• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliminujemy gluten. Realna potrzeba czy "taka moda"?

Malwina Talaśka
24 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy.

Jest w pieczywie, słodyczach, mięsie, a także w piwie i produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie około 1 proc. Polaków.




Planujesz przejść na dietę bezglutenową?

Czy gluten naprawdę nam szkodzi? Czy powinniśmy całkowicie wykluczyć go z diety? A może ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, że to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności.

Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?



- Kiedyś nie mówiło się o problemach z nietolerancją glutenu, jednak wynika to m.in. z tego, że przede wszystkim kilkadziesiąt lat temu nie było takiego postępu medycyny. Nawet jeśli nasi dziadkowie mogli mieć problemy z glutenem, to lekarze niekoniecznie potrafili nazwać ten problem i zweryfikować jego przyczyny - uważa dietetyk Aleksandra Rodziewicz.
Jak przekonuje, najnowsze badania dowodzą również, że we współczesnej pszenicy jest wyższa zawartość glutenu niż dawniej. Co ciekawe podobne badania dowodzą, że gluten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Gluten zawarty jest w pieczywie. Gluten zawarty jest w pieczywie.
Jak się okazuje obniża on poziom trójglicerydów, a także pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Z tej przyczyny, o ile nie zaobserwujemy objawów jego nietolerancji ani innych podstaw stwierdzających u nas zaburzenia związane z glutenem, nie musimy koniecznie eliminować go z codziennego jadłospisu.

- Ważne, abyśmy sami, bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, nie przechodzili na dietę bezglutenową. Konieczne jest wykonanie badań, aby zyskać pewność, że jest to niezbędne. Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana - tak, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika - mówiła dietetyk.

Gluten - co to?



Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Możemy znaleźć go w pieczywie, mięsie mielonym, wędlinach, a także m.in. w herbatnikach, ciastkach, biszkoptach, paluszkach, w panierkach do mięs i ryb, mleku, jogurtach, serkach topionych, śmietanie, słodyczach, herbacie, kawie i w wielu innych produktach. Pełna lista znajduje się tutaj.

Jednak należy pamiętać, że gluten powstaje w środowisku wodnym. Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta. Gluten może być czynnikiem powodującym różnego stopnia zaburzenia jak: celiakię, alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie. Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie.

Czym jest celiakia?



Osoby, których organizm nie toleruje glutenu cierpią na celiakię. Chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Do niedawna celiakię postrzegano jako rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety, jednak nic bardziej mylnego. Wciąż spotyka się osoby "wyleczone" z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

W Polsce na tę chorobę cierpi około 1 procent Polaków i liczba zachorowań stale rośnie. Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną jest biopsja jelita cienkiego. Z badań wynika, że aż u 80 - 90% osób chorych - choroba ta pozostaje niezdiagnozowana.

Celiakia - objawy



Objawy choroby występują w różnym stopniu nasilenia, dlatego wyróżnia się trzy typy celiakii: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa i ukryta. Do najczęstszych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle stawów, anemia, nietolerancja laktozy, uporczywe afty oraz zmiany skórne. W przypadku kobiet może powodować poronienia. Celiakia może również wywoływać objawy na podłożu psychicznym jak depresja, wahania nastrojów, migrenę bądź zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić m. in. do osteoporozy, anemii, a nawet w najgorszym wypadku do nowotworu układu pokarmowego.

Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze. Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze.

Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?



Niewątpliwie osoby chore na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas robienia zakupów czy jedzenia poza domem. Jednak nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom.

Jeśli nie zaobserwowaliśmy u siebie podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing. Na sklepowych półkach znajdujemy coraz więcej produktów z informacją o zmniejszonej zawartości glutenu, które są jednocześnie znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane.

Opinie (106) 1 zablokowana

  • biegam, trenuję, robię życiówki i to wszystko bo nie jem glutenu (1)

    gluten zatyka, gluten jest niedobry, życie bez glutenu to inna jakość!

    • 1 2

    • hehehe dobre ;P

      • 0 0

  • Gluten free

    Białko zawarte w zbożach jest szkodliwe dla osób z nietolerancją. Spożywanie glutenu prowadzi do zaniku kosmkow jelita cienkiego. Natomiast jest wartościowe dla osób tolerujacych gluten. Celiakia choroba genetyczna może przebiegać bezobjawowo, jest cichym zabójczą. W celu zdjagnozowania "choroby" na początku można wykonać biopsje jelita cienkiego wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii (skierowanie można dostać od lekarza rodzinnego) lub uzyskać skierowanie do gastroenterologa.
    Badanie gastroskopii wykonać można, np w Szpitalu Wojskowym w Helu, a gastroenterolog jest w szpitalu w Pucku.
    Nietolerancje glutenu to nie choroba :-)

    • 2 0

  • Świat opętany (6)

    antyglutenową zarazą..

    • 86 9

    • 1 na 100 osób w Polsce ma celiakię i z reguły o tym nie wie

      bo zdiagnozowany jest znikomy procent osób z celiakią.
      Objawy celiakii: bóle i wzdęcia brzucha, biegunki tłuszczowe lub wodniste, utrata masy ciała, chudnięcie lub otyłość, zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost, depresja, anemia, niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza, podwyższony poziom cholesterolu, afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej (bardzo charakterystyczne), niedorozwój szkliwa zębowego, ciągłe zmęczenie, zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja, padaczka), uporczywe bóle głowy, wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe, problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa skórną postać celiakii), nawykowe poronienia, problemy z płodnością, choroby autoimmunologiczne.

      • 1 0

    • Bezglutenowa moda, to sposób na promocję kukurydzy (chyba też soi) GMO. Nic nie bierze się z niczego.

      • 8 2

    • Niejedzenie glutenu promuje się jako sposób na schudnięcie.

      Ot i cała tajemnica. Wiadomo, że chleb tuczy, więc pewnie jest niezdrowy i to prawda, że gluten to samo złoooo dla człowieka. I machina się napędza. A potulne baranki idą do sklepu po bezglutenowe pieczywo myśląc, że skoro nie ma glutenu to nie tuczy i mogę go zjeść ile chcę i nie przytyję!

      Ja sama mam nietolerancję, potwierdzoną badaniami i bardzo silną alergię na żyto i pszenicę w każdej postaci, więc siłą rzeczy musiałam bardzo ograniczyć produkty mączne. Zastępuję owsem, orkiszem w niewielkich ilościach, gryką i jakoś żyję. Nie robię z tego jednak filozofii życiowej i nie wciskam innym jaki to gluten jest be.

      • 10 1

    • (1)

      Jakbyś miał niekończącą się biegunkę po wypiciu piwa, zjedzeniu bułki czy makaronu to też byś przeszedł/przeszła na bezgluten. Buziaczki.

      • 15 8

      • gluten sruten...

        • 7 7

    • Nie opętany

      A zniewolony

      • 6 4

  • Większych bzdur nie czytałam już dawno... (10)

    W zbożach typu pszenica, żyto, jęczmień gluten występuje naturalnie. Do innych wymienionych przez Autorkę produktów producenci żywności dodają gluten w celu poprawienia smaku gluten jest doskonałym nośnikiem smaku) lub konsystencji wyrobu. Lub dostał się do produktu w skutek zanieczyszczenia krzyżowego (czyli w zakładzie są produkowane także wyroby zawierające gluten, jak np. zwykłe płatki owsiane)
    Być może został tu zastosowany skrót myślowy, jednak dla osób, które dopiero są zdiagnozowane, artykuł zostać błędnie zinterpretowany.
    Niestety, przez takie informacje osoby, które naprawdę muszą być na diecie bezglutenowej są traktowane jak hipochondrycy (o czym świadczą chociażby dotychczasowe opinie).
    Poza tym celiakia to nie jest nietolerancja glutenu tylko ciężka genetyczna choroba, zwana inaczej chorobą trzewną. U takiej osoby spożywanie glutenu powoduje zanik m.in. kosmków jelitowych.
    Autorce artykułu proponuję doczytać fachowe, medyczne źródła i przeredagować artykuł. Pomocną może się okazać internetowa strona Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej.

    • 93 7

    • Choroba trzewna (1)

      Mnie zdiagnozowano po 45 latach leczenia na wszystko inne ( postac utajona) Mialam juz tak wyniszczony organizm, ze kilka lat zajelo mi odzyskiwanie zdrowia i wciaz je probuje odzyskac. Nikomu nie zycze takiej choroby, nikomu nie zycze tak trudnej diety i braku zrozumienia. Nawet bliska rodzina potrafi do dzis mowic ze to moja fanaberia. Nie walcze juz by to tlumaczyc, przestalam towarzyszyc w rodzinnych glutenowych obiadach . Moja corka tez odziedziczyla po mnie ta chorobe i tez jej nie latwo. W szkole dla zdrowych dzieci proponuja po 4 zestawy obiadowe dziennie do wyboru, dla corki jeden niepewny na caly tydzien. Nie wspomne o wysmiewaniu przez rowiesnikow, pastwieniu nad nia,, podsuwaniu swojego jedzenia pod jej nos by widziala i wąchala czego nie moze. Smutne to wszystko.

      • 20 2

      • Trudna sprawa.

        • 2 0

    • Pani wszystko wiedząca... (5)

      Wiedz, że płatki owsiane nie zawierają glutenu. Radzę się doinformować.

      • 3 14

      • (1)

        Zawierają.
        Najmniej ze wszystkich zbóż ale zawierają. To cecha zboża, do których owies jest zaliczany. A proces produkcyjny to inna para kaloszy...

        • 3 2

        • brawo, gluten jest w owsie :)

          • 1 0

      • płatki owsiane są silnie zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji

        • 9 2

      • Płatki owsiane, drogi Doinformowany (1)

        Najczęściej są produkowane w płatkarniach, w których także płatkowane są ziarna jęczmienia na płatki jęczmienne, pszenicy/orkiszu na płatki z pszenicy/orkiszowe oraz żyta na płatki żytnie. Dlatego też dla osób chorych na celiakię są bardzo niebezpieczne. Nie chcę tu nic nikomu udowadniać, sama jestem chora 30 lat i mam zasady diety bezglutenowej w przebiegu celiakii w małym palcu.

        • 16 1

        • Najczęściej, a nie zawsze

          Nie stosuj skrótów myślowych ;)
          Po drugie moze dojść do zanieczyszczeń, a nie jak to ujęłaś "zawierają gluten"

          • 6 4

    • Popieram!!!

      • 2 1

    • Podpisuje sie pod tym w 100%!! Jak mozna napisać artykuł będąc tak niedoinformowanym i wprowadzać innych w błąd...

      • 19 2

  • (1)

    Gluten mi nie przeszkadza - ale wiem jak to jest gdy w każdym produkcje są składniki których nie możesz jeść.

    • 3 4

    • Nie nie możesz, a nie chcesz..bycie wege to nie obowiązek tylko wymysł.

      • 1 0

  • Karolina (1)

    Jestem matka dziecka chorego na celiakie i cukrzycę. 4 latek i uwierzcie że to nie kaprys tylko przymus . Jeżeli chce żeby moje dziecko rosło i było zdrowe przestrzegam diety. Dieta mega droga raczej nie dla mody ......

    • 6 2

    • Owszem kaprys

      • 0 3

  • Mój gluten (2)

    Ja niestety musiałam przejść na dietę bezglutenową. Gdyż bardzo spadała mi waga ciała. Około 20 kg i mimo że jadłam chudłam na końcu już nie mialam siły chodzić lekarz nie wiedział co mi jest. Aż znalazłam się w szpitalu. Tam porobiło mi badania i okazało się, że mam celiakie. I tak jakieś już cztery jestem na diecie bezglutenowe nauczyłam się na miej funkcjonować chodź rodzina żywi się normalnie. Byłam po 50 gdy mnie to dopadło.

    • 5 2

    • Mogli tasiemca sprawdzić, bo od tego się tak chudnie

      • 0 0

    • Miałaś ją wcześniej tylko teraz się uaktywniła bądź przeszła z fazy utajonej w objawowa

      • 2 1

  • gluten? (2)

    A ile z tych produktów zawierających gluten jest zdrowych? Herbatniki, ciastka? I jakim cudem w mięsie mielonym znajduje się gluten? Marna ta wasza dietetyczka.

    • 5 2

    • (1)

      Bo gluten jest tańszy niż 100 %mięsa. Poczytaj sobie składy mięsa, które kupujesz. Wiem, bo wcale nie jest to łatwe dostać mięso, wędliny BG.

      • 1 2

      • A jak zmielę w domu, to też się w nim nagle zmaterializuje gluten?

        Kto zdrowy na umyśle kupuje paczkowane mięso mielone z dodatkami?

        • 1 0

  • (4)

    Uwilbiam gluten.
    Robię z niego kotlety

    • 57 1

    • (2)

      Kotlety się teraz robi z kalarepy nie słyszałeś?

      • 12 0

      • GlutenMinian dodaje się żeby poprawić smak potraw.

        • 1 0

      • Kotlety robi się z wacika i bułki tartej

        • 8 0

    • Ja sobie wcieram w klatę i nie muszę chodzić na siłownię, żeby bojowo wyglądać.

      • 11 0

  • (2)

    Ja rozumiem, że są ludzie chorzy, którzy faktycznie nie tolerują glutenu, ale w ostatnim czasie ani nie odnotowano wzrostu zachorowalności ani wzrostu wykrywalności tej choroby. Dlaczego tak modny stał się napis "gluten free"? A dlatego, że to kolejna moda, tak jak weganizm, wegetarianizm, frutarianizm i inne "nizmy". Ludzie faktycznie chorzy powinni się cieszyć, bo dzięki fanaberii hipsterów mają łatwiejszy dostęp do żywności jaką mogą jeść, ale przypominam, że takich ludzi jest garstka na całe społeczeństwo.

    • 15 3

    • nie musisz kupowac gluten free, a jest wolny rynek i produkowac mogą co chcą (1)

      widocznie jest popyt

      • 3 2

      • Na bullshit zawsze jest popyt

        Sprzedaż "cudownego środka" na aledrogo: 500 sztuk.
        A gdy Einstein opublikował teorię względności? Hejty!
        Ludzi kochają ideologię bo ona daje proste odpowiedzi na trudne pytania, stąd wiara w jakieś "zakwaszenie organizmu" czy inne bzdury, zręcznie propagowane przez productentów pseudo-medycznych wyrobów i wspierane głupotą hipsterów.

        • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty

Najczęściej czytane