• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czym jest symbol "E" na żywności i kto powinien uważać?

Agnieszka Majewska
3 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Na etykiecie związki siarki znajdziemy pod nazwami: od E220 do E228.
Na etykiecie związki siarki znajdziemy pod nazwami: od E220 do E228.

Siarczyny są jednym z częściej używanych konserwantów, mających zapobiegać psuciu się żywności, zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa i owoce. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ich istnienia, gdy sięga po suszone owoce czy wino, jednak są one bardzo niebezpieczne dla alergików, astmatyków i osób nadwrażliwych. Czym jest oznaczenie E-220 na produktach?



Czy zwracasz uwagę na skład produktu podany na etykiecie?

Siarczyny i dwutlenek siarki mają za zadanie chronić żywność przed ciemnieniem i zapobiegać rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni, grzybów i drożdży. Powstają one naturalnie przy procesie produkcji lub są specjalnie dodawane - korzystano z nich już w XVII wieku. Na etykiecie związki siarki znajdziemy pod nazwami: od E220 do E228.

Gdzie znajdują się siarczyny?



- Konserwant, jakim jest dwutlenek siarki, oznaczony jest symbolem E220, dodaje się go do produktów w celu przedłużenia świeżości danych produktów. Siarczyny są szczególnie ważne w produkcji win, ponieważ poprawiają ich kolor i smak - mówi Dominika Dietrich, dietetyk z Akademii Skutecznej Diety.
Siarczyny naturalnie występują w produktach takich jak: jaja, szczypiorek, szparagi, suszony dorsz, pory, czosnek, skrobia kukurydziana, herbata, cebula, pomidory, soja, syrop klonowy czy sałata. Najbardziej powszechne są jednak w winie, wyrobach fermentowanych oraz przetworach warzywnych i owocowych (musztarda, dżemy, suszone śliwki, morele, winogrona, chrzan, kasza perłowa, herbatniki i inne). Lista produktów zawierających siarczyny jest jednak zdecydowanie dłuższa.

Zawartość związków siarki w winach uzależniona jest od kilku czynników - rodzaju i jakości winogron, sposobu produkcji, warunków przechowywania i dojrzewania, wartości pH. Ogólnie jednak zawartość siarczyn jest dużo niższa w winach wytrawnych (150 mg/dm3 - wino czerwone, 200 mg/dm3 - wino białe i różowe) niż w winach słodkich (nawet do 400 mg).

Czy siarczyny są niebezpieczne i należy ich unikać?



- Niecały procent populacji wykazuje nadwrażliwość na siarczyny, u astmatyków może zwiększyć duszności, a nawet wywołać reakcję anafilaktyczną. U reszty populacji mogą spowodować alergie i reakcje nietolerancji - mówi Agata Szczerkowska, psycholog, dietetyk, Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie. - Ponadto dwutlenek siarki może wywołać pokrzywkę, niedociśnienie, bóle głowy, bóle brzucha oraz biegunkę.
Większość osób nawet ich nie zauważa, ale dla niektórych spożycie produktów spożywczych, do których konserwacji użyto siarczyn, może wywołać uciążliwe skutki uboczne, takie jak:
  • problemy z oddychaniem,
  • pokrzywka,
  • zawroty głowy,
  • spadek ciśnienia,
  • niestrawność, biegunkę, wymioty,
  • zaczerwienienie lub/i świąd,
  • wstrząs anafilaktyczny.

A długotrwałe przyjmowanie nawet niewielkich dawek może prowadzić do obniżenia ogólnej odporności organizmu. W związku z tym w diecie małych dzieci należałoby całkowicie wykluczyć produkty konserwowane w ten sposób, zastępując je świeżymi, naturalnymi i nieprzetworzonymi. Po żywność pozbawioną związków siarki powinni sięgnąć także astmatycy. Szacuje się, że ponad 1/10 osób chorujących na astmę może być uczulona na siarczyny, co w połączeniu stanowi nawet ryzyko utraty życia.

Sam dwutlenek siarki uznaje się za bezpieczny dla zdrowia w dziennej dawce 0,7 mg/kg masy ciała. W niektórych przypadkach ciężko jest obliczyć, jaką ilość przyjmujemy, bo na etykiecie nie zawsze muszą znajdować się dokładne dane. Należy pamiętać również o tym, że siarczyny dość znacząco obniżają przyswajalność witaminy A i B1, niezmiernie ważnej w diecie każdego człowieka.

Oficjalnie związek ten jest wpisany na listę produktów bezpiecznych, natomiast trudno oszacować jego faktyczne spożycie i czy zachowujemy w spożywanych pokarmach właściwy poziom.

- Siarczyny są uznawane za substancje niekorzystne dla zdrowia, szczególnie w formie konserwantu dodawanego do żywności. Częste spożywanie dwutlenku siarki może powodować między innymi alergie - przestrzega Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Dieta bez siarki



Aby zmniejszyć ryzyko objawów niepożądanych, pamiętajmy o kilku zasadach:
  • kupujmy niesiarkowane owoce - odbiegają one czasem kolorem od produktów siarkowanych, jednak nie są one gorszej jakości; jeśli mamy owoce konserwowane siarczynami, warto wypłukać lub namoczyć je w ciepłej wodzie;
  • sprawdzanie składów na etykietach - to najprostszy sposób na redukcję SO2;
  • jeśli pijasz wino - wybieraj czerwone wytrawne (białe zawierają więcej siarczyn niż czerwone, a słodkie niż wytrawne).

- Oficjalnie związek ten jest wpisany na listę produktów bezpiecznych, natomiast trudno oszacować jego faktyczne spożycie i czy zachowujemy w spożywanych pokarmach właściwy poziom - dodaje dietetyk Agata Szczerkowska z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia w Sopocie.
Dane naukowe nie są jednoznaczne. Nie ma oficjalnych badań, które mówiłyby o szkodliwości siarczyn w produktach spożywczych, jednak wiadomo, że nie pozostają one obojętne dla zdrowia.

Miejsca

Opinie (25) 2 zablokowane

  • Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz.

    Nie kupuje produktow z E . Jestem alergikiem z nietolerancjami pokarmowymi. Niestety trudno jest znalezc jakies produkty czyste, wolne od chemii , nawet te oznaczone jako ekologiczne czasami zawieraja konserwnty i emulgatory . Nieuwaga kosztuje cierpieniem przez kilka dni, niestrawność, bole glowy, wymioty. Ogolne objawy zatrucia pokarmowego. Najgorsze jest to ze nawet lekarstwa maja w swoim skladzie takie skladniki.

    • 2 0

  • Wielu ludzi nie wie czym jest oznaczenie E, wprowadza się w błąd, że wszystkie są szkodliwe, a teraz kilka przykładów: E100 (kurkumina), E101 (ryboflawina, wit. B2), E300 (kwas askorbinowy), E322 (lecytyna)... Wiele można wymieniać

    • 1 0

  • (1)

    E to trucizna w żywności i nie tylko. Coraz to wyższe wskaźniki są stosowane. Nikt tego nie bada . Takie są zalecenia who. Z powietrza, wody i żywności truć ile wlezie.

    • 3 5

    • Pomyliłeś chyba z E proszkiem do prania.

      • 4 1

  • sprawdzcie sobie ile takich E ma dziko rosnący afrykański banan

    • 0 0

  • Wszystkie produkty zawierajace E

    To właśnie przez ten składnik bardziej lub mniej szkodzą naszemu zdrowiu. Stosuje się je w celu nie poprawienia smaku ale wyglądu, koloru i zapobiegają w pewnym stopniu psuciu.

    • 7 1

  • (2)

    Mam na dzielni kilka osób lubujących się w siarczanach, tak im smakuja, że już od 7 rano zaczyna się impreza pod sklepem monopolowym. Ponadto sa tak punktualni, że gdy słychać, że zaczynaja imprezę, to wręcz zegarki można nastawiać:)

    • 16 2

    • Siarczan a siarczyn to DWIE różne rzeczy (1)

      Gdzie byłeś, jak na chemii tłumaczono różnicę ?

      • 2 0

      • niekoniecznie doszedł do takiego poziomu wykształcenia

        • 1 0

  • (1)

    Pani Redaktor
    Nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną, to podstawowe prawo nauki.
    Gdyby zechciała Pani zadać sobie trud i dowiedziała się, jak oblicza się
    bezpieczną granicę stosowania dodatków do żywności dowiedziała by się
    Pani prawdy. W każdej populacji są ludzie uczuleni ponadstandardowo na
    wybrane alergeny i dlatego podaje się informacje o zawartości tych związków.
    Można skonsultować się z PPIS.
    Po pierwsze : nie straszyć

    • 20 14

    • to dawka czyni truciznę

      • 2 0

  • wyhoduj marchewkę na środku pola, zbierz i daj do laboratorium

    jak zobaczysz skład co w niej jest to się przerazisz
    jak cos ma być zdrowe jak nie rośnie w czystym środowisku
    nawet nadmiar picia wody może zabić

    • 7 1

  • (2)

    trzeba wiedziec ze siarka jest tez potrzebna w organizmie

    • 8 4

    • ja rozumiem, że dla ciebie bez różnicy, czy wdychasz dwutlenek węgla czy pokruszoną bryłkę węgla?

      • 2 0

    • tylko siarka suplementowana może być w postaci organicznej np. MSM a nie tlenku, organizm tego tlenku nie wykorzysta

      • 4 0

  • Ludzie jedzą różne świństwa a potem wrzeszczą, że szczepionki trują

    • 12 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Najczęściej czytane