• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marzenia o dawnym chlebie

Justyna Spychalska
21 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Pierwszego dnia wyrośnięty, pachnący, z chrupiącą skórką. Następnego - rozpada się w rękach, jest suchy i praktycznie niejadalny. Czy w naszych sklepach można jeszcze kupić prawdziwy chleb?



Co sądzisz o chlebie sprzedawanym w sklepach?

Statystyki pokazują jasno: spożycie chleba w ostatnich latach drastycznie spadło. Gdzie szukać przyczyn? Przede wszystkim w dążeniu Polaków do zdrowego odżywiania się i uleganiu kampaniom reklamowym dyskredytującym białe pieczywo. Jednak tak naprawdę spożywanie chleba wcale nie musi powodować nagłego przybierania na wadze. Węglowodany, które oskarża się o niekorzystny wpływ na zdrowie, jedzone w rozsądnych ilościach, są ważnym składnikiem diety.

- Węglowodany są niezbędnym elementem codziennego jadłospisu - przekonuje Weronika Górska z poradni Smaki Zdrowia. - Organizm efektywnie pozyskuje z nich energię potrzebną do odżywienia wszystkich komórek. Węglowodany dzielą się na proste i złożone, a źródłem tych ostatnich jest między innymi pieczywo. Według obowiązujących zaleceń z węglowodanów powinno pochodzić aż 50-60 proc. całkowitej energii dziennej racji pokarmowej.

Niektórzy eliminują z diety pieczywo z innego powodu - ostatnio ciężko kupić chleb, który następnego dnia nadawałby się do jedzenia. Większość bochenków kruszy się, wysycha, traci puszystość. Odpowiedź na pytanie o przyczynę tego stanu jest jedna - chemia. O chlebowych, chemicznych dodatkach można by napisać elaborat, ale nie miałby on większego sensu, ponieważ piekarze, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie muszą podawać składu pieczywa.

Jeśli na chlebie znajdzie się jednak etykietę z informacją o składzie, z pewnością należy unikać bochenków, które zawierają:
- E412, czyli gumę guarową (popularny zagęstnik, może powodować bóle brzucha),
- E220, czyli dwutlenek siarki (używany jako konserwant, szkodzi astmatykom),
- E330, czyli kwas cytrynowy (nieszkodliwy, ale stosuje się go jako syntetyczny zakwas),
- E280 i E281, czyli kwas propionowy i propionian sodu (konserwanty; spożywane w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu).

Żeby uniknąć niepotrzebnej chemii, lepiej nie kupować tak zwanych "chlebów tostowych" i uważać na pieczywo z długim terminem przydatności (z pewnością zawiera konserwanty).

- Jedynymi dodatkami, których warto szukać w chlebie, są naturalne ziarna i zioła, które stanowią źródło witamin i substancji mineralnych - dodaje Weronika Górska. - Należą do nich: ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu, maku, orzechy oraz zioła np. czarnuszka, rozmaryn czy tymianek.

Warto zwrócić też uwagę na typ mąki, z której został wypieczony bochenek. Zasada jest prosta - im niższy numer, tym mąka gorsza jakościowo i uboższa w składniki mineralne. Najmniej wartości odżywczych ma chleb wypiekany z mąki typu 400-500, najlepsze bochenki, bogate w cenny błonnik, magnez, wapń i witaminy, wypieka się z mąki typu 2000.

Co robić, jeśli na chlebie w żaden sposób nie można znaleźć informacji o składzie? Pozostaje analiza... organoleptyczna. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na wagę bochenka. Jeśli chleb jest lekki jak piórko, to znaczy, że dodano do niego sztuczne spulchniacze i na pewno nie wyrastał na drożdżach ani na zakwasie. Duże znaczenie ma też skórka - powinna być twarda i popękana. Przy zakupie ciemnego pieczywa trzeba uważać podwójnie - jasnobrązowa, kasztanowa barwa bochenka świadczy o tym, że nie powstał on z wartościowej, razowej mąki, tylko z mąki pszennej z dodatkiem karmelu.

- Przy zakupie pieczywa nie warto sugerować się nazwą - chleb "staropolski" czy "fitness" mają się dobrze kojarzyć i tym samym skłonić nas do zakupu. Niestety, często są tylko podróbką prawdziwego chleba - przestrzega Weronika Górska.

Jakość można też sprawdzić po zakupie bochenka, w domu. Jeśli po przekrojeniu miąższ skleja się jak plastelina, lepiej nie liczyć na to, że ma się do czynienia z chlebem wysokiej jakości. Miąższ dobrego chleba nie powinien się też kruszyć - to znak, że dodano do niego chlebową chemię.

Na koniec bardzo ważna kwestia - jeśli już kupować, to co? Chleb jasny czy ciemny? Na zakwasie czy na drożdżach? Zdecydowanie bogatszy w cenne składniki mineralne i witaminy jest chleb żytni graham lub razowy (potocznie zwany ciemnym). Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego, wygląd skóry, włosów i paznokci), przyspiesza przemianę materii. Niestety, jest ciężkostrawny, dlatego u niektórych może powodować problemy trawienne. Chleba pszennego nie warto jednak spisywać na straty. Zawiera co prawda mniej substancji mineralnych, ale jest za to lekkostrawny. Cenniejszy, bezpieczniejszy dla żołądka jest chleb na zakwasie (drożdże mogą powodować problemy trawienne).

- Prawdziwy zakwas tworzą dzikie drożdże, powstałe na skutek fermentacji mąki żytniej - wyjaśnia Weronika Górska. - Jego główna zaletą jest obecność probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, które ułatwiają wchłanianie minerałów, miedzy innymi wapnia i żelaza. Chleb na zakwasie działa dobroczynnie na przewód pokarmowy, zaleca się go miedzy innymi w przewlekłych chorobach żołądka, jelita grubego i wątroby.

Więc co z tym chlebem - kupować, nie kupować? Jak najbardziej kupować, ale uważnie. Najlepiej wybierać małe, regionalne, tradycyjne piekarnie. Chleby pieczone w marketach wytwarza się najczęściej z mrożonych mieszanek, w których nie brakuje konserwantów. Oczywiście, można też wypiekać chleb samemu. Wystarczy piekarnik, automat do chleba i trochę cierpliwości.

Opinie (187) ponad 10 zablokowanych

  • Tylko na zakwasie, pycha (2)

    Kupuje czasem w piekarni przy dworcu we Wrzeszczu. Bardzo smaczny. Spokojnie 2 - 3 dni mozna jesc. Kosztuje wiecej niz bochenek chleba w supermarkecie, ale za jakosc sie placi.

    Probowalem raz samemu w domu upiec chleb na zakwasie, jednak nie jest to latwa sprawa. Cos zrobilem nie tak, i po prostu, wypalilem 'ceglowke' w ksztalcie chleba, a caly tydzien zakwas robilem, no nic moze za jakis czas sprobuje ponownie :) Moze ktos zna jakis dobry przepis na chleb na zakwasie to napiszcie!

    • 9 0

    • zakwas

      Ja dostałem zakwas i przepis od kolegi, polecam podobny sposób, nie ma to jak sprawdzony zakwas. Wychodzi świetny a ja nie daje rady z zamówieniami. Pozdro

      • 2 0

    • Na początek najłatwiej jest upiec chleb mieszany(mąka pszenna 550 i żytnia 650).

      Albo spróbuj upiec chleb na drożdżach instant (jeszcze łatwiej). Nie to samo ,co na zakwasie,ale też o niebo lepszy niż w sklepie.

      chleb info pl
      Dodaj kropki w miejsce spacji....

      • 1 0

  • (2)

    Dobry chlebek jest u Mielnika, podobnie jak i inne wyroby, no a ciasta to tylko Sowa!!!!

    • 12 14

    • Mam piekarnie Mielnika pod domem i jestem nią zauroczona!

      • 1 0

    • Akurat Sowa to sama chemia, skoro siedziba firmy jest w bydgoszczy ciasta stoją w całej Polsce...to jak ma być inaczej.Właściciele cukierni nie chcą strat więc wymagają długiego terminu przydatności- co za tym idzie chemicznych ulepszaczy.

      • 0 0

  • Graczyk (2)

    Uuuuuwielbiam chleb razowy z piekarni Graczyk, szczególne ten ze słonecznikiem i śliwką. Jako jeden z niewielu chlebów staje się lepszy z każdym dniem, to pieczywo czerstwieje, a nie pleśnieje jak wiele innych.
    Zawsze zabieram ze sobą na wakacje dwa duże razowe bochenki i jem je przez dwa tygodnie. Nigdy się na tym chlebie nie zawiodłam.
    Gorąco polecam go miłośnikom razowego pieczywa!

    • 22 4

    • bardzo dobra piekarnia, dodałbym jeszcze raszczyka

      • 4 1

    • Popieram

      Zgadzam się w całej rozciągłości z powyższą opinią! Sam jestem fanem chleba razowego ze słonecznikiem i to jest zdecydowanie najlepszy razowy ze słonecznikiem w Gdańsku.

      • 1 0

  • staropolska (1)

    Pyszny chlebek i inne wyroby piekarnicze serwuje piekarnia "staropoloska" z sopotu.pieczywo smaczniutkie w 100 % naturalne :)ten chlebek mozna jesc z masym maselkiem :)

    • 4 0

    • buahahaha 100% naturalny haha kazdy chleb jest naturalny

      ale nie zapominaj ze dodawana jest również i tam chemia

      • 0 1

  • Kiedyś to chleb smakował jak chleb...mleko jak mleko...pomidor...mmmm (1)

    SOWA??? Ciasta? chyba dawno dobrego ciasta nie jadłas! Kiedys owszem sowa mial pyszne ciasta...ale teraz to sam cukier...uwielbialam ich tiramisu, a teraz z tiramisu została nazwa, smaku zero. No moze te z galaretką i owocami jescze jakos smakują...Co do chleba...Lipiński, Karpiński i Cymes...w smaku dobre, nie wiem jak ze skłądem...aż spojrze z ciekawości;)

    • 19 1

    • sowa;///

      sowa to teraz .... nic tylko stare zleżale ciasta, ktore tygodniami leza w chlodniach:( zwłaszcza te Gdańskie sowy;/

      • 8 0

  • Jest taka fajna piekarnia M........k, robia bardzo dobry chleb... (2)

    kupcie orkiszowy mmmmnnnniammmm...... , można na okrągło go jeśc. Maja juz kilka lub kilkanaście filii sklepowych w każdej dzielnicy, zwykle w parze z dostawcę wędlin i mięs, zresztą też b.smacznych.

    • 4 4

    • Jaki orkiszowy (1)

      poczytaj sobie co to jest orkisz i kiedy go uprawiano, to co kupujesz to zwykły chleb z farbką i dodatkiem smakowym ... czyli oszustwo

      • 3 0

      • Dokładnie

        nie polecam jeśli masz zamiar być zdrowy

        • 0 0

  • dzisiejszy chleb - drogi i g*wniany

    co jakiś czas robie sam - WARTO

    • 9 0

  • prawdziwy chleb to ten co w domu sobie upieczesz-my pieczemy.świezosc zachowuje nawet 2 tygodnie!

    • 10 0

  • dobry chleb

    jest w lidlu slonecznikowy ,2.89 !!!!!!!

    • 5 14

  • (5)

    uwaga chleb:

    1kg mąki żytniej lub pół na pół z pszenną
    4 łyżeczki soli
    1 litr wody
    zakwas
    słoneczki i ziarenka wedle uznania
    -----

    naprawdę to tylko tyle. ludzie to robili 500 lat temu.

    • 24 0

    • heh, dokładnie, a wydaje się, że upieczenie chleba to tyle roboty

      • 0 0

    • haha a jak zakwas zrobisz ?? ile godzin bedziesz czekać ?? (1)

      • 0 4

      • zakwas mam z poprzedniego razu, rosnie 8-9 godzin, piecze sie 1:15 w 180, po wlozeniu do nagrzanego.

        ale to detale, mozna piec od zimnego, mozna kombinowac. to nie jest budowa rakiet, jak nie wyjdzie, jesteś 5 złotych w plecy...

        • 0 0

    • dodaj jeszcze szklankę płatków górskich, szklankę otrębów i szklankę pestek dyni, Pychota

      • 0 0

    • do tej ilości mieszaniny mąki, to 3/4 litra wody powinno starczyć.

      I polecam dodanie masła

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane