• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłuste i zdrowe paliwo dla organizmu - jaki olej wybrać?

Ilona Raczyńska
12 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Wybierając olej dobrze jest wziąć pod uwagę to, w jakim celu chcemy go wykorzystać. Np. do sałatek i potraw niegotowanych najlepiej używać jest olejów tłoczonych na zimno o odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Najzdrowszy jest olej lniany. Wybierając olej dobrze jest wziąć pod uwagę to, w jakim celu chcemy go wykorzystać. Np. do sałatek i potraw niegotowanych najlepiej używać jest olejów tłoczonych na zimno o odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Najzdrowszy jest olej lniany.

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju olejów. Rzepakowy, lniany, z awokado, z pestek winogron, sojowy, kokosowy - warto zwracać uwagę na jego właściwości i wiedzieć, który najlepiej nadaje się do wybranego przez nas dania.



Wybierając olej zwracasz uwagę na jego właściwości?

Oleje, choć tłuste, są bardzo zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, które hamują wchłanianie cholesterolu, a także witaminę E - zwaną witaminą młodości.

Zdrowe tłuszcze dodane do posiłków zapewniają poczucie sytości, nadają smak pokarmom, dostarczają niezbędnej do funkcjonowania i aktywności fizycznej energii. Ponadto zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby krążeniowe, mają działanie przeciwzapalne, a także przyspieszają spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej.

- Ich spożycie ma wpływ na samopoczucie, zdolności umysłowe, prawidłowy sen, wzrok, a także właściwe funkcjonowanie i zdrowy wygląd skóry - mówi Mariusz Goliński, trener z Rehasport Clinic. - Niedobory NNKT powodują zaś liczne problemy zdrowotne takie jak: kruchość kości, insulinoodporność, obniżenie funkcji immunologicznych organizmu, negatywny wpływ na rozwój i funkcjonowanie systemu nerwowego (w tym mózgu). Może to prowadzić do obniżenia nastroju, depresji, stanów lękowych, podatności na stres.

Poszukujesz dietetyka? Skorzystaj z katalogu trojmiasto.pl

Przy wyborze odpowiedniego oleju należy wziąć pod uwagę to, w jakim celu chcemy go wykorzystać. Zawsze sprawdzajmy datę przydatności do spożycia, pochodzenie oraz warunki przechowywania.

- Odstawmy na półkę olej, gdy nie znamy jego źródła, a na butelce jest tylko napisane "olej roślinny" - dodaje Mariusz Goliński.

Do smażenia nadają się jedynie oleje rafinowane. Charakteryzują się obojętnym smakiem i zapachem.

- Podczas rafinacji, czyli obróbki w wysokiej temperaturze (powyżej 160 stopni), tracą one wiele ze swej wartości odżywczej. Jednak dzięki temu procesowi wytrzymują wysokie temperatury podczas smażenia i są tańsze, np.: rzepakowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek. - mówi dietetyk Agnieszka Kościowska z Poradni Dietetycznej Vitalinia. - Z olejów nierafinowanych do smażenia idealnie nadaje się kokosowy, który ma wysoką temperaturę dymienia oraz działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i antyseptyczne.

Jeśli olej na patelni zaczyna dymić, to znaczy, że nie jest przeznaczony do smażenia i w skutek jego podgrzania powstają szkodliwe dla organizmu substancje. Gdy jednak zacznie dymić olej dobrany prawidłowo, może to oznaczać, że był zbyt długo przechowywany i zmienił właściwości.

Do sałatek i potraw niegotowanych należy używać olejów tłoczonych na zimno o odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Najzdrowszy jest olej lniany.

- Należy kupować go tylko w małych, szklanych, ciemnych butelkach, z krótkim terminem i przechowywać w lodówce, gdyż szybko się utlenia, tracąc swoje zdrowotne właściwości - radzi Magdalena Robaczyńska z EFEKT Centrum Dietetycznego.

Dostępny jest nie tylko w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością, ale także w aptekach. Można go kupić już od ok. 35 zł za litr, a dodawać do kanapek, sałatek, twarożków, smoothie czy jogurtów.

Bardzo zdrowa jest także oliwa z oliwek extravergine o wysokiej jakości oznaczonej na butelkach literami DOP. Pomaga w leczeniu cukrzycy, wspomaga i chroni układ krwionośny i trawienny, zwiększa przyswajalność witamin, opóźnia proces starzenia komórek.

- Warto do sałatek dodać również olej rzepakowy, ale nierafinowany, który bogaty jest w cenne kwasy omega-3, ale również witaminy: A, E, D3 i K - mówi Magdalena Robaczyńska. - Dla wielbicieli oryginalnych smaków, sprawdzi się olej z orzechów włoskich, wyróżniający się właściwościami przeciwgrzybicznymi i przeciwpasożytniczymi, ale również zawartością kwasu elagowego, działającego przeciwnowotworowo.

Olej sojowy zalecany jest kobietom w okresie menopauzy. Zawiera lecytynę, co pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz dużo fitoestrogenów (roślinny odpowiednik żeńskich hormonów). Olej sezamowy zawiera lignany, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i hamują syntezę cholesterolu. Natomiast olej z awokado - lecytynę wpływającą pozytywnie na pracę mózgu oraz beta-sitosterol, który obniża poziom cholesterolu, ma również dużo witaminy E.

- W ograniczonych ilościach należy spożywać olej z pestek dyni, który zawiera aż 80 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także dość dużą ilość kwasów nasyconych. Natomiast oleje z pestek winogron i słonecznikowy zawierają zbyt duże ilości kwasów omega-6 w stosunku do omega-3, dlatego też powinniśmy je ograniczać - dodaje Agnieszka Kościowska.- Ponad wszystko omijajmy jednak oleje z dopiskiem "dietetyczny", gdyż oleju nie da się odchudzić.

Miejsca

Opinie (41) 6 zablokowanych

  • olej

    Najlepszy olej to lniankowy ( nie mylić z lnianym) czyli rydzowy. NAJLEPSZY !!!!

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Transformacyjna Podróż w Kolorach Czakr z Anetą Paluszkiewicz

200 zł
warsztaty, spotkanie, joga

Bezpłatne badania dla kierowców zawodowych (1 opinia)

(1 opinia)
badania

Maj w Sercu Mamy 2024 - rozwojowy festiwal łączący pokolenia

festyn, warsztaty, spotkanie, joga

Najczęściej czytane