• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka cz. 7. Grillowanie

opr. mw
16 kwietnia 2009 (artykuł sprzed 15 lat) 

Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelniczkom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita - Clinic

.
Grillowane warzywa są doskonałym urozmaiceniem codziennej diety. Grillowane warzywa są doskonałym urozmaiceniem codziennej diety.


"Uwielbiamy z mężem grillować w ogródku i zapraszać znajomych. Czy grillowane potrawy są dobre dla organizmu i czy można je bezkarnie jeść?" Asia

Nadchodzi czas grillowania na świeżym powietrzu, czas spotkań i czas ... zatruć pokarmowych! Co zrobić żeby grillowanie było przyjemne, smaczne i bezpieczne? Przede wszystkim należy pamiętać, że grillując należy przestrzegać tych samych zasad co w kuchni - począwszy od utrzymania grilla w czystości, wybierania właściwych produktów, aż po grillowanie w odpowiedniej temperaturze, z użyciem tacek aluminiowych.

Potrawy z grilla są niskotłuszczowe, gdyż cały zbędny tłuszcz się wytapia. Poza tym możemy grillować nie tylko mięso, ale i warzywa i owoce, co na pewno urozmaici nasz codzienny jadłospis. Minusem jest to, że podczas grillowania mogą wydzielać się niekorzystne dla organizmu związki (tj. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy wolne rodniki). Jednak w dużej mierze to od nas zależy czy i w jakiej ilości przedostaną się one do organizmu.

Aby tego uniknąć należy zachować kilka podstawowych zasad:
- utrzymuj grill w czystości (myj kratkę po każdym grillowaniu, chroń przed wilgocią i rdzą);
- używaj wyłącznie węgla drzewnego, a jeśli dodajesz drewno wybieraj liściaste (ma mniej żywicy);
- unikaj rozpalania przy pomocy kolorowych kartonów czy rozpałek do grilla - ograniczysz w ten sposób wydzielanie szkodliwych związków pochodzących z farb drukarskich oraz lotnych substancji z rozpałek;
- wybieraj świeże mięso, a po jego doprawieniu trzymaj je w lodówce;
- nie kładź na grill zamrożonego mięsa - ponieważ istnieje możliwość zatrucia w wyniku niedopieczenia mięsa w środku (np. bakteria E.Coli);
- piecz mięso w odpowiedniej temperaturze - zbyt wysoka może prowadzić do spalenia mięsa;
- kładź mięso na aluminiowe tacki - w ten sposób ograniczysz przenikanie do środka substancji z węgla oraz z palonego tłuszczu, który wytapia się podczas grillowania i spada na palenisko;
- nie kładź na jednym talerzu surowego mięsa i warzyw oraz upieczonych już porcji mięsa;
- marynuj i doprawiaj mięso przed grillowaniem - będzie bardziej soczyste, aromatyczne oraz uboższe w heterocykliczne aminy podczas grillowania;
- staraj się spożywać grillowane potrawy wraz ze świeżymi warzywami i owocami - unieszkodliwisz w ten sposób wolne rodniki, które mogły powstać podczas grillowania.

Pamiętaj, że rozsądne grillowanie może być dobrą alternatywą dla ciężkostrawnych obiadów oraz nudnych spotkań przy kawie i ciastkach.

Cały czas zapraszamy do skorzystania z darmowych porad dietetyka. Prześlij pytanie na adres zdrowie@trojmiasto.pl.

Ze względu na bardzo duże zainteresowanie poradami, odpowiedzi na Państwa pytania - w formie artykułów - będą udzielane w kolejności zgłoszeń.
opr. mw

Opinie (8)

  • Wujek dobra rada rzecze: (3)

    1) pal ognisko - jak na koniec turnusu
    2) Nie piecz długo , bo kapeć będzie. Jak kapeć to tylko zweglony - perystaltyka jelit
    3) Pij wino - im wiećej ,tym lepiej. Żaden wolny rodnik nie przeżyje
    4) Pij wódę - robaki zalane
    5) pij Piwo - nerki jak złoto
    Sen obowiązakowo przy ognisku.
    Zaprawdę powiadam wam te ekologiczne rady zaprowadzą was do ogrodów dobrostanu i szczęśliwości oraz absolutu gastronomicznego.Amen

    • 39 1

    • 10/10

      • 2 0

    • Pięknie napisane złote rady - bezcenne!

      • 3 0

    • Normalnie...

      ...na makatkę w błękitną kratę się to nadaje, w każdej kuchni wisieć powinno. I na dnie każdego gryla, z błędami ortograficznymi chińskich naszych braci, ryte być powinno. Amen!

      • 0 1

  • Pamiętaj ! Grill płonie szybko rdzewieje wolno

    • 9 0

  • a ja polecam...

    pierś z kurczaka w bialym winie i ziołach.mmam.... Upieczone w folii na grillu jest pyszne. Grill to dobry wynalazek. A i lubie grzanki: chleb, ser żółty, papryczka i kawalek wędlinki - wszystko to na grillu przegrzane ;)

    • 8 3

  • GRILLOWANE PRODUKTY SA WSPANIAŁE. POLECAM KSIĄŻKĘ PANÓW KĘPY I SZULBORSKIEGO "GRILLUJ Z MISTRZAMI ŚWIATA". WSPANIAŁA!!!. JEST TAM OPISANY SPRZĘT JAKIEGO NALEŻY UŻYWAĆ I CO DO CZEGO SŁUŻY. SMACZNEGO.

    • 1 1

  • Łosoś

    Kiedyś Makłowicz robił łososia z grilla. Wyglądało smakowicie! Ciekawe czy mi się uda...heheheh. Grillowane jedzenie to też jeden z naszych letnich przysmaków. Owszem znajdzie się na nim kiełbaska, karkówka, ale robię też sporo drobiu na grillu, sałatki i wychodzi z tego naprawdę doby obiad;) Polecam

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Jak ochronić swoje krocze przed nacięciem?

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane