• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie

JPU
18 kwietnia 2024, godz. 08:00 
Opinie (11)
By zadbać o funkcje poznawcze mózgu, największą wagę powinniśmy przywiązywać do dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. By zadbać o funkcje poznawcze mózgu, największą wagę powinniśmy przywiązywać do dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D.

Coraz częściej zapominasz, co chciała(e)ś zrobić? Coraz trudniej się skoncentrować na najprostszych zadaniach? Jeśli pamięć płata figle znacznie częściej niż kiedyś, to niekoniecznie musi oznaczać, że się starzejesz. Rozwiązanie problemów z zapamiętywaniem może być banalnie proste - czas zadbać o dietę wspierającą mózg.




Czy masz problemy z pamięcią?

Kwasy tłuszczowe i witamina D sprzymierzeńcem mózgu



Mózg dorosłego człowieka waży ok. 1400 g, zużywa do 25 proc. energii dostarczanej organizmowi i odpowiada za większość funkcji wyższych, w tym rozumienie wiadomości, logiczne myślenie oraz emocje. Żywienie jest niezwykle istotne dla jego prawidłowego działania. By zadbać o funkcje poznawcze, największą wagę powinniśmy przywiązywać do dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D.

- Odpowiednie spożycie produktów dostarczających kwasy tłuszczowe omega-3 jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym dla optymalnego funkcjonowania układu nerwowego, na każdym etapie życia - mówi dr inż. Katarzyna Żyłka, ekspert, wykładowca akademicki, koordynator kierunku dietetyka wWyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. - Pozytywny wpływ spożywania ryb na procesy poznawcze zaobserwowano w różnych grupach wiekowych. Na podstawie badań przeprowadzonych wśród dzieci i młodzieży wykazano, że regularne spożywanie ryb morskich jest związane z osiąganiem lepszych wyników w nauce.
Z kolei u osób starszych spożywanie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i chorób neurodegeneracyjnych, w tym Alzheimera.

Witamina D. Kiedy i dlaczego ją suplementować? Witamina D. Kiedy i dlaczego ją suplementować?
Mózgowi nie służą nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto unikać tłustego mięsa, pieczywa cukierniczego, chipsów i frytek. Zamiast tego lepiej włączyć do codziennej diety produkty bogate w antyoksydanty, w tym zawierające witaminę E, beta-karoten i inne karotenoidy, witaminę C, flawonoidy, selen, cynk, mangan. Mózgowi nie służą nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto unikać tłustego mięsa, pieczywa cukierniczego, chipsów i frytek. Zamiast tego lepiej włączyć do codziennej diety produkty bogate w antyoksydanty, w tym zawierające witaminę E, beta-karoten i inne karotenoidy, witaminę C, flawonoidy, selen, cynk, mangan.

Nie tylko ryby na dobrą pamięć



Kwasy tłuszczowe omega-3 dzielimy na trzy rodzaje: alfalinolenowy - ALA, eikozapentaenowy - EPA i dokozaheksaenowy - DHA. Bogatym źródłem kwasów EPA i DHA są tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela, tuńczyk oraz algi. Natomiast kwas ALA możemy dostarczać do organizmu przez spożywanie m.in. orzechów włoskich, oleju lnianego i rzepakowego.

- Spożywanie orzechów i olejów roślinnych jest ważne dla zdrowia i dla pracy mózgu ze względu na zawartość kwasu ALA, który w organizmie ulega konwersji do kwasów EPA i DHA. Jednak poziom przemian kwasu ALA do kwasów EPA i DHA może być zbyt niski w stosunku do potrzeb organizmu. Dlatego w zaleceniach żywieniowych zaleca się spożywanie ryb morskich dwa lub trzy razy w tygodniu - dodaje dr Katarzyna Żyłka.

Dlaczego warto suplementować witaminę D?



Kolejnym składnikiem odżywczym, który wpływa na poprawę funkcji poznawczych, jest witamina D. Jej niedobór prowadzi do licznych problemów zdrowotnych, w tym właśnie do pogorszenia pamięci. Dlatego, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, należy stosować stosować preparaty farmaceutyczne z witaminą D, a wiosną i latem eksponować skórę na promieniowanie słoneczne, które pozwoli na syntezę witaminy D.


Oprócz suplementacji witaminy D warto rozważyć suplementację kwasów omega-3, jeśli nie spożywamy dwóch lub trzech porcji ryb tygodniowo. Oprócz suplementacji witaminy D warto rozważyć suplementację kwasów omega-3, jeśli nie spożywamy dwóch lub trzech porcji ryb tygodniowo.

Suplementy na pamięć?



Oprócz suplementacji witaminy D warto rozważyć suplementację kwasów omega-3, jeśli nie spożywamy dwóch lub trzech porcji ryb tygodniowo. Reklamy zachęcają także do stosowania preparatów wspierających pamięć i gwarantujących szybkie efekty. Sięganie po nie powinno być przemyślane i uzależnione od konkretnej sytuacji.

Zdrowy styl życia lekiem na pamięć



Pamiętajmy, że podstawą powinien być zdrowy styl życia, w tym regularna aktywność fizyczna, sen oraz unikanie w godzinach wieczornych korzystania z urządzeń elektronicznych emitujących światło niebieskie.

Mózgowi nie służą nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto unikać tłustego mięsa, pieczywa cukierniczego, chipsów i frytek. Zamiast tego lepiej włączyć do codziennej diety produkty bogate w antyoksydanty, w tym zawierające witaminę E, beta-karoten i inne karotenoidy, witaminę C, flawonoidy, selen, cynk, mangan.
JPU

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (11)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bezpłatne badania USG piersi

badania

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Najczęściej czytane