• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Miejsca z jedzeniem w wersji fit. Stają się coraz bardziej popularne?

Joanna Puchala
23 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Coraz chętniej wybieramy zdrowe propozycje posiłków, które są przygotowywane tuż przed podaniem, ze świeżych składników. Coraz chętniej wybieramy zdrowe propozycje posiłków, które są przygotowywane tuż przed podaniem, ze świeżych składników.

Gdy dopada nas głód, a wokół tylko drogie restauracje albo niezdrowe fast foody - musimy działać szybko, ale nie bezmyślnie. Jedzenie na mieście nie musi oznaczać nieprzemyślanych wyborów i utraty efektów pracy nad sylwetką. Coraz częściej nawet w biegu chcemy jeść zdrowo i dobierać swoje posiłki tak, by były one dobre jakościowo i syciły na długo. Chętniej wybieramy miejsca, gdzie możemy zjeść smacznie i zdrowo.



Co sądzisz o miejscach, które przywiązują uwagę do zdrowego żywienia?

- Fit lokale są popularne z uwagi na zwiększenie świadomości własnego zdrowia wśród społeczeństwa. Niemało jest osób, którym problemy zdrowotne nie są obce. Dotyczy to głównie nietolerancji pokarmowych, insulinooporności czy otyłości. Brak czasu oraz nierzadko umiejętności kulinarnych skłania niejednego do zamawiania jedzenia do domu, czy też udania się na posiłek do fit restauracji. Zamawiając potrawę mamy pewność, że jest ona przygotowana ze składników, które są dla danej osoby bezpieczne, a spożycie jej gwarantuje dobre samopoczucie - mówi dietetyk kliniczny Wiktoria Kreft z Poradni dietetycznej Sports-Med.
Bardzo często wybieramy miejsca, gdzie możemy personalizować dietę. Dania pozbawione cukru, glutenu, z ograniczoną zawartością soli czy posiłki wegetariańskie to jedne z najczęściej wybieranych kryteriów.

Chcemy żyć zdrowo, jeść lekko, ale nie czuć z tego powodu ograniczeń. Ważną kwestią jest urozmaicanie codziennej diety, a na to z reguły nie mamy wystarczająco czasu, umiejętności czy chęci. Wybieramy takie miejsca również dlatego, gdyż nie chcemy, aby bycie fit przeszkadzało nam w spotkaniach ze znajomymi.

Jednym z przykładowych miejsc, gdzie serwowane są zdrowe posiłki jest Avocado.

- Avocado to dwa lokale: małe Avocado we Wrzeszczu i duże Avocado na Przymorzu.
Zarówno w jednym, jak i w drugim przygotowujemy potrawy wyłącznie wegańskie, czyli w 100 proc. roślinne, często także o obniżonej zawartości glutenu - mówi Joanna Krupicka z Avocado.

W Avocado możemy zjeść codziennie inne pożywne zupy, które są przygotowywane wyłącznie na wywarach roślinnych.

- Na Przymorzu mamy opcję lunchu dnia od poniedziałku do piątku w cenie 19 zł, w skład którego wchodzi zupa i lekkie drugie danie, przykładowo curry na kokosowym mleczku z ryżem i świeżymi warzywami, pieczony kotlet jaglano-warzywny, capponatta z kaszą jaglaną. W lokalu we Wrzeszczu mamy do wyboru w karcie zawsze: kaszę gryczaną, jaglaną, ryż brązowy i zdrowe veganburgery, np. burger z pieczonym kotletem z kaszy jaglanej, warzyw i słonecznika albo zielony burger z brokuła, groszku i płatków owsianych - dodaje Joanna Krupicka.
Oba lokale mają zupełnie inne karty. W Avocado na Przymorzu znajdują się także propozycje dla osób na diecie odchudzającej. Dobrym pomysłem okażą się pieczone kotlety jaglane ze szpinakiem i suszonym pomidorem czy curry warzywne z tofu.

  • Zdrowe koktajle to tylko jedna z propozycji serwowanych przez Avocado.


Kolejnym miejscem, gdzie możemy zjeść świeże produkty jest Officyna di Vinegre. Wśród zdrowych dań znajdziemy tam między innymi dorsza na parze, codzienny wybór świeżych warzyw i sałatek przygotowywanych na bieżąco oraz mięs, które są przygotowywane w momencie zamówienia.

- Gotując zdrowo i ekologicznie, z użyciem produktów pochodzących od wyselekcjonowanych dostawców, odżywiamy i dodajemy energii do każdego dania. Wiemy, że nasze posiłki, do przygotowania których bierzemy wszystko to, co natura ma najlepszego, mogą was nakarmić, ale również dodają energii, radości i chwili "off" - mówi prezes Officyna di Vinegre, Mariusz Zawadzki.
  • Zgodnie ze swoimi upodobaniami możemy znaleźć wiele ciekawych propozycji.


Zdrowa wersja słodyczy



Silnym trendem są fit słodycze, czyli wersje popularnych ciast i łakoci w zdrowszym i z reguły mniej kalorycznym wydaniu. Najczęstszym wyznacznikiem jest zastąpienie cukru zdrowszym zamiennikiem, na przykład ksylitolem. Kolejnym krokiem jest zamiana mąki pszennej, jaj lub mleka innymi składnikami.

- Nasza słodka pracownia zaopatruje lokale w słodkości. Można wybierać wśród ciasta gryczanego słodzonego daktylami, ciasta snikers z orzechami, tofu i daktylowym karmelem czy deserów w słoiku - puddingów jaglanych, deserów z tapioki i chia z owocami - podkreśla Joanna Krupicka.

Miejsca

Opinie (54) 6 zablokowanych

  • (2)

    Kurczę zjadłbym, ale przy porcjach jakie widzę na zdjęciu te porcje, to musiałbym wszystko podwójnie wziąć.

    • 9 0

    • bierz podwojnie. W mc donalds jednym hamburgierem za 5 pln tez sie nikt nie naje! (1)

      • 1 3

      • W jakim celu

        napisałeś/aś o "hamburgierze" z maka..? Co ma 5zł do cen żarcia z artykułu..?
        Biednym człowiekiem musisz być.

        • 2 0

  • Vodka bezglutenowa niedługo (3)

    Będzie haha brak słów

    • 23 4

    • żadna nowość

      od lat na rynku. Luksusowa jest bezglutenowa

      • 3 1

    • (1)

      już jest Vodka Gluten Free - poszukaj w googlach :)

      • 8 0

      • Wódka z ziemniaka lub wódka z pestek winogron. Żadna to nowość. Dostępne w każdym sklepie monopolowym

        • 5 0

  • to daktyl jest bez kalorii fit

    • 0 0

  • drobna refleksja (2)

    Czy to nie jest tak, że jedzenie może świetne wyglądać na zdjęciu, prezentować się na talerzu, i do tego dorabiana jest cała otoczka wykwintności/wyjątkowości/"fitności";) ?
    Czy klasyczny rosół, parujący na stole u mamy, schabowy (z karkówki, a jakże) w złotej (a miejscami czarnawej) panierce, wreszcie bigos połyskujący jak wypolerowany bursztyn nie sprawia równie dużej radości jak te dezajnerskie dania? Czy spożycie golonki duszonej w piwie - w rozsądnych ilościach oczywiście - nie będzie równie fit jak te dania? Czy mitochondria wiedzą, że dostają białka z ciasta na mące gryczanej a nie plebejskiej mąki pszennej typ 450?

    Wiem, pytania trącą trollingiem. Ale mam wrażenie, że w kwesti jedzenia dizajn, wygląd i moda jednak troszeczkę wyprzedził rzeczywistość. Nie nawołuję do posilania się wyłącznie bułką wrocławską z dżemem, kiełbasą wieczorną oraz rosołem/pomidorową... ale zastanawiam się ile w tym wsyzstkim marketingu, sprzedaży produktu, a ile prawdziwej kuchni.

    • 32 9

    • Jak już

      ktoś napisał : syndrom niższości i parcie na społeczny "awans" są odpowiedzią na postawione przez Ciebie pytania.

      • 6 0

    • Pewnie i marketing w tym jest, niemniej wiele typowych dań ma swoje o wiele zdrowsze i lepiej zbilansowane energetycznie wersje, wcale nie trudniejsze w przygotowaniu, ale knajp je serwujących jest niewiele, szczególnie tych niedrogich i czasami dobrze wiedzieć gdzie to można zjeść. Przykładem niech będzie choćby ryba z pieca z kaszą vs. tradycyjna smażona w głębokim oleju i nasiąkniętą tym olejem panierką z podobnie przygotowanymi frytkami, albo danie z makaronem, ale pełnoziarnistym, a nie zwykłym.

      A dlaczego mąka gryczana lepsza od pszennej, albo coś tam innego od czegoś tam? Ot kwestia składu i struktury energetycznej, np. stosunek węglowodanów prostych do złożonych albo tłuszczów nasyconych do nienasyconych. Danie może wyglądać względnie podobnie i nawet mieć podobną kaloryczność, ale przy jednych produktach nawet nie zdążysz wstać od stołu i dobiec do wideł by to się nie zdążyło w oponkę odłożyć, a przy innych będzie się stopniowo uwalniać energia, która zostanie na bieżąco spożytkowana.

      • 0 1

  • "fit" (1)

    Z artykułu wynika, że Trójmiasto to jakaś istna pustynia jeśli chodzi o lokale, gdzie można zjeść normalny, niezbyt kaloryczny posiłek. Ledwie 3 miejsca, z czego dwa wege? Coś tu jest nie tak. Gdzie bary/restauracje serwujące ciekawe świeże sałatki? Gdzie zjeść np. grillowane mięso lub rybę, które nie tonie w tłuszczu? Coś z pieca, co nie jest pizzą? Bez przygotowania pisze się artykuł, z którego nic nie wynika. Nota bene potrawy wegetariańskie/wegańskie są często bardziej kaloryczne, niż ich "mięsne" odpowiedniki. Wystarczy przeanalizować tabelę kalorii i wartości odżywczych jednego z takich lokali. Może warto by było rozejrzeć się także wśród lokali, które po prostu mają w swoich kartach dania przygotowane z dobrej jakości składników i w zdrowy sposób? Przynajmniej taki artykuł miałby jakąś wartość.

    • 15 1

    • Artykuł

      nie miał na celu propagowania Zdrowego jedzenia,a jedynie podkręcenie niezdrowych trendów i w tej kwestii autorce nie można nic zarzucić ?-)

      • 4 0

  • Polska

    ...wszyscy chcà być fit a przez tydzień cwiczą i jedzà fit-oszukiwanie własnego siebie.

    • 2 1

  • Ada (2)

    Wczorajszy obiad w barze mlecznym w centrum Gdańska - filet z kury w bio panierce (pestki słonecznika, dyni, siemię lniane), do tego góra buraczków, pieczony ziemniak, lekki pudding z owocem na deser. Do tego pół dnia zwiedzania i już. Fit, bez wymyślania, wydane 20zł..

    • 18 1

    • bar mleczny neptun dzisiaj

      Chłodnik i naleśniki z twarogiem -dawno nie jadłam czegoś tak smacznego. Ok 15 zł

      • 7 0

    • Ada, to nie wypada .... ale masz rację

      • 1 1

  • fit ?

    buła i frytki ?

    • 3 0

  • frytki i schabowy (1)

    a na popitkę cola

    • 26 6

    • ale ta z biedry

      • 3 0

  • najlepsze sa te pizze posypane rukolą totalnie , pol paczki na pizze :)

    i w menu koniecznie 'antipasti' i po włosku jak najwiecej :)
    buahaha

    i masz pizze dla snowbow za 40pln!

    czysty debilizm

    • 34 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane