- 1 Apteka wróci do gdyńskiej dzielnicy (53 opinie)
- 2 Nowy rektor GUMed wybrany (96 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (96 opinii)
- 4 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (57 opinii)
- 5 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
- 6 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (48 opinii)
Niedobory żelaza. Jak je uzupełnić?
Niedobory żelaza - jak je uzupełnić? Żelazo jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy dostarczać je regularnie wraz z pożywieniem, a w razie potrzeby uzupełnić jego poziom za pomocą preparatów doustnych, zastrzyków lub wlewów dożylnych. Niedobór żelaza jest szkodliwy dla naszego zdrowia i może się przejawiać w senności, chronicznym zmęczeniu, nadmiernym wypadaniu włosów czy uciążliwych bólach głowy.
- Żelazo - dlaczego jest ważne?
- Żelazo w diecie. Co jeść?
- Zapotrzebowanie na żelazo - ile potrzebujemy?
- Objawy i przyczyny niedoboru żelaza
Żelazo - dlaczego jest ważne?
Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, a dzięki właściwościom przeciwutleniającym także wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia. Wpływa też na metabolizm cholesterolu, usuwanie toksyn z organizmu oraz wspomaga pracę układu nerwowego.
Żelazo w diecie. Co jeść?
- Żelazo to kluczowy składnik odżywczy dla naszego organizmu. Bez niego nie ma życia. Występuje w dwóch postaciach: hermowej i niehemowej. To pierwsze znajdziemy przede wszystkim w mięsie czy podrobach. W roślinnym pożywieniu również je spotkamy, tyle że w postaci niehemowej. Jego źródłem będą np. strączki, popularne wśród wegan tofu, a także buraczki. Szczególnie kobietom w ciąży polecam włączenie zakwasu buraczanego do codziennego menu - mówi mgr Paulina Andrzejewska, dietetyk kliniczny z przychodni Medyczna Gdynia.
Odchudza, regeneruje i usuwa toksyny. Aloes ma niezwykłe właściwości
Niezależnie od tego, czy wybieramy produkty zawierające żelazo hemowe, czy niehemowe, warto pomóc organizmowi w jego wchłanianiu. W tym zakresie ważną rolę odgrywa probiotykoterapia i witamina C. Żeby zwiększyć wchłanianie żelaza, warto łączyć je z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, np. porcję mięsa z kapustą kiszoną.
- Z praktyki gabinetowej wiem, że czasem można takie produkty jeść, a mimo wszystko cierpieć na niedobory. Żelazo lubi naszą zdrową mikroflorę i prawidłowo działający żołądek. Bardzo ważna jest wtedy dogłębna diagnostyka, jeśli żelazo - mimo spożywania go w diecie - nadala nam ucieka - dodaje Paulina Andrzejewska.
Najwięcej żelaza znajduje się w mięsie, a zwłaszcza podrobach.
- Dobrym źródłem są również produkty zbożowe, orzechy, nasiona, ziarna, jajka, suszone owoce i warzywa - dodaje Justyna Lemańczyk.
W 100 g wątroby wieprzowej znajduje się 18,7 mg żelaza, pestek dyni - 15 mg, otrębach pszennych - 14,9 mg, płatkach kukurydzianych - 11,9 mg, kakao - 10,7 mg, orzechach pistacjowych - 6,7 mg, natce pietruszki - 5,3 mg.
Zapotrzebowanie na żelazo - ile potrzebujemy?
Dobowe zapotrzebowanie dla dorosłych mężczyzn wynosi 10 mg, dla kobiet od 19. do 50. roku życia - 18 mg, a dla kobiet powyżej 50. roku życia - 10 mg.
- W przypadku dzieci zdrowych, urodzonych o czasie już od 6. miesiąca życia niezbędne jest dostarczanie żelaza wraz z pożywieniem. Wraz z wiekiem zapotrzebowanie wzrasta, co związane jest z okresem dojrzewania. W późniejszych latach życia znaczenie odgrywa również stan fizjologiczny, dla kobiety będącej w ciąży zapotrzebowanie będzie wyższe, dla kobiety w czasie laktacji niższe - mówi Justyna Lemańczyk, studentka Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku na kierunku dietetyka.
Chroniczne zmęczenie. Z czego może wynikać i jakie ma objawy?
Objawy i przyczyny niedoboru żelaza
Do przyczyn niedoboru żelaza zalicza się niedostateczne spożycie produktów, które je zawierają, utratę krwi, przewlekłe stany zapalne lub infekcje, zaburzenia wchłaniania żelaza, niedobory transferyny, czyli białka osocza krwi, które transportuje żelazo do tkanek, oraz choroby nowotworowe. Objawami niedokrwistości, do której prowadzi niedobór żelaza, są: bóle i zawroty głowy, zmniejszenie koncentracji, chroniczne zmęczenie, osłabienie i większa podatność na infekcje, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, szorstkość skóry i zajady w kącikach ust.
Miejsca
Opinie (53) 4 zablokowane
-
2023-03-17 15:36
Opinia wyróżniona
Żelazo hemowe i niehemowe jest też inaczej przyswajane (1)
Niestety, niehemowe znacznie gorzej, tylko w 1-6% - o czym powinny pamiętać wszystkie osoby unikające mięsa w diecie.
- 25 1
-
2023-03-18 11:39
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą mięsa.
Przywdzieje mężczyźni jedzą gwoździe.
- 2 0
-
2023-03-17 14:49
Opinia wyróżniona
(1)
Codziennie pół szklanki zakwasu z buraków, wątróbka dwa razy w miesiącu i krwisty stek, pestki dyni do sałatki i nigdy nie będzie niedoboru żelaza
- 14 12
-
2023-03-18 17:34
chyba że będzie.
- 6 0
-
2023-03-17 20:49
Opinia wyróżniona
Nie jem mięsa od 15 lat i żelazo mam w normie, mimo, że niby niehemowe jest gorzej przyswajalne. (3)
Za to co poniektórzy jedzą mięso całe życie i mają anemię. Ważne jest by jeść mało przetworzone, urozmaicone jedzenie. Plus b 12 dla wszystkich, bo gleby są w nią ubogie.
- 21 27
-
2023-03-18 09:16
Tylko pamiętaj, że nie mamy wszyscy organizmów od linijki.
Jeden będzie przyswajał lepiej, inny gorzej. Takie anegdotyczne informacje na podstawie jednej osoby sa niewiele warte, zwłaszcza jako rady. Ohoho, moja babcia to paliła do końca życia i miała 100 lat, a moja nie paliła i miała 100, a moja piła co dzień szklankę wódki....
- 13 1
-
2023-03-18 09:10
Najwyrazniej z braku miesą mózg ci sie kurczy :) Dlatego takie bzdury wypisujesz
- 5 10
-
2023-03-18 07:36
A u mnie po tym jak ograniczyłam spożycie mięsa (nie przestałam jeść całkowicie, tylko jadłam mniej) pojawiła się anemia którą udało mi się pokonać jedząc więcej mięsa. Ważne jest by jeść jedzenie dopasowane do swoich potrzeb, widać nie dociera do ciebie ze niektorzy ludzie mają problemy z przyswajaniem żelaza niehemowego i nie dadzą rady sobie go substytułować fasolką.
- 13 7
Wszystkie opinie
-
2023-03-21 13:12
Wołowina i wszelka wątróbka , czyli mięso zwierzęce ma najwięcej przyswajalnego żelaza dla człowieka
- 0 1
-
2023-03-18 17:34
hem (1)
jako anemik, rozkminiałem to, byłem zmuszony, bo niewiele działało. okazuje się, źe:
na obecnie sprzedawanych kaszankach w skladzie albo w ogóle nie ma krwi, albo jest jakiś erzac
a dużo więcej tłuszczu, taką kiszką prędzej można sobie zrobić biegunkę, niż uzupełnić żelazo
czarny salceson, bywa barwiony jakąś farbą e-cośtam, a nie krwią.
pieczeń rzymska, pasztety, wątrobianka, które powinńy by zawierać dużo żelaza hemowego
zawierają naprawdę łój, mielone ścięgna, skórę, wypełniacze i polepszacze.
kant i oszustwo. wszystko u nas dąży do standardów chińskich, gdzie mleko masowo fałszowano melaminą, nie wiadomo co jest w naszym mleku, nie ufam naszym handełesom. ale jak ich sprawdzić?
w sumie, chyba trzeba samodzielnie produkować żywność, inaczej chciwi oszuści zawsze będą nam wciskać sól drogową, agar agar, klej kostny i inne erzace. a co najmniej pastowane pomidory, jabłka myte ludwikiem, kasze z piachem. żywność zawierającą podroby znacznie łatwiej oszukać niż choćby sery, czy pieczywo.- 4 1
-
2023-03-20 20:16
Jeśli mogę coś polecić, to pasztetowa niemieckiego producenta w Aldim ma bardzo dobry skład ;-)
- 0 0
-
2023-03-19 15:17
Wege i wegetarianie
Mają najwięcej chorób
- 1 1
-
2023-03-18 23:33
Wlewy dożylne (1)
Najskuteczniejszym sposobem leczenia są wlewy dożylne żelaza. Przerabiałam kilka leków w tabletkach, bolal mnie tylko brzuch, a wyniki się nie poprawiały. Na szczęście dr Majeranowski zlecił mi wlew dożylny żelaza. Polecam każdemu, postawiło nie na nogi
- 0 2
-
2023-03-19 09:16
No właśnie problemem często są leki które niestety brzuch nie toleruje. Przerabialiśmy wiele różnych i niestety .
- 0 0
-
2023-03-18 13:48
(4)
Liczyłam że autor artykułu oprócz buraczkow I czerwonego mięsa napisze coś o wspomnianym leczeniu czy wlewach dożylnych. Mamy problem z żelazem, leki nam nie służą- wlewy byłyby jakąś opcją. Szkoda.....
- 5 3
-
2023-03-18 14:54
Poczytaj o diecie (1)
Carnivore
- 0 1
-
2023-03-19 09:13
Dziękuję poczytam.
- 0 1
-
2023-03-19 00:22
wlewy (1)
wlewy mozna wykonać w feromedica w gdansku
- 0 1
-
2023-03-19 09:13
Dziękuję, zainteresuję sie.
- 0 1
-
2023-03-18 13:20
Walczę z anemią (2)
Już 6 lat. 2 razy transfuzja krwi. Gastroskopia i kolonoskopia nic nie wykazało. Trzymam diete, biore Feropleks i Sorbifer. I dziadastwo nadal trzyma mnie....
- 2 0
-
2023-03-19 00:21
wlew dożylny
mi pomogły wlewy dożylne w feromedica w gdańsku
- 0 1
-
2023-03-18 18:36
Dżem ze swini i zylc i śpik kostny ,mozg świński z jajkiem i ci przejdzie
- 1 4
-
2023-03-18 22:38
Pyłek pszczeli
Od drugiego dnia świąt BN piję pyłek pszczeli, zawsze miałam anemię, tydzień temu robiłam badania krwi i pierwszy raz żelazo w normie
- 1 1
-
2023-03-17 15:05
Nie tylko żelazo (2)
Żelazo nie zapobiegnie anemii, ważny jest również prawidłowy poziom witaminy B 12 która występuje tylko w produktach zwierzęcych!
- 12 1
-
2023-03-18 19:38
Witamina B12 występuje też w tabletkach.
- 1 0
-
2023-03-18 10:52
Właśnie miałam o tym samym napisać. Druga sprawa jest taka, że te niedobory często idą w parze! A niedobory B12 są również bardzo niekorzystne dla zdrowia (B12 powinna być bliżej górnej granicy, połowa to nie norma!). B12 trudno uzupełnić, szczególnie gdy mamy mutację genu. Nie każdemu pomoże przepisywany przez lekarzy Neurovit!
- 3 1
-
2023-03-17 14:49
Opinia wyróżniona
(1)
Codziennie pół szklanki zakwasu z buraków, wątróbka dwa razy w miesiącu i krwisty stek, pestki dyni do sałatki i nigdy nie będzie niedoboru żelaza
- 14 12
-
2023-03-18 17:34
chyba że będzie.
- 6 0
-
2023-03-18 13:32
Niektórzy jaśnie oświeceni panicze (1)
brzydzą się wątróbką. Ale proszę mi pokazać inny tak doskonały pokarm, który jest tak napakowany witaminami o wysokiej przyswajalności jak właśnie przecudowna, królowa wątróbka.
- 9 5
-
2023-03-18 16:59
Czy wiesz co jest w wątróbce skoro jest to narząd odpowiedzialny za detoksykację organizmu?
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.