cukinia, bakłażan, cebula, papryka. Jako marynata do mięsa świetnie sprawdza się oliwa z oliwek połączona z ulubionymi przyprawami - mówi dietetyk Magdalena Oleś ze Slimfood.
Jedną z ciekawszych propozycji jest zamiana kiełbasy na grillowane skrzydełka kurczaka w ziołach, szaszłyki z warzywami i kurczakiem oraz ryby.

- Zamiast pieczywa możemy zjeść sałatkę przygotowaną ze świeżych warzyw z sosem winegret. W ten sposób zaoszczędzimy wiele kalorii, a tym samym odżywimy organizm. Piwo jest wysokokaloryczne, ma dużo cukru. Bez szkody dla sylwetki możemy sobie pozwolić na jedno lub dwa w tygodniu - dodaje Dominika Dietrich.
Zamiast tego możemy pić schłodzoną wodę z cytryną i miętą. Taka mikstura zmniejszy apetyt oraz pragnienie na piwo i jednocześnie będzie ogromnym wsparciem w oczyszczaniu organizmu.

Przykładowe menu na grilla według dietetyk Dominiki Dietrich:



Szaszłyki z kurczaka

* filet z kurczaka - około 300 g
* papryka żółta - 1 sztuka
* papryka czerwona - 1 sztuka
* cukinia - 1 sztuka

* jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu - 150 g
* czosnek - 2 ząbki
* posiekana pietruszka - 1 łyżka

Marynata

Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekaną pietruszką. Mięso pokroić w 3-centymetrową kostkę i wymieszać z marynatą.
Warzywa pokroić w grubą kostkę i nadziewać na patyki naprzemiennie.

Szaszłyki można posmarować samą oliwą, bez konieczności przygotowywania zalewy jogurtowej i także upiec na grillu lub patelni grillowej.


Nie tylko zdrowe jedzenie



Oprócz zdrowych propozycji jedzenia powinniśmy zwrócić również uwagę na sposób grillowania.

- Aby nie przynosiło negatywnych skutków zdrowotnych, warto zadbać o jakość materiałów użytych do rozpalania grilla. Najlepiej używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Nie poleca się stosowania kolorowych gazet, kartonów, drewna drzew iglastych ze względu na możliwość uwalniania toksycznych związków przy spalaniu. Należy również uważać na powszechnie stosowane rozpałki. Możemy ich używać jedynie na początku, zanim jeszcze położymy jedzenie na ruszt. Podczas grillowania, gdy wytapiający się z mięsa tłuszcz dostanie się do ognia, wydzielają się rakotwórcze substancje, między innymi akrylamid - podkreśla Magdalena Oleś. - Aby zapobiec osadzaniu się tego związku na jedzeniu warto użyć aluminiowych tacek z wgłębieniami. Bezpośrednio na ruszcie można natomiast grillować warzywa, owoce czy kromki chleba.

Opinie (66)

  • Powyzsze zdjecia do artykulu sa totalna PORAŻKĄ (5)

    niby artykul o zdrowiu a na zdjeciach produkty bezposrednio na ruszcie. To najbardziej anty zdrowotne grilowanie. Sadza, ogien i popiol osadzaja sie na produktach a czesto dochodzi do ich spalenia i mamy spalone jedzenie.

    Zdrowe grilowanie tylko na tackach . Produkty maja sie grzac a nie spalic co jest pokazane na kazdym powyzszym zdjeciu..

    Dziwie sie, ze w tekscie jest mowa o akrylamidzie powstajacym podczas palenia sie zywnosci bezposrednio na ruszcie i jednoczesnie daje sie fotki pokazujace jak spalic i wytworzyc akrylamid na zywnosci.

    • 5 2

    • (1)

      Na tackach grillują tylko lamerzy. Jak będę chciał zjeść usmażone, to sobie wrzucę na patelnię. Cały smak grilla jest w tym, co się przypali na żywym ogniu i wchłonie aromat dymu.

      • 1 0

      • i tak i nie, bo można przypalić i na patelni a dym masz przez dziurki w tacce

        • 0 0

    • a z czego są tacki do grilla?

      co się dzieje podczas traktowania tacki wysoką temperaturą?
      jaki wpływ maja na organizm wydzielające się związki?

      • 0 0

    • Wyluzuj (1)

      Fotki są z bazy danych dla kolorowych magazynów i portali za 50gr od zdjęcia i po prostu to wyskoczyło Pani redaktor jak wpisała "grill" w wyszukiwarkę. A że juz nie wiedziała jak wpisać po angielsku "tacki do grilla" to inna sprawa xD

      • 2 0

      • Ja wiem, ze to z banku zdjec ale ktos kto wkleja zdjecia do artykulu powinien czasem uzywac szarych komorek.

        artykul o jednym a zdjecia zachecaja do trucia sie.

        • 0 0

  • co zrobić? Nie żreć tyle!! (1)

    • 34 2

    • Kiedyś były garnki aluminiowe to je wycofali bo szkodliwe od podgrzewania a tacka aluminiowa na grillu jest super eko......

      • 1 1

  • (1)

    Lubię zjeść jedzonko z grilla,ale raz na jaakiś czas. Nie wiem jak można grillować regularnie. Przecież to wtedy już niesmaczne się robi. Lepiej by wygospodarować miejsca na ogniska by można było kiełbaskę ponacinać i nad ogniem...mniammm.

    • 24 3

    • żeby nie przytyć to nie co można a ile można jeść

      jak ktoś wpitala bez hamulców
      to wyrok jest jeden,
      otyłość

      • 2 0

  • Używanie aluminiowych tacek (2)

    A co z ostatnimi badaniami i potwierdzeniem jakoby naczynia aluminiowe powodowały odkładanie tego metalu w naszym organiźmie, przyczyniając sie do choroby Alzheimera?

    • 6 0

    • tak ale musialbys trzymac zywnosc na takich tackach miesiacami a grillowanie trwa X minut (1)

      • 0 0

      • warzywa zawieraj kwasy organiczne, które już podczas kilkuminutowego grillowania wchodzą w reakcję z aluminium - także wiesz, lepiej na kratce stalowej grillować niż na tym jednorazowym szicie

        • 0 0

  • (3)

    No nie przesadzajmy mam dom z ogrodem i grilla odpalam 5-6 razy w roku a raczej w sezonie.

    • 10 5

    • dom 40 m2 i ogród 20 m2 na barterze w bloku na szadółkach? (2)

      • 4 3

      • tak na Szadolkach i do tego wzialem kredyt na 30 lat na 120% ceny we frankach (1)

        jestem bezrobotny, mam 5 dzieci i 2500 z 500+ a do rodzicow na Mazury jezdze Golfem III 1,9 TDI z przebiegiem 160 tys km kupionego od Niemca ktory plakal jak sprzedawal.

        • 15 0

        • zapomniałeś dodać, że Twoja Iwona ma końcówki tlenione lub pomalowane na różowo i też nie pracuje, wszyscy ją znamy na osiedlu i pozdrawiamy!

          • 10 0

  • zwęglone = rakotwórcze świństwo !

    • 5 0

  • Po co smazyc te padline czy inne warzywa?? (1)

    Nie mozna zjesc bez smazenia???
    Aha....bizness by sie nie kreci , a tak kazde g....sie sprzeda bo beda smazyc i nawet smaku nie poczuja..

    • 5 25

    • można, surowy kurczak pyszności

      • 13 1

  • Grill = Janusz

    • 7 8

  • (1)

    jak grill to tylko nad Motławą

    • 22 0

    • tak zwłaszcza teraz :)

      • 5 1

  • Nie robi się grilla po to, żeby nie przytyć tylko, żeby dobrze zjeść. To ma być przyjemność w czystej postaci a nie kalkulacja :)

    • 34 3

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Najczęściej czytane