- 1 Pijana pogryzła ratownika medycznego (143 opinie)
- 2 Co zrobić z nieudanym tatuażem? (12 opinii)
- 3 Skierowanie elektroniczne, ale kod trzeba podać w okienku (16 opinii)
- 4 Dlaczego pijemy coraz więcej alkoholu? (255 opinii)
- 5 Gdyńscy chirurdzy operowali nowatorską metodą (21 opinii)
- 6 Ranking optyków w Trójmieście (10 opinii)
Berliński, donat, gniazdko, z kaszy jaglanej a może wege. Pączkowe dylematy
Z marmoladą, budyniem, jabłkiem, adwokatem, a może czekoladą - to główny dylemat w tłusty czwartek. Tego dnia królują przede wszystkim pączki, ale sięgamy też po donaty, gniazdka czy faworki. Dla poszukiwaczy nowych smaków każdego roku pojawiają się kolejne wariacje słodkich wypieków, w postaci pączków wegańskich, w wersji light, bezglutenowych, z tapioki czy mąki jaglanej.
Nie do końca wiadomo jak to się stało, że z upływem czasu przybrały słodką i puszystą formę. Taka idea przywędrowała prawdopodobnie z północnej Afryki, ale ojców sukcesu i popularności słodkich pączków jest zapewne więcej.
Jeden pączek to 52 minuty aerobiku albo 1,5 godz. tańca
Przeciętny pączek ma od 250 do 400 kalorii w zależności od wielkości i sposobu przygotowywania. Co oznacza, że aby go spalić, musimy biegać przez co najmniej 34 minuty, tańczyć przez 1,5 godziny, zaliczyć zajęcia aerobiku (52 minuty) lub jogi (2h 6 min.), sprzątać przez godzinę i 26 minut lub uprawiać seks przez 3 godziny i 47 minut. Najszybciej, bo już w 25 minut, spalimy go grając w squasha lub jeżdżąc na rolkach przez 26 minut.
Wszystkie te czynności musimy pomnożyć przez liczbę zjedzonych pączków, co w tym wypadku może oznaczać, że lepiej od razu zamieszkać na parę dni na w siłowni. Na szczęście są sposoby, by te kalorie ograniczyć.
Przede wszystkim umiar
Ci, którzy na jednym pączku się nie zatrzymują, mogą sięgnąć po wersję "light". Do wyboru są pączki pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, a zamiast grubej warstwy lukru są delikatnie oprószone cukrem pudrem. Możemy też spróbować tych przygotowanych ze zdrowszej mąki np. gryczanej, razowej czy jaglanej. W ten sposób możemy je "odchudzić" nawet o połowę zawartości kalorii.
Zobacz kulisy robienia pączków.
Co kraj to obyczaj
Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą piekarnie i cukiernie. Te coraz częściej oferują pączki z całego świata. Najpopularniejsze to pączki berlińskie, znane szeroko w całej Europie. Charakteryzują się jasnym paskiem po boku. Nadziewane są dżemem, marmoladą, toffi, budyniem, a na wierzchu są posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Także z lukrem smażone na głębokim tłuszczu są pączki wiedeńskie (hiszpańskie) znane u nas jako gniazdka, jednak są dużo bardziej słodkie niż "zwykłe" pączki. Dużą popularnością cieszą się też amerykańskie donaty. Te mniejsze ciastka, zazwyczaj polewane czekoladą lub kolorowym lukrem, poznamy po dziurce w środku.
Rzadziej dostaniemy "lokma", czyli pączki tureckie - małe, kuliste z miodem lub cukrowym syropem lub oliebollen - pączki pochodzenia holenderskiego, przypominające wyglądem racuchy, a zamiast dżemu mające nadzienie z kawałków jabłka, żurawiny czy rodzynek.
Sufganioty podawane są w Izraelu i są podobne do pączków berlińskich, ale są napełniane nadzieniem strzykawką od góry a na wierzchu widnieje po tym charakterystyczny ślad. Na całym świecie popularne stały się pączki wegańskie, przyrządzane bez jajek, mleka i tłuszczu zwierzęcego a także bezglutenowe robione ze specjalnej mąki.
Jak się okazuje pączki to nie zawsze deser, możemy też spotkać wersję "na słono". Nie są wprawdzie tak wymyślne jak te japońskie - z fasolą, amerykańskie z bekonem czy singapurskie z ostrą pastą wasabi i wodorostami, jednak warte spróbowania dla miłośników nowych smaków.
Przesąd głosi, że ten, kto nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie miał powodzenia i nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu, dlatego skosztujmy chociaż jednego (zamienniki w postaci racuchów lub faworków też powinny działać) i cieszmy się słodkim świętem bez liczenia kalorii.
Opinie (26)
-
2017-02-23 07:35
(2)
Bez wydziwiania. Pączek z dźemem! Od 2-3 jeszcze nikt nie umarł.
- 24 2
-
2017-02-23 07:40
Nieprawda moja prababcia zmarła po 3 z przejedzenia!!!
- 2 2
-
2017-02-23 08:43
Pączek różany i pączek z jabłkiem lub wiśnią
Taki zestaw wraz z kawą jest niezastąpiony w Tłusty Czwartek
- 1 1
-
2017-02-23 07:42
Najbardziej mi smakują pączki mojej narzeczonej (3)
- 5 4
-
2017-02-23 07:38
Co ma gniazdko, donat i wagę do paczka???
- 3 1
-
2017-02-23 10:02
błąd! (1)
od Teściowej!
- 0 0
-
2017-02-23 10:57
Fuj :/
- 0 0
-
2017-02-23 07:49
(3)
Ja mam codziennie tłusty czwartek
- 12 3
-
2017-02-23 09:00
(2)
pozdrowienia dla pączkoholika
- 2 0
-
2017-02-23 09:05
Żebym to tylko od pączków był uzależniony :)
- 0 0
-
2017-02-23 10:03
...Romcio86
- 0 0
-
2017-02-23 08:27
(4)
A czy ktoś wie, gdzie w Gdańsku kupię dziś bezglutenowe pączki? Albo chociaż na innej mące niż pszenna?
Help!- 5 20
-
2017-02-23 09:12
(3)
W Dobra kawa na Grobla są bezglutenowe
- 1 5
-
2017-02-23 09:19
(1)
Dzięki Ci dobry człowieku!
p.s. nie rozumiem minusowania mojego posta. Nie wszyscy bezglutenowcy są na takiej diecie przez modę :/ Niektórzy naprawdę nie mogą z powodów zdrowotnych.- 9 4
-
2017-02-23 09:23
Dokładnie. Np. mój syn ma celiakię. Ale trolle internetowe nie znajo. Nie ma tutaj opcji środkowego palca, ale wszyscy, którzy Pani/Pana pytanie minusowali dostają ode mnie środkowy palec od razu x100. ;D
- 4 4
-
2017-02-23 10:58
GUGA sweets w Brabanku, koło Muzeum II Wojny
- 0 0
-
2017-02-23 08:43
Dylematy? Dyrdymały wczorajsze wg przepisu na pączki "bajAn". Pączek najlepiej smakował mi zawsze na wagarach we wrzeszczu visavis poczty na Grunwaldzkiej.
- 13 1
-
2017-02-23 09:20
pączek ze smalcem
Blikle takie kiedyś robił
- 1 0
-
2017-02-23 10:00
ale ta Pani jest Fajna!
Bez oblizywania :)
- 3 0
-
2017-02-23 10:29
(1)
ratunku ! gdzie kupię pączki wege ? Najlepiej też bez glutenu i laktozy !
I żeby sprzedawał facet bez skarpetek w rurkach !- 7 9
-
2017-02-23 13:58
przepraszam za minusa miał byc plus :) niedoczytałem drugiej linijki:)
- 1 0
-
2017-02-23 10:51
Najsmaczniejsze (1)
Najsmaczniejsze pączki w Gdyni Ciastkarnia Renka ul.Morska ale trzeba swoje odstać na pewno się opłaci Smacznego
- 3 0
-
2017-02-23 14:44
Zgadza się :)
Najlepsze pączki w Trójmieście, i pewnie nie tylko...
Na początku lat 90 jeździłem często do Warszawy i kiedyś przywiozłem pączki z cukierni Blikle. Ponoć rewelacyjne, a rodzinka po ich zjedzeniu stwierdziła, że te "od Renki" są o niebo lepsze. No, a cena warszawskich x2- 1 0
-
2017-02-23 14:00
tylko niekupujcie od Pellowskiego bo to nie jadalna mała zbita kulka !!
Pączek powinien byc przekrojony na pół by kazdy widział jak wygląda w środku a w szczególności ze jest az tak drogi jak Pellowskiego
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.