- 1 Dlaczego tak trudno schudnąć? Najczęstsze przyczyny i jak im zaradzić (30 opinii)
- 2 Polski medyk na ukraińskim froncie. "Jeżeli znajdziemy się w niewoli, czeka nas tylko śmierć" (122 opinie)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (19 opinii)
- 4 L4 na wypalenie zawodowe? (38 opinii)
- 5 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (10 opinii)
- 6 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
Dobrze zbilansowany, domowy obiad dodaje energii do działania i jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Wbrew pozorom przygotowywanie fit posiłków do pracy wcale nie musi być czasochłonne.
- Podczas wizyt w gabinecie wielu moich pacjentów porusza problem z doborem obiadu do pracy. Najważniejsze, by pamiętać, żeby posiłek nie był zbyt mały lub zbyt duży. To pomoże nam wyeliminować podjadanie pomiędzy posiłkami i zachować miejsce, by po powrocie do domu spożyć jeszcze kolację - mówi dr n. med. Paulina Borek-Trybała, dietetyk, ekspert i wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
W pracy najlepiej sprawdzą się dania jednogarnkowe, takie jak m.in.: gulasze, leczo, rissotto.
- Osoby, które miewają wzdęcia, problemy z jelitami, nie powinny do pracy zabierać dań z produktami wzdymającymi np. z fasolą, soczewicą, ciecierzycą, kalafiorem. Na pewno trzeba pamiętać także o intensywności zapachów danych produktów - przestrzega dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Dietetycy w Trójmieście
Odpowiednio zbilansowany posiłek
Warto pamiętać, by zachować odpowiedni bilans pomiędzy trzema grupami składników: białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Zdrowy obiad powinien zawierać dodatek warzyw. Powinny one stanowić ponad połowę posiłku do pracy, spośród których 50 proc. powinny stanowić te surowe.
- Ważne, aby przygotowywać kasze, jako dodatek skrobiowy do obiadu. Wiele osób na obiady wybiera głównie makarony, oczywiście nie jest w tym nic złego, pod warunkiem, że nie będą one pojawiały się codziennie. Pamiętajmy, że kasze to skarbnica składników mineralnych i witamin. Jeśli chcemy przygotować danie z makaronem, najlepiej wybierać te z pełnego ziarna - doradza Dominika Dietrich.
Pozostałymi składnikami powinny być białka: ryba, nabiał, mięso lub strączki oraz węglowodany: kasze, ryż, makaron lub chleb. Udział białka i węglowodanów powinien wynosić średnio po 25 proc. wszystkich składników obiadu.
- Wśród węglowodanów najlepszym wyborem są produkty pełnoziarniste, które dzięki błonnikowi dają uczucie sytości na dłuższy czas. Do tego warto dodać około jednej łyżki roślinnego tłuszczu - oliwy lub oleju rzepakowego. Pamiętajmy, że jeśli w naszym obiedzie znajdzie się tłusta ryba, taka jak łosoś lub awokado czy orzechy, nasiona - możemy pominąć dodatek dodatkowego źródła tłuszczu - wyjaśnia dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
Gdzie na kurs gotowania?
Przykładowe przepisy
Kasza pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
kasza pęczak - 50 g
ser feta - 50 g
szpinak - 100 g
czosnek - 1 ząbek
suszone pomidory w oleju - 4 plasterki odsączone - ok. 80 g
oliwa/olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5 g
curry, słodka i ostra papryka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek (na krótki czas, aby czosnek się nie zarumienił), dorzucić ugotowaną kaszę. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać pomidory i szpinak. Poczekać aż szpinak zmięknie.
Indyk w curry i mleczku kokosowym z ryżem
filet z indyka - 150 g
mleko kokosowe - ok. 100 ml
cebula - 1/2 sztuki
papryka - 1/2 sztuki
oliwa/olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5 g
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, słodka, czosnek
ryż brązowy - 50 g suchej masy
Przygotowanie:
Cebulę i indyka pokroić w kostkę. Indyka wymieszać z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, rozdrobniony czosnek i indyka. Dodać mleko kokosowe i pokrojoną w paski paprykę. Ryż ugotować i kiedy będzie jeszcze lekko twardy dodać na patelnię, wymieszać, dusić, aż całkowicie zmięknie.
Zapiekanka z kaszy
kasza gryczana lub jaglana - 200 g
marchew - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
łosoś - 100 g
pomidor - 1 sztuka
Przygotowanie:
Przelać kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczy. Ugotować kaszę i przełożyć do miski. Pokroić marchew i pomidora, posiekać cebulę, pokroić w kostkę łososia. Dodać przyprawy i szklankę wody. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 45 minut. Do smaku można dodać sos jogurtowy.
- Dobrym pomysłem na szybki obiad do pracy może okazać się zestaw włoski w postaci kaszy jaglanej z pomidorami suszonymi, oliwkami, grillowanym kurczakiem, sałatą i ogórkiem, zestaw orientalny w formie falafela z tortilli pełnoziarnistej z awokado i mieszanką warzyw, zestaw kanapkowy: kanapka z chleba żytniego z hummusem, mozarellą i sałatką z oliwkami i warzywami. Zwolennicy polskiej kuchni mogą zdecydować się na sałatkę z ziemniakiem, jajkiem, szynką i ogórkiem kiszonym oraz sosem jogurtowo-musztardowym i marchewkami - dodaje dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
Miejsca
Opinie (36) 2 zablokowane
-
2022-03-17 09:20
(3)
Jak mam więcej wolnego czasu to gotuję sobie wielki gar zupy, taką gorącą przelewam od razu do słoików, zakręcam i jak wystygnie do lodówki. Może stać miesiąc. Dania mięsne w sloikach też mogą dłużej stać. Potem wystarczy sobie odgrzać i wlać do termosu i zjeść w pracy. Nie stać mnie na jedzenie na mieście i zdrowiej jest. Polecam
- 7 2
-
2022-03-30 14:05
zdrowo, pysznie, wiesz co wkladasz do gara
podziwiam ludzi ze opychaja sie kupnym jedzeniem, albo przychodza do pracy i siedza caly dzien na glodzie a w domu z lodowki nie moga wyjsc- 0 0
-
2022-03-17 14:17
miesiąc? (1)
ee,nie zepsuje się?
- 1 0
-
2022-03-17 15:42
Zapasteryzowana i przechowywana w lodowce nie
- 3 0
-
2022-03-30 14:04
przynosze do pracy jedzenie, nie jadam na miescie, gotuje sama,mam zawsze kilka pudelek z przegryzkami, smaczkami, owsianka czy salatka
polecam kazdemu, duza oszczednosc a przede wszystkim zdrowo- 0 0
-
2022-03-16 08:46
Moj lajfhak (2)
Polecam gotowe Dania z żabki albo owsianki z Aldi lub również ich gotowe sałatki (bulgur, salaty i inne). I pozdrawiam koleżanki z pracy które w eksplozji swojej wyobraźni i kultury przynoszą potrawy typu ryby czy bigos sprawiając ze trąci tym potem w całym budynku. Wiec moj apel to: jesli wcinasz coś w miejscu pracy to zwróć uwagę na zapach i nie bądź egoistyczny
- 15 16
-
2022-03-30 14:01
tak ohyda, bez wyczucia, odgrzewane kapusty, śmierdzące jajka czy curry potrawy
- 0 0
-
2022-03-17 07:53
Życzę udanej cukrzycy i krótkiego życia!
- 3 3
-
2022-03-17 09:03
Zupa (2)
Zupa w termosie to mój sposób na przynajmniej jeden ciepły posiłek. W tygodniu brak czasu na gotowanie. Szkoła, zajęcia dodatkowe, stanie w korkach. Kto w dzisiejszych czasach ma czas na przyrządzanie posiłków?
- 7 4
-
2022-03-17 10:56
Kasa (1)
Teraz jedzenie bedzie tak drogie, ze kazda rodzina nie tylko bedzie przygotowywala posilki we wlsnym zakresie, ale beda kupowane dzialki owocowo - warzywne, wracaja dawne czasy. Plus kupno i obrobka swiniaka wlasnym sumptem i trzymanie miesa w zamrazarce...
- 3 0
-
2022-03-17 21:21
Ja nie mówię że nie przygotowuje jedzenia w domu, tylko mówię że nie mam czasu na gotowanie w tygodniu. Przy 4 osobach zawsze taniej jest przygotować jedzenie samodzielnie, ale brak czasu powoduje, że nie mam możliwości gotować objawów :)
- 0 0
-
2022-03-17 14:21
Najlepiej codziennie jeść to samo
Na śniadanie owsianka na obiad ryż z jakimś pysznym sosikiem a na kolacje makaron penne z szyneczkom i serkiem zapiekanka taka z piekarnika no normalnie pyszunia mówie wam w ogóle sie nie nudzi
- 1 3
-
2022-03-17 07:39
Powinniśmy spożywać produkty które rosną wokół nas. (4)
Bo mają wszystkie składniki jakich potrzebujemy. Wytwory takie jak mleka kokosowe, nasiona chia czy inne azjatyckie wybory nie maja na nas wpływu, tylko ulegamy modzie żywieniowej. I to drogiej modzie.
- 9 0
-
2022-03-17 14:19
ta
pokrzywę zjadaj i lebiodę
- 1 0
-
2022-03-17 10:41
nie skądże, a prozdrowotne właściwości to chyba jakiś znachor wymyślił.
- 1 0
-
2022-03-17 07:52
(1)
Kapusta tak ładnie nie wyglada na instagramie
- 5 1
-
2022-03-17 08:12
A kimchi tak ?
głupota goni głupote
- 5 0
-
2022-03-16 08:28
(4)
Kończę o 16. Jadę po dzieciaki do szkoły /przedszkola. Po drodze zabieram żonę. W domu jesteśmy ok 17. Czasem po. Po wejściu od razu człowiek bierze coś na ząb. Obiad a nazwijmy to obiadem jest ok 18. Często zupa na dwa trzy dni. Średnio dwa razy w tygodniu idziemy na knajpiane jedzenie z oszczędność czasu. Pewnie tak mają miliony ludzi. Ja nienawidze odgrzewanego jedzenia w mikrofali. Gotowanie w dzisiejszych czasach jest głównie dla bogatych. Bogatych w czas.
- 20 9
-
2022-03-16 11:46
(2)
Tez nie lubie jedzenia z mikrofali, szczegolnie z takiej biurowej gdzie caly swiat byl juz odgrzewany. Do pracy zabieram salatke.
- 6 0
-
2022-03-16 18:03
(1)
A ja biorę sobie golonkę na kapuście , zrazy wołowe i flaki .Wszystko żonka pakuje mi wtermos obiadowy ,bo pracuję na 24 h .
- 3 0
-
2022-03-17 14:18
a świstak zawija.Ole
ole,Olek
- 0 1
-
2022-03-17 08:31
to i tak jesteś szybko w domu bo ja około 18 dzięki naszej wspaniałej komunikacji
- 0 0
-
2022-03-17 13:54
Słabe te przepisy
- 4 1
-
2022-03-17 08:36
zapaszki (2)
Czosnek, cebula i łosoś do pracy... Yhy, już widzę jak się krzywią w biurze na takie zapachy;) Nie bądźmy egoistami i zadbajmy o wspólne środowisko pracy.
- 9 1
-
2022-03-17 12:03
Kuchnia
Nie macie pomieszczenia przeznaczonego do spożywania posiłków w pracy? Jecie przy biurku?
- 3 0
-
2022-03-17 09:21
U mnie w pracy często jedzą takie aromatyczne potrawy, ale ja nie jestem egoistką i niech sobie jedzą. Zawsze można przewietrzyć.
- 1 1
-
2022-03-17 07:50
(3)
Zdrowe śniadanko, zdrowy lunch, obiadek w pracy i później kolacyjka!
Poziom insuliny wystrzelony wysoko w kosmos przez cały dzień, ale to przecież nikomu nic nie mówi i nikt o tym nie mówi. Nawet panie dietetyczki po tych wszystkich dziwnych szkołach- 5 1
-
2022-03-17 09:08
Węgle
Wszędzie węgle a później człowiek się nosem podpiera w pracy od wyrzutów insuliny
- 2 0
-
2022-03-17 08:38
Hmm... czyli mają ludzie nic nie jeść?
- 2 2
-
2022-03-17 07:56
Zapomniałem o przekąsce przed kolacja! Takiej zdrowej przekąsce!
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.