• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co powinno znaleźć się w zimowej diecie?

Ilona Raczyńska
29 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Zimą powinniśmy jeść produkty, które zwiększają odporność. Dieta powinna więc być bogata w warzywa i węglowodany, bo to z nich pochodzi około 50 proc. energii. Zimą powinniśmy jeść produkty, które zwiększają odporność. Dieta powinna więc być bogata w warzywa i węglowodany, bo to z nich pochodzi około 50 proc. energii.

Kilka dodatkowych kilogramów po zimie to dla wielu standard. Co zrobić, by tak nie było? Poza regularnymi ćwiczeniami wystarczy tylko zwracać większą uwagę na to, co jemy.



Czy zmieniasz dietę na zimę?

Zimowa dieta powinna być dobrze zbilansowana w oparciu o zdrowe i higieniczne zasady.

- Powinniśmy jeść produkty, które zwiększają odporność. Dieta w tym okresie musi być bogata w warzywa i węglowodany, bo to z nich pochodzi około 50 proc. energii. Dobre zimowe węglowodany to np. kasze i pieczywo pełnoziarniste - mówi Dagmara Wiewiórkowska - Garczewska, specjalista chorób wewnętrznych i geriatrii w Swissmed Centrum Zdrowia.

W najbliższych miesiącach w naszej diecie nie może zabraknąć warzyw (surowych, gotowanych i kiszonych), owoców, chudego mięsa i nabiału, ryb oraz pokarmów zapewniających organizmowi węglowodany oraz tłuszcze roślinne.

- Pamiętajmy również o przyprawach, które nie tylko poprawiają smak potraw, ale są źródłem mikroelementów i substancji rozgrzewających organizm, np. cynamon, imbir, pieprz, papryka, kurkuma. Nie bójmy się dodawać także cebulę i czosnek. To przecież naturalni sprzymierzeńcy naszej odporności - mówi Anna Bielecka-Szczypek, specjalista chorób wewnętrznych z Nadmorskiego Centrum Medycznego.

Poza witaminą D zimą brakuje nam głównie żelaza i witamin A, C oraz E. To one zwiększają odporność, regulują metabolizm, zmniejszają ilość wolnych rodników. Możemy je uzupełniać dzięki jedzeniu pomarańczy czy piciu soku z czarnej porzeczki. Wśród warzyw naszymi sprzymierzeńcami będą brokuły, czerwona papryka, pietruszka zielona, chrzan czy seler naciowy. Braki witaminy A pomoże uzupełnić masło, jajka, marchewka czy tran. Warto też zadbać o odpowiedni poziom selenu i cynku.

- Selen ma bardzo duże znaczenie w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, poprzez zwalczanie namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych. Można go znaleźć w sezamie, orzechach brazylijskich, także w rybach - tłumaczy Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety. - Cynk jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, który buduje odporność organizmu. Znajdziemy go w pestkach dyni, orzechach, pieczywie z pełnego ziarna, ryżu brązowym, płatkach owsianych i w rybach.

Zimą w domowym menu idealnie sprawdzą się zupy, które rozgrzewają organizm, dostarczają cennych składników odżywczych, a przy tym są sycące. Można je przygotować w większej ilości na kilka dni.

- Zupy można jeść jako danie obiadowe np. z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej, gryczanej, czy jęczmiennej. Świetnie sprawdzają się jako posiłek w czasie lunchu, na pewno są też alternatywą dla sałatek ze świeżych warzyw, których jest mało zimą - mówi Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

Warto także, by na naszym stole często gościły buraki. Są wartościowym i zdrowym dodatkiem do obiadu, a ponadto działają bakteriobójczo. Możemy także przygotowywać sok z buraków i jabłek, który dodatkowo wzmocni organizm. Nie zapominajmy także o kiszonej kapuście bogatej w witaminy C i B. Możemy ją podać np. z dodatkiem marchewki i oliwy.

- Ponad wszystko podczas wyboru produktów kierujmy się jedną podstawową zasadą: im mniej coś jest przetworzone, tym zdrowsze - dodaje Anna Bielecka-Szczypek. - I jeszcze jedno: pora roku nie zwalnia z przestrzegania diet leczniczych zalecanych np. w cukrzycy czy hipercholesterolemii.

Niezależnie od pory roku powinniśmy pamiętać o odpowiedniej liczbie posiłków i płynów w ciągu dnia. Jedzmy co 3-4 godziny i pijmy przynajmniej 2,5 litra płynów dziennie. Wszystko to ma nie tylko wpływ na stan naszego zdrowia, ale także na kondycję skóry.

- Na przesuszoną skórę twarzy, rąk i całego ciała największy wpływ ma niska temperatura, ogrzewanie w domach, miejscu pracy, ale także dieta - mówi Malwina Krysztofiak, kosmetolog z Kashmir Spa. - Dlatego tak ważne jest jedzenie owoców i warzyw oraz picie wody, szczególnie niegazowanej. Zimą pijemy jej mniej, ponieważ nie odczuwamy takiego pragnienia, co oczywiście wpływa negatywnie na kondycję skóry.

W zimowych miesiącach, poza wodą możemy pić także np. napar z herbaty czarnej i czerwonej, kwiatów lipy, z sokiem z malin czy wiśni lub ciepłą wodę z imbirem.

Warto pamiętać także, by zimą ograniczyć niektóre produkty spożywcze, np. nabiał. Jego zbyt duża ilość może powodować powstawanie śluzu w jelitach, co nie jest zdrowe. Powinniśmy także ograniczyć spożycie mięsa.

- Nie należy zjadać przesadnych ilości mięsa i innych produktów, które bardzo zakwaszają organizm. Jednym z objawów zakwaszenia organizmu jest obniżona odporność, ogólne zmęczenie. Zamiast kotleta z surówką można na obiad też zjeść np. gulasz warzywny z kaszą, zupę z soczewicą - dodaje Dominika Dietrich-Stefankiewicz.

Miłośnicy warzyw cierpią zimą, gdyż w tym czasie ciężko o smaczne pomidory, rzodkiewki, ogórki, sałatę. Dlatego nie powinno się przygotować zbyt dużej ilości sałatek ze świeżych warzyw, ponieważ będą wychładzać nasz organizm. Ale nie tylko one.

- Działanie wychładzające mają także owoce cytrusowe i banany - dodaje Dagmara Wiewiórkowska-Garczewska.

Miejsca

Opinie (53) 3 zablokowane

  • dobre działanie (1)

    Moim zdaniem, najważniejsze są probiotyki, od których w wielkiej mierze zależy nasza odporność. Nie doceniamy ich działania dla zdrowia a to ogromny błąd. Czy te w kiszonkach, czy te apteczce są dla nas szalenie ważne.

    • 0 0

    • kupiłam i ja

      Mam i probiotyk i ziołowe kapsułki herbaya, przy takim wsparciu będę się czuła doskonale. Koniec z chorowaniem.

      • 0 0

  • zioła (1)

    W mojej diecie właśnie zagościły zioła w kapsułkach. Mniej z nimi zachodu i mają dużo większą dawkę, by móc skutecznie zadziałać.

    • 0 0

    • skuteczne zioła

      ja całkiem niedawno odkryłem te z herbaya, które mają skoncentrowaną dawkę i faktycznie działają skutecznie.

      • 0 0

  • Sok z czarnej porzeczki (6)

    Właśnie zapoznałem się z etykietą, w litrze jest 100g cukru, hmm w sumie mniej niż w koli ;-) ale czy picie takiego soku jest zdrowe? Wątpię :-)

    • 10 0

    • nigdzie niema soków z czarnej porzeczki są nektary a to zupełnie co innego!! (1)

      Dodaja cukier bo jest bardzo kwasna i cierpka zamiast dodawac tej bialej smierci wystarczyło by ją mieszac z innym sokiem .ale niestety przemysł sprzedaje tylko nektary

      • 3 0

      • nektary - ze sztucznego koncentratu

        to nie soki

        • 0 0

    • (1)

      porzeczkę kupuje się latem i ma się na zimę czysty sok

      • 3 0

      • zgadza sie tylko zapomnałas ze takie przetwory ksztuja wiele pracy i czasu

        oraz miejsca.

        • 0 2

    • taaa, eskimosi to w iglo warzywa uprawiają, dlatego są zdrowi i zimno im w życiu nie przeszkadza (1)

      • 3 1

      • a jak długo żyją?

        • 0 0

  • ja zimą często jem rosół i piję grzańca.

    z owoców jabłka i gejfruty.

    • 1 0

  • U nas w większości fast foody. (9)

    Gotowce typu mrożona pizza i wstrętne gazowane napoje oraz sztuczne soki. Dieta leniwych.
    A można zdrowo i samemu zrobić sok z marchwi, pomarańczy, grejpfrutów czy buraków.

    • 25 1

    • (2)

      a u mnie w większości świeże jedzenie, pizza też od czasu do czasu z pizzerii (wszystko jest dla ludzi) a nie mrożona. Naprawdę można znaleźć proste i szybkie przepisy i gotowanie nie musi zajmować całego dnia. Spróbuj.
      Jest co prawda minus - będziesz miał mniej czasu na oglądanie seriali, ale jak pomyślisz co daje Ci świeże jedzenie (lepsze samopoczucie i większą odporność) a co seriale (nic) to łatwiej będzie zmienić nawyki. Życzę powodzenia.

      • 4 1

      • Życzliwa - czy wiesz jakie latwe jest zrobienie pizzy, od podstaw czyli lacznie z ciastem?? (1)

        Pizza ani z pizzeri (tam tez nie masz wiedzy odnosnie skladnikow), ani mrozona.

        I tyle odnosnie twoich "madrosci"...

        • 1 1

        • Nie dramatyzuj, od czasu do czasu można zjeść coś "niezdrowego". Ale na co dzień warto gotować (albo piec) samemu.

          • 2 1

    • (4)

      Pilam szklanke the soku z burakow, marchwi, jablek i selera naciowego przez 3 miesiace (srednio co drugi dzien) i cholesterol mi spadl o 25%! S(Z)OK! A durni lekarze tasmowo tabletki przepisuja.

      • 18 3

      • (1)

        Po co do durnego lekarza chodzisz, lecz się sama. Durny to jest pacjent który myśli że lekarz to przedszkolanka i będzie stał przy nim i pilnował czy grzecznie je warzywka i ładnie myje zęby. Podstaw zdrowego żywienia uczą w przedszkolu, nie ma potrzeby chyba przypominać o tym dorosłym ludziom?

        • 3 3

        • :-) nigdzie nie napisalam ze 'chodze' do lekarzy zeby mnie 'leczyli'....

          Ponadto... w krajach rozwinietych podczas pierwszej wizyty lekarz pierwszego kontaktu pyta pacjeta o diete i tryb zycia i doradza co nalezy zmienic, bo wielu ludzi ma blade pojecie o wlasciwym odzywianiu. To sie nazywa 'opieka prewencyjna' i jest takim samym standardem jak coroczne badanie krwi czy cytologia u kobiet.

          • 3 0

      • lekarze sa na prowizjach od farmaceutycznych komiwojazerow

        • 11 2

      • Ludzie są durni i tyle...Chcą iść na skróty w życiu a jak wiadomo tak się nie da.

        • 13 1

    • jak na naszej kapieli morsów powiedziałem ze teraz musimy uwarzac co jesc

      bo to niektóre potrawy wychładzają organizm to prawie zabili mnie śmiechem :)
      Stwierdziliśmy że od dzisiaj wszystkie morsy będą jadły tylko potrawy "wychładzające"kiedyś głupota była wyśmiewana teraz jest traktowana poważnie i sprzedawana ciemniakom jako wyznacznik w życiu.

      • 2 0

  • (7)

    Sokownik do warzyw to niegłupia inwestycja. Zwłaszcza dla kogoś kogo na samą myśl o szpinaku czy brokułach cofa.

    • 9 3

    • Szpinak i brokul - MNIAM !!

      Z reguly cofa tych, ktorzy nigdy nie probowali. Ha!

      • 1 1

    • W normalnym blenderze zrobisz bez trudu sok ze szpinaku, można dodać trochę brokuła (surowego). Do tego duży banan, kiwi i woda :). Wygooglaj sobie "zielony sok".

      • 1 1

    • zacznijmy od tego ze myslenie jest ci obce :) (4)

      Jak zaczniesz myśleć przestaniesz głupoty wypisywać.Brokuł to jest to samo co kalafior smakuje pdobne i wyglada podobnie,nie jadasz tego na surowo .Ale mamy kolejny problem bo ciapy maja 2 lewe ręce i nie potrafia nic ugotować poza woda na kawę

      • 1 5

      • (3)

        Gotowanie niszczy witaminy, mikroelementy i enzymy wiec, myslicielu, wiec surowy brokul w soku (zmieszany z sokiem z marchewki i jablka) jest duzo zdrowszy niz ugotowany. Brokul (surowy czy ugotowany) smakuje zupelnie inaczej niz kalafior.

        • 6 1

        • tobie juz sie dawno mózg zagotował:) (2)

          najlepiej przestaw sie na surowe ziemniaki nic nie jdz tylko pij:)

          • 0 7

          • (1)

            Nie ma to jak merytoryczna dyskusja z intelektualista... Pozdrawiam.

            • 7 1

            • poco używasz pojęć których nie znasz znaczenia :)

              • 0 4

  • Ilość przyjmowanych płynów na poziomie m.in. 2,5l? (6)

    A dlaczego aż tyle? Czy chodzi o to, że organizm tyle potrzebuje i co najmniej połowę tyle bierze z jedzenia, oddychania itp? Jak ktoś nie ma ciężkiej pracy i nie jest przesadnie to 2,5 l płynów to dużo!

    Pieczywo pełnoziarniste? Dobre pieczywo to rarytas. Niech pani dietetyk wskaże, gdzie można kupić pieczywo z mąki żytniej razowej typ 2000. Pełnoziarniste to słowo wymyślone przez marketing spożywczy.

    Nie wytłumaczono, dlaczego nabiał zimą jest zły - tzn. wskazano, że powoduje śluz w jelitach i to nie jest zdrowe. Ale jak mniemam tak samo jest latem.

    • 22 2

    • bardziej chodzi o to, że nabiał wychładza organizm (4)

      w naszym klimacie zimą ważne jest jedzenie potraw rozgrzewających, np. zup. wychłodzony organizm ma obniżoną odporność, jesteś wtedy bardziej podatny na przeziębienia, katar itp.

      • 1 3

      • Nie o to chodzi. Autorka artykułu w dwóch zdaniach po u stara się upchnąć pochodzącą wprost z chińskiej medycyny ideę posiłkó wychładzających i rozgrzewających organizm ("zaśluzowujące" mleko to też medycyna chińska) ale że pisze jak pisze to...

        • 1 0

      • (1)

        Na początku artykułu napisano, że w diecie zimowej nie może zabraknąć nabiału, a na końcu, że nabiał należy ograniczyć o tej porze roku. Co wybrać...

        • 4 0

        • No przecież to się nie wyklucza.

          • 1 1

      • takie bzdury to ty leming niepowielaj bo głupota jak widac jest zarazliwa :)

        to pewnie z powodu ocieplenia klimatu ci sie mózg przegrzał :) a organizm wychłodził .A od kiedy to nam sie organizm wychładza od jedzenia:)

        • 2 1

    • ciekawe czy jak bede jadł dania co rozgrzewają na zimno to nadal bedą mnie rozgrzewac

      Czy jak bedę jadł pieczone banany to nadal będą mnie wychładzać??:)

      • 4 0

  • smiechu warte

    co za bzdury te wyuczone paniusie wypisuja bo zycia nie znaja,te wasze menu jest dla ludzi okolo 30 stki i to zdrowych bo np chleb pelnoziarnisty jest szkodliwy przy schorzeniach watroby no i pelno w tym tekscie glupich rad co nalezy jesc a co nie ,chyba dla siebie ukladaly ta diete.

    • 2 0

  • (3)

    Jem to co obecnie w promocji w Biedrze.
    Dziś pierogi.

    • 26 3

    • Fuj.. (2)

      Ja kupuje w Almie lub w Piotrze i Pawle, nie ma tam buractwa i biedoty

      • 1 7

      • Akurat buractwo coraz czesciej z bieda na niewiele wspolnego, co potwierdza ton twojej wypowiedzi.

        • 8 0

      • Ale jesteś ty więc wali potem.

        • 3 0

  • (2)

    Śluzu w jelitach? Wyjątkowo nieprecyzyjne i niemedyczne określenie.

    • 17 1

    • dawno juz takich bzdur nie czytałem ale zawsze znajduja sie cwaniaki co natym zarabiają

      • 5 0

    • Bo artykuł nie jest do lekarzy tylko zwykłych ludzi, którzy nawet jeśli mają dużą wiedzę - to niekoniecznie medyczną..

      • 2 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie: Q&A z Aleksandrą Spychalską

spotkanie, spotkanie

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane