• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Naturalnie na odporność

Ilona Raczyńska
11 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Odporność można wzmocnić przede wszystkim domowymi sposobami. Miód, cytryna, imbir, czosnek, świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw - to produkty, w jakie warto się zaopatrzyć jesienią i zimą. Odporność można wzmocnić przede wszystkim domowymi sposobami. Miód, cytryna, imbir, czosnek, świeżo wyciskany sok z owoców i warzyw - to produkty, w jakie warto się zaopatrzyć jesienią i zimą.

Gdy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia lub grypy nie zawsze warto panikować i ustawiać się w kolejce do lekarza. Bardzo często domowe metody wystarczą, by po kilku dniach czuć się o wiele lepiej.



Często łapie cię przeziębienie?

Na dobrą odporność w sezonie infekcyjnym pracujemy cały czas. Dlatego ważne jest prowadzenie higienicznego trybu życia, odpowiednia dieta i dbanie o dobry sen. By nasz układ immunologiczny w każdej chwili był sprawny i gotowy do działania, powinniśmy po prostu zadbać o jego kondycję.

- Ważna jest systematyczna aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu. Nie bez znaczenia jest także ubieranie się adekwatnie do pogody, czyli nieprzegrzewanie się i niewychładzanie - dodaje Anna Bielecka-Szczypek, specjalista chorób wewnętrznych z Nadmorskiego Centrum Medycznego.

Pozytywne nastawienie do życia, liczne kontakty z osobami bliskimi i dobry klimat w pracy dopełniają listę czynników wpływających na nasz system odpornościowy.

- Optymistyczne patrzenie na świat ma znaczący wpływ na naszą zdolność obrony przed chorobami. Stres - i ten przewlekły, i ten krótkotrwały, intensywny - obniża siłę reakcji systemu immunologicznego - dodaje dr med. Ewa Kempisty-Zdebik, specjalista chorób ogólnych.

Skład produktów, które stosujemy w codziennej diecie ma także ogromne znaczenie. Pokarmy bogate w witaminy (A, E, D, kwas foliowy), makro- i mikroelementy (cynk, selen, żelazo) czy inne substancje czynne biologiczne (beta-karoten, saponiny) wzmacniają naszą kondycję i oporność na zachorowania.

- Badania naukowców z Cambridge wykazały, że brokuły, sałata, kapusta czy brukselka wspomagają pracę układu odpornościowego i działają korzystnie na pracę limfocytów znajdujących się w skórze i w jelitach. Tak więc wszystko co zielone powinno trafiać na nasze stoły w okresie jesienno-zimowym - mówi Ewa Kempisty-Zdebik. - Również produkty zawierające witaminę C, jak cytrusy, kiwi, papryka i truskawki, rodzime czarne porzeczki i owoc dzikiej róży, a także żurawina powinny urozmaicać posiłki pacjentów chorujący na choroby układu oddechowego.

O odporność swoją i najbliższych powinniśmy dbać od samego rana.

- Codzienne poranne wypijanie (1/2 godz. przed śniadaniem) szklanki ciepłej wody z łyżeczką miodu i sokiem z ½ cytryny, może okazać się silną ochroną przed infekcjami - mówi dietetyk Dominika Dietrich-Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety.

Gdy jednak pojawi się pierwszy kaszel, katar czy inne objawy osłabienia organizmu powinniśmy niezwłocznie pozostać w domu i leżeć w łóżku. Wówczas pomocne mogą okazać się babcine metody, które są najskuteczniejsze we wczesnym stadium przeziębienia lub grypy.

Terapię domową, zwłaszcza u dzieci, może wspomóc m.in. słynny syrop z cebuli, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz wzmacnia naszą odporność.

- Cebula jest bogatym źródłem witamin A,B,C kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i chromu - wyjaśnia Ewa Kempisty-Zdebik. - Zasypana cukrem i pozostawiona na parę godzin cebula puszcza sok, który pity trzy razy dziennie obniża temperaturę ciała i zwiększa pocenie się.

Równie popularne w leczeniu wszelakich przeziębień są rozgrzewające herbaty z np. malin, kwiatów czarnego bzu czy kwiatów lipy.

- Herbatka z kwiatów lipy ma cenne flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, witaminę PP i olejki eteryczne - dodaje Ewa Kempisty-Zdebik. - Działa przede wszystkim napotnie, ale i częściowo przeciwbólowo i przeciwskurczowo. Niezwykle skuteczna jest przy zapaleniach gardła, anginie, ale i w zapaleniu krtani oraz oskrzeli. Działa przeciw flegmie, a z dodatkiem cukru lub malin łagodzi odruchy kaszlu. Polecana jest także do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Wiele osób stawia także na leczenie mlekiem z czosnkiem. To połączenie wpływa na rozpuszczanie wydzieliny śluzowej z górnych dróg oddechowych. W czosnku znajduje się bowiem ponad 100 chemicznie czynnych związków. Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który przekształca się w allicynę, kiedy ząbki czosnku są miażdżone lub przeżuwane. Dzięki temu czosnek ma antybiotykowe właściwości korzystne na stany zapalne w naszym organizmie.

Wszystkie te domowe sposoby należy jednak stosować z głową. Bo naturalnie, nie dla każdego znaczy zdrowo.

- Na pewno na takie metody muszą uważać osoby przyjmujące leki - dodaje Dominika Dietrich-Stefankiewicz. - Są np. leki, których stosowanie wyklucza jedzenie grejpfrutów, a przecież one często pojawiają się w sokach mających wzmocnić naturalną odporność. Ponadto osoby mające wysoki poziom cukru powinny uważać na zbyt dużą ilość miodu. Także cierpiący na refluks przełykowo-żołądkowy na pewno muszą uważać na wodę z cytryną czy kwaśne soki, bo ich organizm może źle zareagować.

Ważne, by naturalne sposoby nie nasilały innych schorzeń i dolegliwości.

- Miód i produkty stworzone z niego mogą nasilać objawy u pacjentów uczulonych na pyłki roślin, tak samo jak propolisowe specyfiki. Popularny syrop z cebuli dla większości może wzmagać objawy gastryczne, a u diabetyków powodować złą kontrolę glukozy we krwi - mówi Anna Bielecka-Szczypek.

Jeżeli po dwudniowej terapii domowymi metodami przeziębienie się przedłuża, a objawy nasilają, należy udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Babcine sposoby mogą wówczas służyć tylko, jako wspomaganie zleconej przez lekarza leczenie. Znajdź lekarza w jednej z trójmiejskich przychodni.

Wizyta u lekarza jest bardzo ważna, bo przeciąganie leczenia grypy lub chorób gardła i oskrzeli może grozić powstaniem zapalenia płuc, zapalenia reumatycznego stawów, zapalenia nerek i mięśnia sercowego.

- Nie zapominajmy, że podczas grypy i innych przeziębień nie należy chodzić do pracy, a tym bardziej uprawiać sportu. Grozi to bowiem nagłym zgonem z powodu ciężkiego zapalenia mięśnia sercowego - przestrzega Ewa Kempisty-Zdebik.

Miejsca

Opinie (32) 6 zablokowanych

  • (1)

    Aż dziwne, że nikt nie wspomina o jeżówce zwanej może bardzie popularnie Echinacea. Już nasze babcie wiedziały co dobre i przygotowywały zdrowotną naleweczkę (Echinafit - można o tym poszukać więcej informacji w internecie) z tej rośliny! To najlepszy specyfik na poprawę odporności - naturalny i skuteczny.

    • 0 0

    • witamina C

      Lepiej liposomalną witaminę C np. Ascolip stosować. Efekty lepsze i znakomicie się wchłania do krwioobiegu.

      • 0 0

  • Nie ma to jak miód (1)

    Ja nie tylko co rano dodaję łyżeczkę miodu do herbaty ale zaczęłam stosować pierzgę pszczelą ma wartości jeszcze lepsze. Ale gdzieś słyszałam o koncentracie z pierzgi Bee Pearl albo jakoś tak

    • 0 0

    • Ja biorę ten suplement Bee Pearl i nie chorowałam w ogóle przez ten czas i pochwalę się, że odstawiłam kawę bo wcześniej miałam problemy z przebudzaniem

      • 0 0

  • Nie ma co panikować i biegać do lekarza z katarem czy kaszlem, moim wypróbowanym syropem jest Zatogrip, ziołowy, przeciwwirusowy z wit.C i cynkiem, który działa przeciwzapalnie zawiera wszystko co potrzebuje organizm dziecka do walki z infekcjami.

    • 0 0

  • Ciekawe podejście do profilaktyki zdrowotnej znajdziecie na monogen life, można poczytać o badaniach, ale także o tym co tak właściwie znaczy świadome podejście do zdrowia

    • 0 0

  • miod - ale nie ten..

    co kupujecie w biedronce, cytryna.....ale nie ta z biedrony z koksem co sama wode zbiera w lodowce, anginka- geranium, mieta, cebula i czosnek - i NIE SLUCHAC lekarzy z wiedza....teoretyczna! którzy na wszystko wala antybiotyki.

    • 3 0

  • "Odporność" - czyli coś co atakuje nas z prawie wszystkich reklam nibyleków.

    I coś czego nie da się zmierzyć. Dlatego można ludziom wcisnąć dowolny kit.

    • 0 0

  • (3)

    Rodzime czarne porzeczki i truskawki rozumiem ze mrożone bo zimą raczej o nie ciężko. Poza tym cytrusy wcale nie są aż tak bogate w witaminę C, nie wiem czemu są z nią kojarzone
    A jeszcze ciekawsze jest zwolnienie od pracy z powodu grypy, już widze mine pracodawcy...

    • 12 6

    • (2)

      to zmień pracę. jak praca ważniejsza od zdrowia albo męcz się dalej.

      • 13 4

      • (1)

        Zapewne pracujesz w budżetówce więc o pracy pojęcia nie masz ale zwolnienie z tytułu grypy oznacza właśnie koniec kariery u danego pracodawcy (tzw. prywata). Tymczasem kredyt mieszkaniowy trzeba spłaca a rodzinę wyżywić

        • 10 7

        • Ja nie pracuję w budźetówce, a w jednej z trójmiejskich korporacji. Z L4 nie ma problemu - wszyscy tu rozumieją, że czasem się choruje. U poprzednich pracodawców też nigdy problemów nie było. Więc pozostaje mi się przychylić do pomysłu przedmówcy i zasugerować zmianę pracy na normalną.

          • 5 2

  • Mieszkamy nad morzem kąpiele zimowe lecza wszystko!! I są za darmo :) pod warunkiem, że się do morsów nie zapiszesz:)

    Bo wtedy będziesz płacić składki.

    • 3 0

  • (2)

    Jakie macie sposoby na jedzenie czosnku aby nie piekło ?

    • 3 5

    • piecze tylko do czasu, aż bakterie które masz w jamie ustnej

      zostaną przez składniki soku z czosnku zneutralizowane. Im bardziej piecze tym więcej złych bakterii masz w ,,buzi,,

      • 2 3

    • wnawuaj sobie : nie mysl o rozowym sloniu . nie mylsl nie mysl.

      automatycznie zaczniesz myslec i szybko zjec czosnek i popij kakałem

      • 2 9

  • W okresie jesienno zimowym najlepsze są ''mrożonki'' bo tylko one maja najwięcej witamin. (3)

    Mrożonki owoców i warzyw są najlepsze zima czy jesienią gdyż przeważnie są mrożone owoce i warzywa w każdym kraju zaraz po zbiorze blisko plantacji oraz to najmniej przetworzone produkty. Warto nadmienić że owoce i warzywa nie uleczą lecz mają tylko wzmocnić i jest to tzw. profilaktyka która należy stosować długo przed okresem jesiennym czyli spożywać a nie myśleć ze w razie infekcji nagle jedzenie cytryny nam pomoże. Ludzie i tak dziś wola jedzenie chemiczne dużo droższe niż tanie warzywa wiec nie chorują i nie ma się co nimi przejmować. W Polsce jedzenie brukselki która jest dostępna i tania non stop zaczyna się nagle po przeczytaniu czegoś i to tez okazyjnie raz w roku w święto :). Najpierw wszyscy mówili ze gdyby były takie owakie warzywa to by jedli itd. itd. a dziś jak są i są w miarę tanie to ich mało jędza a żrą chemiczne kiełbasy, hamburgery z padliny lub tony chipsów wiec praktycznie faszerują się chemią a wypłukują z organizmu cenne składniki. Wiec chorujcie i dalej jedzcie kiełbaski wyśmienite za 3 złote w których jest woda zagęszczana farbą i proszkiem :)

    • 13 0

    • (2)

      mrożenie zabija wartość/zdrowotność owocu/warzywa

      • 1 7

      • mylisz sie ! mrozenie nie pozbawia wartosci owocu i warzywa a jest najlepsza metoda. (1)

        Zamrożone owoce i warzywa to takie, które zostały pozbawione szkodliwych drobnoustrojów i enzymów, jednocześnie nie tracąc prawie nic ze swojej wartości odżywczej.

        Tak niezastąpione zimą mrożonki to nic innego, jak owoce i warzywa utrwalone przez zamrożenie w temperaturze co najmniej -18°C. Zamrażanie stanowi najlepszą metodę (spośród metod termicznych) utrwalania owoców i warzyw, bo nie pozbawia ich smaku, zapachu i wartości odżywczych.

        Straty na froncie zachodzą przede wszystkim podczas obróbki wstępnej, poprzedzającej mrożenie. Warzywa i owoce są wówczas płukane, myte, blanszowane (czyli podawane jednorazowemu szybkiemu przelaniu wrzątkiem, co zapobiega ich brunatnieniu i inaktywuje enzymy, a także częściowo niszczy drobnoustroje) oraz schładzanie pod natryskiem. Właśnie wtedy ucieka z nich witamina C oraz beta-karoten. Samo mrożenie nie niszczy ani witamin, ani minerałów.

        • 7 0

        • Ale po co mrozić jak wszystko jest na okrągło !

          • 0 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane