• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marzenia o dawnym chlebie

Justyna Spychalska
21 marca 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Bułeczki, rogaliki, bagietki - mało kto wyobraża sobie dzień bez pysznego pieczywa. Warto jednak kupować je w sprawdzonych piekarniach, aby było nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Pierwszego dnia wyrośnięty, pachnący, z chrupiącą skórką. Następnego - rozpada się w rękach, jest suchy i praktycznie niejadalny. Czy w naszych sklepach można jeszcze kupić prawdziwy chleb?



Co sądzisz o chlebie sprzedawanym w sklepach?

Statystyki pokazują jasno: spożycie chleba w ostatnich latach drastycznie spadło. Gdzie szukać przyczyn? Przede wszystkim w dążeniu Polaków do zdrowego odżywiania się i uleganiu kampaniom reklamowym dyskredytującym białe pieczywo. Jednak tak naprawdę spożywanie chleba wcale nie musi powodować nagłego przybierania na wadze. Węglowodany, które oskarża się o niekorzystny wpływ na zdrowie, jedzone w rozsądnych ilościach, są ważnym składnikiem diety.

- Węglowodany są niezbędnym elementem codziennego jadłospisu - przekonuje Weronika Górska z poradni Smaki Zdrowia. - Organizm efektywnie pozyskuje z nich energię potrzebną do odżywienia wszystkich komórek. Węglowodany dzielą się na proste i złożone, a źródłem tych ostatnich jest między innymi pieczywo. Według obowiązujących zaleceń z węglowodanów powinno pochodzić aż 50-60 proc. całkowitej energii dziennej racji pokarmowej.

Niektórzy eliminują z diety pieczywo z innego powodu - ostatnio ciężko kupić chleb, który następnego dnia nadawałby się do jedzenia. Większość bochenków kruszy się, wysycha, traci puszystość. Odpowiedź na pytanie o przyczynę tego stanu jest jedna - chemia. O chlebowych, chemicznych dodatkach można by napisać elaborat, ale nie miałby on większego sensu, ponieważ piekarze, zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie muszą podawać składu pieczywa.

Jeśli na chlebie znajdzie się jednak etykietę z informacją o składzie, z pewnością należy unikać bochenków, które zawierają:
- E412, czyli gumę guarową (popularny zagęstnik, może powodować bóle brzucha),
- E220, czyli dwutlenek siarki (używany jako konserwant, szkodzi astmatykom),
- E330, czyli kwas cytrynowy (nieszkodliwy, ale stosuje się go jako syntetyczny zakwas),
- E280 i E281, czyli kwas propionowy i propionian sodu (konserwanty; spożywane w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu).

Żeby uniknąć niepotrzebnej chemii, lepiej nie kupować tak zwanych "chlebów tostowych" i uważać na pieczywo z długim terminem przydatności (z pewnością zawiera konserwanty).

- Jedynymi dodatkami, których warto szukać w chlebie, są naturalne ziarna i zioła, które stanowią źródło witamin i substancji mineralnych - dodaje Weronika Górska. - Należą do nich: ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu, maku, orzechy oraz zioła np. czarnuszka, rozmaryn czy tymianek.

Warto zwrócić też uwagę na typ mąki, z której został wypieczony bochenek. Zasada jest prosta - im niższy numer, tym mąka gorsza jakościowo i uboższa w składniki mineralne. Najmniej wartości odżywczych ma chleb wypiekany z mąki typu 400-500, najlepsze bochenki, bogate w cenny błonnik, magnez, wapń i witaminy, wypieka się z mąki typu 2000.

Co robić, jeśli na chlebie w żaden sposób nie można znaleźć informacji o składzie? Pozostaje analiza... organoleptyczna. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na wagę bochenka. Jeśli chleb jest lekki jak piórko, to znaczy, że dodano do niego sztuczne spulchniacze i na pewno nie wyrastał na drożdżach ani na zakwasie. Duże znaczenie ma też skórka - powinna być twarda i popękana. Przy zakupie ciemnego pieczywa trzeba uważać podwójnie - jasnobrązowa, kasztanowa barwa bochenka świadczy o tym, że nie powstał on z wartościowej, razowej mąki, tylko z mąki pszennej z dodatkiem karmelu.

- Przy zakupie pieczywa nie warto sugerować się nazwą - chleb "staropolski" czy "fitness" mają się dobrze kojarzyć i tym samym skłonić nas do zakupu. Niestety, często są tylko podróbką prawdziwego chleba - przestrzega Weronika Górska.

Jakość można też sprawdzić po zakupie bochenka, w domu. Jeśli po przekrojeniu miąższ skleja się jak plastelina, lepiej nie liczyć na to, że ma się do czynienia z chlebem wysokiej jakości. Miąższ dobrego chleba nie powinien się też kruszyć - to znak, że dodano do niego chlebową chemię.

Na koniec bardzo ważna kwestia - jeśli już kupować, to co? Chleb jasny czy ciemny? Na zakwasie czy na drożdżach? Zdecydowanie bogatszy w cenne składniki mineralne i witaminy jest chleb żytni graham lub razowy (potocznie zwany ciemnym). Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego, wygląd skóry, włosów i paznokci), przyspiesza przemianę materii. Niestety, jest ciężkostrawny, dlatego u niektórych może powodować problemy trawienne. Chleba pszennego nie warto jednak spisywać na straty. Zawiera co prawda mniej substancji mineralnych, ale jest za to lekkostrawny. Cenniejszy, bezpieczniejszy dla żołądka jest chleb na zakwasie (drożdże mogą powodować problemy trawienne).

- Prawdziwy zakwas tworzą dzikie drożdże, powstałe na skutek fermentacji mąki żytniej - wyjaśnia Weronika Górska. - Jego główna zaletą jest obecność probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, które ułatwiają wchłanianie minerałów, miedzy innymi wapnia i żelaza. Chleb na zakwasie działa dobroczynnie na przewód pokarmowy, zaleca się go miedzy innymi w przewlekłych chorobach żołądka, jelita grubego i wątroby.

Więc co z tym chlebem - kupować, nie kupować? Jak najbardziej kupować, ale uważnie. Najlepiej wybierać małe, regionalne, tradycyjne piekarnie. Chleby pieczone w marketach wytwarza się najczęściej z mrożonych mieszanek, w których nie brakuje konserwantów. Oczywiście, można też wypiekać chleb samemu. Wystarczy piekarnik, automat do chleba i trochę cierpliwości.

Opinie (187) ponad 10 zablokowanych

  • Najlepsza maka

    Jak maka to tylko z młyna Oliwskiego. Zakwas rośnie jak szalony

    • 0 0

  • Pyszota

    Od 30-tu lat kupuję chlebek w piekarni na Kartuskiej w Gdyni u Kozłowskiego.Zawsze pyszny i jedzony do ostatniego kawałeczka.zabieram go ze sobą do pracy w różnych krajach i mówią że jest najlepszym chlebem jaki jedli do tej pory.Pół razowy z nasionami to majstersztyk piekarstwa.Najlepsze chleby w Trójmieście.

    • 1 0

  • dobre pieczywo to podstawa

    Ja za namową mojej siostry zaczęłam bardzo zwracać uwagę na rodzaj pieczywa. Kiedyś nie patrzyłam na to czy to chleb z biedronki czy z lidla. Teraz przyzwyczaiłam się do dobrego chleba a tego z supermarketów-sztucznych nie ruszę. Od dłuższego czasu zamawiam pieczywo przez internet na CABAS.pl, uwielbiam ich chleb czystoziarnisty lub żurawinowy. Ostatnio kupiłam tam też wędliny i też bardzo mi smakowały.

    • 0 0

  • Gdzie można kupić jeszcze prawdziwy chleb? (42)

    • 53 0

    • tylko Wieczorek

      Do Studzienki, Olszewskiego. Ręcznie robiony, bez karmelu, pycha!

      • 0 0

    • (1)

      Na Wschodzie. Ukraina, Białoruś - jakość chleba bez porównania.

      • 19 2

      • Czechy!!!!

        Tylko ze bochenek 5 zl ale mozna jesc tylko z maslem taki dobry ze nie chcesz sobie psuc smaku czyms innym. Jak wracam to przez tydzien chleba nie jem taki syf tu sprzedaja.

        • 0 0

    • tylko w piekarni tradycyjnej opalanej drewnem jeśli taka jest w takiej kiedyś pracowałem

      • 0 0

    • (4)

      Piekarnia Wieczorek pod Politechniką - tam jest chyba ostatnie miejsce gdzie można kupic prawdziwy chleb z prawdziwego pieca.

      • 11 0

      • piekarnia wieczorek (1)

        jest jeszcze na zaspie w gigancie przy jana pawła. bułeczki pierwsza klasa!

        • 2 1

        • Gigant na Zaspie

          Gigant na Zaspie?Gdzie to jest? Google nic nie wiedzą na ten temat:(.

          • 0 0

      • gdzie dokładnie? (1)

        kampus jest duży... gdzieś koło gł wejscia czy moze w strone ETI?

        • 2 0

        • piekarnia wieczorek

          piekarnia nie jest na terenie polibudy tylko w domkach obok

          • 0 0

    • całkiem dobre są: (10)

      - chleb żytni oprószony mąką - u Pellowskiego na Długiej
      - chleb razowy na miodzie - od Szydłowskiego (w kształcie kostki)

      • 4 41

      • Około ulicy Kartuskiej 104 (3)

        w takim małym kiosku mają prawdziwy chleb zytni: skład maka 720, woda, drozdze, sól, naturalny zakwas... Smak? No comment...

        • 3 0

        • bylem,sprawdzilem,kupilem

          jedno ale;chleb dowoza z Kartuz.rownie dobrze mogliby sprzedawac z samochodu.budka mala nic nie widac.trzeba glowe wlozyc do srodka:)
          praktycznie trzeba zdac sie na opinie dwoch sprzedajacych panow.maja 36 gatunkow chleba ufff.kupilem zwykly razowy i razowy ze sliwka.ten ze sliwka super,ale cos mala ta gramatura,no i nie dostalem paragonu,wiec nie wiem;co skad i za ile.zaplacilem 6zeta i pewnie bede tam jezdzil,36 gat.jest co degustowac.plus maja tam tez wyroby cukiernicze.pozdrawiam.

          • 1 0

        • gdzie dokladnie? (1)

          kolo czego jest ten kiosk??? kolo przystanku 10?? taki żółty budyneczek?

          • 0 0

          • w tym ciągu kamienic ma markize z zółtym logo Kolportera

            wystarczy w google maps wkleić te współrzędne 54.348715, 18.620340

            • 0 0

      • LIPIŃSKI !!! (3)

        Z WIELU PIEKARNI JADŁAM, MAM PORÓWNANIE I AKTUALNIE NAJLEPSZY, PRZY TYM JEST WYBÓR!

        • 9 13

        • może kiedyś, teraz chleb się znacznie pogorszył, ale wiadomo, różne są opinie

          • 1 0

        • Od lipskiego na co dzień bardzo dobry i niedrogi jest żytni, a pozostałe tez BDB.

          • 1 4

        • popieram

          jedna z lepszych piekarni

          • 2 7

      • Za co minusy (1)

        Tępe buraki, za co minusy?!? Człowiek daje dobre rady, poleca dobry chleb sprawdzony w rodzinie, nie tani, ale dobry... A wy minusy???

        Odłóżcie na bok "kajzerki" z Biedry za 20 groszy, bo mózgi wam się zakisiły... Spróbujcie dobrego pieczywa zamiast dawać minusy, bo się ośmieszacie.

        A mój post nie miał znamion reklamy - bo celowo podałem przykłady chleba z dwóch konkurencyjnych piekarni... Pacany.

        • 8 7

        • konkurencja z koncernów produkujących paszę przemysłowa dla podludzi

          • 2 1

    • Ze Strzyży (1)

      NASTĘPNY NAWIEDZONY - jedz bułki!

      • 0 2

      • nawiedzony to ty jesteś ...

        • 0 0

    • u mnie ;-) ja piekę już od pewnego czasu. i robię niemalże każdy rodzaj pieczywa ;-) dla zainteresowanych na zamówienie
      zapraszam ;-)

      • 0 0

    • dobry chlebek (1)

      nigdzie- trzeba piec samemu, instruktaż w Internecie

      • 20 0

      • ale tylko z dobrej mąki, a te kosztują więcej.

        • 0 1

    • Piekarnia Andrzej Szydłowski - pieczywo wyłącznie na zakwasie, bez drożdży. (1)

      Na pieczywo z miodem bym uważał, większość dodaje miód sztuczny.
      Pytać i szukać pieczywa od Malczewskiego z Miłomłyna. Na róznego rodzaju imprezach (Gęsinada, Dni Ziemi) - pieczywo sprzedaje po 6 zł za duży bochenek.
      W sklepach (np. green way) ten sam bochenek obecnie 10 zł...

      • 2 12

      • Pieczywo Malczewskich

        Warto dać te 10 zł za bochenek. Pieczywo z najlepszej mąki. Jest żytnie i pszenno żytnie. Obydwa rodzaje wyśmienite.

        • 0 1

    • MOIM ZDANIEM DOBRY

      Moim zdaniem w gdańsku bardzo dobry jest chleb na Kołobrzeskiej Graczyk.Jeśli kupować chleb to tylko w małych lokalnych piekarniach a nie w masowych produkcjach. Dobry też jest na Zaspie obok pizzerii Milano na Burzyńskiego(chyba).
      Z wielu piekarni jadłem ale tylko te 2 mogę polecić, a z lidla biedronki to sorry....bez komenta to zostawię... Szydłowski, Paryska to jedna wielka ściema. Masowy zarobek na naiwnych klientach.

      • 4 0

    • u mojej mamy:)

      na serio, tylko taki jadamy, żytni pełnoziarnisty na zakwasie, rewelka- świeży, pachnący, długo utrzymujący świeżość. Trzeba trochę sie namęczyć, ale warto:)

      • 3 0

    • Piekarnia Kidzińscy

      Mała osiedlowa ale z tradycjami

      • 1 0

    • AS

      Szydlowski, z braci lepszy jest Andrzej. Razowy ze smalcem.... mmmmm... a z bialych - z dynia, z siemienim lnianym, buleczki. Pycha. Polecam - Zabianka, Clif

      • 1 12

    • Piekarnia Piotr Gotowała (3)

      Gdyni ul.Legionow 56
      Najwspanialszy chleb jakiego dawno nie jadlem,zwykly przenno-zytni chleb.Kupiony na miejscu czesto prosto z pieca,przypomina smak z dziecinstwa:pajda chleba z maslem i mleko,ummmm.Nawet po tygodniu przechowywania we wlasciwych warunkach(nie folia) jest smaczny i daje sie normalnie kroic

      • 8 8

      • (2)

        Jestem bardzo wybredna jeśli chodzi o chleb i bardzo ciężko mnie zadowolić jeśli chodzi o pieczywo, ale polecam chleb, paczkowany w Lidlu ale konkretnie z jednej piekarni "NORT" i w sumie każdy ich chleb mi smakuje i na drugi dzień spokojnie, z czystym sumieniem można powiedzieć że jest świeży, taki jak większość innych chlebów pierwszego dnia ;P na naklejce jest ich str internetowa www.nort.com.pl
        a drugie miejsce gdzie mają pyszny chleb to Tesco an ul. Cienistej, pieką tam na miejscu, fakt czasami można trafić na "wczorajszy", ale to kwestia "wymacania" i spr daty produkcji ;P oboje z Mężem uwielbiamy wieloziarnisty, mi przypomina bułki z ziarenkami z dzieciństwa... ach :D

        • 1 31

        • (1)

          bzdury tu piszesz reklamy sobie wklejaj płatne a nie tu farmazonisz...akurat ten chleb z lidla jest najgorszym szmeksem jaki istnieje ...pleśnieje następnego dnia i jest gumowaty i leciuuuutki jak piórko...co świadczy o wszystkich mozliwych dodatkach

          • 18 0

          • tylko ze w niekazdym LIDLU , sa te same chleby
            sciągaja z roznych piekarni :) , polecam sie przejechac po sklepach LIDLA

            • 1 5

    • Zwykły "wiejski" z biedrony za 2,59. (1)

      Wrzucasz do zamrażarki i wyciagasz później tyle kromek, ile ci akurat potrzeba.

      • 0 13

      • ...a po co do zamrażarki? Przecież on utrzymuje świeżość przez tydzień. Chleb Złocisty Oskroba.

        • 1 3

    • ciastkarnia WEGA na Morenie

      pieką tam znakomity chleb PASTERSKI. Świeży przez 4 dni a zjadliwy i przez tydzień. Niestety za mały bochenek trzeba zapłacić ponad 4 PLN, ale warto.

      • 2 3

    • w piekarni AS :)

      • 0 2

    • upiec, nic trudnego,

      a z maszyna do chleba to juz zupelny lajcik, lepszy, tanszy i zdrowszy

      • 3 0

    • u mnie ;)))

      • 0 0

    • Żeby już nawet chleb był niezdrowy?

      Zgroza.

      • 16 0

  • tylko Wieczorek

    Malutka piekarnia we Wrzeszczu. Pycha!

    • 0 0

  • niestety podobnie jest z piwem :( (8)

    rządzą pseudoprodukty żywiec , lech, tyskie - chemiczne wyroby piwopodobne

    • 77 2

    • rządzą, ale nie wszędzie (6)

      W zasadzie większość moich znajomych wybiera inne marki - Ciechan Wyborny i Miodowy, Amber Żywe i Koźlak, Obołoń pszeniczne i białe, produkty z Kormorana - to tylko przykłady. I tak już od pewnego czasu. Nieskromnie przyznam, że mam w tym swą zasługę, choć beznadziejność masowego "piwa" wydatnie mi w tym nawracaniu pomogła :)

      • 36 2

      • (2)

        zgadzam się, Ciechan jest bardzo popularny

        • 7 0

        • Ciechan wymiata

          • 0 0

        • piwa z Kormorana są lepsze

          Orkiszowe, Warnijskie, dalej idą Świeże i Rześkie.

          I nie są trujące
          tak jak Lech czy Tyskie :)

          • 9 0

      • Perła niepasteryzowana - prawdziwe, gorzkie jasne piwo (1)

        Polecam również Łomżę , Ciechan Wyborny

        • 6 1

        • gorzkie?

          Jak gorzkie to chyba coś nie halo? Miałeś pewnie na myśli goryczkowe. Fakt, że Perła Chmielowa Pils cechuje się dość wyraźną goryczką na tle innych pilsów i lagerów. Polecam spróbować Kormoran Jasne Mocno Chmielone. Osobiście jednak preferuję piwa z zaznaczonym akcentem słodowym, nie eksponujące goryczki.
          Niestety, Perła niepasteryzowana nie należy do najlepszych piwek, z całym szacunkiem do starań browarów lubelskich.

          • 2 0

      • no właśnie... niech mi ktoś pokaże niepasteryzowanego Heweliusza!

        różne niepasteryzowanie próbowałam, co jedne to gorsze... nawet próbowania szkoda

        • 4 0

    • żydziec? zimny miech na fali beki? śliskie które wygrało konkurs we wsi w australii?

      nie piję tych pędzonych dla hajcu, bez pasji i godności PEJSATYCH SIKACZY.

      • 15 0

  • (2)

    Dobry chlebek jest u Mielnika, podobnie jak i inne wyroby, no a ciasta to tylko Sowa!!!!

    • 12 14

    • Akurat Sowa to sama chemia, skoro siedziba firmy jest w bydgoszczy ciasta stoją w całej Polsce...to jak ma być inaczej.Właściciele cukierni nie chcą strat więc wymagają długiego terminu przydatności- co za tym idzie chemicznych ulepszaczy.

      • 0 0

    • Mam piekarnie Mielnika pod domem i jestem nią zauroczona!

      • 1 0

  • Znalazłam sklep internetowy z mąką

    Znalazłam ciekawy sklep internetowy z mąką. Mielą zawsze świeżo na zamówienie.
    Próbowałam i rewelacja. Nie robią wprawdzie takich typów jak 450 ale robiłam biszkopt i wyszedł. Mąka jest drobna chociaż trochę ciemniejsza, z pełnego przemiału. http://www.e-mlyny.pl

    • 0 0

  • Piekarnia Szydłowsli Andrzej w Sopocie

    Zdarza się, że dodają karmel. Czasami się rozpada. Coraz rzadziej jest smaczny.

    • 2 0

  • piekarnia Kozłowski Jacek gdynia kartuska

    Wiitam ,,,od pierwszych dni istnienia piekarni jestem waszym klientem,chleb jest superrrrrr,przetestowałem wszystkie rodzaje chleba,ostatnio pokazał sie orkiszowy i na poczatku był rzeczywiscie orkiszowy,,,teraz mało co ma wspolnego z orkiszem bo nie ma go tam prawie wcale,zwykły pszenny chlebek,z niewielka ilością maki orkiszowej,a cena takaaaaa...prosze sprawdzić w innych renomowanych piekarniach jak powinnien wygladać i smakowac chlebek orkiszowy,,,,,czyzby tez oszczędności,,,,ale dlaczego NASZYM kosztem????

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Biologia totalna | wykład wprowadzający 10 maja (piątek), godz. 20:30-22:30

70 zł
warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane