• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Energetyczne batoniki z domowego przepisu

Anna Świrkowicz [ASE Team]
6 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
  • Miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
  • Do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
  • Teraz dodaj płatki i wymieszaj
  • Orzechy: laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd. - posiekaj
  • To samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
  • Wymieszaj z płatkami, bananami i miodem. Następnie na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1 cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
  • Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki. Mi wychodzi ich 16 sztuk ;)

Na dłuższym treningu, bądź żwawej wycieczce rowerowej dobrze jest mieć coś do jedzenia. Chemiczne żele raczej nie wchodzą w grę, a jeśli już, to tylko na zawodach. Uwielbiam banany, ale ich obieranie podczas jazdy i wyrzucanie później skóry gdzieś tam w krzaki jest kłopotliwe, przecież nie będę chowała jej z powrotem do kieszeni. Daktyle też są pożywne, ale trudno wyłowić je spomiędzy dętki i pompki więc chyba najbardziej praktyczne są owsiane batoniki.



Bazuję na budżetowych batonach muesli z marketu, ale lektura składu lekko mnie odstrasza. Czas wziąć sprawy we własne ręce. W internecie znajdziemy sporo przepisów, ale odrzucając te zakładające dodatek cukru, masła, tłustej śmietanki czy słodzonego mleka kondensowanego pozostaje nam taka oto prosta receptura:


-2 łyżki miodu - ok. 50 g.,
-2 dojrzałe banany - bez skóry ok. 250 g.,
-2 szklanki (500 ml) płatków owsianych - ok. 220 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych orzechów, pestek - ok. 140 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych suszonych owoców - ok. 120 g.

Przygotowanie batonika wg poniższych czynności zajmie co najwyżej godzinę:

1. miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
2. do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
3. teraz dodaj płatki i wymieszaj
4. orzechy (laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd.) posiekaj
5. to samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
6. wymieszaj z płatkami, bananami i miodem
7. na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty
8. i do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
9. po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki - ja kroje na 16 batoników.

I gotowe:
Z pobieżnych obliczeń wynika, że jedna sztuka ma około 150 kcal (+/- B 3,6 g., T 6 g., W 19,4 g.)

PS. Miód w przepisie zastępuje tylko cukier i użyty jest dla lepszego smaku.

Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać


Autor: Anna Świrkowicz [ASE Team]
Anna Świrkowicz [ASE Team]

Opinie (16) 4 zablokowane

  • Witam. Jak udaje sie Tobie przewrócić tego batona w całości? Mój jest tak kruchy, że się kruszy.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowania trudne

konferencja

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane