• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy warto jeść truskawki?

Joanna Puchala
31 maja 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Truskawki są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy. Truskawki są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy.

Sezon na truskawki trwa. Świeże owoce wykorzystujemy jako słodką przekąskę, dodajemy do potraw czy ciast, robimy z nich koktajle. Truskawki powstały z połączenia dwóch odmian poziomek, mają w sobie moc witamin i składników mineralnych. Uwielbiamy ich smak, jednak jak się okazuje, wiele osób nie wie, że szypułki i liście, które zwykle lądują w koszu, też są jadalne i w dodatku zdrowe.




Lubisz truskawki?

Truskawki są świetnym sposobem na deser. Możemy robić z nich owocowe musy, soki, sałatki i ciasta. Oprócz tego możemy z nich robić różnego rodzaju przetwory takie jak dżemy czy konfitury.

- Importowane truskawki są często pryskane środkami chemicznymi i mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Najlepiej jest wybierać truskawki rodzime, z polskich plantacji. Truskawki powinno się kupować w sezonie później wiosny i lata, na pewno truskawki występujące w sklepach zimą nie są warte polecenia - uważa dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Truskawka - witaminy



Jak się okazuje wpływ truskawek na zdrowie jest nie do przecenienia. Są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy i stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu.

- Duża ilość manganu zawartego w truskawkach, jednego z pierwiastków śladowych ma duże znaczenie dla kości, krwi, nerwów i mózgu oraz dla skóry i włosów - dodaje Dominika Dietrich.
Zawarte w truskawkach żelazo wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Oprócz tego truskawki mają kwasy elegonowe, które chronią nas przed nowotworami.

Mają właściwości odtruwające i moczopędne. Są zasadotwórcze, dlatego są zalecane osobom z chorobami nerek. Wspomagają oczyszczanie organizmu i są bakteriobójcze. Zawierają błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i przyczynia się do zwalczania zaparć. Truskawki usprawniają trawienie i są dobrym elementem diet odchudzających. W 100 g te sezonowe owoce mają zaledwie ok. 30 kcal. Zawarte w truskawkach kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Wśród wielu zalet truskawek znajdzie się także ich pozytywny wpływ na serce. Obniżają one poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego.

- Truskawki są także bombą witaminy C, zawierają dużo potasu. Działają oczyszczająco, odtruwają. Redukują zakwaszenie organizmu, zmniejszają dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu, są wskazane dla osób chorujących na dnę moczanową - zauważa Dominika Dietrich.
  • Zawarte w truskawkach żelazo wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.
  • Truskawki są świetnym sposobem na deser. Możemy robić z nich owocowe musy, soki, sałatki i ciasta.

Truskawki - alergeny



Żeby nie było jednak zbyt pięknie, warto wiedzieć, że mają też niekorzystne działanie. Truskawki mogą bowiem uczulać, co objawia się najczęściej wysypką.

- Truskawki powinno spożywać się z umiarem, ponieważ mogą wywoływać alergię, objawiającą się pokrzywką, swędzeniem i wysypką skórną - przestrzega Dominika Dietrich.
Nie powinny też ich spożywać osoby z zespołem jelita drażliwego, a także uczulone na salicylany.

Jak się okazuje wiele osób nie wie, że szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać. Jak się okazuje wiele osób nie wie, że szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać.

Szypułki truskawek - czy są jadalne?



Jak się okazuje wiele osób nie wie, że szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać. Jeśli jednak wolicie ich nie zjadać, co nie jest zbyt popularne popularne w Polsce można wrzucić całe truskawki do blendera i zrobić koktajl z zielonym akcentem.

Zawarty w szypułkach chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten oczyszcza z toksyn oraz wyrównuje poziom cukru we krwi. Dzięki chlorofilowi stajemy się też... piękniejsi. Jedząc truskawki z szypułkami możemy poprawić stan skóry i nadać jej zdrowy koloryt.

Warto również skorzystać z zalet liści truskawek. Napar z liści pomoże w leczeniu anemii, kamicy żółciowej, infekcji układu moczowego czy szkorbutu. Można też płukać nim bolące gardło.

Opinie (91) 8 zablokowanych

  • Polskie truskawki tez sa pryskane , conajmniej 4 razy , ostatni raz sie pryska dzien przed zbiorem.

    • 19 3

  • Truskawkowe studio

    Truskawki są super, chociaż ciężko trafić naprawdę smaczne.

    • 17 2

  • dobrze ze ktos w koncu postawil to pytanie

    to samo tyczy sie bułek: czy warto je jesc? i czy warto pić herbate? to są wazne pytania szkoda ze w codziennym zabieganiu tak rzadko mamy okazje sobie je postawic i odpowiedziec

    • 62 6

  • Truskawki są nawet fotogeniczne i ładnie na zdjęciach na fejsbuku i Instagramie wyglądają. Dlatego je jem. Powinni je sprzedawać jeszcze w galeriach z nadrukowanym logo Nike. Wtedy to już wgle by było super

    • 68 12

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane