• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta na każdy dzień

24 lipca 2006 (artykuł sprzed 17 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Najpopularniejsze diety - część 2
Słowo "dieta" kojarzy nam się z odchudzaniem i odmiennym jadłospisem. Jednak jest to przede wszystkim sposób żywienia na co dzień. Każda dieta powinna być ułożona i dopasowana indywidualnie. Inaczej będzie odżywiać się kobieta w ciąży, inaczej pracownik fizyczny czy osoba pragnąca zgubić kilka zbędnych kilogramów. W układaniu codziennego jadłospisu najlepiej skorzystać z pomocy dietetyka.
O tym, czy każdy może skorzystać z pomocy doradcy żywieniowego i czy prezentowane w kolorowych pismach diety są skuteczne opowie Agata Szczerkowska - psycholog, dietetyk, absolwentka podyplomowych studiów w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Co to jest dietetyka i czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyka jest nauką o żywieniu zdrowego i chorego człowieka, rozwijającą się w ostatnich latach na całym świecie bardzo dynamicznie, także w Polsce. Natomiast dietetyk zajmuje się układaniem specjalistycznych diet i poradnictwem żywieniowym przeznaczonym dla ludzi zdrowych i chorych.

Kto to jest dietetyk?

Odpowiedź wydaje się pozornie oczywista - to osoba będąca absolwentem dietetyki i posiadająca dyplom dietetyka. Brzmi banalnie, jednak sprawa nie jest taka prosta. Obecnie wiele osób bezpodstawnie nazywa siebie dietetykami bądź konsultantami żywieniowymi nie mając żadnego przygotowania zawodowego. Dzieje się tak ponieważ praktycznie każdy może zarejestrować taką działalność.

Jacy pacjenci najczęściej odwiedzają dietetyka?

Mamy do czynienia z dwoma grupami pacjentów. Pierwsza z nich to ludzie zdrowi, którzy maja inne wymagania żywieniowe np. kobiety w ciąży, kobiety karmiące, dzieci w różnym wieku, osoby w wieku podeszłym, wegetarianie, sportowcy, osoby z nadwagą, a także osoby chcące po prostu nauczyć się zasad prawidłowego żywienia.
Drugą grupę klientów stanowią ludzie chorzy - najczęściej mamy do czynienia z otyłością rożnych stopni, chorobami w obrębie układu pokarmowego, zaparciami, zaburzeniami lipidowymi (hipertrójglicerydemia, wysoki poziom LDL-cholesterolu ), nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, niedokrwistością i in. oraz osobami po niektórych zabiegach chirurgicznych.

Odnośnie otyłości - dlaczego diety gazetowe nie działają?

Dietę ustalamy indywidualnie dla każdego pacjenta. Dieta musi uwzględniać przyzwyczajenia żywieniowe, plan dnia, aktywność fizyczną, musi być ustalona zgodnie z obowiązującymi normami, musi brać pod uwagę istnienie chorób towarzyszących, jeśli takie występują, oraz przyjmowane leki. Wiele składników żywności wchodzi w interakcje z lekami. W niektórych przypadkach wielokrotnie osłabiają lub odwrotnie wzmacniają działanie leku, co może doprowadzić do bardzo niebezpiecznych konsekwencji. Jeśli więc jakiś element nie będzie pasował nie będzie żadnych efektów.

A co z "dietetycznym jedzeniem", jaki rodzaj żywności możemy tak nazwać?

To co jest "dietetyczne" i wskazane dla jednej osoby może być przeciwwskazane dla innej. Np. w przypadku celiakii wskazane jest pieczywo ryżowe, w wypadku otyłości czy cukrzycy jest one przeciwwskazane, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Trudno mówić o jakiś pojedynczych uniwersalnych produktach - podstawą zdrowia jest prawidłowo zestawiona dieta, w pełni pokrywająca zapotrzebowanie na białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy, składniki mineralne.

Czy wegetarianin może odżywiać się prawidłowo?

Jeśli dopuszcza w swoim jadłospisie produkty mleczne oraz jajka dieta może być w prawidłowo zbilansowana i pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki. Trzeba tez umiejętnie zestawić pewne produkty aby skład aminokwasów wzajemnie się uzupełniał. Jeśli wyłączone są, jak w przypadku wegan wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego konieczna będzie suplementacja najczęściej żelaza czy witaminy B12, mogą też wystąpić niedobory białka. Ważne aby nie popaść w "wegetarianizm węglowodanowy" gdzie podstawą diety jest: pieczywo, makarony, ryż i to one stanowią przeważającą część jadłospisu. Stąd najprostsza droga do otyłości i niedoborów pokarmowych.

Gdzie szukać poradni żywieniowych?

W Warszawie w Instytucie Żywności i Żywienia działa poradnia metaboliczna w ramach NFZ, natomiast w wielu miastach w ogóle nie funkcjonuje nieodpłatne poradnictwo dietetyczne. Prywatne poradnie żywieniowe to także rzadkość, choć powoli sytuacja, przynajmniej w tym sektorze, się poprawia. W większych miastach powstają powoli poradnie dietetyczne gdzie można spotkać się z dietetykiem i ustalić dietę ściśle dopasowaną do swoich potrzeb. Sytuacja będzie się z pewnością poprawiać i tak jak w Europie Zachodniej usługa dietetyka i poradnictwo dietetyczne nie będzie rzadkością, stanie się bardziej dostępna i powszechna. Zainteresowanie studiowaniem dietetyki na akademiach medycznych w Polsce jest spore, co dobrze wróży na przyszłość. Aktualnie szacuje się, że tylko z powodu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych 9 milionów Polaków powinno otrzymać poradę dietetyczną, najlepiej z rozpisaną wzorcową dietą dotyczącą modyfikacji sposobu żywienia. Dietetycy mają więc co robić.

Jaką radę możemy dać naszym internautom?

Zwracajcie Państwo uwagę na to co i jak jecie. Związek między żywieniem a zdrowiem jest nierozerwalny. Żywność może być naszym sprzymierzeńcem i przyczynić się do pełnego wykorzystania naszych genów lub wręcz przeciwnie - skrócić nasze życie z powodu chorób żywieniowozależnych o ładnych parę lat. Warto o tym pamiętać.

Po dodatkowe informacje zapraszamy do Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie, www.jemzdrowo.pl

Opinie (14) 7 zablokowanych

  • dieta dla chorego na białaczkę

    Bbardzo prosze o udzielenie mi informacji, jak powinien sie odzywiac chory na białaczke?Czy jest jakas dieta wspomagająca leczenie i produkty których powinien unikac?Bardzo proszę o informacje i porady.

    • 0 0

  • bardzo piekna tez taka ha

    • 0 0

  • A ja nie tylko się umówiłem z p. Agatą, ale i w 2.5 miesiąca zrzuciłem 17kg!!! Nigdy nie będąc głodnym w czasie diety i na stałe (bez męczarni) modyfikując styl żywienia. Do tego poprawił mi się cukier i cholesterol. Pani Agato, w kwestiach szeroko rozumianej "obsługi klienta" jeszcze długa droga przed Wami, ale co do fachowości i kompetencji - dla mnie REWELACJA! DZIĘKUJĘ ZA POMOC! Klient

    • 0 0

  • jemzdrowo czyni cuda

    Pani Agata jest osobą z fenomenalnym zasobem wiedzy, zna odpowiedź na każde zadawane jej pytanie, wytłumaczy co i jak, da odpowiednie wskazówki. Schudłam 15 kg i sama nie wiem jak się to stało. Nie wierzyłam że odchudzanie może być przyjemne :) Meeega ukłony w stronę jem zdrowo. Fantastyczni ludzie ! Dziękuje za wszystko !

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane