• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak walczyć z cukrzycą młodzieńczą? Porada eksperta

14 maja 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Mamo, nie śmiej się ze mnie - porada eksperta
Właściwe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy typu 1. Właściwe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy typu 1.

Przedstawiamy artykuł z cyklu pt. Porada eksperta. Specjaliści z różnych dziedzin udzielają w nim porad na pytanie nadsyłane przez naszych czytelników.



Dzisiaj porady udziela dietetyk Magdalena Pieszko z poradni MójDietetyk w Gdyni
Dietetyk Magdalena Pieszko Dietetyk Magdalena Pieszko
.

Mam synka w wieku 10 lat, u którego endokrynolog stwierdził cukrzycę młodzieńczą. Powiedział, że jest to uwarunkowane hormonalnie i że dziecko powinno przejść na dietę. Jakich produktów powinno unikać a jakie są niezbędne do tego, by polepszyć jego stan zdrowia?

Czy jakoś szczególnie pilnujesz diety dziecka?

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu nazywanego insuliną. Wraz z innymi hormonami insulina bierze udział w regulacji wszystkich procesów przemiany materii zachodzących w organizmie człowieka. Zapewnia ona stały dopływ substancji odżywczych do wszystkich komórek ciała, zarówno po spożyciu posiłku jak i między posiłkami - niezależnie od długości przerw między nimi.

Leczenie cukrzycy typu 1 wymaga podawania insuliny przez całe życie chorego, ponieważ komórki beta w trzustce, gdzie produkowany jest ten hormon zostały całkowicie zniszczone. Celem leczenia insuliną jest jak najwierniejsze odzwierciedlenie fizjologicznego rytmu wydzielania tego hormonu przez trzustkę, jak również najlepsze wyrównanie cukrzycy oraz zapobieganie przewlekłym powikłaniom tej choroby.

Właściwe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy typu 1. Dieta chorego na cukrzycę nie powinna odbiegać od podstawowych zaleceń dietetycznych zdrowego żywienia.

Podstawowe zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę typu 1:

- należy zaplanować dziecku 5-6 posiłków w ciągu dnia, które będzie spożywać o stałych porach każdego dnia,
- posiłek powinien być spożyty w około 30 minut po każdym wstrzyknięciu insuliny,
- należy unikać spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych), cukru, miodu, dżemu, słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi,
- zalecane produkty zbożowe to szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica),
- podawaj dziecku surówkę do każdego posiłku,
- owoce dziecko powinno spożywać w ilości 2-3 porcji na dobę (pamiętając o wliczaniu ich do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych w danym posiłku). Uwaga na winogrona i banany,
- ważne jest, aby te same posiłki (np. śniadania) w ciągu kolejnych dni były zbliżone pod względem zawartości węglowodanów, co zmniejszy wahania cukru we krwi w ciągu doby. Najprostszym sposobem obliczania węglowodanów w diecie jest system wymienników węglowodanowych (WW).

Przygotowując potrawy należy pamiętać, aby:

- nie rozgotować produktów zbożowych i jarzyn "na miękko" - potrawy bardziej rozgotowane powodują szybszy wzrost cukru we krwi,
- należy stosować: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w pergaminie, duszenie, a unikać potraw smażonych,
- ograniczyć spożycie soli kuchennej, używać przypraw ziołowych,
- unikać słodkich płynów (szczególnie między posiłkami). Można je spożywać tylko przy objawach niedocukrzenia.

Jeśli chcesz prawidłowo kontrolować cukrzycę typu 1 swojego dziecka:

1. przestrzegaj podstawowych zasad żywienia w cukrzycy
2. często kontroluj poziom cukru we krwi i nabieraj własnych doświadczeń
3. codziennie zachęcaj dziecko do aktywności fizycznej
4. zgłoś się do dietetyka, który indywidualnie dopasuje żywienie do stylu życia twojego dziecka.

Niepokoi cię twój stan zdrowia? Potrzebujesz porady specjalisty? Zadaj pytanie naszym ekspertom

Opinie (26) 6 zablokowanych

  • CUKRZYCA TYPU 2. MOŻNA JĄ POKONAĆ. *****

    PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
    Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
    Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.

    • 0 0

  • pierwsze dni

    witam mam wiele obaw syn wraca za 2 dni ze szpitala cukrzyca typu 1 żona ledwie się odnajduje w sytuacji tyle nam wiedzy do głowy nawpychali super fachowcy ze szpitala ale jakoś trzeba to ogarnąć i się trzymać ligota to najlepsi specjaliści od tej choroby pełny profesjonalizm fachowa obsługa super personel dzięki wam moje dziecko będzie przepraszam jest szczęśliwe pozdrawiam wszystkich słodkich... ludzi w polsce

    • 0 0

  • Błędy w wypowiedzi

    Pani dietetyk miła, ale nie wie że są różne typy cukrzycy i nie ma czegoś takiego jak cukrzyca młodzieńcza. Jest cukrzyca typu 1 i 2. Typ 1 wymaga od razu leczenia insuliną, a typ 2 jest zwykle skojarzony z otyłością i wymaga redukcji masy ciała. Obecnie oba te typy cukrzycy mogą występowac w wielu młodzieńczym, podobnie u dzieci i dorosłych. Pani także nie wie, że są różne typy insulin, np. takie po których nie należy jeść, jak np. glargina. Także zalecałabym nieco więcej ostrożności w wypowiedziach dla mediów i trzymanie się kwestii diety - w zależności od typu choroby.

    • 0 1

  • Nie żryj słodkiego proste!!! (2)

    .

    • 1 12

    • Ty spytaj sie Pani w podstawowce dla czego pewnie jesteś tłusta

      bo żrysz!! Sam widzę ile male dzieci mając bardzo mało ruchu żrą tony słodyczy dziennie. Słodycze są dla ludzi uprawiających sport a nie dzieci bawiących się w piaskownicy. Ta pewnie wszystko zwalisz na geny czy na dziadka od strony ojca. Prawda jest okrutna niestety każdy ma to na co pracuje a ty dalej siedź sobie w tych teoriach spiskowych i usprawiedliwiaj krzywdę jaka wyrządzasz swoim dzieciom przyglądając się jak pozera kolejna czekoladkę. Znam rodziców którzy dają swojemu dziecku średnio pól kilo słodyczy dziennie , bo jak nie tyje znaczy ze dobrze, niestety brak wiedzy i durnota rządzi.

      PS- Ludzie nie są tacy głupi, są jeszcze głupsi

      • 1 1

    • Krzysiu spytaj się pani w gimnazjum jutro jakie mamy typy cukrzycy i czym się różnią.

      • 1 0

  • polecam !!!

    Polecam Panią dietetyk, ma super podejście do dzieci. Wprawdzie byłam z moim otyłym dzieckiem. Po konsultacji córka zmieniła podejście do jedzenia, zaczęła w końcu próbować nowych rzeczy...a to duży postęp!

    • 2 0

  • cukrzyca

    cukrzyca niestety nie powstaje od nadmiaru jedzenia słodyczy jakby napisane jest w poście pt Dokładnie a oni by wszystko zwalili na geny hehe

    • 5 0

  • ważny temat (2)

    Uważam, że takie informacje są potrzebne. Nie każdy wie co to jest cukrzyca typu 1. Więcej takich tematów :)

    • 6 0

    • Dokładnie a oni by wszystko zwalili na geny hehe

      Ja siedzi się na tyłku zamiast rowerem wozi się skuterkiem, żre słodkie to się ma cukrzyce proste!!

      • 0 2

    • Fajny artykuł, informacji nigdy za wiele. Pozdrowienia dla cukrzyków

      • 4 0

  • harcerstwo, wojsko a nie komputery i garbate plecy, jak organizm dostanie w pi@deczkę to marzy tylko o kasztanku na tronie i zdrowym śnie

    • 3 2

  • Opinia dietetyka w sprawie cukrzycy- pomyłka.
    Dietetycy niestety nie znają się na chorobach ani psychologii.

    • 7 5

  • Fachowa porada nie zawsze fachowa... (1)

    Nie zgadzam się z opinią Pani Dietetyk, że "posiłek powinien być spożyty w około 30 minut po każdym wstrzyknięciu insuliny". Jest to duże uproszczenie. Nie chodzi tu z pewnością o każde wstrzyknięcie insuliny a tylko dotyczy insulin tzw. krótko-działających bądź tzw. mixów. A i to zależy od rodzaju przyjmowanej insuliny. W tej chwili są insuliny, które pozwalają na ich wstrzyknięcie tuż przed, w trakcie albo nawet tuż po zjedzeniu posiłku. Istotny jest też poziom glikemii przed posiłkiem.
    Nie wiem też co ma surówka do cukrzycy...:)
    Pozdrawiam

    • 7 5

    • jqs

      Dodam tylko, że na każdego insulina działa inaczej. U jednej osoby analogi krótko działające obniżają poziom cukru od razu, a inne osoby muszą poczekać nawet dłużej niż te 30 minut. Ponadto niektórzy pacjenci są "zależni" też od pory dnia np. rano cukier spada im powoli, a popołudniu na łeb na szyję.
      To jest właśnie ten problem, że lekarze, dietetycy i ludzie nie mający praktycznej styczności z cukrzycą typu 1 myślą, że wszystko odbywa się książkowo i wystarczy zażywać regularnie insulinę niczym codziennie rano tabletki na nadciśnienie, bo lekarz tak powiedział i wszystko będzie dobrze.

      • 3 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Najczęściej czytane