• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co jeść, by nie przytyć w ciąży? Porada eksperta - dietetyk

1 lutego 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Mamo, nie śmiej się ze mnie - porada eksperta
Czy można tak jeść w ciąży, by dostarczyć niezbędne wartości odżywcze sobie i dziecku, a przy tym nie utyć? Można! Czy można tak jeść w ciąży, by dostarczyć niezbędne wartości odżywcze sobie i dziecku, a przy tym nie utyć? Można!

Przedstawiamy artykuł z nowego cyklu pt. Porada eksperta. Specjaliści z różnych dziedzin udzielają w nim porad na pytanie nadsyłane przez naszych czytelników.



Dzisiaj porady udziela dietetyk Monika Turniak z poradni MójDietetyk w Gdańsku
Dietetyk Monika Turniak Dietetyk Monika Turniak
.

Jestem w ciąży. Nie chciałabym zbyt dużo przytyć. Jak powinnam się odżywiać, by do tego nie dopuścić, a jednocześnie, by dostarczać dziecku wszelkich potrzebnych pokarmów/witamin niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju?

Dieta przyszłej mamy powinna być zrównoważona. Kobieta ciężarna musi zatroszczyć się o to, by jej organizm otrzymywał dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze zawarte w białku, witaminach, składnikach mineralnych i węglowodanach oraz nienasyconych kwasach tłuszczowych. Istotne jest aby dieta składała się z pokarmów pełnowartościowych w odpowiednich proporcjach.

Zapotrzebowanie energetyczne dla przyszłych mam zwiększa się o 300 kcal w II i III trymestrze ciąży. Większość kobiet wówczas powinna zatem do swojej normalnej porcji jedzenia dodać np. jogurt naturalny z owocem bądź też kanapkę z pełnoziarnistym pieczywem i pomidorem. W fazie wzrostu dziecka przyszła mama powinna zadbać, by nie zabrakło w jej diecie jajek (zawierających żelazo), chudego mięsa (źródła cynku), tłustych świeżych ryb morskich (jak najmniej przetworzonych, nie mrożonych czy konserwowych), kaszy, brązowego ryżu, pełnoziarnistego pieczywa, zielonych i strączkowych warzyw, pestek z dyni i słonecznika oraz suszonych owoców. Do sałatek najlepiej dodawać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Słodkie mleko warto zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem.

Od najwcześniejszego okresu ciąży mamy powinny zrezygnować z pewnych potraw, które mogą szkodzić im samym oraz dziecku. Powinny wyeliminować bezwartościowe produkty konserwowe i wysokokaloryczne, które powodują gromadzenie zapasowej tkanki tłuszczowej, przez co niepotrzebnie obciążają kręgosłup. Powinny też zrezygnować z palenia papierosów oraz z napojów alkoholowych. Nawet sporadyczne picie trunków zwiększa ryzyko poronienia bądź odklejenia łożyska i urodzenia dziecka o niskiej masie ciała. Mamy powinny też unikać nadmiaru słodyczy, które sprzyjają nadmiernemu przyrostowi masy ciała w czasie ciąży, a potem otyłości. Mają również wpływ na powstanie próchnicy, na którą kobiety w ciąży są szczególnie narażone. Kobiety ciężarne powinny też wyeliminować nadmiar tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które sprzyjają otyłości, miażdżycy oraz chorobie wieńcowej. Wskazane są zamiast nich tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu.

Istotna jest też zmiana przypraw. Gotowe mieszanki zawierają glutaminian sodu, który niekorzystnie wpływa na układ krążenia u matki i szkodzi dziecku. Zamiast nich lepiej użyć ziół. Sól można stosować, ale w bardzo ograniczonej ilości, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do obrzęków nóg i opuchlizny.

Kobieta ciężarna powinna wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Najlepiej, gdy część dziennego zapotrzebowania na płyny pokryta jest z niskozmineralizowanej wody. Zapobiega to bowiem zmęczeniu, które często ma związek z odwodnieniem. Ważne aby były to niewielkie porcje, dostarczane małymi łykami, co znacznie osłabia odruchy wymiotne, a w razie torsji przeciwdziała odwodnieniu. Czarną herbatę najlepiej zastąpić ziołowymi, bardzo pomocnymi w łagodzeniu nudności (z miętą, melisą czy rumiankiem), gdyż wspomagają trawienie, a ponadto działają uspokajająco, także na żołądek.

Przyszła mama powinna być aktywna. W okresie ciąży, a także przed zajściem w ciążę i po porodzie należy rozwijać swoją aktywność fizyczną. W ciąży zaowocuje to pozytywną kondycją i ułatwi przebieg porodu, po porodzie zaś pozwoli szybciej wrócić do formy, a przed ciążą podniesie satysfakcję z wyglądu. Ruch ma zawsze pozytywny wpływ na samopoczucie.

Niepokoi cię twój stan zdrowia? Potrzebujesz porady specjalisty?
Zadaj pytanie naszym ekspertom

Opinie (55)

  • (1)

    w artykule jest wszystko i jednocześnie NIC. Same ogólniki i nic konkretnego.

    • 10 1

    • Bo każdy jest inny

      i co jednej pomoże innej zaszkodzi... Wniosek powinien być jeden - nic nie tłumaczy obżarstwa ;) i ruch nie przeszkadza. ;))

      • 2 0

  • Większość kobiet w ciąży JE ZA DWÓCH, (4)

    bo uważają, że tak trzeba, a potem się dziwią, że tyją po 25 kilogramów i po porodzie płaczą, że muszą schudnąć...

    • 37 21

    • (1)

      bo tak trzeba

      • 4 13

      • je się DLA dwojga a nie ZA dwoje! A to wieeelka różnica

        • 8 0

    • Ja w miesiąc po porodzie wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży (1)

      • 6 2

      • Przytyłam w czasie ciąży 30 kg, miesiąc po ważyłam już moje stare 53 kg. Nie odchudzałam się i nie ćwiczyłam.

        • 4 7

  • Jeść z głową !

    To też zależy od przyzwyczajeń. Jak ktoś jada mało a często to żoładek jest maly, takze w ciaży ( a może i szczególnie w tym okresie ze względu na malo miejsca w brzuchu na nasze organy ;) Ja w momentach typu 'cosbym zjadla nie wiem co..' mam pod ręką owoce, jabuszka, mandarynki, gruszki, banany. zawierają witaminy potrzebne dla maluszka a i nie tuczą. Dieta jakakolwiek jest czasem trudna ale nieprzesadzajmy, a takie dobre rady sie przydają bo zawsze mozemy sie czegosś dowiedziec i zmienic cos na lepsze ( zdrowsze ) Bo jest różnica między jeść swiadomie a sie obżerać...

    • 10 1

  • ja byłam w ciąży dwa razy...

    w każdej przytyłam po 13kg dwa miesiące po porodzie mam wagę jak przed ciążą. za każdym razem odżywiałam sie zdrowo, ale pozwalałam sobie na zachcianki:) ( szczególnie ciasto drożdzowe) ale przy tym dużo ruchu:)

    • 14 0

  • to proste: Trzeba jeść a NIE żreć.

    • 17 6

  • problem

    Różnie to bywa, na bank pani Turniak w ciąży nie była i nie wie co to burza hormonalna i jak nieobliczalny potrafi być apetyt w tym czasie. Ja po ciąży byłam u Pana Michała w Sopocie i mam wagę dzisiaj niższą niż kiedykolwiek! Boskie uczucie, byleby nie zajść teraz w ciąże bo może być różnie :)

    pozdrawiam wszystkie przyszłe Matki!

    • 25 10

  • ja byłam w ciąży na lightboxie

    Jak byłam w ciąży to jadłam lightbox i myśle, że to mi pomogło utrzymać w miare dobry stan kilogramow;) Troche przytyłam, ale wiem ze odżywiałam się zdrowo. Moja kolezanka ktora niedlugo bedzie rodzić, chce schudnąć na lightboxie. Tak też można, że najpierw w ciąży się tyje, a potem jest się na zdrowej i pełnowartościowej diecie.

    • 2 29

  • No jasne

    w większości przypadków nie ma mocnych na tycie / puchnięcie w ciązy

    • 24 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane