Wiadomości

Jabłka dla zdrowia i kondycji. Warto je jeść?

Jabłka zawierają wiele witamin i minerałów. Najzdrowsze są te surowe, spożywane ze skórką.
Jabłka zawierają wiele witamin i minerałów. Najzdrowsze są te surowe, spożywane ze skórką. fot. 123rf.com/ jpchret

Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, wspomagają w profilaktyce wielu chorób. Sezon na jabłka, bo o nich właśnie mowa, trwa teraz w najlepsze. Sprawdzamy, jakie fit przekąski można zrobić na bazie tych owoców.



Czy lubisz jabłka?

tak, pod każdą postacią o każdej porze roku 73%
tak, ale tylko, kiedy jest na nie najlepszy sezon 12%
tak, ale tylko, gdy są poddane obróbce termicznej 1%
czasem zjem, ale nie lubię ich jakoś szczególnie 12%
nie, nie przepadam za jabłkami 2%
zakończona Łącznie głosów: 252
- Jabłko to król owoców w naszej strefie klimatycznej. Najbardziej popularny owoc. To symbol długowieczności, a nawet nieśmiertelności, płodności, zdrowia. Ma więc bogatą symbolikę - wylicza Agata Szczerkowska, dietetyk, psycholog z JemZdrowo Centrum Dietetyki i Zdrowia z Sopotu.

Bogactwo witamin i minerałów



Oprócz bogatej symboliki jabłko ma także całe bogactwo witamin. Zawiera bowiem witaminę C, witaminy z grupy B, likopen czy retinol.

- Charakteryzuje się dużą zawartością błonnika oraz kwercytyny, która zapobiega rozwojowi zaćmy. Możemy je spożywać cały rok. Najwięcej pektyn znajduje się w skórce, które ułatwiają trawienie, dzięki temu ograniczają rozwój raka jelita grubego, redukują wchłanianie cholesterolu i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelita - podkreśla Agata Szczerkowska.
Jabłka są także źródłem potasu, przez co wspomagają gospodarkę wodną. Mają działanie moczopędne.

- Jabłka są źródłem wielu cennych związków, witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. kilkanaście rodzajów związków fenolowych, posiadających działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, a istnieją również doniesienia, że i antynowotworowe. Zawartość cennych składników zależy od odmiany, sposobu uprawy czy przechowywania owoców, dlatego warto wybierać jabłka od rodzimych producentów, czasem niezbyt idealnie okrągłe i lśniące, ale na pewno zdrowsze - doradza Anna Szymborska, dietetyk, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Sezon na jabłka trwa. Zwłaszcza w tym czasie warto przyjrzeć się ich prozdrowotnym właściwościom.
Sezon na jabłka trwa. Zwłaszcza w tym czasie warto przyjrzeć się ich prozdrowotnym właściwościom. fot.123rf.com/Ekaterina Pokrovsky

Jabłka pomocne w profilaktyce



Warto jednak podkreślić, że zdrowotne właściwości jabłek nie mają charakteru leczniczego, a prewencyjny.

- Wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, astma, nowotwory czy choroby układu krążenia, związanych jest z powstawaniem wolnych rodników, a sposobem na nie jest spożywanie produktów bogatych w antyutleniacze. I tu mamy jabłko, którego już 100 g posiada aktywność przeciwutleniającą równą 1500 mg witaminy C. Należy pamiętać, że w skórce jabłka jest pięć razy więcej tych cennych substancji niż w miąższu, zatem obieranie jabłek pozbawia je wielu cennych substancji - mówi Anna Szymborska.
Poza profilaktyką antynowotworową, zwłaszcza raka jelita grubego, okrężnicy czy wątroby, spożywanie jabłek wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Najlepszym tego przykładem jest błonnik, który chroni organizm przed chorobami układu krążenia, w tym zawałem serca czy miażdżycą, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz zapobiega zaparciom.

- Według najnowszych badań spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, choroby Alzheimera, a to dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny. Na drugim biegunie mamy kobiety w ciąży - badania donoszą, że jabłka mogą chronić nienarodzone dzieci przed astmą i oznakami alergii, a u osób po 40 roku życia zmniejszać ryzyko rozwoju tej choroby - dodaje Anna Szymborska.

Dietetycy w Trójmieście


Co za dużo to niezdrowo!



Chociaż prozdrowotne właściwości jabłek są znaczące, to nie powinniśmy jednak jeść ich zbyt dużo. W składzie tych owoców możemy znaleźć fruktozę, czyli cukier prosty. Indeks glikemiczny jabłek wynosi 38, więc z umiarem mogą być także spożywane przez osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

- Jedno średnie jabłko dziennie o wadze około 300 g to ilość, która nie będzie powodowała tycia. Kolejne jabłko, czyli kolejne 90-150 kcal w zależności od od jego słodkości, w ciągu miesiąca spowoduje przyrost naszej wagi od 500 g do 750g. Niestety nie możemy o tym zapominać - przypomina Agata Szczerkowska.
Na bazie jabłek można przygotować wiele zdrowych przepisów.
Na bazie jabłek można przygotować wiele zdrowych przepisów. fot. 123rf.com/asife

Przepisy z jabłkami



- Jabłka są ciekawym elementem kulinarnym, gdyż można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świetnie smakują na surowo, zapiekane w piekarniku, suszone oraz duszone. Jesienne klimaty zagościły w naszej dietetycznej kuchni, a wraz z nimi sezon na jabłka. Słodkie wypieki, aromatyczne napary i domowe spa z wykorzystaniem tych sezonowych owoców to jest coś, co może umilić dzień - przekonuje dietetyk Wiktoria KłosPoradni Sports-med.
Śniadanie z jabłkiem według dietetyk i psycholog Agaty Szczerkowskiej

Składniki:
200 g jogurtu naturalnego krowiego, belkatozowego lub sojowego
300 g jabłka
20 g płatków owsianych, żytnich, jaglanych albo gryczanych
5 g siemienia lnianego, pestek dyni, nasion słonecznika, nerkowców, migdałów, orzechów włoskich lub laskowych

Całe śniadanie będzie miało około 300 kcal.

Ryż z jabłkiem według dietetyk i psycholog Agaty Szczerkowskiej

Składniki:
50 g ryżu lub kaszy
300 g jabłka w formie upieczonej lub ugotowanej
100 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
5 g nasion lub orzechów (opcjonalnie)
erytrol lub stewia (opcjonalnie)
cynamon

Ryż z upieczonymi jabłkami ma około 300 kcal. Jeśli dodamy do tego jogurt, podniesiemy kaloryczność posiłku o 50 kcal, a jeśli zdecydujemy się na 5 g nasion lub orzechów - to kolejne 30 kcal.

Owsianka z jabłkiem według dietetyk i psycholog Agaty Szczerkowskiej

Składniki:
200 g odtłuszczonego mleka krowiego, sojowego lub migdałowego
300 g jabłka
30 g płatków owsianych

Taka owsianka na mleku ma około 300 kcal, a na wodzie 200 kcal.

Szarlotka według przepisu dietetyk Anny Szymborskiej

Składniki:
1 kg jabłek (ok. 5 sztuk)
2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
płaska łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki owsianej
2 żółtka
1 jajko
50 g masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść płatków z migdałów

Mąkę owsianą można także zrobić samemu, więc może się różnić od tej kupionej w sklepie. Konsystencja ciasta nie może być za bardzo krucha, musi być w miarę plastyczna, aby móc je wyłożyć na blaszce. Jeśli ciasto będzie za kruche, to dołożyć jeszcze jedno jajko, a w przeciwnym razie dodać mąki.

Wykonanie:
Obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę ksylitolu i podsmażamy, pilnując, żeby się nie przypaliły. Jabłka zdejmujemy z ognia, kiedy już będą miękkie.

Do mąki dodajemy mąkę, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, łyżkę ksylitolu, jogurt i zagniatamy. Gdy już utworzy się nam w miarę plastyczna masa, to wykładamy nią tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Pamiętajmy, aby na obrzeżach była grubsza i wyższa. Ciasto nakłuwamy widelcem i przekładamy całą masę jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut z termoobiegiem z włączoną dolną grzałką. Po upieczeniu posypujemy płatkami z migdałów i odstawiamy do wystygnięcia.

Deser jogurtowy według przepisu dietetyk Anny Szymborskiej

Składniki:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1 jabłko pokrojone w kostkę
Orzechy włoskie

Wykonanie:
Jogurt, jabłka i rozdrobnione orzechy układamy warstwowo w szklance lub salaterce. Możemy dodać do smaku cynamon, a w wersji słodko pikantnej do jogurtu łyżeczkę ksylitolu lub erytrytolu i szczyptę chili.

Jabłka pieczone z kozim serem według przepisu dietetyk Anny Szymborskiej

Składniki:
2 jabłka
Pół opakowania miękkiego koziego twarożku (może być też twarożek śmietankowy)
Sól, pieprz, suszony tymianek
Gałązki świeżego tymianku

Wykonanie:
Twarożek ucieramy z przyprawami na gładko, dodajemy, jeśli potrzeba, łyżeczkę jogurtu. Warto dać dużo tymianku suszonego i drobno pokrojonego świeżego.

Wydrążamy jabłka łyżeczką i nakładamy do nich twarożek. Jeśli trudno będzie wydrążyć świeże jabłko, możemy je chwilę podpiec, aż delikatnie zmięknie. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu lub w piekarniku w 180°C do miękkości.

Koktajl z jabłkiem według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos

Składniki:
1 jabłko
250 ml wody mineralnej
Sok z 1/2 cytryny
1 banan lub 2 daktyle
100 g świeżego szpinaku Baby

Wykonanie:
Szpinak i jabłko umyj. Usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Całość potraktuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Koktajl nadaje się do pracy/szkoły czy w podróż. Przed wypiciem wstrząśnij.

Pyszny i wilgotny jabłecznik według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos

Składniki:
130 g masła klarowanego
3-4 jabłka, kwaśne, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g każde)
3 jajka
60 g ksylitolu
200 g mąki ryżowej
1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
1 szczypta soli

Wykonanie:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Połącz powyższe składniki za pomocą miksera, na wierzchu ułóż nacięte wzdłuż ćwiartki obranego jabłka. Piecz: 180 stopni, tryb góra-dół, termoobieg, po 30-40 min - sprawdź, wbijając wykałaczkę, czy się ciasto nie klei. Gotowe!

Zimowa herbatka z jabłkiem według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos
Składniki:
250 ml wrzątku
Szczypta liściastej herbaty
Szczypta cynamonu Cejlońskiego
2 plastry świeżego/suszonego jabłka
2 plastry świeżej pomarańczy
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Herbatę zaparzyć razem z cynamonem w filiżance. Dodać półplasterki jabłka i pomarańczy. Herbatę możesz dosłodzić np. miodem, pamiętając o tym, żeby miodu nie dodawać do wrzątku, bo straci swoje zdrowotne właściwości. Napój świetnie komponuje się z również z innymi przyprawami, takimi jak: anyż, imbir, goździk.

Naturalna maseczka z jabłka według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos

Składniki:
1 jabłko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
jabłko zetrzyj na tarce, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wciśnij sok z cytryny. Połącz składniki łyżeczką, nałóż na twarz, szyję i dekolt. Po 20 minutach zmyj letnią wodą. Maseczka oczyszcza i delikatnie rozjaśnia cerę. Warto wykonać test na reakcję alergiczną na małym fragmencie skóry, zanim nałożysz maseczkę.

Opinie (46) 1 zablokowana

  • Kiwi lub Kaka to jest to. Jabłka niczym Ptasie Mleczko straciły smak w latach osiemdziesiątych, (3)

    • 9 16

    • Nie trzeba kupować w Biedronce. (1)

      • 2 0

      • Od niedawna kupuje tylko Biedronce i innych duzych sklepach bo w malych sklepach juz kilka razy kupilem jablka zalatujace jakimis chemikaliami. Zapach jakby asfalt wymieszany z denaturatem. Przypuszczam, ze jakis dziadowski konserwant albo cos grzybobojczego. Nie wystarczy umywc bo cale jablka sa tym przesiakniete. Tak czy siak wole kupic gdzies, gdzie sa jakiekolwiek nawet szczatkowe wymagania co do jakosci.

        • 3 0

    • Jabłka i śliwki to najlepsze owoce. Nasze, polskie. Jeść (w każdej postaci) i promować na świecie.

      • 2 0

  • erytrytol, ksylitol... (2)

    a potem nie wyrabia się na zakręcie do kibelka...ale takie to zdrowe....

    • 8 9

    • Proponuje sie dokształcić :) (1)

      i nie mylić chemicznych słodzików choćby z ksylitolem, który jest pozyskiwany z drzewa brzozowego. Przy okazji poczytać o tym co cukier robi z organizmem. Na mózg też się "rzuca" ;)

      • 2 1

      • Fuj

        Syropy np. klonowe brzozowe to zabójstwo

        • 0 0

  • Kolejne bzdury taki poziom jest własnie tych uczelni.Mozesz jesc spkojnie i 5 jabłek dziennie bez najmniejszych problemów! (5)

    Przeciwnie same zalety dla zdrowia !!Kiedyś jadło się i po 10 jabłek dziennie to był główny owoc i to właśnie dzięki nim byli wszyscy zdrowsi .

    • 16 5

    • Jablka (1)

      Popieram przedmówcę w 100 % . Jabłka można jeść przez cały dzień !

      • 8 0

      • Jak masz cukrzycę nie możesz.

        • 3 3

    • Jem po 3-4 jabłka dziennie i nigdy z tego powodu nie przytyłem nawet kilograma!

      A jak teraz tanieją to będę jadł więcej.

      • 7 1

    • (1)

      Ale tylko z pewnego sadu. Sklepowymi można się zatruć.

      • 1 0

      • Dokładnie

        Trzeba mieć źródełko bezpośrednio od sadownika (są na rynkach), wtedy jabłka są świeże a nie z chłodni

        • 0 0

  • Tylko czemu jabłka są droższe niż np. banany czy inne ananasy z drugiego końca świata? (5)

    • 32 6

    • No właśnie, te ceny są tragiczne.

      • 4 2

    • bo są zdrowsze i lepsze :)

      • 3 1

    • A pamiętacie... (1)

      ...tak całkiem niedawno jak było to embargo na polskie jabłka do Rosji, jak rozdawali jabłka po szkołach i były tanie

      • 7 0

      • Rozdawali że darmo, byle tylko się nie zepsuły. Taka była

        Nadprodukcja. Wiele restauracji wystawiało skrzynki z jabłkami przed lokalami, by ludzie mogli sobie brać. Pamiętam że tak było np w Sopocie przed restauracja Amicii. Tak samo w szkołach, skrzynki z jabłkami na korytarzach dla chętnych. Na następny rok przerzucili się na inne owoce i znaleźli inne rynki. Ale to embargo chyba dalej obowiązuje.

        • 2 0

    • Kupuję jabłka na rynku za 1zł za kg

      • 0 0

  • Karczewskiego słuchaliście ? (1)

    • 21 2

    • Już myślałem że będzie hejt

      A tu proszę dietetyk

      • 4 0

  • niestety znam pustaka który (3)

    jabłka mył płynem do mycia naczyń......

    • 3 2

    • To raczej była kobieta, więc zastosuj rodzaj żeński.

      • 2 3

    • a talerze z których jesz i zlizujesz jedzenie, zym myjesz? Uważasz że płyn to jakaś trucizna?

      • 8 1

    • Niekoniecznie pustak... jeśli byś troszkę poczytał to dowiedziałbyś sie że jabłka i inne owoce powlekane są specjalną substancją która zapobiega psuciu się owoców, żeby ja zmyc ze skórki owocu należy je umyć ciepłą wodą właśnie z dodatkiem odrobiny płynu do mycia naczyń, tak zalecają lekarze! Także pustak to jest ktoś kto się wymądrza nie mając pojęcia!!!

      • 2 1

  • jabłka bardzo chętnie byśmy jedli ! (3)

    Gdyby nie to, że ceny ich drastycznie wzrosły. Nie potrafię pojąć jak to możliwe, że jabłka, nasze polskie, które potrafią urosnąć wszędzie i nie potrzebują wielkiej pielęgnacji są takie drogie.. szczególnie, że w skupie ceny się nie zmieniły od lat

    • 32 2

    • (2)

      Rolnik (sadownik) musi z czegoś godnie żyć. I sklep. I hurtownicy. I urzędnicy...

      • 3 1

      • ale jabłka są w cenie bananów, które u nas nie rosną i trzeba przywieźć i oclić (1)

        więc ja też nie rozumiem skąd taka cena np. 5.50 za kilo

        • 8 0

        • jeszcze magazynować w odpowiedniej temperaturze,

          • 0 0

  • Ze skórka (1)

    Oblepiona woskiem aż świeci w ciemności i ja mam to jeść?

    • 11 4

    • Nie kupuj w Lidlu i podobnych, przejdź się na rynek :)

      • 2 0

  • Jabłko było zdrowe kiedyś (1)

    Odkąd sadownicy zorientowali się, że kupujecie te które są najsłodsze zaczęli wam dostarczać to czego chcecie. Obecnie jabłko to dużo cukru i śladowe ilości zdrowia.

    • 12 2

    • słuchajcie

      "niezbyt idealnie okrągłe i lśniące, ale na pewno zdrowsze"

      • 0 0

  • Ja mam 66 lat i pamietam jeszcze jablka niemodyfikowane genetycznie, mialy zupelnie inny smak (czasami nawet byly z wkladka miesna), to samo dotyczy pomidorow, innych owocow i warzyaw rowniez. Dlatego miedzy innymi nie lubie obecnie jablek

    • 16 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje