• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody, ale czy zawsze na zdrowie?

Justyna Potorska
28 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców. W upalne dni lodziarnie zmieniają się w mekkę dla dzieci i - bywa - w utrapienie dla rodziców.

Dawniej wybór był niewielki: Mewa, Calipso, Bambino, w sezonie gałkowe z tradycyjnych, trójmiejskich lodziarni. Dziś od kolorów, smaków, form lodów może rozboleć głowa, a czasami także... brzuch.



Lody kupujesz:

- Stali klienci, którzy przychodzili tu w dzieciństwie, teraz wracają z własnymi dziećmi, wnukami, bywa że i prawnukami. Szukają tradycyjnego smaku, nasza receptura nie zmieniła się od pięćdziesięciu lat - mówi pracownik jednej z kultowych gdańskich lodziarni.

W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których można zjeść tradycyjne lody, produkowane tak jak dawniej: bez zbędnej chemii, wyłącznie na bazie mleka, śmietany, cukru, jajek i smakowych, naturalnych dodatków, na przykład owoców.

W opozycji do takich lodziarni stoją sklepowe zamrażarki wypełnione po brzegi lodami w kolorowych, przyciągających wzrok opakowaniach.

- Prawdziwym problemem związanym z tego typu lodami jest ich częste rozmrażanie i zamrażanie. Po czym to poznać? Lód, który znajdował się przez jakiś czas w stanie prawie ciekłym, ma charakterystyczne kryształki lodu na powierzchni - przestrzega dietetyczka Małgorzata Jabłońska z poradni La Mariposa.

Wczytajmy się w skład jednej z etykiet waniliowych lodów typu "sandwich": cukier (na pierwszym miejscu), mleko w proszku, serwatka proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zagęstnik: guma guar (E412) i pektyny (E440), aromaty. Efekt? Po spożyciu kilku takich lodów ból brzucha i wzdęcia niemalże gwarantowane.

To niestety nie wszystko - w lodach ze sklepowych zamrażarek można znaleźć też tłuszcze roślinne. Widząc je w składzie możesz mieć pewność, że są to tłuszcze utwardzane, źródło niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans.

- To zapychacze, ich nadmierne spożywanie, a o to w dzisiejszych czasach nietrudno, może prowadzić do miażdżycy, chorób nowotworowych. Lepiej się ich wystrzegać - radzi dietetyczka.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że powtarzane w mediach doniesienia o stosowaniu do produkcji lodów środka na wszy - piperonalu - który nadaje smak waniliowy, czy środka do produkcji detergentów - aldehydu C-18 - są przesadzone.

- Nie prowadziliśmy kontroli pod tym kątem w województwie pomorskim, ale nie odnotowaliśmy też żadnych skarg na jakość lodów związaną z obecnością środków na wszy czy pozostałości detergentów - podsumowuje Anna Obuchowska, rzeczniczka gdańskiego Sanepidu.

W takim razie co chodzi w powtarzanym od lat jak mantra przekonaniu, że lody z maszyny szkodzą? Zapewne o ich skład i sposób produkcji: mieszanie wody i gotowego proszku z masą dodatków - zagęstników, sztucznych aromatów, utwardzanych tłuszczów roślinnych. Tak kręcone lody nazywa się włoskimi, obrażając tym samym Włochów, którzy wolą swoje znakomite gałkowe gelato.

Nie popadajmy jednak w panikę: dietetycy nie grzmią i nie uciekają na widok osób zajadających lodowe desery. Pod warunkiem, że robią to z rozsądkiem.

- Oczywiście wszystko jest dla ludzi, mamy lato, zabranianie jedzenia lodów podczas takiej pogody nie ma sensu - uspokaja dietetyczka - Warto jednak wybierać te tradycyjne, gałkowe. Osoby, które dbają o linię, mogą zastąpić lody w wafelku tymi w pucharkach, unikać dodatków, takich jak bita śmietana czy polewy. Sorbety są dużo mniej kaloryczne niż lody z mleka i śmietanki.

A smak? To już rzecz gustu, różnica w kaloryczności jest minimalna. Ostatnie badania udowodniły, że na Pomorzu najbardziej lubimy czekoladowe. Przypomnijmy: Raport lodowy

Gdzie szukać dobrych lodów? Warto zajrzeć do tradycyjnych lodziarni, których w Trójmieście nie brakuje: Eskimo, Miś, Mariola czy Milano to tylko przykłady. Alternatywa? Wykonanie lodowego deseru w domu.

Sorbet cytrynowy
Przepis: Krzysztof Szulborski, Pomorska Akademia Kulinarna

200 ml soku z cytryn
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru pudru
50 ml wody

Przygotowanie: Umieść w mikserze sok z cytryn, startą skórkę z cytryny, cukier i dokładnie zmieszaj, dopóki całość nie osiągnie jednorodnej konsystencji. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ponownie włóż do miksera i wraz z 50 ml wody dokładnie zamieszaj przez 15 sekund. Gotowe!


Dwa lata temu wybraliśmy się w podróż poszukując tradycyjnych lodziarni w Trójmieście. Na szczęście działają do dziś.


Szukasz lodziarni w Trójmieście? Zajrzyj do naszego katalogu.

Miejsca

Opinie (168) ponad 20 zablokowanych

  • najlepsze lody to takie które

    sam sobie zrobię

    • 2 0

  • bo lody to trza umić

    krencić w tym dzikim kraju

    • 2 0

  • MILANO

    to danusia nie jest corka wlocha

    • 1 0

  • Milano

    Lody w milano robil wloch dawno nie zyje to kto robi te dobre lody jego duch

    • 1 0

  • tylko sorbety (8)

    są orzeźwiające, mega owocowe, niskokaloryczne; smakują wyśmienicie

    • 22 33

    • Sorbet to nie lody!! (1)

      kupujesz sok i zamrażasz już masz sorbet!!
      Sorbety wymyślano jak zawsze do ciemnoty by wyciągać od nich kasę wystarczyła medialna reklama i bajeczki o zdrowych niby lodach dla grubasów .

      • 1 4

      • jadłeś kiedys sorbet?

        jaki sok zamrożony???
        sorbet to papka zamrożonej pulpy owocowej, często z kawałkami owoców połączona z sokiem i zmiksowanym lodem

        • 1 0

    • przepis

      wczoraj próbowałem ten z przepisu - zajefajny prosty i smaczny

      • 3 0

    • (3)

      przeczytaj dokładnie skład kupionego sorbetu to się zdziwisz.Zawartosć owoców to najczęściej ok. 30% a reszta to woda i chemia. Smacznego!!

      • 3 5

      • Guzik prawda. Są różne sorbety różnych firm, zależy jakie kupisz. Szukaj takich w których zawartość jest większa, najlepiej 60%.
        Albo zrób sorbet sam.

        • 3 0

      • można sobie samemu zrobić sorbety zróżnych owoców

        przepis powyżej, na pewno zdrowsze niż te śmietanowe albo proszkowe z wodą

        • 4 0

      • wolę zmrożony wsad owocowy z lodem(bo woda, o której piszesz to zwykłe kostki lodu) niż tłuszcze ze śmietaną,cukrem i również chemią trzykrotnie większą (barwniki, dodatki smakowe, emulgatory, stabilizatory); te mają tej chemii zdecydowanie mniej, a są idealne na upał

        • 3 2

    • A przede wszystkim koszerne.

      • 6 4

  • przepis

    zarąbiście smaczny sorbecik z przepisu

    • 2 1

  • niema znaczenia czy chodzi o lody o jaką kolwiek inną żywność!!

    Teraz nam serwują śmieciowe jedzenie wszędzie i na każdym kroku. I to zasługa likwidacji polskich norm jakości przez Brukselę by można było do Polski importować te śmieci Do Polski! A Polskie firmy musiały sie dostosować bo ludzie w Polsce rozumu nie mają !!

    • 2 3

  • Artykuł tendencyjny. (3)

    Wychowana na wrzeszczańskim "Eskimosie" nie smakuję absolutnie żadnej różnicy pomiędzy lodami stamtąd a kupowanymi w pudłekach w marketach, a nawet zdecydowanie wolę te drugie. Nigdy nie miałam ŻADNYCH kłoptów żołądkowych. A jeśli się trafią, to...od czasu do czasu przeczyszczenie jelit wychodzi tylko na zdrowie.
    "Discovery" pokazywał dokładnie proces produkcji lodów na skalę masową i mam zdecydowanie większe zaufanie do nich, niż produkowanych "tradycyjnie" w piwnicach.

    • 17 8

    • A jeśli się trafią, to...od czasu do czasu przeczyszczenie jelit wychodzi tylko na zdrowie.???

      Kobieta jak zawsze musi pokazać brak rozumu chyba ze to marna prowokacja??

      • 3 0

    • jak można 'nie smakować różnicy'. ludzie, nauczcie się języka polskiego...

      • 8 0

    • "...od czasu do czasu przeczyszczenie wychodzi tylko na dobre" i jeszcze to...

      ..."Discovery pokazywal..."
      Gratuluje.
      Piekny przyklad wypranego mozgu , ktory cos tam widzial , cos tam wie , cos tam powtarza...

      • 8 4

  • Lody z automatu - kolo dworca w Oliwie

    Nie wiem jaki sklad. Ale od kilkunastu lat smakuja tak samo. Nie ma wyboru smakow. Lody z automatu. Codziennie inny smak. ;) W tym roku jeszcze tam nie bylam ale od zawsze sprzedaje ta sama Pani. Pamietam Ja jeszcze z okresu mojej podstawowki czyli jakies 19 lat temu.

    • 7 1

  • lody koszerne ,z minimalną domieszką czosnku -to jest To !...

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane