• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Berliński, donat, gniazdko, z kaszy jaglanej a może wege. Pączkowe dylematy

Agnieszka Majewska
23 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najczęściej wybieramy tradycyjne pączki z marmoladą. Najczęściej wybieramy tradycyjne pączki z marmoladą.

Z marmoladą, budyniem, jabłkiem, adwokatem, a może czekoladą - to główny dylemat w tłusty czwartek. Tego dnia królują przede wszystkim pączki, ale sięgamy też po donaty, gniazdka czy faworki. Dla poszukiwaczy nowych smaków każdego roku pojawiają się kolejne wariacje słodkich wypieków, w postaci pączków wegańskich, w wersji light, bezglutenowych, z tapioki czy mąki jaglanej.



Ile zjesz pączków w tłusty czwartek?

Pierwsze pączki pamiętają czasy starożytnych Rzymian. Robiono je wtedy bez cukru z jeszcze większą ilością tłuszczu, w środek wkładano kawałki słoniny. Takie "słodycze" przygotowywano na bazie ciasta chlebowego, były bardzo twarde.

Nie do końca wiadomo jak to się stało, że z upływem czasu przybrały słodką i puszystą formę. Taka idea przywędrowała prawdopodobnie z północnej Afryki, ale ojców sukcesu i popularności słodkich pączków jest zapewne więcej.

Jeden pączek to 52 minuty aerobiku albo 1,5 godz. tańca

Przeciętny pączek ma od 250 do 400 kalorii w zależności od wielkości i sposobu przygotowywania. Co oznacza, że aby go spalić, musimy biegać przez co najmniej 34 minuty, tańczyć przez 1,5 godziny, zaliczyć zajęcia aerobiku (52 minuty) lub jogi (2h 6 min.), sprzątać przez godzinę i 26 minut lub uprawiać seks przez 3 godziny i 47 minut. Najszybciej, bo już w 25 minut, spalimy go grając w squasha lub jeżdżąc na rolkach przez 26 minut.

Wszystkie te czynności musimy pomnożyć przez liczbę zjedzonych pączków, co w tym wypadku może oznaczać, że lepiej od razu zamieszkać na parę dni na w siłowni. Na szczęście są sposoby, by te kalorie ograniczyć.


W tłusty czwartek zamiast pączków często wybieramy też faworki. W tłusty czwartek zamiast pączków często wybieramy też faworki.
Przede wszystkim umiar

Ci, którzy na jednym pączku się nie zatrzymują, mogą sięgnąć po wersję "light". Do wyboru są pączki pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, a zamiast grubej warstwy lukru są delikatnie oprószone cukrem pudrem. Możemy też spróbować tych przygotowanych ze zdrowszej mąki np. gryczanej, razowej czy jaglanej. W ten sposób możemy je "odchudzić" nawet o połowę zawartości kalorii.

Zobacz kulisy robienia pączków.


Co kraj to obyczaj

Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą piekarnie i cukiernie. Te coraz częściej oferują pączki z całego świata. Najpopularniejsze to pączki berlińskie, znane szeroko w całej Europie. Charakteryzują się jasnym paskiem po boku. Nadziewane są dżemem, marmoladą, toffi, budyniem, a na wierzchu są posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Kolorowe amerykańskie donaty cieszą się dużą popularnością. Kolorowe amerykańskie donaty cieszą się dużą popularnością.
Także z lukrem smażone na głębokim tłuszczu są pączki wiedeńskie (hiszpańskie) znane u nas jako gniazdka, jednak są dużo bardziej słodkie niż "zwykłe" pączki. Dużą popularnością cieszą się też amerykańskie donaty. Te mniejsze ciastka, zazwyczaj polewane czekoladą lub kolorowym lukrem, poznamy po dziurce w środku.

Rzadziej dostaniemy "lokma", czyli pączki tureckie - małe, kuliste z miodem lub cukrowym syropem lub oliebollen - pączki pochodzenia holenderskiego, przypominające wyglądem racuchy, a zamiast dżemu mające nadzienie z kawałków jabłka, żurawiny czy rodzynek.

Dylematy pączkowe w tłusty czwartek. Dylematy pączkowe w tłusty czwartek.
Sufganioty podawane są w Izraelu i są podobne do pączków berlińskich, ale są napełniane nadzieniem strzykawką od góry a na wierzchu widnieje po tym charakterystyczny ślad. Na całym świecie popularne stały się pączki wegańskie, przyrządzane bez jajek, mleka i tłuszczu zwierzęcego a także bezglutenowe robione ze specjalnej mąki.

W tłusty czwartek wszystkie cukiernie przygotowują tysiące słodkich pączków. W tłusty czwartek wszystkie cukiernie przygotowują tysiące słodkich pączków.
Jak się okazuje pączki to nie zawsze deser, możemy też spotkać wersję "na słono". Nie są wprawdzie tak wymyślne jak te japońskie - z fasolą, amerykańskie z bekonem czy singapurskie z ostrą pastą wasabi i wodorostami, jednak warte spróbowania dla miłośników nowych smaków.

Przesąd głosi, że ten, kto nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie miał powodzenia i nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu, dlatego skosztujmy chociaż jednego (zamienniki w postaci racuchów lub faworków też powinny działać) i cieszmy się słodkim świętem bez liczenia kalorii.

Opinie (26)

  • (2)

    Bez wydziwiania. Pączek z dźemem! Od 2-3 jeszcze nikt nie umarł.

    • 24 2

    • Nieprawda moja prababcia zmarła po 3 z przejedzenia!!!

      • 2 2

    • Pączek różany i pączek z jabłkiem lub wiśnią

      Taki zestaw wraz z kawą jest niezastąpiony w Tłusty Czwartek

      • 1 1

  • Najbardziej mi smakują pączki mojej narzeczonej (3)

    • 5 4

    • Co ma gniazdko, donat i wagę do paczka???

      • 3 1

    • błąd! (1)

      od Teściowej!

      • 0 0

      • Fuj :/

        • 0 0

  • (3)

    Ja mam codziennie tłusty czwartek

    • 12 3

    • (2)

      pozdrowienia dla pączkoholika

      • 2 0

      • Żebym to tylko od pączków był uzależniony :)

        • 0 0

      • ...Romcio86

        • 0 0

  • (4)

    A czy ktoś wie, gdzie w Gdańsku kupię dziś bezglutenowe pączki? Albo chociaż na innej mące niż pszenna?
    Help!

    • 5 20

    • (3)

      W Dobra kawa na Grobla są bezglutenowe

      • 1 5

      • (1)

        Dzięki Ci dobry człowieku!

        p.s. nie rozumiem minusowania mojego posta. Nie wszyscy bezglutenowcy są na takiej diecie przez modę :/ Niektórzy naprawdę nie mogą z powodów zdrowotnych.

        • 9 4

        • Dokładnie. Np. mój syn ma celiakię. Ale trolle internetowe nie znajo. Nie ma tutaj opcji środkowego palca, ale wszyscy, którzy Pani/Pana pytanie minusowali dostają ode mnie środkowy palec od razu x100. ;D

          • 4 4

      • GUGA sweets w Brabanku, koło Muzeum II Wojny

        • 0 0

  • Dylematy? Dyrdymały wczorajsze wg przepisu na pączki "bajAn". Pączek najlepiej smakował mi zawsze na wagarach we wrzeszczu visavis poczty na Grunwaldzkiej.

    • 13 1

  • pączek ze smalcem

    Blikle takie kiedyś robił

    • 1 0

  • ale ta Pani jest Fajna!

    Bez oblizywania :)

    • 3 0

  • (1)

    ratunku ! gdzie kupię pączki wege ? Najlepiej też bez glutenu i laktozy !
    I żeby sprzedawał facet bez skarpetek w rurkach !

    • 7 9

    • przepraszam za minusa miał byc plus :) niedoczytałem drugiej linijki:)

      • 1 0

  • Najsmaczniejsze (1)

    Najsmaczniejsze pączki w Gdyni Ciastkarnia Renka ul.Morska ale trzeba swoje odstać na pewno się opłaci Smacznego

    • 3 0

    • Zgadza się :)
      Najlepsze pączki w Trójmieście, i pewnie nie tylko...
      Na początku lat 90 jeździłem często do Warszawy i kiedyś przywiozłem pączki z cukierni Blikle. Ponoć rewelacyjne, a rodzinka po ich zjedzeniu stwierdziła, że te "od Renki" są o niebo lepsze. No, a cena warszawskich x2

      • 1 0

  • tylko niekupujcie od Pellowskiego bo to nie jadalna mała zbita kulka !!

    Pączek powinien byc przekrojony na pół by kazdy widział jak wygląda w środku a w szczególności ze jest az tak drogi jak Pellowskiego

    • 6 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztat muzykoterapeutyczny Opowieści wewnętrznego dziecka

100 zł
warsztaty, spotkanie

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Slow Space by PUMA

20 zł
warsztaty, spotkanie, konsultacje, joga

Najczęściej czytane