Wiadomości

Okiem dietetyka: domowe lody bez cukru

Domowe lody na bazie jogurtu greckiego i jagód. Można je zamrozić w małych kubeczkach.
Domowe lody na bazie jogurtu greckiego i jagód. Można je zamrozić w małych kubeczkach. 123rf.com/bondd

Lody dostępne w sklepach zazwyczaj porażają ilością cukru w składzie. Niezależnie od tego, czy są to sorbety, czy lody na bazie śmietanki, lody kupowane w dyskontach czy lodziarniach, więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Szukanie lodów bez cukru na mieście to nie lada wyzwanie, zatem porozmawiamy w najnowszym odcinku cyklu "Okiem dietetyka" o tym, jak w szybki i niedrogi sposób zrobić lody w domu. Takie lody będą źródłem witamin, składników mineralnych i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu. Ostatnio pisałam o kontrolowaniu ilości białka w diecie.



Lodziarnie w Trójmieście


Najchętniej jem lody:

owocowe 14%
czekoladowe 17%
śmietankowe/jogurtowe 14%
waniliowe 16%
sorbety 11%
wegańskie 2%
bez cukru i słodzików 3%
każde! 23%
zakończona Łącznie głosów: 554

Bazuj na dojrzałych owocach



Dojrzałe owoce sezonowe to źródło naturalnej słodyczy. Dojrzałe mango, brzoskwinie, morele czy maliny są wystarczająco słodkie, aby dostarczyć nam przyjemności z jedzenia, ale jeśli potrzebujemy czegoś jeszcze słodszego, warto dodać do masy trochę bananów, trochę erytrolu lub ksylitolu. Zmiksowane owoce wystarczy wlać do foremek do mrożenia lodów i gotowe! Taki naturalny sorbet niczym nie ustępuje porcji owoców zjedzonych w ciągu dnia. Ma praktycznie tyle samo wartości odżywczych co świeże owoce i zaspokaja ochotę na lody w upalny dzień.

A jeśli nie sorbet, to co?



Jeśli wolimy lody bardziej kremowe, żaden problem. Wystarczy do zmiksowanych owoców dodać jogurt naturalny lub gęste mleczko kokosowe. Jeśli nasza dieta nie obfituje w nadmierne ilości mięsa i jaj, możemy sobie pozwolić nawet na śmietankę. Pamiętajmy, że tłuszcz nasycony też może występować w naszej diecie. Jedyne, czego należy unikać, to jego nadmiar. Kremowość lodom może dać także dodatek masła orzechowego gładkiego lub pasty sezamowej.

Domowe lody z owoców
Domowe lody z owoców 123rf.com/Elena Veselova

Lody proteinowe



Lody da się też przygotować w wersji wysokobiałkowej. Jeśli uda nam się przemycić do receptury więcej protein, można powiedzieć, że uzyskamy zbilansowany posiłek. Najłatwiejszym sposobem jest zmiksowanie owoców z odżywką białkową (np. serwatkową), ale nie jest to jedyna opcja. Można też wykorzystać serek homogenizowany, jogurt typy skyr albo jedwabiste tofu.

Smakowe dodatki



Aby lody były jeszcze zdrowsze, można sięgnąć po różne dodatki, np. cynamon, kardamon, kakao, zmielone na masło orzechy, daktyle lub nasze ulubione superfoods. Może to być np. sproszkowana aronia, jagody acai albo nasze polskie czarne jagody. Do lodów da się też przemycić zielone warzywa. Zmiksowane z owocami liście szpinaku, jarmużu, bazylii albo natka pietruszki to fajny sposób na podkręcenie wartości odżywczej naszych lodów. W wielu lodziarniach serwuje się takie ciekawe połączenia smaków, jak: lody truskawkowe z bazylią, sorbet ananasowy z kolendrą. Wiem, że może to brzmieć dziwnie, ale zapewniam, że dodatki tego typu użyte w odpowiednich proporcjach będą działać na plus. Lody można też zrobić z puree z dyni. W połączeniu ze skórką pomarańczy, bananem i przyprawą piernikową będą wyjątkowo pyszne.

"Lody, lody dla ochłody!". Gdzie warto spróbować w Trójmieście?



Wegańskie lody ze sproszkowaną herbatą matcha, miętą, mlekiem kokosowym i bananami
Wegańskie lody ze sproszkowaną herbatą matcha, miętą, mlekiem kokosowym i bananami 123rf.com/Svitlana Tereshchenko

Lody bez foremek? Czy to możliwe?



Lody na patyku przygotowywane w specjalnych foremkach nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych ani mocnego blendera. W tej formie da się zamrozić praktycznie każde smoothie. W przypadku lodów, które mają być nakładane łyżką do pucharków, sprawa jest nieco trudniejsza. Tak jak już wspomniałam, za kremowość sklepowych lodów odpowiada wysoka zawartość tłuszczu oraz cukru. Do tego dochodzi technologiczne napowietrzanie masy, przez co staje się ona puszysta i lekka jak piórko.

W domowych warunkach można użyć dedykowanej maszynki do lodów, ale mocny blender też sobie poradzi. Ja nie mam maszynki do lodów i radzę sobie ze zwykłym ręcznym blenderem typu żyrafka. Aby zrobić takie lody bez bardzo mocnego blendera, trzeba najpierw zamrozić owoce w małych kawałkach (np. plasterki banana, kosteczki mango, całe maliny, pokrojone w ćwiartki truskawki lub wydrylowane wiśnie). Do tak przygotowanych mrożonych owoców dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej lub dodatkową porcję owoców świeżych. Proporcja dwie-trzy porcje owoców mrożonych na jedną porcję owoców lub innych dodatków o temperaturze pokojowej zdecydowanie ułatwia miksowanie lodów.

Dobry dietetyk w Trójmieście


W przypadku lodów bananowych zamrażam dwa banany, dodaję jednego, małego, świeżego banana oraz łyżką masła orzechowego. Miksuję i mam gotowe do podania lody o konsystencji gęstej śmietany. Takie lody można jeszcze "domrozić". Trzeba jednak pamiętać, że domowe zamrażarki chłodzą lody do temperatury niższej niż optymalna temperatura mrożenia lodów, więc jeśli pozostawimy je tam na zbyt długo, to może okazać się, że trzeba wyjmować te z foremki... dłutem.

Stworzenie domowych lodów pełnych orzeźwienia i wartości odżywczych jest banalnie proste. Wystarczy kilka ulubionych składników, szczypta kreatywności, chłodziarka i blender.

Spróbuj zrobić domowe lody jako alternatywę dla tych, które jesz na mieście. Na takie zdrowsze lody możesz sobie pozwolić nawet codzienne i to bez najmniejszych wyrzutów sumienia spowodowanych cukrem, tłuszczem palmowym czy innymi niepożądanymi dodatkami w składzie.

Opinie (40) ponad 10 zablokowanych

  • A dlaczego bez cukru? (4)

    • 14 19

    • (1)

      Bo mam insulinooporność i nie mogę cukru :(

      • 3 4

      • A jakie wartości ma cukier prócz kaloryczności i bieli? Spójrz na dzieci nie mieszczące się w fotelikach samochodowych. Cukier masz wszędzie, nawet w keczupie i musztardzie i to w sporych ilościach. Wymień choć jedną zaletę zdrowotną. Ograniczajmy białe składniki tam gdzie się tylko da, bo i tak spożywamy je w nadmiarze ukryte pod różnymi postaciami.

        • 10 3

    • (1)

      Bo cukier ogłupia i otumania

      • 4 4

      • cie na pewno

        • 3 4

  • Lody się je dla przyjemności (5)

    A poza tym wszystko zależy od punktu widzenia. Po pierwsze cukier nie jest szkodliwy, a jedynie jego nadmiar szkodzi. Cukier (w postacie fruktozy) jest obecny w owocach. Co do jogurtu naturalnego - wcale nie musi być zdrowszy od śmietany kremówki, bo w jogurtach często w składzie występuje mleko w proszku oraz białka mleka. Dzięki temu jogurt jest nadal tani, a jednocześnie gęsty, ale już niekoniecznie lepszy od śmietany. Co zaś się tyczy oleju palmowego w lodach, to chyba stosuje się go tylko w tych najtańszych, bo na tych, które mam w zamrażalniku nie ma go w składzie.

    • 32 3

    • A co jest złego w mleku w proszku panie madraliński?

      • 2 3

    • Palę dla przyjemności i też nie w namiarze, by sobie nie zaszkodzić. Nadmiar cukru szkodzi? A jaka jest jego norma dziennego spożycia? Czy wiesz, że w porannych bułeczkach również jest cukier?

      • 3 2

    • (2)

      Kręcone z automatu, to były lody. Ktoś wie czy można takie jeszcze dostać?

      • 2 1

      • W Ikea

        • 3 0

      • Carpigiani. W Sopocie na skrzyżowaniu Monciaka i Grunwaldzkiej. Niestety postawili w tym miejscu Sheratona. I na Piastowskiej przy poczcie, też dawno nie ma :(

        • 1 1

  • Lody rewelacja. Okiem diabolika to są rzeczy które się fizjonomom nie śniły !

    • 9 3

  • Tanie? (2)

    Kilogram ksylitolu 40 zł. To chyba nie jest tanio

    • 16 7

    • (1)

      Pudeleczko czystej stewii, ktora zastepuje ok. 5.6kg cukru kosztuje 20zl.

      • 1 0

      • Tylko0 stewia ma

        ohydny posmak glikolu.

        • 6 0

  • Lody od czasu do czasu wole zjeść sklepowe (4)

    W domu jednak ciężko uzyskać gładka masę bez bryłek lodu z wody. Ale polecam wszystkim zrobienie domowego shaka. 1 banan, jogurt skyr naturalny do picia, trochę mleka kokosowego,dowolna odżywka białkowa, trochę orzechów. Wszystko razem blendujemy i na 20 min wstawiamy do zamrażarki. Pyszny Shake gotowy bez dodatku cukru ;)

    • 12 5

    • Orzechowe, moje ulubione

      • 2 0

    • (1)

      tylko po co ta odżywka białkowa?

      • 2 1

      • Żeby przemycić trochę potrzebnych

        Makroskladnikow, poprawić smak (lubię wanililiowa), zagęścić deser

        • 3 0

    • prawda, próbowałam zrobić i wyszła tafla lodu.. :( chyba takie lody lepiej zrobić jakieś pół godziny przed spożyciem, a nie wieczorem do zjedzenia na następny dzień. Ale jakoś nie mogę się zebrać do drugiego podejścia i wolę kupić w sklepie.

      • 0 1

  • Tylko wegańskie! (4)

    Czas skończyć z wykorzystaniem zwierząt. Szczególnie, że mleko, czy jajka nie są nam potrzebne.

    • 11 40

    • (2)

      Co do mleka się zgodzę, ale drugie ... ? Te drugie potrzebne są teoretycznie połowie ludzkości. Na poważnie: możecie podać przykład gdy jeden gatunek żywi się mlekiem drugiego gatunku i to w dodatku w dojrzałym wieku?

      • 11 4

      • (1)

        a ile zwierząt gotuje jedzenie przed spożyciem? najlepsza dieta to jedzenie wyłącznie surowych warzyw i owoców.

        • 1 3

        • Dinozaury podkradały mięso mamutów z ogniska.

          • 2 1

    • Jakiś czas temu uznałeś, że mózg nie jest Ci potrzebny

      Dlatego piszesz bzdety

      • 9 6

  • Kawowe :) mniam . takie tradycyjne - zwykłe znaczy się :)

    weganskie,bezcukru - coto za wynalazki ? łeeeeeeeeeee

    • 12 11

  • Lody bez cukru, to jak stek z sojowej gąbki

    • 22 13

  • Pan Testoviron wam pokaże.

    Na yt.

    • 4 0

  • Uwaga (1)

    Tytuł jest bardzo zbereźny!

    • 7 3

    • Tylko dla zboków.

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje

Najczęściej czytane