• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ziołowe kuracje - naturalne lekarstwo na jesienne infekcje

Agnieszka Majewska
20 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W lecznictwie wykorzystuje się także napar z liści malin. W lecznictwie wykorzystuje się także napar z liści malin.

Po jaki napój sięgnąć gdy na dworze zimno, ciemno i pada? Co szybko nas rozgrzeje i zapobiegnie przeziębieniu? Mamy kilka sposobów na to, by zwykły napój nabrał niezwykłych właściwości.



Czy podczas choroby wspomagasz proces leczenia ziołowaymi bądź owocowymi herbatami?

Nawet zwykła herbata z dodatkiem odpowiednich owoców czy ziół potrafi zdziałać cuda i uchronić nas przed jesiennymi infekcjami.

Ochrona, wzmocnie i walka z przeziębieniem

Najbardziej znanym, naturalnym lekarstwem jest cytryna, która choć chłodzi organizm, podobnie zresztą jak inne cytrusy, zawiera witaminę C, dodatkowo urozmaica aromat napoju. W celu uzupełnienia niedoborów witaminy C warto również sięgnąć po dziką różę, która jest jej największym, naturalnym źródłem, a także po żurawinę, owoce pigwowca, malinę czy rokitnik.

- W 100 proc. soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne, między innymi: azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem. Znajdziemy tam również sporą dawkę witaminy C - znacznie większą, niż w cytrynie - mówi Kamila Mrozowska, właścicielka Eko Delikatesów. - Regularne picie soku rokitnika podniesie naszą odporność i wzmocni organizm, dlatego świetnie się sprawdzi w nadchodzącym okresie przeziębień i grypy.


Soki lub napary z tych owoców to doskonały środek na wzmocnienie. Sok z jeżyn to naturalne lekarstwo na gorączkę, działające napotnie i wykrztuśnie. Równie skutecznie działają owoce dzikiego bzu, chroniąc przed chorobą i walcząc z jej pierwszymi objawami. Napar z nich przyniesie mam ulgę w przypadku przeziębienia i gorączki, uciążliwego kaszlu, stanach zapalnych oskrzeli i krtani, a także w przy ogólnym osłabieniu i po przebytych chorobach, stymulując nasz system immunologiczny.

Herbata rumiankowa to napar nie tylko dla dzieci. Łagodzi ból i skurcze brzucha, uspokaja, wpływa na poprawę trawienia, zapobiega i leczy wrzody żołądka. Herbata rumiankowa to napar nie tylko dla dzieci. Łagodzi ból i skurcze brzucha, uspokaja, wpływa na poprawę trawienia, zapobiega i leczy wrzody żołądka.

Magia przypraw

Jeśli chcemy się rozgrzać, warto sięgnąć po przyprawy. Pierwsze miejsce bezapelacyjnie zajmuje imbir. Nie bez powodu zwany jest "lekiem uniwersalnym/wszelkich chorób". Świeży imbir, bardziej intensywny, to skuteczny środek przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Zawiera aż 3% olejków lotnych, które pomogą udrożnić górne drogi oddechowe. Sproszkowany ma właściwości bardziej osuszające, co sprawdzi się w przypadku nadmiaru flegmy. Pachnie, smakuje, a co najważniejsze, mocno rozgrzewa.



Przyprawy takie jak cynamon, goździki, kardamon, chilli, kolendra, pieprz cayenne również podnoszą temperaturę ciała i, o czym rzadziej pamiętamy, działają antybakteryjne i przeciwzapalne. Tymianek działa bakteriobójczo i wykrztuśnie, podobnie jak szałwia, anyż czy owoc kopru włoskiego, a dodanie do herbaty bazylii poprawi nastrój.

Już szczypta przypraw dodana do herbaty wystarczy żeby szybko poczuć ich "moc". Filiżanka wzbogacona takim dodatkiem, wypita rano, zatrzymuje "wewnętrzne ciepło" na dłużej.

Pokrzywa zalecana jest przy osłabieniu fizycznym i psychicznym, zatruciach i kuracjach odtruwających, zaburzeniach przemiany materii, chorobach reumatycznych, spadku odporności, osobom uprawiającym sporty ekstremalne, w przewlekłych chorobach skóry i trudno gojących się ranach.
Pokrzywa zalecana jest przy osłabieniu fizycznym i psychicznym, zatruciach i kuracjach odtruwających, zaburzeniach przemiany materii, chorobach reumatycznych, spadku odporności, osobom uprawiającym sporty ekstremalne, w przewlekłych chorobach skóry i trudno gojących się ranach.

Popularne i mniej popularne zioła

- W jesiennym okresie przeziębień i grypy warto zaufać naturze i postawić na naturalne kuracje. Przyroda oferuje nam bardzo wiele substancji aktywnych do walki z infekcjami - mówi mgr dietetyk Natalia Dębiec ze sklepu Ateraz. - Jako środek napotny, przy zaawansowanym przeziębieniu, znakomicie sprawdza się herbatka z kwiatu lipy. Pomaga pozbyć się gorączki, chociaż może być kłopotliwa dla osób uczulonych na pyłki lipy. Na wzmocnienie organizmu w nasilonym okresie przeziębienia oraz podczas grypy warto sięgać po herbatki z ziela jeżówki, które ma silne działanie w profilaktyce infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Napar z owoców jarzębiny złagodzi stan błon śluzowych, pomoże pozbyć się kaszlu i kataru, a pokrzywa wpłynie korzystnie na funkcjonowanie białych ciałek krwi, wspomagając naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Zobacz też: Przeziębienie - kiedy zgłosić się do lekarza?

Choć magiczne właściwości podczas leczenia jesiennych infekcji można przypisać wielu owocom i ziołom,numerem jeden i to bez cienia wątpliwości pozostaje napar z kwiatów lipy, który wykazuje działanie napotne i przeciwzapalne, ułatwia zasypianie, łagodzi kaszel i ból gardła.Warto jednak dodać do naparu innych ziół, które uzupełnią i wzmocnią jej działanie.

- Rumianek działa przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwskurczowo, napotnie, a także uspokajająco. Stosuje się go we wszelkiego rodzaju zapaleniach, zwłaszcza błon śluzowych. Pomaga również w bezsenności, gorączce, zapaleniu zatok czy katarze - mówi Anna Szczerba ze sklepu zielarsko-medycznego Centuria.
Herbata (napar) z liści jeżyny reguluje pracę układu hormonalnego, obniża poziom glukozy we krwi, niweluje uciążliwe objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca. Wskazana jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych.

Herbata (napar) z liści jeżyny reguluje pracę układu hormonalnego, obniża poziom glukozy we krwi, niweluje uciążliwe objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca. Wskazana jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych.

Zioła to remedium na wiele dolegliwości. Mniszek pospolity pozytywnie działa na układ odpornościowy. Zawarty w nim interferon zmusza organizm do podjęcia walki z bakteriami i wirusami. Liście jagód (podobnie jak imbir) są natomiast składnikiem płukanek na ból gardła.

- Kwiaty dzikiego bzu posiadają liczne olejki eteryczne, a w tym terpenoidy, działające napotnie, przeciwgorączkowo oraz moczopędnie. Wszystkie te właściwości zdrowotne można uzyskać np. pijąc przepyszny napar z kwiatów czarnego bzu - mówi Klaudia Kalinka ze sklepu Ateraz - zdrowie i świadomość.
W medycynie naturalnej do walki z chorobą, zimnem i spadkiem odporności wykorzystywane są także liście rokitnika, jeżyn czy maliny. Znany i lubiany podbiał czy prawoślaz lekarski łagodzą stany zapalne gardła. W gronie cudownych ziół znajduje się także mięta, która obniża gorączkę podczas grypy i przeziębienia, łagodzi kaszel, jest szczególnie skuteczna w pierwszym stadium choroby.

- Do każdej herbatki warto dodać naturalny miód, jednak dopiero wtedy, gdy herbatka nieco ostygnie, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości. Szczególne znaczenie w profilaktyce przeziębień ma miód lipowy - dodaje Natalia Dębiec.
W celu uzupełnienia niedoborów witaminy C warto sięgnąć po dziką różę, która jest jej największym, naturalnym źródłem. W celu uzupełnienia niedoborów witaminy C warto sięgnąć po dziką różę, która jest jej największym, naturalnym źródłem.

Na koniec dobre wieści dla miłośników trunków. Grzane wino lub piwo z przyprawami korzennymi, rum czy whisky z miodem i cytryną to również szybki i skuteczny sposób na rozgrzanie.

Sama w sobie herbata (lub kawa) także posiada właściwości rozgrzewające. Jej zielona odmiana łagodzi ból gardła, a mieszanka earl gray dzięki ekstraktowi z pomarańczy bergamota działa odkażająco. W przypadku herbat ziołowych warto po zakup wybrać się do sklepów zielarskich, ze zdrową żywnością bądź aptek. Przeczytanie składu zagwarantuje nam odpowiedni wybór i ustrzeże przed niewłaściwym zakupem słabej jakości. Trzeba też zwrócić uwagę na czas parzenia a także temperaturę wody. W przypadku ziół najczęściej zalewamy je wrzątkiem i parzymy pod przykryciem około 10-15 minut. Herbaty zalewamy zgodnie z zaleceniami producenta (zazwyczaj między 80 a 100ºC).

Pamiętajmy, że także te naturalne preparaty możemy przedawkować, dlatego stosujmy je z umiarem i rozwagą a w przypadku ciężkich chorób konsultujmy ich spożywanie z lekarzem.

Miejsca

Opinie (37) 5 zablokowanych

  • Dla korzystających z dobrodziejstw miodu (3)

    Mała rada, pamiętajcie, ze miód traci swoje wartości zdrowotne jeśli rozpuszczany jest w temperaturze 45 stopni, niektórzy przekonują, ze nawet 42. Także darujcie sobie słodzone miodem herbatki, chyba, ze stosujecie miód jako wyłącznie osladzacz, to śmiało.

    Pa zainwestujcie w polski miód, nie kupujcie w marketach tam często żenią miód z Chin który doprawiony jest chemia i antybiotykami, który nie krystalizuje sie nawet po 5 latach( mam taki słoiczek w domu) Najlepiej znajdźcie małego dostawce, który nie bedzie Was truł pod płaszczykiem zdrowia

    • 16 2

    • niema sie co kłucic o kilka stopni bo nikt badań niebedzie robił

      bo dopuszczelnosc błędu jest wielka Wiec sie zastanówcie czy warto sprawdzać termometrem czy herbata ma 42 stopnie czy 45 ,termometry tez niesa dokladne podobnie jak niema stałych własciwosci ze miód jest zdrowy w temperaturze 45 a 44 stopnie juz nie.
      norma to 40-45 stopni ale nie poto płacisz za drogi miód by ryzykować utrate jego zdrowotnych właściwości .Zawsze czekam jak ostygnie ponizej 40 stopni i do piero wtedy dodaje.

      • 4 1

    • nie kumacie... (1)

      rzecz się rozchodzi o to, że w miodzie, pod wpływem temperatury, różne jego składniki chemiczne ulegają rozkładowi, ale stopniowo, w zależności od czasu. można to rozpisać, czy wyobrazić sobie w formie tabelki - składnik, temperatura, czas.

      owszem, wysoka temperatura niszczy składniki, ale przyjemnie gorąca herbata nie będzie miała tych 90-80 stopnie przez pół godziny, tylko kilka minut, zresztą z każdą minutą coraz niższą, a w 90-80 nic złego z miodem w ciągu 10 minut się nie stanie. 70 st, to jest całkiem przyjemna temperatura, która podtrzymana, przez 45 minut nie zmieni składu miodu.

      przy 20 stopniach i 42 miód nadal traci enzymy, ale to kwestia odpowiednio kilku lat, dni.

      mam nadzieję, że trochę się rozjaśniło i zaczniecie pić prawię gorącą herbatę z miodem w zimne dni ;)

      • 1 3

      • Ok czyli mam wydać 80 zł/ 0,9 za miód wrzosowy

        I topić go we wrzątku. Jeszcze nie oszalałem.

        • 3 0

  • skąd oni mają zielone liście i kwiaty rumianku - czy o tylko zdjęcia poglądowe?

    • 5 1

  • Świeżo wyciśnięty sok z marchewki, selera i jabłka do tego kanapka z dobrym twarogiem z dużą ilością cebuli i czosnku i oleju lnianego , na obiad tłusty rosół mieszany i po wszystkim herbatka z szałwii. W między czasie trochę magicznych ziół z południowej ameryki typu Pau'darco czy cats claw. I człowiek po 2 dniach zdrów jak ryba.

    • 11 4

  • Zielona herbata z miodem i imbirem palce lizac. Albo dzika roza z pomarancza, hibiskusem, miodem, plastrem cytryny i cynamonem. Pycha. Zdrowe i smaczne

    • 4 3

  • (1)

    Polecam na sniadanie salatke z cebuli, czosnku, szczypiorku i rzodkiewki.

    • 7 3

    • Zgaga gigant

      Murowana

      • 6 0

  • a ja wale browary dzień za dniem i też żadna choroba sie mnie nie tyka (2)

    • 5 12

    • U mnie (1)

      To samo

      • 1 3

      • alkoholicy mają osłabiony sysyem odpornościowy

        po prostu organizmy się nie bronią przed wirusami
        i są prosto mówiąc pożerane przez nie,
        uszkadzają organy wewnętrzne i mózg
        a wy nawet gorączki nie macie,
        taka jest smutna prawda o piciu i niechorowaniu

        • 3 0

  • wszystko ładnie pieknie tylko, że nikogo jeszcze z choroby nie wyleczyły ziółka i miodzik. (3)

    to bardziej działa na poprawę samopoczucia. ma może jakieś wartościowe składniki ale nie leczy!!!

    • 8 19

    • Gorzej

      Moze nawet zabić.
      "Ziółka" rodem z Chin.

      • 5 1

    • No nie wiem czy wiesz, ale większość syntetycznych leków - jest robiona na wzór naturalnych substancji aktywnych. Tylko w większy stężeniu. Ale w związku z tym że są tylko kopią jednego elementu dużo trudniej tej syntetycznej substancji działac synergicznie. Ponieważ wiele substacji jest se sobą w naturalny sposób powiązana i ułatwia wchłanianie siebie wzajemnie co zwięsza oddziaływanie na ludzki organizm. Przez to wielu substancji leczących nie można w pełni z powodzeniem syntetyzować bo solo działają inaczej niż razem.
      I nie bagatelizowałbym wartości dobrego miodu i ziółek - ale w związku z tym że, stężenia substancji aktywnych są w nich dużo mniejsze, ich moc lecznicza musi opierać się o systematykę.

      • 8 1

    • Gdybys niebył głupi to bys sie głupotą niechwalił!Tak zioła wyleczyły tysiace ludzi!!

      Jap poszukasz rozumu to znajdziesz i informacje.

      • 2 4

  • :)

    Ja gotuje codziennie imbir,dodaje cytryne i miod :) To dziala

    • 5 3

  • Najwięcej witaminy C ma acerola a nie dzika róża (2)

    • 2 6

    • Najwiecej witaminy maja Polskie dziewczyny !

      • 10 5

    • Najwięcej wit. C zawierają owoce rokitnika

      Dużo ma też dzika róża.

      • 1 0

  • hartowanie

    Od 2 lat stosuje zimne natryski podczas prysznica i nic(odpukac)

    • 4 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie

spotkanie

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Depresja poporodowa. Rozmowa z psycholożką Martą Zawadzką-Zboś

spotkanie, konsultacje

Najczęściej czytane