- 1 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (93 opinie)
- 2 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (123 opinie)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (19 opinii)
- 4 L4 na wypalenie zawodowe? (38 opinii)
- 5 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 6 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
Dobrze zbilansowany, domowy obiad dodaje energii do działania i jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Wbrew pozorom przygotowywanie fit posiłków do pracy wcale nie musi być czasochłonne.
- Podczas wizyt w gabinecie wielu moich pacjentów porusza problem z doborem obiadu do pracy. Najważniejsze, by pamiętać, żeby posiłek nie był zbyt mały lub zbyt duży. To pomoże nam wyeliminować podjadanie pomiędzy posiłkami i zachować miejsce, by po powrocie do domu spożyć jeszcze kolację - mówi dr n. med. Paulina Borek-Trybała, dietetyk, ekspert i wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
W pracy najlepiej sprawdzą się dania jednogarnkowe, takie jak m.in.: gulasze, leczo, rissotto.
- Osoby, które miewają wzdęcia, problemy z jelitami, nie powinny do pracy zabierać dań z produktami wzdymającymi np. z fasolą, soczewicą, ciecierzycą, kalafiorem. Na pewno trzeba pamiętać także o intensywności zapachów danych produktów - przestrzega dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Dietetycy w Trójmieście
Odpowiednio zbilansowany posiłek
Warto pamiętać, by zachować odpowiedni bilans pomiędzy trzema grupami składników: białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Zdrowy obiad powinien zawierać dodatek warzyw. Powinny one stanowić ponad połowę posiłku do pracy, spośród których 50 proc. powinny stanowić te surowe.
- Ważne, aby przygotowywać kasze, jako dodatek skrobiowy do obiadu. Wiele osób na obiady wybiera głównie makarony, oczywiście nie jest w tym nic złego, pod warunkiem, że nie będą one pojawiały się codziennie. Pamiętajmy, że kasze to skarbnica składników mineralnych i witamin. Jeśli chcemy przygotować danie z makaronem, najlepiej wybierać te z pełnego ziarna - doradza Dominika Dietrich.
Pozostałymi składnikami powinny być białka: ryba, nabiał, mięso lub strączki oraz węglowodany: kasze, ryż, makaron lub chleb. Udział białka i węglowodanów powinien wynosić średnio po 25 proc. wszystkich składników obiadu.
- Wśród węglowodanów najlepszym wyborem są produkty pełnoziarniste, które dzięki błonnikowi dają uczucie sytości na dłuższy czas. Do tego warto dodać około jednej łyżki roślinnego tłuszczu - oliwy lub oleju rzepakowego. Pamiętajmy, że jeśli w naszym obiedzie znajdzie się tłusta ryba, taka jak łosoś lub awokado czy orzechy, nasiona - możemy pominąć dodatek dodatkowego źródła tłuszczu - wyjaśnia dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
Gdzie na kurs gotowania?
Przykładowe przepisy
Kasza pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
kasza pęczak - 50 g
ser feta - 50 g
szpinak - 100 g
czosnek - 1 ząbek
suszone pomidory w oleju - 4 plasterki odsączone - ok. 80 g
oliwa/olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5 g
curry, słodka i ostra papryka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek (na krótki czas, aby czosnek się nie zarumienił), dorzucić ugotowaną kaszę. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać pomidory i szpinak. Poczekać aż szpinak zmięknie.
Indyk w curry i mleczku kokosowym z ryżem
filet z indyka - 150 g
mleko kokosowe - ok. 100 ml
cebula - 1/2 sztuki
papryka - 1/2 sztuki
oliwa/olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5 g
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, słodka, czosnek
ryż brązowy - 50 g suchej masy
Przygotowanie:
Cebulę i indyka pokroić w kostkę. Indyka wymieszać z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, rozdrobniony czosnek i indyka. Dodać mleko kokosowe i pokrojoną w paski paprykę. Ryż ugotować i kiedy będzie jeszcze lekko twardy dodać na patelnię, wymieszać, dusić, aż całkowicie zmięknie.
Zapiekanka z kaszy
kasza gryczana lub jaglana - 200 g
marchew - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
łosoś - 100 g
pomidor - 1 sztuka
Przygotowanie:
Przelać kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczy. Ugotować kaszę i przełożyć do miski. Pokroić marchew i pomidora, posiekać cebulę, pokroić w kostkę łososia. Dodać przyprawy i szklankę wody. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 45 minut. Do smaku można dodać sos jogurtowy.
- Dobrym pomysłem na szybki obiad do pracy może okazać się zestaw włoski w postaci kaszy jaglanej z pomidorami suszonymi, oliwkami, grillowanym kurczakiem, sałatą i ogórkiem, zestaw orientalny w formie falafela z tortilli pełnoziarnistej z awokado i mieszanką warzyw, zestaw kanapkowy: kanapka z chleba żytniego z hummusem, mozarellą i sałatką z oliwkami i warzywami. Zwolennicy polskiej kuchni mogą zdecydować się na sałatkę z ziemniakiem, jajkiem, szynką i ogórkiem kiszonym oraz sosem jogurtowo-musztardowym i marchewkami - dodaje dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
Miejsca
Opinie (36) 2 zablokowane
-
2022-03-17 09:20
(3)
Jak mam więcej wolnego czasu to gotuję sobie wielki gar zupy, taką gorącą przelewam od razu do słoików, zakręcam i jak wystygnie do lodówki. Może stać miesiąc. Dania mięsne w sloikach też mogą dłużej stać. Potem wystarczy sobie odgrzać i wlać do termosu i zjeść w pracy. Nie stać mnie na jedzenie na mieście i zdrowiej jest. Polecam
- 7 2
-
2022-03-17 14:17
miesiąc? (1)
ee,nie zepsuje się?
- 1 0
-
2022-03-17 15:42
Zapasteryzowana i przechowywana w lodowce nie
- 3 0
-
2022-03-30 14:05
zdrowo, pysznie, wiesz co wkladasz do gara
podziwiam ludzi ze opychaja sie kupnym jedzeniem, albo przychodza do pracy i siedza caly dzien na glodzie a w domu z lodowki nie moga wyjsc- 0 0
-
2022-03-17 13:54
Słabe te przepisy
- 4 1
-
2022-03-17 14:21
Najlepiej codziennie jeść to samo
Na śniadanie owsianka na obiad ryż z jakimś pysznym sosikiem a na kolacje makaron penne z szyneczkom i serkiem zapiekanka taka z piekarnika no normalnie pyszunia mówie wam w ogóle sie nie nudzi
- 1 3
-
2022-03-30 14:04
przynosze do pracy jedzenie, nie jadam na miescie, gotuje sama,mam zawsze kilka pudelek z przegryzkami, smaczkami, owsianka czy salatka
polecam kazdemu, duza oszczednosc a przede wszystkim zdrowo- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.