- 1 Alergie zaatakowały wcześniej niż zwykle. "Otwarte okno to zło" (51 opinii)
- 2 Pacjent z sercem po prawej stronie dostał rozrusznik (2 opinie)
- 3 Jak pozbyć się cellulitu? 5 zabiegów na ujędrnienie i wysmuklenie ciała (12 opinii)
- 4 Gdzie dostaniemy się do lekarza w majówkę? (14 opinii)
- 5 Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt (63 opinie)
- 6 Zaspa przekroczyła 500 zabiegów robotycznych. Czas na nowego robota da Vinci? (20 opinii)
Porada dietetyka cz. 7. Grillowanie
Zapraszamy na kolejne porady udzielane naszym czytelniczkom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita - Clinic
."Uwielbiamy z mężem grillować w ogródku i zapraszać znajomych. Czy grillowane potrawy są dobre dla organizmu i czy można je bezkarnie jeść?" Asia
Nadchodzi czas grillowania na świeżym powietrzu, czas spotkań i czas ... zatruć pokarmowych! Co zrobić żeby grillowanie było przyjemne, smaczne i bezpieczne? Przede wszystkim należy pamiętać, że grillując należy przestrzegać tych samych zasad co w kuchni - począwszy od utrzymania grilla w czystości, wybierania właściwych produktów, aż po grillowanie w odpowiedniej temperaturze, z użyciem tacek aluminiowych.
Potrawy z grilla są niskotłuszczowe, gdyż cały zbędny tłuszcz się wytapia. Poza tym możemy grillować nie tylko mięso, ale i warzywa i owoce, co na pewno urozmaici nasz codzienny jadłospis. Minusem jest to, że podczas grillowania mogą wydzielać się niekorzystne dla organizmu związki (tj. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy wolne rodniki). Jednak w dużej mierze to od nas zależy czy i w jakiej ilości przedostaną się one do organizmu.
Aby tego uniknąć należy zachować kilka podstawowych zasad:
- utrzymuj grill w czystości (myj kratkę po każdym grillowaniu, chroń przed wilgocią i rdzą);
- używaj wyłącznie węgla drzewnego, a jeśli dodajesz drewno wybieraj liściaste (ma mniej żywicy);
- unikaj rozpalania przy pomocy kolorowych kartonów czy rozpałek do grilla - ograniczysz w ten sposób wydzielanie szkodliwych związków pochodzących z farb drukarskich oraz lotnych substancji z rozpałek;
- wybieraj świeże mięso, a po jego doprawieniu trzymaj je w lodówce;
- nie kładź na grill zamrożonego mięsa - ponieważ istnieje możliwość zatrucia w wyniku niedopieczenia mięsa w środku (np. bakteria E.Coli);
- piecz mięso w odpowiedniej temperaturze - zbyt wysoka może prowadzić do spalenia mięsa;
- kładź mięso na aluminiowe tacki - w ten sposób ograniczysz przenikanie do środka substancji z węgla oraz z palonego tłuszczu, który wytapia się podczas grillowania i spada na palenisko;
- nie kładź na jednym talerzu surowego mięsa i warzyw oraz upieczonych już porcji mięsa;
- marynuj i doprawiaj mięso przed grillowaniem - będzie bardziej soczyste, aromatyczne oraz uboższe w heterocykliczne aminy podczas grillowania;
- staraj się spożywać grillowane potrawy wraz ze świeżymi warzywami i owocami - unieszkodliwisz w ten sposób wolne rodniki, które mogły powstać podczas grillowania.
Pamiętaj, że rozsądne grillowanie może być dobrą alternatywą dla ciężkostrawnych obiadów oraz nudnych spotkań przy kawie i ciastkach.
Ze względu na bardzo duże zainteresowanie poradami, odpowiedzi na Państwa pytania - w formie artykułów - będą udzielane w kolejności zgłoszeń.
Opinie (8)
-
2009-04-16 14:56
Wujek dobra rada rzecze: (3)
1) pal ognisko - jak na koniec turnusu
2) Nie piecz długo , bo kapeć będzie. Jak kapeć to tylko zweglony - perystaltyka jelit
3) Pij wino - im wiećej ,tym lepiej. Żaden wolny rodnik nie przeżyje
4) Pij wódę - robaki zalane
5) pij Piwo - nerki jak złoto
Sen obowiązakowo przy ognisku.
Zaprawdę powiadam wam te ekologiczne rady zaprowadzą was do ogrodów dobrostanu i szczęśliwości oraz absolutu gastronomicznego.Amen- 39 1
-
2009-04-16 15:41
10/10
- 2 0
-
2009-04-16 15:59
Pięknie napisane złote rady - bezcenne!
- 3 0
-
2009-04-17 11:06
Normalnie...
...na makatkę w błękitną kratę się to nadaje, w każdej kuchni wisieć powinno. I na dnie każdego gryla, z błędami ortograficznymi chińskich naszych braci, ryte być powinno. Amen!
- 0 1
-
2009-04-16 18:52
Pamiętaj ! Grill płonie szybko rdzewieje wolno
- 9 0
-
2009-04-16 22:08
a ja polecam...
pierś z kurczaka w bialym winie i ziołach.mmam.... Upieczone w folii na grillu jest pyszne. Grill to dobry wynalazek. A i lubie grzanki: chleb, ser żółty, papryczka i kawalek wędlinki - wszystko to na grillu przegrzane ;)
- 8 3
-
2009-04-17 14:21
GRILLOWANE PRODUKTY SA WSPANIAŁE. POLECAM KSIĄŻKĘ PANÓW KĘPY I SZULBORSKIEGO "GRILLUJ Z MISTRZAMI ŚWIATA". WSPANIAŁA!!!. JEST TAM OPISANY SPRZĘT JAKIEGO NALEŻY UŻYWAĆ I CO DO CZEGO SŁUŻY. SMACZNEGO.
- 1 1
-
2009-04-17 16:08
Łosoś
Kiedyś Makłowicz robił łososia z grilla. Wyglądało smakowicie! Ciekawe czy mi się uda...heheheh. Grillowane jedzenie to też jeden z naszych letnich przysmaków. Owszem znajdzie się na nim kiełbaska, karkówka, ale robię też sporo drobiu na grillu, sałatki i wychodzi z tego naprawdę doby obiad;) Polecam
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.