• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta na jesień. Jakie produkty sezonowe warto spożywać?

JPU
27 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Dynia zawiera β-karoten, który wspiera stan skóry, błon śluzowych i dba o wzrok. Dynia zawiera β-karoten, który wspiera stan skóry, błon śluzowych i dba o wzrok.

Co warto jeść jesienią i po jakie jesienne warzywa i owoce warto sięgać? Sezonowe produkty są bogactwem witamin i mikroelementów istotnych dla naszego zdrowia. Jesienią w naszym menu nie powinno zabraknąć buraków, kapusty, brukselki, papryki, dyni, żurawiny czy dzikiej róży. Dlaczego warto je wybierać?




Dieta na jesień - co warto jeść?



Jakie jest twoje najbardziej ulubione jesienne warzywo?

- Odżywianie zgodne z porami roku to także oszczędność portfela. Pomimo niekwestionowanego wzrostu cen żywności możemy wciąż odżywiać się zdrowo dzięki produktom rodzimym i sezonowym. Świeże warzywa i owoce naturalnie uprawiane w tym okresie dostarczą nam odpowiedniej wartości odżywczej. To one zawierają najwięcej soli mineralnych, flawonoidów, karotenoidów i witaminy C - mówi Maria Cichecka, studentka dietetyki w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Jesienią trwa sezon na warzywa korzeniowe, takie jak: buraki, pietruszka czy marchew. Na naszej zakupowej liście nie powinno też zabraknąć: jabłek, śliwek, żurawiny, kapusty, brukselki, czosnku czy cebuli, które w tym okresie mają najwięcej cennych składników.

Dietetycy w Trójmieście


Warzywa, które warto jeść jesienią: kapusta



Kapusta ma wysoką zawartość witaminy C i E oraz selenu, co czyni z niej specjalistę do ochrony komórek przed infekcjami. Czerwona kapusta w porównaniu z białą ma więcej witaminy C, potasu i selenu, ale mniej beta-karotenu. Zawiera antocyjany, związki o działaniu przeciwnowotworowym oraz obniżającym poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Białą kapustę i kiszoną kapustę warto zjadać pod postacią surówek. Uzupełnimy w ten sposób ewentualne niedobory witaminy C.

- Soki z kapusty kiszonej zalecane są także osobom cierpiącym na depresję lub mającym obniżony nastrój, co w okresie jesiennym jest dość częstym zjawiskiem - mówi Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.

Warzywa, które warto jeść jesienią: brukselka



Brukselka, podobnie jak większość warzyw kapustnych, jest zalecana w diecie antynowotworowej ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Brukselka zawiera bardzo dużą dawkę witaminy K, a przy tym świetnie sprawdzi się u osób dbających o linię. 100 g brukselki zawiera zaledwie około 37 kcal. Można wkomponować ją w wiele dań, jest świetnym dodatkiem do zup warzywnych czy sałatek.

Warzywa, które warto jeść jesienią: buraki



Buraki mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki naturalnym barwnikom wraz z kwasem foliowym wpływają pozytywnie na układ krążenia i w konsekwencji obniżają ciśnienie krwi.

- Betaina z buraka redukuje stężenie homocysteiny we krwi, chroniąc tym samym przed kumulacją kwasu moczowego. Oprócz samych barwników buraki dostarczają cennych witamin z grupy B i magnezu. Warto wycisnąć z nich sok lub ukisić je i robić zakwas, który poddany naturalnej fermentacji wzbogaci je w cenne bakterie mlekowe. Kiszenie buraków pozwala zachować ich zawartość witamin oraz sprzyja przyswajaniu innych związków mineralnych z diety - podkreśla Maria Cichecka.
Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią? Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?

Buraki mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki naturalnym barwnikom wraz z kwasem foliowym wpływają pozytywnie na układ krążenia i w konsekwencji obniżają ciśnienie krwi. Buraki mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki naturalnym barwnikom wraz z kwasem foliowym wpływają pozytywnie na układ krążenia i w konsekwencji obniżają ciśnienie krwi.

Jesienne owoce: żurawina i dzika róża



Żurawina i dzika róża to owoce, które są źródłem silnych przeciwutleniaczy za sprawą witaminy C. Możemy przyrządzać z nich przecierane musy, soki, niskosłodzone dżemy i dodawać je do deserów lub herbat. Ekstrakt z żurawiny wspiera zdrowie układu moczowego, chroniąc je przed zakażeniami, a dzika róża może wspierać leczenie osteoporozy.

- Żurawina jest bardzo pomocna przy stanach zapalnych pęcherza moczowego. Badania wykazały, że zmniejsza przyczepność bakterii do pęcherza moczowego oraz zmniejsza ich ilość w moczu. U kobiet, które mają skłonności do zapaleń pęcherza moczowego, zaleca się wprowadzenie do diety soku z żurawiny bez cukru. Wystarczą trzy lub cztery łyżki soku dziennie. Możemy go rozcieńczać z wodą - wyjaśnia Dominika Dietrich.
Żurawina jest bardzo pomocna przy stanach zapalnych pęcherza moczowego, a dzika róża może wspierać leczenie osteoporozy. Żurawina jest bardzo pomocna przy stanach zapalnych pęcherza moczowego, a dzika róża może wspierać leczenie osteoporozy.

Cebula i czosnek na pomoc w walce z infekcją



Cebula zawiera glikozydy, które pozytywnie wpływają na wzmacnianie odporności. Cebula jest antybiotykiem, który niszczy bakterie, nawet gronkowca złocistego. Sok z cebuli zapobiega infekcjom, ułatwia gojenie się ran. Cebula jest bogatym źródłem polifenoli, w tym flawonoidów. Spożywając ją, poprawiamy pracę układu krwionośnego oraz obniżamy stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

- Cebula jest wskazanym warzywem w czasie jesienno-zimowym, ponieważ ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, jest rewelacyjnym lekiem na choroby górnych dróg oddechowych - dodaje Dominika Dietrich.
Przez wielu nielubiany czosnek jest wręcz bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym. Czosnek można zastosować w leczeniu infekcji gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc.

- Jesienią warto przygotowywać syropy z cebuli, placki, gulasze, a także dodawać sparzoną cebulę czy pieczony czosnek do kasz, zup i mięs - dodaje Maria Cichecka.

Warzywa wzmacniające odporność: papryka i pietruszka



Papryka czerwona z kolei wzmacnia system obronny całego organizmu. 100 g papryki czerwonej zawiera aż 144 mg witaminy C. Warto pamiętać, że im bardziej czerwona papryka, tym wyższa zawartość witaminy C.

Źródłem witaminy C jest także natka pietruszki, która dodatkowo zawiera witaminę C, sole mineralne i żelazo. Spożywanie pietruszki chroni organizm przed powstawaniem anemii.

- Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zapewnia jedna łyżka posiekanej pietruszki, dlatego jest to warzywo wzmacniające odporność. Pietruszka powinna być dodawana do zup, najlepiej już na talerzu, aby w czasie gotowania nie straciła swoich cennych właściwości - wyjaśnia Dominika Dietrich.
Jak dbać o odporność jesienią? Jak dbać o odporność jesienią?

Warzywo na jesień: dynia sprzymierzeńcem kondycji skóry, wzroku i właściwego poziomu glukozy



Dynia zawiera β-karoten, który wspiera stan skóry, błon śluzowych i dba o wzrok. Jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego, cynku, potasu i magnezu. W jej pestkach znajduje się cynk niezbędny do budowania odporności, gojenia się ran czy sprzyjający wolniejszemu wchłanianiu się glukozy z posiłków.

- Z sezonowej dyni można zbudować doskonałe menu, tworząc wytrawne placki lub musy czy dodając ją do domowych owsianych ciastek - dodaje Maria Cichecka.
JPU

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (15)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane