• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kiełbasa z kapustą zaradzi nowotworom?

js
11 stycznia 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
aktualizacja: godz. 11:32 (11 stycznia 2008)
Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej. Wędliny z fitozwiązkami trafiły na rynek pod postacią: kiełbasek, parówek, kiełbasy śląskiej i krakowskiej.

Kiełbasa, która może pomóc w walce z nowotworami trafiła do sklepów w Trójmieście. Jej recepturę opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej.



Zdrowotne działanie wędlin "Brassica" mają zapewnić tzw. fitozwiązki pochodzące z... kapusty. Badania nad ich właściwościami trwały 7 lat. Jak dowiedli naukowcy posiadają one zdolności wiązania szkodliwych substancji znajdujących się w organizmie oraz sprawiają, że aktywne stają sie mechanizmy obronne likwidujące toksyny. Fitozwiązki wprawiają w ruch również procesy, które prowadzą do naprawy powstałych w organizmie uszkodzeń.

Jak mówi dr inż Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemii PG zdecydowano się na umieszczenie fitozwiązków w kiełbasie, ponieważ "jest to produkt popularny". Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości.

Na ogłoszenie pełnego sukcesu trzeba jednak poczekać. Dopiero w tym roku uczelnia zamierza wdrożyć badania kliniczne nad swoim wynalazkiem. Do ich zakończenia, jak twierdzi profesor Wiesława Łysiak-Szydłowska z katedry żywienia klinicznego Akademii Medycznej w Gdańsku można jedynie mówić o zwiększonej wartości odżywczej produktu.

Produkcję i dystrybucję wędlin zlecono pomorskim Zakładom Mięsnym "Nowak". Produkty mają zwiększoną ilość naturalnego białka, po to, by fitozwiązki mogły się w nich utrzymać i zadziałać. Dlatego są trochę droższe.
js

Opinie (82) 1 zablokowana

  • "kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości. " (2)

    TO JAK JĄ JEŚĆ?????????????????

    • 0 0

    • ja

      no w kiełbasie, a jak!

      • 0 0

    • :)

      jedz jak chcesz ale najwiecej TYCH NAJLEPSZYCH ZWIĄZKÓW kapusta nie straci po związaniu z białkiem czyli w tym przypadku z mięskiem

      • 0 0

  • tak czytam te Wasze opinie i niedobrze mi sie robi...
    Ktos stara sie, szuka, bada, czasami trwa to latami, a jacys prosci ludzie, potrafia to zdeptac takimi wlasnie opiniami.Ktos probowal i dalej probuje ulepszyc nam zycie, nawet taka kapusta...by zdrowiej nam sie zylo, jezeli ktos tego nie chce, niech sie na ten temat nie wypowiada.
    Zachecam lepiej do poczytania czegos na ten temat, by dodac jakas konkretna opinie, a nie wypisywanie glupot.
    Zamiast sie cieszyc z tego, ze to w koncu Polacy cos wynalezli, to Wy mieszacie ich z blotem.Przykre...
    A tak poza, to kapusta pod wplywem gotowania nie traci swoich zwiazkow wrecz przeciwnie...Ale jak zawsze ktos nie poczytal sobie na ten temat...

    • 1 0

  • baba

    oczywiscie ze kielbacha - pod ta postacia kapusty sie najecie majac wrazenie ze to wedlina , wedlina ach wedlina nie cieszy jak jest lecz kiedy jej nima tos glodny jak pies -kapusta ludzie kapueta to cymer jest pozd doswiadczona kapustnica

    • 0 0

  • nikt tego zdania nie zauważył?

    "Dodatkowo, jak twierdzą badacze, kapusta spożywana na surowo bądź gotowana, traci swoje prozdrowotne właściwości. "

    • 0 0

  • Jak wam nie paseje

    to nie żryjta :)

    • 0 0

  • (1)

    rozwiązała się tajemnica grządek kapusty koło gmachów Chemii PG i wątłej tabliczki "kapusta do badań naukowych"

    • 0 0

    • ...

      Kapusta na pg została przeznaczona do badan w tegorocznej pracy magisterskiej!!!!a konkretnie chodzi o wpływ środowiska na substancje w niej zawarte.

      • 0 0

  • Zaradzi!!!!!

    To nie udowodnoine, ale...Już od lat 60 wiem o takich walorach kapusty, wstrzymuje rowój komórek rakowych tak jak i prawdopodobnie huba brzozowa.

    • 0 0

  • Odpowiedź do komentarza Gosii

    Badanie przeprowadzone na grupie żywieniowej nr1 w Stanach i nr2 w Polsce raczej nie może nic udowodnić. Każda kuchnia jest zdrowsza od amerykańskiej. Nie da się na podstawie tych badań stwierdzić czy to fasola czy kapucha a może marchewka była tym cudownym warzywem, które utrzymało nas przy życiu dłużej.
    Prawdą jest, że związki które wspomagają procesy naprawcze DNA mają więcej źródeł. Niewątpliwie kapusta i brokuły także mogą nim być.

    Ale te parówki to czysto marketingowy produkt. Nowość na rynku, która potrzebuje dobrej reklamy, a nie ma nic lepszego jak udowodnić, że jest zdrowa (bo zjeść się ją da, ale lepiej zbyt długo nie przechowywać).

    Czekam na oficjalne publikacje naukowe z PG.

    Pozdrawiam

    • 0 0

  • Smakowałem ,dobre w kiełbasie nie czuć smaku kiełbasy. Zapach mimo iż naturalny to w sklepie mięsnym delikatnie „szokujący” .
    Od dawien było wiadomo o specyficznych właściwościach kapusty. Kapusta kiszona zawsze miała pozytywne właściwości.
    Tak na marginesie wczoraj rozmawiałem w Galerii z paniami z Politechniki które przeprowadzały degustacje można uzyskać wiele odpowiedzi na wątpliwe pytania.
    Kiełbasa smaczna niemożna wyczuć smaku kapusty. Zapach jest tylko „naturalny”.

    • 0 0

  • artykuł sponsorowany (1)

    Wielki chwyt marketingowy... blee same sztuczności

    • 0 1

    • Stosując sie do twojego stwierdzenia (sama chemia) z tym sie nie zgadzam.Stosując sie co etykiety z opakowania to naj więcej chemi jest w opakowaniu.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Najczęściej czytane