• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy warto jeść truskawki?

Joanna Puchala
31 maja 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Truskawki są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy. Truskawki są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy.

Sezon na truskawki trwa. Świeże owoce wykorzystujemy jako słodką przekąskę, dodajemy do potraw czy ciast, robimy z nich koktajle. Truskawki powstały z połączenia dwóch odmian poziomek, mają w sobie moc witamin i składników mineralnych. Uwielbiamy ich smak, jednak jak się okazuje, wiele osób nie wie, że szypułki i liście, które zwykle lądują w koszu, też są jadalne i w dodatku zdrowe.




Lubisz truskawki?

Truskawki są świetnym sposobem na deser. Możemy robić z nich owocowe musy, soki, sałatki i ciasta. Oprócz tego możemy z nich robić różnego rodzaju przetwory takie jak dżemy czy konfitury.

- Importowane truskawki są często pryskane środkami chemicznymi i mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Najlepiej jest wybierać truskawki rodzime, z polskich plantacji. Truskawki powinno się kupować w sezonie później wiosny i lata, na pewno truskawki występujące w sklepach zimą nie są warte polecenia - uważa dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Truskawka - witaminy



Jak się okazuje wpływ truskawek na zdrowie jest nie do przecenienia. Są źródłem wielu witamin z grupy B, A oraz PP. Mają więcej witaminy C niż cytrusy i stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu.

- Duża ilość manganu zawartego w truskawkach, jednego z pierwiastków śladowych ma duże znaczenie dla kości, krwi, nerwów i mózgu oraz dla skóry i włosów - dodaje Dominika Dietrich.
Zawarte w truskawkach żelazo wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Oprócz tego truskawki mają kwasy elegonowe, które chronią nas przed nowotworami.

Mają właściwości odtruwające i moczopędne. Są zasadotwórcze, dlatego są zalecane osobom z chorobami nerek. Wspomagają oczyszczanie organizmu i są bakteriobójcze. Zawierają błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i przyczynia się do zwalczania zaparć. Truskawki usprawniają trawienie i są dobrym elementem diet odchudzających. W 100 g te sezonowe owoce mają zaledwie ok. 30 kcal. Zawarte w truskawkach kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Wśród wielu zalet truskawek znajdzie się także ich pozytywny wpływ na serce. Obniżają one poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego.

- Truskawki są także bombą witaminy C, zawierają dużo potasu. Działają oczyszczająco, odtruwają. Redukują zakwaszenie organizmu, zmniejszają dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu, są wskazane dla osób chorujących na dnę moczanową - zauważa Dominika Dietrich.
  • Zawarte w truskawkach żelazo wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.
  • Truskawki są świetnym sposobem na deser. Możemy robić z nich owocowe musy, soki, sałatki i ciasta.

Truskawki - alergeny



Żeby nie było jednak zbyt pięknie, warto wiedzieć, że mają też niekorzystne działanie. Truskawki mogą bowiem uczulać, co objawia się najczęściej wysypką.

- Truskawki powinno spożywać się z umiarem, ponieważ mogą wywoływać alergię, objawiającą się pokrzywką, swędzeniem i wysypką skórną - przestrzega Dominika Dietrich.
Nie powinny też ich spożywać osoby z zespołem jelita drażliwego, a także uczulone na salicylany.

Jak się okazuje wiele osób nie wie, że szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać. Jak się okazuje wiele osób nie wie, że szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać.

Szypułki truskawek - czy są jadalne?



Jak się okazuje wiele osób nie wie, że szypułki truskawek są jadalne, więc nie trzeba ich obierać. Jeśli jednak wolicie ich nie zjadać, co nie jest zbyt popularne popularne w Polsce można wrzucić całe truskawki do blendera i zrobić koktajl z zielonym akcentem.

Zawarty w szypułkach chlorofil, który nadaje im zielony kolor, chroni organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników. Związek ten oczyszcza z toksyn oraz wyrównuje poziom cukru we krwi. Dzięki chlorofilowi stajemy się też... piękniejsi. Jedząc truskawki z szypułkami możemy poprawić stan skóry i nadać jej zdrowy koloryt.

Warto również skorzystać z zalet liści truskawek. Napar z liści pomoże w leczeniu anemii, kamicy żółciowej, infekcji układu moczowego czy szkorbutu. Można też płukać nim bolące gardło.

Opinie (91) 8 zablokowanych

  • a ja

    wspominam z mojego dziecinstwa Dagome - była na ul.bocznej od Elblaskiej - dzis zabudowana hotelem. Przebierały mnie siostry za dziewczyne (chłopcy nie mogli ? ) i chodziłem z nimi do pracy przebierac truskawki. Zarobić niewiele zarobiłem ale COM SIE NAJADŁ TYCH OWOCÓW TO MOJE !!

    • 7 0

  • Najepsze z własnej działki, bo wiem co jem :)

    Smakują niebiańsko :)
    A w tym roku już w maju, oby tak częściej :)

    • 8 0

  • zjem jak są , ale nie tęsknię jak nie ma

    za to moja kupuje co dwa dni kobiałkę i zżera
    ale i tak wolę to od bobu , którego w ogóle nie jadan a ona kilogramami
    i puszcza wszędzie bąki

    • 3 2

  • Czy autorka nie wie ze w dzisiejszych czasach wszystko jest pryskane chemią?? Nie wciskaj bajerów ze Polskie nie są.

    • 7 0

  • jest pelnia sezonu

    lubie te owoce --- a dzieki za info ze dzialaja na DNE bo niestety cierpie na ta przypadlosc

    • 1 0

  • Truskawki są super. (5)

    Truskawki zachodnie np. hiszpańskie (przeznaczone na eksport) to odmiany, które zrywa się gdy są jeszcze zielone. Dojrzewają już po zerwaniu bez dostępu słońca. Długą drogę pokonują do Polski. Dlatego smakiem nigdy nie dorównają polskim, które dojrzewają na krzaczku w promieniach słońca.
    Polska truskawka po zerwaniu sprzedawana jest w ciągu maksymalnie 2 dni.
    Podobnie jest z pomidorami. Teraz przez cały rok można kupić pomidory. Ale prawdziwy smak pomidora poznamy tylko w lato.
    Ja w te specjały zaopatruję się na rynku we Wrzeszczu lub w małych warzywniakach.

    • 14 3

    • Nieważne czy owoc jest polski czy hiszpański. Ważne jest to jak został wyhodowany. Na Zachodzie jest mnóstwo źródeł zdrowej i smacznej żywności.

      • 3 2

    • Panie Jano (3)

      Masz rację. Ja na rynek nie mam czasu chodzić. Ale mam dwa ulubione warzywniaki.
      Jeden jest na Wajdeloty u pana Zbyszka, drugi na rogu Waryńskiego i Wajdeloty.
      W roślinki nie zaopatruję się w dyskontach (czasami w zimę).

      • 2 1

      • (2)

        Na wajdeloty sprzedali mi stare jaja i od tego czasu tam nie chodzę

        • 2 1

        • Gdzie to było? (1)

          • 0 0

          • w koziej wólce

            • 2 0

  • Importowane są pryskanie (1)

    A nasze nie Ogólnie jesteśmy narodem wybranym i sami siebie oszukujemy. Obecnie truskawki to inny gatunek jak te które były jeszcze dwadziescia lat temu słodkie o niepowtarzalnym zapachu. Niestety były trudne w uprawie musiały być zebrane po deszczu bo by zgniły te obecnie wytrzymają nawet monsun

    • 16 1

    • @Gg

      PRZED deszczem, żeby były suche, nie po - bo to mokre gniją

      • 1 0

  • dietetyk (2)

    nie ma jak brukiew na surowo tylko zęby wypadają

    • 4 1

    • Dodam jeszcze kapustę (1)

      • 1 0

      • albo gruz

        najzdrowszy z Oltransu

        • 1 0

  • z czego (1)

    ten koktail na ostatnim zdjęciu?

    • 1 0

    • denaturat + sok wiśniowy 1:1

      do samku pokrojone truskawki i 50ml zmywacza do silikonu

      • 3 0

  • Kaszubskie Rarytasy (3)

    Kaszubskie rarytasy podlewane szambem....

    • 14 26

    • znalazł się ekspert. To nie wiedziałeś, że truskawki od zawsze rosły na kupkach od kurek i krówek? (1)

      • 11 2

      • Ale on miał na myśli

        To z Motławy

        • 4 3

    • Mimo wszystko lepszy naturalny nawóz niż chemia.

      • 20 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane