• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Berliński, donat, gniazdko, z kaszy jaglanej a może wege. Pączkowe dylematy

Agnieszka Majewska
23 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najczęściej wybieramy tradycyjne pączki z marmoladą. Najczęściej wybieramy tradycyjne pączki z marmoladą.

Z marmoladą, budyniem, jabłkiem, adwokatem, a może czekoladą - to główny dylemat w tłusty czwartek. Tego dnia królują przede wszystkim pączki, ale sięgamy też po donaty, gniazdka czy faworki. Dla poszukiwaczy nowych smaków każdego roku pojawiają się kolejne wariacje słodkich wypieków, w postaci pączków wegańskich, w wersji light, bezglutenowych, z tapioki czy mąki jaglanej.



Ile zjesz pączków w tłusty czwartek?

Pierwsze pączki pamiętają czasy starożytnych Rzymian. Robiono je wtedy bez cukru z jeszcze większą ilością tłuszczu, w środek wkładano kawałki słoniny. Takie "słodycze" przygotowywano na bazie ciasta chlebowego, były bardzo twarde.

Nie do końca wiadomo jak to się stało, że z upływem czasu przybrały słodką i puszystą formę. Taka idea przywędrowała prawdopodobnie z północnej Afryki, ale ojców sukcesu i popularności słodkich pączków jest zapewne więcej.

Jeden pączek to 52 minuty aerobiku albo 1,5 godz. tańca

Przeciętny pączek ma od 250 do 400 kalorii w zależności od wielkości i sposobu przygotowywania. Co oznacza, że aby go spalić, musimy biegać przez co najmniej 34 minuty, tańczyć przez 1,5 godziny, zaliczyć zajęcia aerobiku (52 minuty) lub jogi (2h 6 min.), sprzątać przez godzinę i 26 minut lub uprawiać seks przez 3 godziny i 47 minut. Najszybciej, bo już w 25 minut, spalimy go grając w squasha lub jeżdżąc na rolkach przez 26 minut.

Wszystkie te czynności musimy pomnożyć przez liczbę zjedzonych pączków, co w tym wypadku może oznaczać, że lepiej od razu zamieszkać na parę dni na w siłowni. Na szczęście są sposoby, by te kalorie ograniczyć.


W tłusty czwartek zamiast pączków często wybieramy też faworki. W tłusty czwartek zamiast pączków często wybieramy też faworki.
Przede wszystkim umiar

Ci, którzy na jednym pączku się nie zatrzymują, mogą sięgnąć po wersję "light". Do wyboru są pączki pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, a zamiast grubej warstwy lukru są delikatnie oprószone cukrem pudrem. Możemy też spróbować tych przygotowanych ze zdrowszej mąki np. gryczanej, razowej czy jaglanej. W ten sposób możemy je "odchudzić" nawet o połowę zawartości kalorii.

Zobacz kulisy robienia pączków.


Co kraj to obyczaj

Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą piekarnie i cukiernie. Te coraz częściej oferują pączki z całego świata. Najpopularniejsze to pączki berlińskie, znane szeroko w całej Europie. Charakteryzują się jasnym paskiem po boku. Nadziewane są dżemem, marmoladą, toffi, budyniem, a na wierzchu są posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Kolorowe amerykańskie donaty cieszą się dużą popularnością. Kolorowe amerykańskie donaty cieszą się dużą popularnością.
Także z lukrem smażone na głębokim tłuszczu są pączki wiedeńskie (hiszpańskie) znane u nas jako gniazdka, jednak są dużo bardziej słodkie niż "zwykłe" pączki. Dużą popularnością cieszą się też amerykańskie donaty. Te mniejsze ciastka, zazwyczaj polewane czekoladą lub kolorowym lukrem, poznamy po dziurce w środku.

Rzadziej dostaniemy "lokma", czyli pączki tureckie - małe, kuliste z miodem lub cukrowym syropem lub oliebollen - pączki pochodzenia holenderskiego, przypominające wyglądem racuchy, a zamiast dżemu mające nadzienie z kawałków jabłka, żurawiny czy rodzynek.

Dylematy pączkowe w tłusty czwartek. Dylematy pączkowe w tłusty czwartek.
Sufganioty podawane są w Izraelu i są podobne do pączków berlińskich, ale są napełniane nadzieniem strzykawką od góry a na wierzchu widnieje po tym charakterystyczny ślad. Na całym świecie popularne stały się pączki wegańskie, przyrządzane bez jajek, mleka i tłuszczu zwierzęcego a także bezglutenowe robione ze specjalnej mąki.

W tłusty czwartek wszystkie cukiernie przygotowują tysiące słodkich pączków. W tłusty czwartek wszystkie cukiernie przygotowują tysiące słodkich pączków.
Jak się okazuje pączki to nie zawsze deser, możemy też spotkać wersję "na słono". Nie są wprawdzie tak wymyślne jak te japońskie - z fasolą, amerykańskie z bekonem czy singapurskie z ostrą pastą wasabi i wodorostami, jednak warte spróbowania dla miłośników nowych smaków.

Przesąd głosi, że ten, kto nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie miał powodzenia i nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu, dlatego skosztujmy chociaż jednego (zamienniki w postaci racuchów lub faworków też powinny działać) i cieszmy się słodkim świętem bez liczenia kalorii.

Opinie (26)

  • (2)

    Bez wydziwiania. Pączek z dźemem! Od 2-3 jeszcze nikt nie umarł.

    • 24 2

    • Nieprawda moja prababcia zmarła po 3 z przejedzenia!!!

      • 2 2

    • Pączek różany i pączek z jabłkiem lub wiśnią

      Taki zestaw wraz z kawą jest niezastąpiony w Tłusty Czwartek

      • 1 1

  • Najbardziej mi smakują pączki mojej narzeczonej (3)

    • 5 4

    • Co ma gniazdko, donat i wagę do paczka???

      • 3 1

    • błąd! (1)

      od Teściowej!

      • 0 0

      • Fuj :/

        • 0 0

  • (3)

    Ja mam codziennie tłusty czwartek

    • 12 3

    • (2)

      pozdrowienia dla pączkoholika

      • 2 0

      • Żebym to tylko od pączków był uzależniony :)

        • 0 0

      • ...Romcio86

        • 0 0

  • (4)

    A czy ktoś wie, gdzie w Gdańsku kupię dziś bezglutenowe pączki? Albo chociaż na innej mące niż pszenna?
    Help!

    • 5 20

    • (3)

      W Dobra kawa na Grobla są bezglutenowe

      • 1 5

      • (1)

        Dzięki Ci dobry człowieku!

        p.s. nie rozumiem minusowania mojego posta. Nie wszyscy bezglutenowcy są na takiej diecie przez modę :/ Niektórzy naprawdę nie mogą z powodów zdrowotnych.

        • 9 4

        • Dokładnie. Np. mój syn ma celiakię. Ale trolle internetowe nie znajo. Nie ma tutaj opcji środkowego palca, ale wszyscy, którzy Pani/Pana pytanie minusowali dostają ode mnie środkowy palec od razu x100. ;D

          • 4 4

      • GUGA sweets w Brabanku, koło Muzeum II Wojny

        • 0 0

  • Dylematy? Dyrdymały wczorajsze wg przepisu na pączki "bajAn". Pączek najlepiej smakował mi zawsze na wagarach we wrzeszczu visavis poczty na Grunwaldzkiej.

    • 13 1

  • pączek ze smalcem

    Blikle takie kiedyś robił

    • 1 0

  • ale ta Pani jest Fajna!

    Bez oblizywania :)

    • 3 0

  • (1)

    ratunku ! gdzie kupię pączki wege ? Najlepiej też bez glutenu i laktozy !
    I żeby sprzedawał facet bez skarpetek w rurkach !

    • 7 9

    • przepraszam za minusa miał byc plus :) niedoczytałem drugiej linijki:)

      • 1 0

  • Najsmaczniejsze (1)

    Najsmaczniejsze pączki w Gdyni Ciastkarnia Renka ul.Morska ale trzeba swoje odstać na pewno się opłaci Smacznego

    • 3 0

    • Zgadza się :)
      Najlepsze pączki w Trójmieście, i pewnie nie tylko...
      Na początku lat 90 jeździłem często do Warszawy i kiedyś przywiozłem pączki z cukierni Blikle. Ponoć rewelacyjne, a rodzinka po ich zjedzeniu stwierdziła, że te "od Renki" są o niebo lepsze. No, a cena warszawskich x2

      • 1 0

  • tylko niekupujcie od Pellowskiego bo to nie jadalna mała zbita kulka !!

    Pączek powinien byc przekrojony na pół by kazdy widział jak wygląda w środku a w szczególności ze jest az tak drogi jak Pellowskiego

    • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

TRE - ćwiczenia uwalniające stres, napięcia i traumę z dr Markiem Kulikowskim

100 zł
warsztaty, spotkanie

Joga rodzinna z Martą Sendal

130 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Festiwal Uroda

targi

Najczęściej czytane