• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej?

Joanna Puchala
14 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia migdałów. Chociaż nie powinna być używana jako podstawowy element diety, a raczej jej dodatek, to warto zapoznać się z właściwościami tego produktu. Jej zastosowanie doceniają przede wszystkim osoby z celiakią, na diecie paleo czy wegetariańskiej.




Mąka migdałowa - właściwości



Czy stosujesz mąkę migdałową?

- Mąka migdałowa charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka pochodzenia roślinnego oraz witamin z grupy B. Posiada ona specyficzny migdałowy smak. Z uwagi na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych nie nadaje się do pieczenia tradycyjnego pieczywa. Mąkę migdałową można zastosować np. do pieczenia ciast i zagęszczania sosów - podkreśla Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, specjalista dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia.
Wśród właściwości mąki migdałowej znajdują się: obniżenie ciśnienia krwi, działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, obniżanie poziomu glukozy we krwi po posiłku czy obniżanie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.

- Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. W szczególności polecana jest osobom chorującym na celiakię, czyli uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo.
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, surowych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i bogatym aromatem.

- Jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Wysoka zawartość białka powoduje, że szybciej się najadamy i zaspokajamy swój głód. Poza tym jest źródłem makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu, mikroelementów: żelaza, miedzi cynku, manganu oraz witamin: E, C, B1, B2, B3, B6 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój Dietetyk.

Mąka migdałowa - do czego?



Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. W 100 g mąki znajduje się aż 600 kcal, dlatego warto zwracać uwagę na ilość spożywanego produktu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Pomimo tego, że jest dość kaloryczna, uznaje się ją za jeden z najzdrowszych produktów mącznych. Co ważne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

- Jej zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Jest dobra dla diabetyków. Nie podnosi ona bowiem tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku mąki pszennej. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych. Ich właściwy poziom w organizmie chroni serce oraz zapobiega udarom mózgu. Mąka migdałowa wykazuje też działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki - dodaje Monika Turniak.
  • Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe.
  • Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko.

Mąka migdałowa - zastosowanie



Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko, ale i do dań na słono. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta chlebowego, ciasta do pizzy, wytrawnych naleśników czy panierki do potraw mięsnych.

Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe na napoju ryżowym z pastą twarogowo-ananasową.

Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia



Składniki:

150ml napój ryżowy
20g jajko
40g mąka migdałowa
50g ser twarogowy półtłusty
100g ananas świeży
10g oliwa z oliwek

Wykonanie:

Napój zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie naleśniki smażyć na patelni; ser zmiksować z ananasem i oliwą; naleśniki zwinąć z farszem.

Miejsca

Opinie (33) 2 zablokowane

  • Mąka migdalowa

    Miele migdały wychodzi dużo taniej i bynajmniej wi m,że jest czysta.Maka która jest idealnym rozwiązaniem dla cukrzyków obniża również trójglicerydy.

    • 1 0

  • hmm

    ciekawe podobno nie można podgrzewać maki migdałowej bo składa się z niestabilnych kwasów tłuszczowych a to powoduje powstawanie nowotworów...

    • 0 0

  • (1)

    Chemia?? A myślisz, że w tych pseudonormalnych to mniej chemii?

    • 0 0

    • Mąka migdałowa ma wiele zalet. Po pierwszy jest bardzo pożywna, po drugie jest źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczów, które chronią nasze serce i minimalizują ryzyko udaru mózgu.

      • 0 0

  • "Tłuszczy"? (2)

    Czyli, w ślad za wypowiedzią, mąka jest źródłem zdrowej: hołoty, zgrai, motłochu, gawiedzi, pospólstwa.
    Naprawdę odechciewa się czytać opinii "ekspertów", którzy nie mają pojęcia o czym prawią.

    • 7 6

    • A co ma piernik do wiatraka... (1)

      Ortografia i dietetyka nie są zagadnieniami pokrewnymi.
      Problem z jednym nie musi oznaczać braku ekspertyzy w drugim.
      Bynajmniej nie jest tak, że jak ktoś walnie orta, bądź literówkę, to bredzi.
      Jak już się przyj*bałeś, to rób to konstruktywnie.

      • 1 2

      • dietę dostosowuje sie do potrzeb klienta i do jego problemów zdrowotnych, a jeśli dietetyk nie odróżnia celiakii od alergii to zdecydowanie ekspertem w swojej dziedzinie nie jest...

        • 0 0

  • celiakia to NIE jest uczulenie na gluten

    celiakia to NIE jest uczulenie na gluten, a poza tym nie każda mąka migdałowa jest pozbawiona glutenu, bo może być nim zanieczyszczona w procesie produkcji lub pakowania, np jak jest pakowana lub mielona na tej samej linii co maka zawierająca gluten

    • 0 0

  • Nie kocham mąki nawet w walentynki.

    Można ją lubić, lub nie, ale żeby kochać?! Toż to biofilia!

    • 2 0

  • Ciekawy artykuł... (4)

    wiedziałam niejednokrotnie taką mąkę w sklepach, ale przyznaje, że odstraszała mnie jej cena.

    • 9 5

    • W przepisie jest tylko 40 g tej mąki ;)

      • 1 0

    • (2)

      Zmiel w młynku do kawy migdały i masz dużo niższą cenę niż na półce

      • 7 1

      • Wychodzi dokładnie tak samo :D

        • 1 0

      • Chyba nie znasz ceny migdałów....

        • 4 1

  • Wystarczy kupic z ekologicznych upraw. Cena wieksza ale zdrowie wazniejsze. Robie rowniez make z pestek dyni i orzechow. Wszystko smakuje o niebo lepiej:)

    • 1 1

  • Super gdyby nie ta chemia w migdalach i co drugim cudownie zdrowym produkcie (4)

    Co je całkowicie dyskwalifikuje w diecie.

    • 9 12

    • (1)

      Chemia, czy co?

      Jakie dodatki masz w nieprzetworzonych migdałach, które można kupić praktycznie w każdym lepszym sklepie?

      • 2 1

      • A migdały to co? Cudownie zjawiają się na ziemi

        w sylwestrową noc? Hodowane są na plantacjach, podlegającym cudownej zasadzie - maksymalizacji zysku.

        • 3 1

    • Chemia jest wszędzie

      A ludzie wierzą reklamom i różnym hasłom

      • 1 0

    • Tak samo głupie komentarze dyskwalifikują rozmowę

      • 6 1

  • Czy w ogóle istnieje coś takiego jak zdrowe jedzenie? (2)

    Fajnie by było, gdyby to zdrowe jedzenie było trochę tańsze, a nie kosztowało kilkukrotnie więcej niż pasztety z podeszwy i inny tego typu syf.

    • 3 2

    • Syf jest zawsze tańszy od produktów z wyższej półki (1)

      Tak już ten świat jest poukładany.

      Mechanizm jest taki, że po to tnie się koszta, żeby produkt był tańszy, co skutkuje tanim produktem gorszej jakości. Tak powstaje syf.

      • 3 2

      • Syf jest wszędzie. To, że coś jest drogie nie znaczy, że jest lepsze. Bywa i odwrotnie. Ludzie łapią się na zapewnienia.

        • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane