• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliminujemy gluten. Realna potrzeba czy "taka moda"?

Malwina Talaśka
24 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy.

Jest w pieczywie, słodyczach, mięsie, a także w piwie i produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie około 1 proc. Polaków.




Planujesz przejść na dietę bezglutenową?

Czy gluten naprawdę nam szkodzi? Czy powinniśmy całkowicie wykluczyć go z diety? A może ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, że to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności.

Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?



- Kiedyś nie mówiło się o problemach z nietolerancją glutenu, jednak wynika to m.in. z tego, że przede wszystkim kilkadziesiąt lat temu nie było takiego postępu medycyny. Nawet jeśli nasi dziadkowie mogli mieć problemy z glutenem, to lekarze niekoniecznie potrafili nazwać ten problem i zweryfikować jego przyczyny - uważa dietetyk Aleksandra Rodziewicz.
Jak przekonuje, najnowsze badania dowodzą również, że we współczesnej pszenicy jest wyższa zawartość glutenu niż dawniej. Co ciekawe podobne badania dowodzą, że gluten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Gluten zawarty jest w pieczywie. Gluten zawarty jest w pieczywie.
Jak się okazuje obniża on poziom trójglicerydów, a także pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Z tej przyczyny, o ile nie zaobserwujemy objawów jego nietolerancji ani innych podstaw stwierdzających u nas zaburzenia związane z glutenem, nie musimy koniecznie eliminować go z codziennego jadłospisu.

- Ważne, abyśmy sami, bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, nie przechodzili na dietę bezglutenową. Konieczne jest wykonanie badań, aby zyskać pewność, że jest to niezbędne. Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana - tak, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika - mówiła dietetyk.

Gluten - co to?



Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Możemy znaleźć go w pieczywie, mięsie mielonym, wędlinach, a także m.in. w herbatnikach, ciastkach, biszkoptach, paluszkach, w panierkach do mięs i ryb, mleku, jogurtach, serkach topionych, śmietanie, słodyczach, herbacie, kawie i w wielu innych produktach. Pełna lista znajduje się tutaj.

Jednak należy pamiętać, że gluten powstaje w środowisku wodnym. Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta. Gluten może być czynnikiem powodującym różnego stopnia zaburzenia jak: celiakię, alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie. Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie.

Czym jest celiakia?



Osoby, których organizm nie toleruje glutenu cierpią na celiakię. Chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Do niedawna celiakię postrzegano jako rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety, jednak nic bardziej mylnego. Wciąż spotyka się osoby "wyleczone" z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

W Polsce na tę chorobę cierpi około 1 procent Polaków i liczba zachorowań stale rośnie. Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną jest biopsja jelita cienkiego. Z badań wynika, że aż u 80 - 90% osób chorych - choroba ta pozostaje niezdiagnozowana.

Celiakia - objawy



Objawy choroby występują w różnym stopniu nasilenia, dlatego wyróżnia się trzy typy celiakii: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa i ukryta. Do najczęstszych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle stawów, anemia, nietolerancja laktozy, uporczywe afty oraz zmiany skórne. W przypadku kobiet może powodować poronienia. Celiakia może również wywoływać objawy na podłożu psychicznym jak depresja, wahania nastrojów, migrenę bądź zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić m. in. do osteoporozy, anemii, a nawet w najgorszym wypadku do nowotworu układu pokarmowego.

Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze. Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze.

Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?



Niewątpliwie osoby chore na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas robienia zakupów czy jedzenia poza domem. Jednak nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom.

Jeśli nie zaobserwowaliśmy u siebie podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing. Na sklepowych półkach znajdujemy coraz więcej produktów z informacją o zmniejszonej zawartości glutenu, które są jednocześnie znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane.

Opinie (106) 1 zablokowana

  • gluten

    Niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego jak gluten może być niebezpieczny dla osób z nietolerancją, trzeba się nawet z tego czasem tłumaczyć, a nie powinno tak być. Polecam się zapoznać z artykułami na temat celiakii, to wiele rozjaśni. Dla osób, które nie są uczulone i z własnego wyboru postanowili wyeliminować gluten-na pewno nie zaszkodzi, a można poznać swój organizm i jego reakcje ale może być różnie, zacząłbym od stopniowego wdrażania produktów, Zakupy też robić w specjalistycznym sklepie, np. Bezgluten, bo niektóre firmy chcą hasłem "bez glutenu" zarobić i tworzyć kolejne odłony tych samych, niezdrowych produktów.

    • 0 0

  • (1)

    precz z glutenem laktozą ! tylko rurki bez skarpet !

    • 57 5

    • prawde ci napisze yo

      Planujesz przejść na dietę bezglutenową?
      tak, już nawet wykluczyłem/am gluten ze swojej diety
      18%
      tak, planuję w najbliższej przyszłości, gdyż ciągle dochodzą mnie informacje o negatywnych skutkach glutenu
      7%
      raczej nie zamierzam nic zmieniać
      20%
      nie, jestem zdrowy/a, a ta moda szybko minie
      55%
      ZAKOŃCZONA
      łącznie głosów: 571

      • 0 0

  • U mnie słabo z tolerancją... (4)

    ...ale nie glutenu, tylko błędów językowych. Czy nikt nie czyta artykułów przed publikacją? Kiedyś, dawno temu, ważną rolę w mediach drukowanych pełnił redaktor, który znęcał się nad autorami, a ściślej ich tekstami, tropiąc i wycinając błędy.

    "podczas robienia zakupów oczy jedzenia poza domem..." - no dobrze, tu prosta, choć złośliwa literówka.

    "szkodliwość na ludzki organizm..." - powtórzone dwukrotnie. Bolą oczy, i to nie oczy jedzenia.

    "Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, ze to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności". Potrzeba coraz bardziej popularna... drugie zdanie z "wręcz" stojące w opozycji do pierwszego...

    Najgorsze jest to, że takie drobiazgi już prawie nikogo nie obchodzą. Czyli powyższe to głos wołającego na puszczy w walce z wiatrakami :).

    • 88 5

    • Współczuję

      Przeje..ana nietolerancja błędów ort wszędzie pełno. Polecam iść do psychiatry może coś ci przepisze na to abyś nie brał tego aż tak do siebie i polecam zapisać się do jakiegoś kółka lingwistycznego i podzielić się swoim problemem znajdziesz w nim oparcie . Specjalnie dla ciebie nie użyłem przecinków.

      • 1 0

    • Racja!

      Mnie też drażnią błędy.

      • 0 0

    • To są skróty myślowe :-) (1)

      Jak się ma krótkie synapsy, to wszystko gra.

      • 1 0

      • Miałeś na myśli skróty umysłowe?

        • 1 0

  • gluten (4)

    U mnie w gabinecie niemal każda kobieta pyta o gluten w Hashimoto, wszystkie chyba te same fora czytają. A tym czasem nauka światowa mówi że..........? Kto wie, ręka do góry

    • 13 4

    • ???

      Endokrynolog czyli po maturze, a nie wie, że nie ,, tym czasem'' tylko ,, tymczasem''?

      • 0 0

    • gluten-qiuz (1)

      Jeśli ktoś udzieli pełnej ( i zgodnej z prawdą ) odpowiedzi na zadany w moim poście wątek, to daje voucher na konsultację za free lub jak ktoś nie zainteresowany, to stawiam browar w Maneżu, pozdr

      • 0 0

      • jeżeli jesteś takim mądrym człowiekiem, że piszesz na tym forum hejterów, to nie chciałbym takiego prezentu.

        zastanów się, bo się wyda.

        • 0 0

    • i co Pan o tym myśli? Koleżanki mi wciskają dietę bezglutenową i laktozową.

      • 0 0

  • Szkoda że kawa nie zawiera glutenu (3)

    Wtedy biedne hipstery ze Starbaksa miałyby problem :)

    • 87 9

    • jeżeli chodzą do Starbucksa to nie są hipsterami :)

      • 1 1

    • Chyba ze "zaprawiona" zbozówką i cykoria...

      • 1 1

    • dlatego jest taka hipsterska

      z sojowym mlekiem bez laktozy

      • 14 3

  • Pomijam treść merytoryczną artykułu.. ale tego forum się czytac nie da.

    Nie znam nikogo, kto by odstawił gluten z własnej woli. Szczególnie w naszym chlebolubnym klimacie. A pieczywo mamy przecudowne, pączki, chruściki.

    Znam za to osoby, które były wrakami i po odstawieniu glutenu odżyły.

    Artykuł o d.. Maryny za przeproszeniem. Może modne w NY.. u nas moda dotyczy jakiegoś promila. A dyskusje tradycyjnie żałosne.

    • 0 0

  • (3)

    Chodziłam przez kilka lat od lekarza do lekarza. A to bóle stawów, objawy jak przy grypie, anemia, zmęczenie, tzw.mgla umysłowa, depresja. Okazało się winny gluten. Odstawiłam i większość objawów przeszła. Więc jak słyszę, że to moda to krew mnie zalewa. U mnie to konieczność.

    • 13 8

    • Cudownie ozdrowiona :) hahaha no tak wkocu znachrostwo u ludzi bez mózgu ma bardzo silną sugestie (2)

      A lekarze naturalnie nie potrafia leczyć człowieka :)

      • 5 7

      • kto pisze takie kretyniady?

        inni mają problem, a ty nie, więc suię ciesz, a nie obrażasz innych.

        Nie śmiej się dziadku z cudzego przypadku...

        • 0 0

      • odstawienie glutenu to nie szarlataneria, to pp prostu jedna z wielu diet---każdy próbuje co mu odpowiada

        najważniejsze, że skutkuje- tego się trzymać.
        Mój maż, teoretycznie zdrowy chłop, miał ciągle wzdęcia i biegunki,
        doszło do tego, że zawsze nosił ze sobą zestaw higieniczny "emergency"...

        Gdy wyeliminował nabiał z jedzenia- nie ma wzdęć, nie ma biegunek---widocznie coś było na rzeczy.

        • 4 1

  • hmm... (2)

    "... a nawet pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową" - skąd te informacje? Wiele źródeł (w tym zagranicznych jak chociażby amerykańskie National Center for Biotechnology Information Search database -> https://www.ncbi.nlm.nih.gov) podaje, że wręcz przeciwnie - gluten może niszczyć mikroflorę jelitową i prowadzić do chorób autoimmunologicznych. Informacje te oparte są o przeprowadzane badania.

    • 9 4

    • wiesz co najbardziiej ci szkodzi brak mózgu :) (1)

      • 2 5

      • chyba Tobie :))

        ale bez mózgu nie zrozumiesz :)

        • 0 0

  • Celiakia to nie jest żaden kaprys (7)

    • 30 20

    • Mój g*wniarz ma gluten w nosie (1)

      • 8 1

      • niska odporność

        • 0 0

    • celiakia nie (3)

      ale tworzenie mody na tę chorobę już tak.

      Liczba chorych nie zwiększyła się nagle. Miło że rynek odpowiada na potrzeby i chorzy nie muszą się dwoić i troić żeby kupić produkty pod ich dietę.

      • 43 3

      • Zwiększyła się liczba rozpoznań tej choroby (2)

        Podobnie jak ze świadomością chorób odkleszczowych

        • 6 12

        • Rozpoznawalność celiakii się zwiększyła, ale nie tak dramatycznie jak narasta moda na dietę bezglutenową i wmawianie ludziom nietolerancji wszystkiego. Na tym biznes kręcą głównie wszelkiej maści niby dietetycy i celebrytki typu Lewandowska z pierożkami z mąki kasztanowej.

          • 20 4

        • Kaprysem nie jest choroba

          Tylko bezsensowne kupowanie produktów bezglutenowych przez osoby, które nie mają problemów z tolerancją glutenu.

          • 30 2

    • brzmi trochę jak felatio :)

      • 9 10

  • Gluten-sruten (1)

    Wyeliminujcie gluten, laktozę, mięso, cukier, sól a później do apleki po suplemenciki diety.... Banda idiotów. Na prawdziwą nietolerancje glutenu czy laktozy choruje promil ludzi, a na diecie co druga osoba, ale cóż począć jak media serwują im 24h/dobę taką papkę i robią budyń z mózgu.

    • 2 4

    • każdy je tak, by się dobrze czuć

      gdy odstawiłam gluten, skończyła się anemia i nikt nie wie dlaczego

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Distinguished Gentleman's Ride

w plenerze, zlot, imprezy i akcje charytatywne

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane