• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Energetyczne batoniki z domowego przepisu

Anna Świrkowicz [ASE Team]
6 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
  • Miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
  • Do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
  • Teraz dodaj płatki i wymieszaj
  • Orzechy: laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd. - posiekaj
  • To samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
  • Wymieszaj z płatkami, bananami i miodem. Następnie na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1 cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
  • Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki. Mi wychodzi ich 16 sztuk ;)

Na dłuższym treningu, bądź żwawej wycieczce rowerowej dobrze jest mieć coś do jedzenia. Chemiczne żele raczej nie wchodzą w grę, a jeśli już, to tylko na zawodach. Uwielbiam banany, ale ich obieranie podczas jazdy i wyrzucanie później skóry gdzieś tam w krzaki jest kłopotliwe, przecież nie będę chowała jej z powrotem do kieszeni. Daktyle też są pożywne, ale trudno wyłowić je spomiędzy dętki i pompki więc chyba najbardziej praktyczne są owsiane batoniki.



Bazuję na budżetowych batonach muesli z marketu, ale lektura składu lekko mnie odstrasza. Czas wziąć sprawy we własne ręce. W internecie znajdziemy sporo przepisów, ale odrzucając te zakładające dodatek cukru, masła, tłustej śmietanki czy słodzonego mleka kondensowanego pozostaje nam taka oto prosta receptura:


-2 łyżki miodu - ok. 50 g.,
-2 dojrzałe banany - bez skóry ok. 250 g.,
-2 szklanki (500 ml) płatków owsianych - ok. 220 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych orzechów, pestek - ok. 140 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych suszonych owoców - ok. 120 g.

Przygotowanie batonika wg poniższych czynności zajmie co najwyżej godzinę:

1. miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
2. do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
3. teraz dodaj płatki i wymieszaj
4. orzechy (laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd.) posiekaj
5. to samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
6. wymieszaj z płatkami, bananami i miodem
7. na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty
8. i do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
9. po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki - ja kroje na 16 batoników.

I gotowe:
Z pobieżnych obliczeń wynika, że jedna sztuka ma około 150 kcal (+/- B 3,6 g., T 6 g., W 19,4 g.)

PS. Miód w przepisie zastępuje tylko cukier i użyty jest dla lepszego smaku.

Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać


Autor: Anna Świrkowicz [ASE Team]
Anna Świrkowicz [ASE Team]

Opinie (16) 4 zablokowane

  • Witam. Jak udaje sie Tobie przewrócić tego batona w całości? Mój jest tak kruchy, że się kruszy.

    • 0 0

  • (1)

    kto uważa, że Ania to fajna laska kciuk do góry :)

    • 17 2

    • Niechcący nacisnął sie kciuk w dół (beznadziejne dotykowe ekrany)

      • 0 0

  • Jak z terminem przydatności? (2)

    Ile czasu można przechowywać batoniki do 2 tyg?.

    • 1 0

    • Batoniki wytrzymuja bardzo dlugo, przechowuje je w temp. pokojowej, czesto nawet nie w szczelnym pojemniku. pod koniec sa jedynie nieco wyschniete ;) Wazne jest aby nie trzymac ich w wilgotnym "srodowisku"

      • 1 0

    • Ja jak robię, to wytrzymują tylko kilka dni

      Ale tylko dlatego, że moje oczy nie pozwalają na dłużej ;)))
      Jak nie zjem podczas treningu lub wypadu, to wieczorem do dobrego kina ;)))

      • 1 0

  • uprażone płatki

    polecam wcześniej uprażyć płatki owsiane na patelni na maśle, na koniec prażenia dodać suszone owoce i miód i jeszcze minutę podsmażyć, zupełnie inny smak płatków :)

    • 0 0

  • ulepszenia i wariacje na temat i tak rewelacyjnych przekąsek :)

    ja zamiast dużego prostokąta, formuje okrągłe ciastka od razu, więc czas pieczenia skraca się do 10-12 min... na rzecz innego kształtu, ale tu ważny jest smak. Czasem dodaję zamiast 1 szklanki płatków owsianych, 1 szklankę mąki razowej, wtedy są bardziej miękkie i łatwiejsze do pogryzienia. Czasem dodaję kakao, a czasem płatki kokosowe, czasem łyżkę masła orzechowego i smak się zmienia zupełnie...a czasem 1 starte jabłko i wtedy są dłużej "mokre". Aaa bez miodu też wychodzą, jak się wbije jajko jako zlepiacz :D Mhhmmmm

    • 1 0

  • Przepis spoko... a ja zamiast miodu używam fruktozy. (1)

    • 1 10

    • fruktoza to największe zło :)

      jw

      • 9 0

  • pyszne

    Już zrobiłam. Łatwe i pyszne. Dzieciakom też bardzo smakuje. Jutro wezmą do szkoły.
    Zdrowa i smaczna przekąska.

    • 2 0

  • Mniam ;)

    • 2 0

  • Super!

    Zaraz śmigam do sklepu po produkty!
    Dzięki za przepis :)

    • 5 0

  • (1)

    Rewelacyjny przepis, wyglądają przepysznie i pewnie też tak smakują.
    Zapisuję w zakładkach.
    Dzięki.

    • 17 0

    • ostatnio robie je bez dodatku miodu, suszone owoce i banany sa wystarczajaco slodkie

      • 5 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane