• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marzenia o dawnym chlebie

Justyna Spychalska
21 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Pierwszego dnia wyrośnięty, pachnący, z chrupiącą skórką. Następnego - rozpada się w rękach, jest suchy i praktycznie niejadalny. Czy w naszych sklepach można jeszcze kupić prawdziwy chleb?



Co sądzisz o chlebie sprzedawanym w sklepach?

Statystyki pokazują jasno: spożycie chleba w ostatnich latach drastycznie spadło. Gdzie szukać przyczyn? Przede wszystkim w dążeniu Polaków do zdrowego odżywiania się i uleganiu kampaniom reklamowym dyskredytującym białe pieczywo. Jednak tak naprawdę spożywanie chleba wcale nie musi powodować nagłego przybierania na wadze. Węglowodany, które oskarża się o niekorzystny wpływ na zdrowie, jedzone w rozsądnych ilościach, są ważnym składnikiem diety.

- Węglowodany są niezbędnym elementem codziennego jadłospisu - przekonuje Weronika Górska z poradni Smaki Zdrowia. - Organizm efektywnie pozyskuje z nich energię potrzebną do odżywienia wszystkich komórek. Węglowodany dzielą się na proste i złożone, a źródłem tych ostatnich jest między innymi pieczywo. Według obowiązujących zaleceń z węglowodanów powinno pochodzić aż 50-60 proc. całkowitej energii dziennej racji pokarmowej.

Niektórzy eliminują z diety pieczywo z innego powodu - ostatnio ciężko kupić chleb, który następnego dnia nadawałby się do jedzenia. Większość bochenków kruszy się, wysycha, traci puszystość. Odpowiedź na pytanie o przyczynę tego stanu jest jedna - chemia. O chlebowych, chemicznych dodatkach można by napisać elaborat, ale nie miałby on większego sensu, ponieważ piekarze, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie muszą podawać składu pieczywa.

Jeśli na chlebie znajdzie się jednak etykietę z informacją o składzie, z pewnością należy unikać bochenków, które zawierają:
- E412, czyli gumę guarową (popularny zagęstnik, może powodować bóle brzucha),
- E220, czyli dwutlenek siarki (używany jako konserwant, szkodzi astmatykom),
- E330, czyli kwas cytrynowy (nieszkodliwy, ale stosuje się go jako syntetyczny zakwas),
- E280 i E281, czyli kwas propionowy i propionian sodu (konserwanty; spożywane w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu).

Żeby uniknąć niepotrzebnej chemii, lepiej nie kupować tak zwanych "chlebów tostowych" i uważać na pieczywo z długim terminem przydatności (z pewnością zawiera konserwanty).

- Jedynymi dodatkami, których warto szukać w chlebie, są naturalne ziarna i zioła, które stanowią źródło witamin i substancji mineralnych - dodaje Weronika Górska. - Należą do nich: ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu, maku, orzechy oraz zioła np. czarnuszka, rozmaryn czy tymianek.

Warto zwrócić też uwagę na typ mąki, z której został wypieczony bochenek. Zasada jest prosta - im niższy numer, tym mąka gorsza jakościowo i uboższa w składniki mineralne. Najmniej wartości odżywczych ma chleb wypiekany z mąki typu 400-500, najlepsze bochenki, bogate w cenny błonnik, magnez, wapń i witaminy, wypieka się z mąki typu 2000.

Co robić, jeśli na chlebie w żaden sposób nie można znaleźć informacji o składzie? Pozostaje analiza... organoleptyczna. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na wagę bochenka. Jeśli chleb jest lekki jak piórko, to znaczy, że dodano do niego sztuczne spulchniacze i na pewno nie wyrastał na drożdżach ani na zakwasie. Duże znaczenie ma też skórka - powinna być twarda i popękana. Przy zakupie ciemnego pieczywa trzeba uważać podwójnie - jasnobrązowa, kasztanowa barwa bochenka świadczy o tym, że nie powstał on z wartościowej, razowej mąki, tylko z mąki pszennej z dodatkiem karmelu.

- Przy zakupie pieczywa nie warto sugerować się nazwą - chleb "staropolski" czy "fitness" mają się dobrze kojarzyć i tym samym skłonić nas do zakupu. Niestety, często są tylko podróbką prawdziwego chleba - przestrzega Weronika Górska.

Jakość można też sprawdzić po zakupie bochenka, w domu. Jeśli po przekrojeniu miąższ skleja się jak plastelina, lepiej nie liczyć na to, że ma się do czynienia z chlebem wysokiej jakości. Miąższ dobrego chleba nie powinien się też kruszyć - to znak, że dodano do niego chlebową chemię.

Na koniec bardzo ważna kwestia - jeśli już kupować, to co? Chleb jasny czy ciemny? Na zakwasie czy na drożdżach? Zdecydowanie bogatszy w cenne składniki mineralne i witaminy jest chleb żytni graham lub razowy (potocznie zwany ciemnym). Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego, wygląd skóry, włosów i paznokci), przyspiesza przemianę materii. Niestety, jest ciężkostrawny, dlatego u niektórych może powodować problemy trawienne. Chleba pszennego nie warto jednak spisywać na straty. Zawiera co prawda mniej substancji mineralnych, ale jest za to lekkostrawny. Cenniejszy, bezpieczniejszy dla żołądka jest chleb na zakwasie (drożdże mogą powodować problemy trawienne).

- Prawdziwy zakwas tworzą dzikie drożdże, powstałe na skutek fermentacji mąki żytniej - wyjaśnia Weronika Górska. - Jego główna zaletą jest obecność probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, które ułatwiają wchłanianie minerałów, miedzy innymi wapnia i żelaza. Chleb na zakwasie działa dobroczynnie na przewód pokarmowy, zaleca się go miedzy innymi w przewlekłych chorobach żołądka, jelita grubego i wątroby.

Więc co z tym chlebem - kupować, nie kupować? Jak najbardziej kupować, ale uważnie. Najlepiej wybierać małe, regionalne, tradycyjne piekarnie. Chleby pieczone w marketach wytwarza się najczęściej z mrożonych mieszanek, w których nie brakuje konserwantów. Oczywiście, można też wypiekać chleb samemu. Wystarczy piekarnik, automat do chleba i trochę cierpliwości.

Opinie (187) ponad 10 zablokowanych

  • DRODZY KONSUMENCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (8)

    Jestem piekarzem z 26 letnim doświadczeniem i powiem wam taką prawdę,ale wybór należy do was.Jeśli ktoś kupuje tani chleb to się nie liczy ze smakiem i jakością wypieku czyli np. hipermarkety typu Tesco Caeerfour czy Auchan tam chleb jest wypiekany tanim i przedewszystkim szybkim tempie czyli gotowe mieszanki poszczególnych firm taka mieszanka gotowa do wyrobu to sama chemia emugulatory sztuczne kwasy i.t.p taki chleb powstaje nawet w ciągu godziny razem z upieczeniem aż mi się płakać chce jak ktoś kupuje nie wiedząc nawet co.Prawdziwy chleb który produkowałem i produkuje do dziś co jego produkcja trwa 3 dni nie uwierzycie państwo, ale tak jest,proces wyprodukowania takiego prawdziwego chleba na zakwasie wygląda następująco: 1 dzień pobrany zaczątek z starego kwasu to się nazywa przedkwas mieszany jest w dzieży razem z letnią wodą następnie dodajemy mąki tylko żytniej mieszamy do ubicia twardej konsystęcji i pozostawiamy go na około 24h 2 dzień twarda konsystęcja nazywa się PRZEDKWASEM która fermentuje po przestosowaniu następne kilka godzin wtedy powstaje tak zw.KWAS 3 dzień z dojrzałego kwasu oddzielamy garstkę na zarobienie zaczątku aby powstał z niego kwas tak jak opisywałem to wcześniej.Następnie do kwasu dodajemy wodę razem z rospuszczonymi o drobinę drożdzami oraz mąkę żytnią i pszenną 60% na 40% na koniec dodajemy sól też z wodą.Sól dajemy na końcu gdyż hamuje rozwój drożdzy i mieszamy ciasto. Można by tu opisywać jeszcze długo,ale tak to wygląda jest to pracochłonne i cierpliwe więc nie myślcie sobie że chleb jest drogi ale niestety za dobre trzeba płacić Dziękuje i pozdrawiam wszystkich czytelników oraz konsumentów

    • 29 2

    • nareszcie ktoś w temacie

      wie co mówi, polać mu!

      • 4 0

    • (3)

      gdzie można kupić pana chleb?

      • 9 0

      • Droga Aniu (2)

        niestety nie mogę powiedzieć była by to nie uczciwa reklama mojego pracodawcy

        • 7 1

        • Panie piekarzu wszyscy doceniają wysiłek, ale ten, który nie umie szukać, kupować dobrego chleba (zna się jedynie na jego smaku) chciałby kupić taki prawdziwy chleb, nawet za wyższą cenę tylko teraz po przeczytaniu Pańskiego wpisu nie wie gdzie? Może da Pan chociaż jakieś wskazówki (osiedle, kolor szyldu itp.)Kto będzie chciał to znajdzie.

          • 3 0

        • Uczciwa

          Właśnie uczciwa proszę Pana Piekarza

          • 8 0

    • (1)

      dlaczego Trójmiasto.pl kasuje fajne artykuły??????

      • 0 0

      • a ok jest gdzie indziej

        bo już sie wkurzyłam

        • 0 0

    • prosimy o adres

      ok bez reklamy wystarczy adres sklepu lub piekarni w celu spróbowania Pańskiego wyrobu

      • 6 0

  • kiedyś był Hebel na Mickiewicza

    ale weszła unia, nie spełniali norm i musieli zaprzestać produkcji. chyba znowu pieką ale to już nie to samo. za g*wniarza biegało się rano po gorący, chrupiący chlebek... przylepa ze świeżym masłem... mmm...

    • 3 0

  • bulki wroclawskie z biedronki zmakuja jak w latach 80-tych, pycha!

    sa takie bulki wroclawskie, ktore pamietam jeszcze jako dziecko w latach 80-tych. Mozna je kupic z biedronce i nie dosc, ze pachna tak samo jal wtedy, to i dokladnie tak samo smakuja. Nie krusza sie, ani nie sa jak z waty, normalnie czerstwieja, kiedy inne bulki robia sie jak z waty. Obecnie mozna je kupic tylko w Biedronce, jak bylam mala pieczono je w piekarni Piecki w Gdansku. Polecam goraco!!!

    • 3 8

  • A ja polecam Bambuleczkę. Kupuję od lat ich chlebek i buleczki.

    • 0 1

  • malusia piekarnia w Sopocie JAN PRANGA-niech zyje!jestem wybredna-tylko tam kupuję,albo jadam to co upieką znajomi(wsiowu chlebek)!!!

    • 0 3

  • Tak tu sobie gadacie o pieczeniu chleba, a nie pamiętacie o jednym....

    Gdzie można kupić dobrą mąkę ?????

    Jedyny sposób, to chyba sobie samemu zmielić.

    • 4 1

  • o co tu chodzi?

    Surowce drożeją z dnia na dzień, kilogram mąki jest w cenie ok. 1.7 zł, cukier po 5 zł, energia drożeje, pracownicy chcą zarabiać więcej, a Wy piszecie że chleb za 2,59 to za drogo!!!??, błagam, policzcie, ile kosztuje produkcja chleba, samochody, paliwo(drożejące), woreczek, maszyny- masakra. Chleb jest za tani!!! dlatego nie ma dobrego chleba, ponieważ produkcja dobrego chleba kosztuje- niestety. Nie mam piekarni, ale branżę oglądam z boku od kilku lat, wiem o czym piszę. pozdrawiam

    • 6 2

  • kolejny "fachowiec", który nie wie, co pisze... (2)

    Chemia - jedyna przyczyna całego zła.
    Z nią na szczęście można walczyć.
    Ale GŁUPOTA ? tego nie da się niestety z mózgów tak łatwo usunąć.

    Kwas cytrynowy oczywiście powoduje alergię, więc ludzie!!! - unikajcie jak ognia cytryn i pomarańczy, bo z pewnością to jest przyczyna wielu chorób.

    Dwutlenek siarki to gaz, oczywiście może przyczynić się do problemów z oddychaniem - pod warunkiem, że go wdychamy. A chleb, jak powszechnie wiadomo, służy do oddychania, prawda?

    Nooo, ale zawarte w mące 400-500 błonnik, magnez, wapń i witaminy - to oczywiście, broń Boże, nie są substancje chemiczne. To dobre duchy i anioły, albo marsjanie, którzy strzegą naszego zdrowia.

    Całe szczęście, że autorka nie zadała sobie trudu, aby dowiedzieć się, że magnez to jest metal, który w reakcji z kwasem żołądkowym tworzy wybuchowy wodór. Wtedy z pewnością i on przeszedłby na ciemną stronę mocy.

    W ogóle strzeżcie się wszystkich substancji chemicznych - zwłaszcza, jeśli coś ma symbol E, albo niezrozumiałą nazwę - to MUSI BYĆ TRUCIZNA !!!
    A największym wrogiem naszym jest monotlenek diwodoru.
    Zapamiętaj, autorko.

    Na koniec zacytuję jedną z gwiazd rodzimego szołbiznesu - "w szkole byłam bardzo dobrą uczennicą, nie rozumiałam jedynie matematyki i chemii, ale to akurat nie jest powód do wstydu"

    Oczywiście, że nie jest, co widać powyżej.

    • 11 3

    • powinno być jony magnezu

      czystego magnezu w chlebie nie znajdziesz, więc żaden wodór w żołądku nie powstanie... a podobno chemia jest już w gimnazjum...

      • 2 1

    • ...

      Kwas cytrynowy dodawany do żywności nie ma nic wspólnego z naturalnymi sybstancjami - jest wytwarzany chemicznie.

      • 5 0

  • BOMI ma fatalny chleb

    • 8 1

  • Biedronka

    najlepsze są wrocławskie ,stare komunistyczne bułki ale pycha

    • 3 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane