- 1 Co zrobić z nieudanym tatuażem? (62 opinie)
- 2 Pijana pogryzła ratownika medycznego (146 opinii)
- 3 Skierowanie elektroniczne, ale kod trzeba podać w okienku (18 opinii)
- 4 Dlaczego pijemy coraz więcej alkoholu? (255 opinii)
- 5 Gdyńscy chirurdzy operowali nowatorską metodą (22 opinie)
- 6 Ząbkowanie u dziecka. Jak złagodzić ból?
Dobrze zbilansowany, domowy obiad dodaje energii do działania i jest ważnym elementem zdrowego stylu życia. Wbrew pozorom przygotowywanie fit posiłków do pracy wcale nie musi być czasochłonne.
- Podczas wizyt w gabinecie wielu moich pacjentów porusza problem z doborem obiadu do pracy. Najważniejsze, by pamiętać, żeby posiłek nie był zbyt mały lub zbyt duży. To pomoże nam wyeliminować podjadanie pomiędzy posiłkami i zachować miejsce, by po powrocie do domu spożyć jeszcze kolację - mówi dr n. med. Paulina Borek-Trybała, dietetyk, ekspert i wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
W pracy najlepiej sprawdzą się dania jednogarnkowe, takie jak m.in.: gulasze, leczo, rissotto.
- Osoby, które miewają wzdęcia, problemy z jelitami, nie powinny do pracy zabierać dań z produktami wzdymającymi np. z fasolą, soczewicą, ciecierzycą, kalafiorem. Na pewno trzeba pamiętać także o intensywności zapachów danych produktów - przestrzega dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Dietetycy w Trójmieście
Odpowiednio zbilansowany posiłek
Warto pamiętać, by zachować odpowiedni bilans pomiędzy trzema grupami składników: białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Zdrowy obiad powinien zawierać dodatek warzyw. Powinny one stanowić ponad połowę posiłku do pracy, spośród których 50 proc. powinny stanowić te surowe.
- Ważne, aby przygotowywać kasze, jako dodatek skrobiowy do obiadu. Wiele osób na obiady wybiera głównie makarony, oczywiście nie jest w tym nic złego, pod warunkiem, że nie będą one pojawiały się codziennie. Pamiętajmy, że kasze to skarbnica składników mineralnych i witamin. Jeśli chcemy przygotować danie z makaronem, najlepiej wybierać te z pełnego ziarna - doradza Dominika Dietrich.
Pozostałymi składnikami powinny być białka: ryba, nabiał, mięso lub strączki oraz węglowodany: kasze, ryż, makaron lub chleb. Udział białka i węglowodanów powinien wynosić średnio po 25 proc. wszystkich składników obiadu.
- Wśród węglowodanów najlepszym wyborem są produkty pełnoziarniste, które dzięki błonnikowi dają uczucie sytości na dłuższy czas. Do tego warto dodać około jednej łyżki roślinnego tłuszczu - oliwy lub oleju rzepakowego. Pamiętajmy, że jeśli w naszym obiedzie znajdzie się tłusta ryba, taka jak łosoś lub awokado czy orzechy, nasiona - możemy pominąć dodatek dodatkowego źródła tłuszczu - wyjaśnia dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
Gdzie na kurs gotowania?
Przykładowe przepisy
Kasza pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
kasza pęczak - 50 g
ser feta - 50 g
szpinak - 100 g
czosnek - 1 ząbek
suszone pomidory w oleju - 4 plasterki odsączone - ok. 80 g
oliwa/olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5 g
curry, słodka i ostra papryka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek (na krótki czas, aby czosnek się nie zarumienił), dorzucić ugotowaną kaszę. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać pomidory i szpinak. Poczekać aż szpinak zmięknie.
Indyk w curry i mleczku kokosowym z ryżem
filet z indyka - 150 g
mleko kokosowe - ok. 100 ml
cebula - 1/2 sztuki
papryka - 1/2 sztuki
oliwa/olej rzepakowy - 1 łyżeczka - 5 g
sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, słodka, czosnek
ryż brązowy - 50 g suchej masy
Przygotowanie:
Cebulę i indyka pokroić w kostkę. Indyka wymieszać z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, rozdrobniony czosnek i indyka. Dodać mleko kokosowe i pokrojoną w paski paprykę. Ryż ugotować i kiedy będzie jeszcze lekko twardy dodać na patelnię, wymieszać, dusić, aż całkowicie zmięknie.
Zapiekanka z kaszy
kasza gryczana lub jaglana - 200 g
marchew - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
łosoś - 100 g
pomidor - 1 sztuka
Przygotowanie:
Przelać kaszę jaglaną w celu pozbycia się goryczy. Ugotować kaszę i przełożyć do miski. Pokroić marchew i pomidora, posiekać cebulę, pokroić w kostkę łososia. Dodać przyprawy i szklankę wody. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 45 minut. Do smaku można dodać sos jogurtowy.
- Dobrym pomysłem na szybki obiad do pracy może okazać się zestaw włoski w postaci kaszy jaglanej z pomidorami suszonymi, oliwkami, grillowanym kurczakiem, sałatą i ogórkiem, zestaw orientalny w formie falafela z tortilli pełnoziarnistej z awokado i mieszanką warzyw, zestaw kanapkowy: kanapka z chleba żytniego z hummusem, mozarellą i sałatką z oliwkami i warzywami. Zwolennicy polskiej kuchni mogą zdecydować się na sałatkę z ziemniakiem, jajkiem, szynką i ogórkiem kiszonym oraz sosem jogurtowo-musztardowym i marchewkami - dodaje dr n. med. Paulina Borek-Trybała.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-03-17 09:20
(3)
Jak mam więcej wolnego czasu to gotuję sobie wielki gar zupy, taką gorącą przelewam od razu do słoików, zakręcam i jak wystygnie do lodówki. Może stać miesiąc. Dania mięsne w sloikach też mogą dłużej stać. Potem wystarczy sobie odgrzać i wlać do termosu i zjeść w pracy. Nie stać mnie na jedzenie na mieście i zdrowiej jest. Polecam
- 7 2
-
2022-03-17 14:17
miesiąc? (1)
ee,nie zepsuje się?
- 1 0
-
2022-03-17 15:42
Zapasteryzowana i przechowywana w lodowce nie
- 3 0
-
2022-03-30 14:05
zdrowo, pysznie, wiesz co wkladasz do gara
podziwiam ludzi ze opychaja sie kupnym jedzeniem, albo przychodza do pracy i siedza caly dzien na glodzie a w domu z lodowki nie moga wyjsc- 0 0
-
2022-03-17 09:03
Zupa (2)
Zupa w termosie to mój sposób na przynajmniej jeden ciepły posiłek. W tygodniu brak czasu na gotowanie. Szkoła, zajęcia dodatkowe, stanie w korkach. Kto w dzisiejszych czasach ma czas na przyrządzanie posiłków?
- 7 4
-
2022-03-17 10:56
Kasa (1)
Teraz jedzenie bedzie tak drogie, ze kazda rodzina nie tylko bedzie przygotowywala posilki we wlsnym zakresie, ale beda kupowane dzialki owocowo - warzywne, wracaja dawne czasy. Plus kupno i obrobka swiniaka wlasnym sumptem i trzymanie miesa w zamrazarce...
- 3 0
-
2022-03-17 21:21
Ja nie mówię że nie przygotowuje jedzenia w domu, tylko mówię że nie mam czasu na gotowanie w tygodniu. Przy 4 osobach zawsze taniej jest przygotować jedzenie samodzielnie, ale brak czasu powoduje, że nie mam możliwości gotować objawów :)
- 0 0
-
2022-03-16 08:46
Moj lajfhak (2)
Polecam gotowe Dania z żabki albo owsianki z Aldi lub również ich gotowe sałatki (bulgur, salaty i inne). I pozdrawiam koleżanki z pracy które w eksplozji swojej wyobraźni i kultury przynoszą potrawy typu ryby czy bigos sprawiając ze trąci tym potem w całym budynku. Wiec moj apel to: jesli wcinasz coś w miejscu pracy to zwróć uwagę na zapach i nie bądź egoistyczny
- 15 16
-
2022-03-17 07:53
Życzę udanej cukrzycy i krótkiego życia!
- 3 3
-
2022-03-30 14:01
tak ohyda, bez wyczucia, odgrzewane kapusty, śmierdzące jajka czy curry potrawy
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.