- 1 Nowy rektor GUMed wybrany (70 opinii)
- 2 Na Pomorzu brakuje łóżek internistycznych (45 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 4 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (44 opinie)
- 5 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (14 opinii)
- 6 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
Dieta na jesień. Jakie produkty sezonowe warto spożywać?
Co warto jeść jesienią i po jakie jesienne warzywa i owoce warto sięgać? Sezonowe produkty są bogactwem witamin i mikroelementów istotnych dla naszego zdrowia. Jesienią w naszym menu nie powinno zabraknąć buraków, kapusty, brukselki, papryki, dyni, żurawiny czy dzikiej róży. Dlaczego warto je wybierać?
- Dieta na jesień - co warto jeść?
- Warzywa, które warto jeść jesienią: kapusta
- Warzywa, które warto jeść jesienią: brukselka
- Warzywa, które warto jeść jesienią: buraki
- Jesienne owoce: żurawina i dzika róża
- Cebula i czosnek na pomoc w walce z infekcją
- Warzywa wzmacniające odporność: papryka i pietruszka
- Warzywo na jesień: dynia sprzymierzeńcem kondycji skóry, wzroku i właściwego poziomu glukozy
Dieta na jesień - co warto jeść?
Jesienią trwa sezon na warzywa korzeniowe, takie jak: buraki, pietruszka czy marchew. Na naszej zakupowej liście nie powinno też zabraknąć: jabłek, śliwek, żurawiny, kapusty, brukselki, czosnku czy cebuli, które w tym okresie mają najwięcej cennych składników.
Dietetycy w Trójmieście
Warzywa, które warto jeść jesienią: kapusta
Kapusta ma wysoką zawartość witaminy C i E oraz selenu, co czyni z niej specjalistę do ochrony komórek przed infekcjami. Czerwona kapusta w porównaniu z białą ma więcej witaminy C, potasu i selenu, ale mniej beta-karotenu. Zawiera antocyjany, związki o działaniu przeciwnowotworowym oraz obniżającym poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Białą kapustę i kiszoną kapustę warto zjadać pod postacią surówek. Uzupełnimy w ten sposób ewentualne niedobory witaminy C.
- Soki z kapusty kiszonej zalecane są także osobom cierpiącym na depresję lub mającym obniżony nastrój, co w okresie jesiennym jest dość częstym zjawiskiem - mówi Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Warzywa, które warto jeść jesienią: brukselka
Brukselka, podobnie jak większość warzyw kapustnych, jest zalecana w diecie antynowotworowej ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Brukselka zawiera bardzo dużą dawkę witaminy K, a przy tym świetnie sprawdzi się u osób dbających o linię. 100 g brukselki zawiera zaledwie około 37 kcal. Można wkomponować ją w wiele dań, jest świetnym dodatkiem do zup warzywnych czy sałatek.
Warzywa, które warto jeść jesienią: buraki
Buraki mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki naturalnym barwnikom wraz z kwasem foliowym wpływają pozytywnie na układ krążenia i w konsekwencji obniżają ciśnienie krwi.
- Betaina z buraka redukuje stężenie homocysteiny we krwi, chroniąc tym samym przed kumulacją kwasu moczowego. Oprócz samych barwników buraki dostarczają cennych witamin z grupy B i magnezu. Warto wycisnąć z nich sok lub ukisić je i robić zakwas, który poddany naturalnej fermentacji wzbogaci je w cenne bakterie mlekowe. Kiszenie buraków pozwala zachować ich zawartość witamin oraz sprzyja przyswajaniu innych związków mineralnych z diety - podkreśla Maria Cichecka.
Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?
Jesienne owoce: żurawina i dzika róża
Żurawina i dzika róża to owoce, które są źródłem silnych przeciwutleniaczy za sprawą witaminy C. Możemy przyrządzać z nich przecierane musy, soki, niskosłodzone dżemy i dodawać je do deserów lub herbat. Ekstrakt z żurawiny wspiera zdrowie układu moczowego, chroniąc je przed zakażeniami, a dzika róża może wspierać leczenie osteoporozy.
- Żurawina jest bardzo pomocna przy stanach zapalnych pęcherza moczowego. Badania wykazały, że zmniejsza przyczepność bakterii do pęcherza moczowego oraz zmniejsza ich ilość w moczu. U kobiet, które mają skłonności do zapaleń pęcherza moczowego, zaleca się wprowadzenie do diety soku z żurawiny bez cukru. Wystarczą trzy lub cztery łyżki soku dziennie. Możemy go rozcieńczać z wodą - wyjaśnia Dominika Dietrich.
Cebula i czosnek na pomoc w walce z infekcją
Cebula zawiera glikozydy, które pozytywnie wpływają na wzmacnianie odporności. Cebula jest antybiotykiem, który niszczy bakterie, nawet gronkowca złocistego. Sok z cebuli zapobiega infekcjom, ułatwia gojenie się ran. Cebula jest bogatym źródłem polifenoli, w tym flawonoidów. Spożywając ją, poprawiamy pracę układu krwionośnego oraz obniżamy stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
- Cebula jest wskazanym warzywem w czasie jesienno-zimowym, ponieważ ma właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne, jest rewelacyjnym lekiem na choroby górnych dróg oddechowych - dodaje Dominika Dietrich.
Przez wielu nielubiany czosnek jest wręcz bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym oraz wirusowym. Czosnek można zastosować w leczeniu infekcji gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc.
- Jesienią warto przygotowywać syropy z cebuli, placki, gulasze, a także dodawać sparzoną cebulę czy pieczony czosnek do kasz, zup i mięs - dodaje Maria Cichecka.
Warzywa wzmacniające odporność: papryka i pietruszka
Papryka czerwona z kolei wzmacnia system obronny całego organizmu. 100 g papryki czerwonej zawiera aż 144 mg witaminy C. Warto pamiętać, że im bardziej czerwona papryka, tym wyższa zawartość witaminy C.
Źródłem witaminy C jest także natka pietruszki, która dodatkowo zawiera witaminę C, sole mineralne i żelazo. Spożywanie pietruszki chroni organizm przed powstawaniem anemii.
- Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zapewnia jedna łyżka posiekanej pietruszki, dlatego jest to warzywo wzmacniające odporność. Pietruszka powinna być dodawana do zup, najlepiej już na talerzu, aby w czasie gotowania nie straciła swoich cennych właściwości - wyjaśnia Dominika Dietrich.
Jak dbać o odporność jesienią?
Warzywo na jesień: dynia sprzymierzeńcem kondycji skóry, wzroku i właściwego poziomu glukozy
Dynia zawiera β-karoten, który wspiera stan skóry, błon śluzowych i dba o wzrok. Jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego, cynku, potasu i magnezu. W jej pestkach znajduje się cynk niezbędny do budowania odporności, gojenia się ran czy sprzyjający wolniejszemu wchłanianiu się glukozy z posiłków.
- Z sezonowej dyni można zbudować doskonałe menu, tworząc wytrawne placki lub musy czy dodając ją do domowych owsianych ciastek - dodaje Maria Cichecka.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-10-27 10:49
Nie dla wszystkich ta sama dieta jest dobra. (1)
zależy m.in. od schorzeń, przy których nie zaleca się jedzenia niektórych produktów.
Myślcie samodzielnie- 13 3
-
2022-10-27 11:54
Nie dla wszystkich ta sama ..
telewizja, sex, piwo, Wybierajcie samodzielnie
- 1 2
-
2022-10-27 08:52
Ja na jesień robie bigos i leczo (2)
- 12 0
-
2022-10-27 10:12
Co robią lekarze w kuchni? (1)
Leczo. ;)
- 4 1
-
2022-10-27 13:34
nie robią nic ich ręce są cenne
mają od tego kuchty- 1 0
-
2022-10-27 10:14
Najlepsza dieta ever!!!
Najlepsza dieta to dieta H2O.
Poważnie - latem na zimno stosujemy tą dietę a zimą na ciepło - można wprost z czajnika.
Pyszne! Polecam! Mniam!- 3 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.