• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mówią o nim "biała śmierć". Jak wyeliminować cukier z diety?

Joanna Puchala
2 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie. Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie.

Nadużywanie cukru nie tylko sprawia, że czujemy się chronicznie przemęczeni, a z czasem wskazówka na wadze pokazuje coraz większą wartość. Jego duże ilości przyczyniają się też do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Cukier - popularnie nazywany "białą śmiercią" może uzależniać i utrudniać prawidłowe funkcjonowanie. Zanim zdecydujemy się wyeliminować go z codziennego jadłospisu, warto sprawdzić, gdzie najczęściej możemy go spotkać.



Czy próbowałeś kiedyś ograniczyć spożywanie cukru?

- Według badań Światowej Organizacji Zdrowia Polacy spożywają aż dwa razy więcej cukru niż jest rekomendowane. Warto ograniczyć ten składnik w naszej diecie, gdyż działa bardzo niekorzystnie na nasz organizm - powoduje gromadzenie się nadmiernej tkanki tłuszczowej, pogarsza nastrój, koncentrację, a także zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i nowotworów - mówi Magdalena Oleś z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Tak naprawdę, eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna.

- Jeśli chodzi o aspekt wyglądu to najczęściej ograniczamy cukier z diety po to, by zredukować tkankę tłuszczową. W kontekście zdrowotnym wyeliminowanie cukru sprzyja ochronie przed chorobami dietozależnymi, do których należą: cukrzyca typu II, insulinooporność, miażdżyca i otyłość - mówi Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Warto zauważyć, że zachowanie wyrównanego indeksu glikemicznego pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę hormonalną organizmu, dlatego zdrowe odżywianie jest tak ważne przy chorobach endokrynologicznych, zwłaszcza niedoczynności tarczycy.

Dlaczego cukier jest szkodliwy i uzależnia?

Nadmierne spożywanie cukru powoduje nadwagę, a w konsekwencji otyłość, i zaburza gospodarkę lipidową organizmu. Zmniejszona wrażliwość tkanek na insulinę przyczynia się do wzrostu ryzyka zachorowania na cukrzycę. Powoduje również przewlekły stan zapalny organizmu i zwiększa możliwość wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

- Spożycie produktów bogatych w cukry proste działa pobudzająco na ośrodek przyjemności, znajdujący się w mózgu, który odpowiada za motywację i kontrolę zachowania, również tego związanego z odżywianiem. To oznacza, że organizm odbiera jedzenie słodkości jako nagradzanie. W ten sposób kształtuje nieprawidłowe nawyki żywieniowe i może prowadzić do uzależnienia od cukru - tłumaczy Aurelia Ziółkowska z Naturhouse.
Węglowodany proste i złożone

- Węglowodany, czyli inaczej cukry, są dla organizmu podstawowym źródłem energii i powinny stanowić około 50 proc. naszej diety. Potrzebujemy ich do prawidłowej pracy naszego organizmu, zwłaszcza do pracy mózgu i krwinek czerwonych. Dlatego też niemożliwe i nieprawidłowe jest całkowite wykluczenie węglowodanów z diety - dodaje Ziółkowska.
Ze względu na budowę, węglowodany dzielimy na proste i złożone. Do tych złożonych zaliczamy między innymi produkty pełnoziarniste, warzywa skrobiowe i strączkowe. Cukry proste są natomiast obecne w znacznej mierze w owocach i mleku.

Eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna. Eliminacji cukru towarzyszą z reguły dwie przesłanki: zdrowotna i estetyczna.
Ograniczenie cukru w diecie

- Powinniśmy skupić się na ograniczeniu produktów takich tak słodycze, ciasta i inne wyroby cukiernicze, białe pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, owocowe produkty mleczne, słodzone napoje, soki, napoje gazowane i alkoholowe, jak również cukier biały i trzcinowy - doradza Aurelia Ziółkowska.
Chcąc ograniczyć cukier w pierwszej kolejności powinniśmy zrezygnować z tego, który po prostu widzimy. Powinniśmy przestać słodzić herbatę lub dodawać cukier do przygotowywanych posiłków. Kolejnym krokiem jest zerwanie z piciem słodzonych napojów i soków. W późniejszych etapach warto zrezygnować nie tylko z jedzenia słodyczy, ale także uważać na pozornie zdrowe produkty, takie jak suszone owoce czy niedosładzane soki. W niewielkich ilościach nie wpłyną negatywnie na nasz organizm, jednak są wysokokaloryczne i mogą utrudnić nam schudnięcie.

- Co ciekawe, ograniczając cukier, warto zwrócić uwagę na ilość wypijanej kawy z mlekiem. Jeżeli pijemy ją pomiędzy posiłkami i dodajemy do niej dużo mleka, to nasz organizm będzie traktował to jako dodatkowy posiłek, a bilans kaloryczny może przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie - podkreśla Dominika Dietrich.
Zdrowe zamienniki cukru

Istnieje wiele substancji, które możemy potraktować jako zamienniki cukru. Do najpopularniejszych należy ksylitol, o takim samym indeksie glikemicznym, ale o około 40 proc. mniejszej kaloryczności.

- Innym dobrym przykładem są glikozydy stewiolowe, czyli tzw. stewia, która ma znacznie większą słodkość niż cukier przy zerowej kaloryczności. Jest to dobry sposób na zastąpienie cukru w diecie oraz ograniczenie przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Należy jednak pamiętać, że są to substancje chemiczne, które powinny być spożywane z umiarem - przestrzega Aurelia Ziółkowska.
Osoby próbujące wyeliminować cukier z diety często sięgają po różnego rodzaju produkty typu "light". Niestety, bardzo często są one dosładzane aspartamem, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest samodzielne skomponowanie posiłków, które zawierają cukry naturalnego pochodzenia. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad tym, co znajduje się na naszym talerzu. Słodzone płatki śniadaniowe możemy zastąpić mieszanką musli oraz bakalii skomponowaną według własnego uznania, dżem dosładzany cukrem z powodzeniem możemy zamienić na taki, który zawiera 100 proc. naturalnych składników. Dostępność różnorodnych substytutów pozwala nam uzyskiwać słodki smak posiłków, bez odstępstw od prowadzenia zdrowego stylu życia.

- Zrezygnowanie z rafinowanego cukru nie musi wiązać się z całkowitym odstawieniem słodyczy. Można upiec wiele różnych ciast i skomponować wiele deserów z dodatkiem węglowodanów występujących naturalnie. Po pewnym czasie od eliminacji cukru nasze kubki smakowe wyostrzą się, dzięki czemu zdamy sobie sprawę, jak naturalnie słodkie są zjadane przez nas produkty - dodaje Magdalena Oleś.
Dlaczego warto wyeliminować cukier?

Zmniejszenie w jadłospisie produktów bogatych w cukier pozytywnie wpływa na nasz organizm. Oprócz ochrony przed nadmierną masą ciała, spowalnia procesy starzenia czy korzystnie wpływa na nastrój.

- Spożywając duże ilości cukru, najczęściej niedługo po spożyciu, odczuwa się przypływ energii i pobudzenie. Jest ono jednak chwilowe. Gdy poziom cukru we krwi się obniża, skutkuje to spadkiem energii, ospałością, drażliwością. Wyeliminowanie cukru z codziennego żywienia powoduje ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi, przez co nie odnotowujemy nagłych przypływów i spadków energii, znika drażliwość, nadpobudliwość, a sen jest znacznie spokojniejszy - ocenia Natalia Bobowik z Mój Dietetyk Gdańsk.
Nadmierna ilość cukrów prostych przyspiesza także proces starzenia, gdyż cukier powoduje sztywnienie włókien kolagenowych w skórze.

- Zastąpienie go warzywami, owocami czy orzechami zmniejszy proces powstawania zmarszczek. Dodatkowo, zwiększenie spożycia warzyw i owoców spowoduje większą ilość witamin w diecie, co opóźnia starzenie i poprawia stan skóry - zauważa Natalia Bobowik.
Wyeliminowaniu cukru z diety powinien towarzyszyć jednak zdrowy rozsądek. Zdrowy człowiek raz na jakiś czas może pozwolić sobie na zjedzenie czegoś słodkiego. Jeżeli wkomponujemy ten posiłek w dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, to możemy być spokojni, że nie wpłynie to negatywnie na nasz organizm.

- Nowoczesna dietetyka zmierza w kierunku stabilizacji i znalezienia balansu. Drastyczne restrykcje nie przynoszą oczekiwanych efektów, dlatego osoba, która jest cały czas na diecie, najprawdopodobniej nigdy nie schudnie - podsumowuje Dominika Dietrich.

Miejsca

Opinie (167)

  • Stewia jest produktem chemicznym? (11)

    Przecież to wyciąg z liści tej rośliny

    • 44 2

    • Stewia (7)

      Niestety Stewia która jest dostępna w naszych sklepach jest w procesię produkcji poddawana obróbce chemicznej, co powoduje, że z jej naturalnej fósmy ( rośliny) nie pozostaje zupełnie nic.

      • 4 2

      • (5)

        Jakiej "obróbce" chemicznej?

        • 3 0

        • (2)

          tak samo jak w obrobce duchowej klecha zamienia chleb w cialo i krew w wino :D

          • 3 8

          • kretyn (1)

            • 1 1

            • pomyliłaś pola

              podpis daje się na końcu, tytuł u góry

              • 0 1

        • (1)

          Podobnej jak buraki cukrowe - rafinacji. To tego nośnik (chyba maltodekstryna) i masz zdrową stewię :P na dodatek częst do produktów słodzonych stewią dodaje się acesulfam potasowy - co to i jak działa poszukaj już sam.

          • 2 1

          • Czyli wszystko gra.

            • 0 0

      • ekstrakcja sprawia ze z rosliny nic nie zostaje? A moze ten proszek z listkow nie jest roslina? Co to za brednie?

        • 8 0

    • Dokładnie. Na ryneczku na Elbląskiej kupiłam stewię w doniczce, ale wszelkie substytuty "cukru" i ich onny smak sprawiają,że jednak cukier wygrywa.

      • 3 0

    • (1)

      Chemia wszędzie, aaaa!
      Sprawdźcie sobie jaki jest skład jabłka, strach jeść te wszystkie kwasy i nikotyny, wszędzie chemia!
      No i jeszcze te miliony lat ewolucji plus umyślne krzyżowanie przez człowieka by uzyskać JonaGold czy golden deliszyz sprawiły że wszystko co jemy jest GMO! Teh drama!

      • 14 2

      • Stop gmo! Czas wrócić do bananów z pestkami i kwaśnych arbuzów!

        • 9 1

  • W Polsce powinno się zakazac pewnych produktów w sprzedaży (2)

    Nie tylko z cukrem ale innymi świństwami pakowanymi w jedzenie. Obawiam się jedynie że lobby firm spożywczych już dawno połozylo łapę na rząd. Wiecie , że jedna butelka coli to 1/3 samego cukru

    • 12 1

    • (1)

      Cola ma bardzo dużo cukru, ale zdecydowanie nie jest to 1/3. Ani objętościowo, ani wagowo.
      co nie zmienia faktu, że są to ogromne ilości.
      pozdrawiam.

      • 2 0

      • 1/3 składu chemicznego cieczy może ?

        Podobno 10 łyżek cukru na 1/2 l coli. Fuj... ble !

        • 0 0

  • (1)

    Dlaczego w Tłusty czwartek nie pojawi się taki temat...

    • 13 1

    • a ja nie jem pączków w tłusty czwartek i w ogóle mnie nie ciągnie:-)

      • 0 0

  • (8)

    Jedną z przyczyn otyłości jest chemia i konserwanty dodawane do jedzenia

    • 45 11

    • (4)

      Ola, mimo że pozornie gada jak potłuczona ma dużo racji:
      Gdyby w żywności nie było konserwantów, ta pusłaby się znacznie prędzej, powodowała zatrucia pokarmowe (spróbujcie przytyć mając biegunkę). Bez konserwantów żywność musiałaby stać znacznie krócej na półkach i musiała być transportowana w chłodniach więc byłaby znacznie droższa (patrz soczki "jednodniowe") - ludzie nie mogliby sobie pozwolić finansowo na kupowanie żywności i automatycznie jedli by mniej.

      • 4 2

      • Może kupowaliby mniej, bo tyle co na dzień- dwa i mniej wyrzucaliby żywności

        więcej też przygotowywaliby w domu, domowa zupa i na trzeci dzień jest perfekt
        ( gotowana bez tzw."jarzynki")

        • 0 0

      • (2)

        No nie wiem... Zwykła pasteryzacja daje nawet miesiąc gwarancji, opakowanie próżniowe mięsa - parę tygodni. A jak latem zrobię kiszone, to do wiosny mogą stać.

        • 7 0

        • (1)

          Bo też tych "strasznych" konserwantów nie ma znowu wszędzie wbrew temu co niektórzy głoszą. To co można konserwowane jest "naturalnie" jak sam zauważyłeś/aś pasteryzacją, fermentacją, chłodem, cukrem solą itd. a konserwanty są tam gdzie w/w nie da się w rozsądny/ekonomiczny sposób zastosować.

          • 1 1

          • Większość konserwantów jest zakazana w UE. Chyba, że ktoś ma na myśli sól, tak, występuje jako konserwant (w puszcze groszku, fasoli etc.)

            • 0 0

    • konserwanty i chemia są nie zdrowe ale niepowoduja otyłosci!!

      • 3 1

    • Chemia czyli co? NaCl? :D
      Podobno najgorszy jest monotlenek diwodoru.

      • 12 0

    • Smartfony, internet, tv brak ruchu i siedzenie w domu.

      • 16 0

  • (4)

    'Węglowodany, czyli inaczej cukry, są dla organizmu podstawowym źródłem energii i powinny stanowić około 50 proc. naszej diety.'

    Dawno nie czytałem takich bzdur. Tego brakowało, by takie osoby, bez pojęcia o żywieniu, zajmowały się dietetyką...

    • 8 3

    • (1)

      a ile Pana/Pani zdaniem powinny wynosić? ;)

      • 0 0

      • Węgle: 35%
        Białko: 25%
        Tłuszcze: 40%

        Wartości orientacyjne, plus minus kilka pkt. procentowych. Ja sam jeszcze bardziej ścinam węgle, powiedzmy do max. 20-25% od kilku lat i dzięki temu bardzo dobrze się czuję :)

        • 2 0

    • Sam wypisujesz oszołomie bzdury. (1)

      • 0 4

      • Skąd tyle nienawiści? Masz jakąś wiedzę na ten temat, by zwracać się do mnie w tak ordynarny sposób czy po prostu hejtujesz dla zasady, bo ci się nudzi?

        • 2 1

  • Wszystko z cukrem smakuje lepiej (8)

    nawet schabowczak.

    • 26 18

    • Fajnie by było gdyby na każdym opakowaniu z cukrami był symbol łyżeczki z mnożnikiem. (4)

      Bierzesz napój za tam 25 łyżeczek.
      Bierzesz majonez, a tam 5 łyżeczek.
      Bierzesz serek, a tam 10 łyżeczek.
      Bierzesz mięso mielone a tam 2 łyżeczki

      • 21 0

      • Jest taki symbol, ale zapisany tajnym kodem. Znają go tylko ci którzy na tajnych kompletach nauczyli się czytać ze zrozumieniem i rachować. Podaję dla przykładu (ci co nie zrozumieją niech sie nie przejmują tylko zagryzą snickersa i pójdą głosować na PiS, PO albo Kukiza):
        Red Bull - Wartość odżywcza w 100ml: węglowodany 11g (w tym cukry 11g).
        Łyżeczka cukru = ~5g.
        Szklanka (250ml) Red Bulla = (2,5*11g)/5g = 5 i 1/2 łyżeczki cukru.

        • 7 0

      • (2)

        Mięso mielone z cukrem. Taaa...

        • 0 7

        • Można się zdziwić.. (1)

          do chleba dodają cukier, do wędlin, do konserw mięsnych. Wręcz trudno znaleźć produkty bez dodatku cukru.

          A jeszcze kwestia produktów "light" - bardzo często mają obniżoną zawartość tłuszczu, bo na to patrzą klienci. Za to dodawany jest cukier, żeby poprawić smak, bo np. odtłuszczony jogurt byłby nie do przełknięcia.

          • 11 0

          • Dodają, bo takie się lepiej sprzedają.
            Cukier ma też właściwości konserwujące.
            W mięsie mielonych nie znajdziesz dodatkowego cukru.

            • 3 1

    • Unikam słodkości, ale np. na bliskim wschodzie jedzą słodkie produkty na kilogramy i mają się raczej dobrze

      • 2 2

    • Nie za bardzo lubię słodkie rzeczy, jem bardzo mało cukru.

      • 2 0

    • Dlatego syrop glukozowofruktozowy jest w każdej żywności.

      • 11 1

  • "Biała śmierć" to także sól, kokaina i ... lekarz pierwszego kontaktu :-)

    • 11 1

  • (3)

    A skąd informacje, że słodzenie aspartamem jest szkodliwe?

    • 9 9

    • z literatury medycznej- dostępnej np.w czytelni GUMedu---czytałam (2)

      • 3 3

      • (1)

        Serio? Bo ja akurat też czytałem, ale wnioski znalazłem zgoła odmienne. Jakieś źródła?

        • 6 2

        • Filmy na yt z żółtymi napisami :X
          Na pubmed nie licz......

          • 4 1

  • :) (4)

    Co za bzdury :)nie dodawac chemii konserwantow w zarelku i bedzie git :) dietetyczki od 7 bolesci ...

    • 13 33

    • (1)

      Poważnie zapytam - jakie konserwanty masz na myśli?

      • 2 0

      • Może lubi wędliny z jadem kiełbasianym?

        • 0 0

    • Z Tobą to już raczej git nie będzie.

      • 0 0

    • tobie z tej 'chemii' proponuje odstawic tlenek wodoru i suplementowac naturalny chlorek sodu

      • 9 0

  • Da się żyć bez wielu rzeczy ale po co???!!! (2)

    na okrągło kontestowanie cukru, kawy, węglowodanów, itp ....naprawdę życie ma być bez smaku?! i polegać na tym co jeść a czego nie....nie ma ważniejszych problemów niż te z "pierwszego świata"?

    • 15 2

    • Ty niemasz zadnego smaku leming ,bo jestes typowym nałogowcem jak wiekszość. (1)

      • 0 7

      • zyje nalogowo i polecam nie rezygnowac z zasad pisowni

        jak i z cukru:)

        • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane