• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak żyć słodko (i zdrowo), ale bez cukru

Ilona Truszyńska
15 stycznia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Żyć słodko i zdrowo, ale bez cukru - czy to możliwe? Zobacz jak ograniczyć w codziennej diecie cukier prosty a słodycze zastąpić innymi produktami. Żyć słodko i zdrowo, ale bez cukru - czy to możliwe? Zobacz jak ograniczyć w codziennej diecie cukier prosty a słodycze zastąpić innymi produktami.

Cukier krzepi - tak przed wojną głosił slogan reklamowy wymyślony przez Melchiora Wańkowicza. I choć dziś dodaje energii tak samo jak przed laty, to świadomość tego, że nie wpływa dobrze na zdrowie i figurę znacznie wzrosła.



Poza pustymi kaloriami cukier nie dostarcza organizmowi żadnych cennych składników odżywczych, ani korzyści zdrowotnych. Powoduje jedynie krótkotrwały przyrost energii. Mimo to zjadamy aż kilkadziesiąt kilogramów cukru rocznie na osobę.

Czy jesz słodycze?

- Dieta bogata w cukier będący źródłem pustych kalorii przyczynia się do wzrostu masy ciała - mówi Magdalena Speichert-Dydel z Centrum Dietetycznego Metamorfoza. - Wynika to z tego, że dostarcza ogromnych ilości dodatkowej energii do dziennego jadłospisu. Jest jednak ubogi w błonnik i nie daje uczucia sytości. Krótko po jego spożyciu znów odczuwamy głód.

Jednak współcześni dietetycy mówią zgodnie, że całkowite usunięcie cukru z diety nie jest możliwe. Cukier, czyli glukoza, jest nam bowiem potrzebna przede wszystkim po to, aby nasz mózg mógł funkcjonować prawidłowo.

- Drastyczne ograniczenie węglowodanów w diecie nie jest korzystne dla zdrowia. Węglowodany są nam potrzebne, są podstawowym źródłem energii niezbędnej do życia, do funkcjonowania każdej naszej komórki, a przede wszystkim są niezastąpionym paliwem dla mózgu - mówi Agnieszka Kolan, dietetyk z Przychodni Swissmed. - Ważne, abyśmy zadbali o jakość spożywanych węglowodanów, abyśmy ograniczali cukry proste zawarte w słodyczach, ciastach, słodkich napojach, czekoladkach, a nawet owocach - dodaje.

Suszone owoce i orzechy doskonale zaspokoją chęć na słodkości.  Suszone owoce i orzechy doskonale zaspokoją chęć na słodkości.
Nie bez powodu mówi się, że cukier prosty to biała śmierć. A jedząc produkty zawierające go w nadmiarze możemy doprowadzić do niedoboru składników mineralnych i witamin.

- Osoby, które jedzą bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych mogą doprowadzić do niedożywienia komórkowego. Czego efektem jest większy apetyt, bo organizm cały czas się domaga wartości odżywczej, a w konsekwencji taka osoba może po prostu stać się otyła - wyjaśnia Dominika Stefankiewicz, dietetyk z Akademii Skutecznej Diety. - Warto zamienić prosty cukier na cukier złożony. To na pewno spowoduje redukcję masy ciała, a co za tym idzie organizm odzyska siłę, energię, poprawi się koloryt skóry.

Jest wiele sposobów na to by ograniczyć spożywanie cukru. Możemy go zastąpić jedząc porcję owoców w ciągu dnia. Jest wiele sposobów na to by ograniczyć spożywanie cukru. Możemy go zastąpić jedząc porcję owoców w ciągu dnia.
Często nie mamy świadomości w jakich produktach kryje się cukier. Chcąc jeść zdrowo nabieramy się na chwyty producentów i wybieramy produkty "fit", "0 proc. tłuszczu", "light" itp. Tymczasem z byciem fit mają one niewiele wspólnego. Dla zachowania walorów smakowych zmniejszenie zawartości tłuszczu rekompensowane jest większym dodatkiem cukru.

- Producenci żywności wykorzystują fakt, że smak słodki jest preferowany przez większość z nas i dodają duże ilości cukru do swoich wyrobów - mówi Joanna Dziewiatowska z Centrum Dietetycznego Metamorfoza. - Cukier lub syrop glukozowo- fruktozowy znajduje się w wielu produktach takich jak: soki, napoje, jogurty owocowe, płatki śniadaniowe, słodycze, ciastka, konserwy, słodkie likiery, cukierki, dżemy bogato cukrowe, napoje mleczne typu milk shake, wody smakowe, guma do żucia słodzona, czekolada, lody, słodkie desery, puddingi, sorbety, miód, mleko skondensowane, produkty light. Niebezpieczne są także płatki zbożowe dla dzieci typu: gwiazdki, kuleczki, poduszeczki, gdzie zawartość cukru sięga często ponad 30 proc.!

- Czasami jogurt owocowy, który na opakowaniu ma informację 0 proc. tłuszczu, zawiera aż 12 łyżeczek cukru! - dodaje Dominika Stefankiewicz. - Cukier ukryty jest również w różnego rodzaju płatkach musli. Nawet w tych fitness, np. z kawałkami czekolady czy jogurtowymi płatkami. Ponad wszystko pamiętać trzeba, że cukier to nie tylko słodycze. Naleśniki, placki, racuchy, pierogi - to masa prostych węglowodanów, których nie wolno zbyt często jeść.

Robiąc zakupy zawsze należy zwrócić uwagę, ile jest cukru w 100 g produktu. Jeśli jest powyżej 15 g cukru, to można ten produkt uznać za wysoko słodzony.

Jak można ograniczyć spożywanie cukru? Jest na to wiele sposobów. Możemy zastąpić go np. porcją owoców.

- Owoce też mają cukier, ale w formie nieprzetworzonej, naturalnej. Dodatkowo nawadniają organizm, dostarczają witamin - mówi Dominika Stefankiewicz. - Możemy sami w domu upiec smaczne muffinki, np. z płatkami owsianymi, mąką żytnią razową i suszonymi owocami. Zamiast zwykłych ciasteczek z mąki pszennej, możemy kupić ciasteczka owsiane - ważne by nie były tylko z domieszką mąki owsianej.

Inną opcją na zaspokojenie chęci na słodkości jest zjedzenie orzechów i suszonych owoców. Warto przepłukać je pod bieżącą wodą, bo często bywają dodatkowo słodzone.

Niektórzy uważają, że cukier można zastąpić słodzikami. Jednak nie są one zalecane w zdrowym żywieniu w dużych ilościach.

- Na bazie słodzików można przygotować koktajle mleczno-owocowe, desery, a także ciasta - wyjaśnia Joanna Dziewiatowska. - Innym produktem zastępującym cukier jest syrop z agawy. Ma przyjemny smak, przypominający miód i posiada od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny niż miód.

Syrop z agawy idealnie nadaje się do posłodzenia herbaty czy kawy. Jednak niektórzy nie wyobrażają sobie tych napojów bez kilku łyżeczek cukru. Często by słodzić zdrowo sięgają po cukier brązowy. Jednak i w tej kwestii trzeba uważnie czytać etykietki.

- Jakość cukru zależy od procesu technologicznego. Nie ma znaczenia czy jest pozyskiwany z buraków cukrowych, czy z trzciny cukrowej. I tak mamy: cukier rafinowany i nierafinowany - wyjaśnia Magdalena Speichert-Dydel. - Cukier biały to produkt rafinowany, pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych. Zdrowszy jest cukier nierafinowany posiadający barwę brązową. Można też znaleźć w sklepach cukier "brązowy", ale jest to zwykły cukier rafinowany barwiony. Dlatego należy czytać opis na opakowaniu.

Eksperci sugerują, że jeśli ktoś ma duży problem z ograniczeniem cukru, np. przy słodzeniu herbaty, powinien zmniejszać jego ilość stopniowo, np. o pół łyżeczki.

- Moim zdaniem, należy zawsze ograniczać cukier, bo w zdrowej diecie można jeść go dość sporo - aż do 60 proc. węglowodanów, ale te węglowodany zawarte są w produktach z pełnego ziarna, w warzywach i owocach - mówi Dominika Stefankiewicz. - Nie trzeba jeść tabliczki czekolady dziennie, aby czuć się dobrze i szczęśliwie.


Zamiast porcji słodyczy zjedz owsiankę lub sałatkę owocową
Przepisy podaje dietetyk Dominika Stefankiewicz
Owsianka z owocami:
- płatki owsiane błyskawiczne - 3 łyżki
- jabłko - 1 średnia sztuka
- suszona żurawina - 2 łyżeczki
- pestki słonecznika - 2 łyżeczki
- mleko 2 % tł. ( lub jogurt naturalny 2 % tł. ) - 200 ml ( g)
Sałatka owocowa:
- pomarańcza - 1 sztuka
- mandarynki - 2 sztuki
- kiwi - 1 sztuka
- jogurt naturalny 2 % tł. - 2 łyżki
- posiekane migdały - 2 łyżeczki
Ilona Truszyńska

Miejsca

Opinie (50) 2 zablokowane

  • sraczka

    nie łączcie kiwi z produktami mlecznymi

    • 2 1

  • Ci, którzy dodają aspartam do spożywki... (4)

    ... Powinni juz dawno siedzieć!!!

    • 23 2

    • Slodziki sa wszedzie, także w lekach (1)

      jest wapno rozpuszczalne tylko jednej firmy (niestety nie pamiętam)
      bez słodzika, sprawdzałam kilkanaście

      • 1 0

      • I to jest po prostu SKANDAL

        żeby dodawać trutkę do pospolitych leków - to się nazywa LUDOBÓJSTWO.

        • 1 0

    • Aspartaamowi mówimy stanowcze NIE

      Aspartam jest organiczną substancją słodzącą, o krystalicznej postaci, która jest 100-200 krotnie słodsza od białego cukru. Został odkryty przypadkowo w Grudniu 1965 r. w USA, kiedy to James Schlatter, Chemik firmy G.D. Searle & Company, pracował nad lekiem przeciw czyrakom. Podczas krystalizacji Aspartamu z Etanolu - substancja dostała się na jego palce. Nieświadomy James włożył palce do ust i... Eureka ! Odkrył nieziemską słodycz Aspartamu ;-).
      G.D. Searle zleciła badania nad aspartamem Dr. Harry Waisman'owi, dyrektorowi Laboratorium Uniwersytetu w Wisconsin. Rok później, przekazał on wyniki badań 7 Małpom podawano mleko z aspartamem. 1 z małp zmarła, zaś u 5 osobników stwierdzono poważną epilepsję z silnymi konwulsjami i utratą świadomości. Dr. Waisman zmarł nieoczekiwanie w roku 1971. Badania te nie zostały uwzględnione we wniosku o dopuszczenie Aspartamu, kierowanemu przez firmę Searle do FDA (United States Food and Drug Administration agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym). Także w latach 70'tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. Badania te również nie został uwzględnione przez G.D Searle. W 1971 , Ann Reynolds pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te także zostały zignorowane. W 1974 (przed wypuszczeniem Aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education and Labeling) złozyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci.

      • 5 1

    • ASPARTAM w kraju gdzie został wynaleziony jest zakazany do uzywania w żywnosci

      mowa tu o USA, ale Europa ma wywalone na badania WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i dalej dopuszcza stosowanie Aspartamu. Gdzie tu sens?

      • 7 0

  • Byle bez ASPARTAMU

    • 2 1

  • Wypowiadali sie dystrybutorzy zywnosci z importu na Polske!!powiedzieli ze wszystko jest dosładzane!!

    Specjalnie na rynek polski wszystkie produkty są specjalnie dodatkowo dosładzane!!Bo to zwiększa sprzedaż potwierdzone marketingowo!!W POlsce wszystkie instytucje które mają dbać o dobro konsumenta to fikcja!!! wiedza ze tutaj jest rajska zielona wyspa dla oszustów!!!DLATEGO NAWET PROSZKI DO PRANIA SĄ GORSZEJ JAKOŚCI.A markowe firmy ktore to niby gwarantuja najwyzsza jakosc za wysoka cene sprzedaja nam Chiński czosnek zamiast Polskiego !!

    • 5 1

  • cukier krzepi,wodka lepij

    • 2 5

  • BzGT (2)

    Sonda: "nie przepadam, ale mogę zjeść od czasu do czasu" (czyli 5x dziennie) Zagłosowały baby z grubymi tyłkami ;)

    • 8 11

    • Żrę słodycze namiętnie a jestem bardzo zgrabna (1)

      • 0 0

      • do czasu kochana...

        do pewnego czasu tak jeszcze z 10 lat a potem bedziesz musiala sie ograniczac, niestety :((

        • 1 0

  • (1)

    W produktach ligh czy innych "bez cukru", bardzo często używają ASPARTAM. Poczytajcie sobie jakie to gów...o!

    • 22 2

    • mało tego,słodzą syropem glukozowo-fruktozowym i jest on wszędzie-a to dopiero zabójstwo

      • 2 0

  • Nie przesadzajcie tak z demonizowaniem cukru, jak kiedyś krytykowano sól

    Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba ich nauczyć rozumnego stosowania. Ja osobiście niemal codziennie "muszę" zjeść coś słodkiego (głównie z czekoladą), bo inaczej czuję się właśnie nienajedzony, choć nie jest to regułą.

    Osobiście uważam, że najbardziej tuczące są ciasta i ciastka, właśnie z powodu wspomnianych mąk czy większej ilości tłuszczy.

    Trzeba też potrafić "słuchać" swojego organizmu. Jeśli po zjedzeniu trochę słodyczy wciąż jestem głodny, to po prostu zjadam normalny posiłek. Słodycze traktuję jako przekąski, choć i ja czasem muszę się ograniczać. Przy wzroście 190cm ważę 75 kg. Nie da się ukryć, że istnieją także różne zaburzenia organizmu u niektórych osób, przez co nawet skrupulatna dieta może przynosić kiepskie efekty. No ale to już inny temat.

    Podsumowując, jeśli ktoś w ogóle nie umie się odżywiać, to ograniczenie słodyczy i tak mu nie pomoże. Słodycze zastąpi czymś innym, może i nawet jeszcze gorszym. Tak więc poczwórnego maka i dietetyczną kolę proszę!

    • 9 3

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane