Wiadomości

Na zdrową i młodą skórę pomoże kasza jaglana. Jak ją przyrządzić?

fot. 123rf.com/Nataliya Arzamasova

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz. Ma wiele cennych właściwości, o których często zapominamy. Wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę. Jej dobroczynne właściwości działają na żołądek czy przemianę materii, ale też na skórę, włosy i paznokcie. Zdrowie i urodę gwarantują zawarte w niej witaminy z grupy B oraz witamina E. Ma specyficzny smak, dzięki czemu nadaje się do dań słodkich, jak i słonych. Podpowiadamy, jak można przyrządzać dania z kaszy jaglanej.



Czy przyrządzasz dania z kaszą jaglaną?

tak, i to na różne sposoby 44%
tak, ale tylko wytrawne 9%
pewnie, lubię desery z kaszy jaglanej 8%
czasami, ale muszę uważać, żeby ją dobrze przyrządzić 24%
nie, nie przepadam za kaszą jaglaną 15%
zakończona Łącznie głosów: 235
Ciągłe zmiany temperatury, wiatr, mróz, suche powietrze w klimatyzowanych pomieszczeniach - zimą jesteśmy szczególnie narażeni na niesprzyjające warunki. Jak wtedy zadbać o naszą cerę? Odpowiedzią może być dieta z kaszą jaglaną.

Właśnie kasza jaglana może pomóc odzyskać cerze gładkość, zapobiegnie pękaniu naczynek, spowolni powstawanie zmarszczek, jest też jednym z lepszych źródeł cynku, który przyspiesza gojenie się ran oraz chroni skórę przed różnymi infekcjami.

- Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, ponieważ codzienna dieta przeważnie zawiera wiele produktów kwasotwórczych. W czasie zimowym, gdy brak jest dużej ilości warzyw i owoców, spożywanie kasz wzbogaca codzienną dietę w witaminy z grupy B, składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana zawiera cenną lecytynę, która poprawia pamięć oraz redukuje zły cholesterol LDL. Kasza jaglana szczególnie polecana jest osobom z chorobami trzustki, jelit, wątroby, nerek oraz osobom wyziębionym. Nie zawiera białka glutenu, dlatego może być stosowana u osób chorujących na celiakię - wylicza Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Jak dodaje, kasza zawiera krzemionkę, która rzadko występuje w żywności, a działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie. To właśnie krzem powoduje, że włosy są miękkie, bardziej lśniące. Paznokcie przestają się rozdwajać i łamać, a skóra staje się piękna, promienna i zdrowa. Co więcej, udowodniono, że spożywanie kaszy jaglanej znacznie ogranicza wypadanie włosów.

fot. 123rf.com/Nataliya Arzamasova

Przepis na smaczną kaszę



Kasza jaglana może być dodatkiem do wielu potraw, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Żeby jednak danie się udało, powinniśmy ją odpowiednio przyrządzić, tak by nie miała goryczki. Pomóc w tym może przelanie jeszcze przed ugotowaniem - najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Możemy ją moczyć na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub wrzucić do wrzątku, odcedzić i zagotować (w wymienionej już wodzie).

- Z kaszy jaglanej można przygotować pyszny budyń, zawsze może to być alternatywa dla słodyczy. Zimą każdy ma większą ochotę na słodkości. Zjadając taki budyń dostarczymy jeszcze składników odżywczych, tak ważnych dla organizmu - dodaje Dominika Dietrich.
fot. 123rf.com/naltik

Pomysły na kaszę jaglaną według dietetyk Dominiki Dietrich z Akademii Skutecznej Diety:



Czekoladowy budyń jaglany z gruszką

* kasza jaglana - 30 g
* nasiona chia - 1 łyżeczka (5 g)
* mleko 2% tłuszczu - pół szklanki (125 g)
* woda - 35 ml
* kakao - pół łyżeczki
* miód - pół łyżeczki (6 g)
* gruszka - 1 sztuka (150 g)

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy dokładnie opłukać w ciepłej wodzie. Następnie do garnka wlać połowę mleka, czyli ¼ szklanki oraz około 35 ml wody. Kaszę i nasiona Chia przełożyć do garnka. Gotować pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez około 15 minut.
Ugotowaną kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka, kakao i miód. Zmiksować na gładki mus - około 2 minut. Podawać z pokrojoną gruszką.

Kasza jaglana świetnie się sprawdza jako danie na I śniadanie, szczególnie w okresie zimowym.

Jaglanka z jabłkiem i cynamonem

* kasza jaglana - 30 g suchej masy
* mleko ok. 2% - ok. 3/4 szklanki - ok. 200 ml
* jabłko - 1 sztuka
* cynamon - ½ łyżeczki

Kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Mleko zagotować, dodać do niego kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować wszystko około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach wrzucić pokrojone lub starte jabłko. Na końcu posypać cynamonem.


fot. 123rf.com/ Evgeniya Kramar

Przykładowe przepisy z kaszą jaglaną według Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia:



Propozycja dietetycznego deseru: pudding orzechowo-jaglany z bananem

Składniki:

50 g kasza jaglana
15 g masło orzechowe 100% orzeszków arachidowych
30 g jogurt naturalny, 2% tł.
160 g banan

Kaszę należy ugotować a następnie zmiksować z masłem orzechowym i jogurtem; przygotowany pudding należy wymieszać z pokrojonym bananem.

Propozycja obiadu: kotleciki jaglano-szpinakowe z plastrami batatów w sosie czosnkowo-bazyliowym

Składniki:

50 g kasza jaglana
100 g szpinak mrożony
15 g cebula
20 g jaja kurze całe
150 g bataty
30 g jogurt naturalny, 2% tł.
3 g czosnek
5 g liście bazylii
20 g oliwa z oliwek

Kaszę należy ugotować, a następnie zmiksować z jajkiem, szpinakiem i cebulą. Z masy uformować kotleciki. Kotleciki delikatnie podsmażyć na patelni, a następnie piec w piekarniku. Pokrojone bataty ugotować, jogurt zmiksować z czosnkiem, liśćmi bazylii i oliwą.


fot. 123rf.com/Krzysztof Slusarczyk

Opinie (14) 2 zablokowane

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje