Wiadomości

stat

Ziołowe kuracje - naturalne lekarstwo na jesienne infekcje

W lecznictwie wykorzystuje się także napar z liści malin.
W lecznictwie wykorzystuje się także napar z liści malin. fot. Agnieszka Majewska

Po jaki napój sięgnąć gdy na dworze zimno, ciemno i pada? Co szybko nas rozgrzeje i zapobiegnie przeziębieniu? Mamy kilka sposobów na to, by zwykły napój nabrał niezwykłych właściwości.



Czy podczas choroby wspomagasz proces leczenia ziołowaymi bądź owocowymi herbatami?

tak, sięgam po nie bardzo często 70%
zdarza mi się wypić herbatę ziołową podczas choroby, ale nie robię tego systematycznie 24%
nigdy tego nie robiłe(a)m, ale chętnie spróbuję 1%
nie i nie mam zamiaru, bo nie lubię herbat ziołowych 5%
zakończona Łącznie głosów: 130
Nawet zwykła herbata z dodatkiem odpowiednich owoców czy ziół potrafi zdziałać cuda i uchronić nas przed jesiennymi infekcjami.

Ochrona, wzmocnie i walka z przeziębieniem

Najbardziej znanym, naturalnym lekarstwem jest cytryna, która choć chłodzi organizm, podobnie zresztą jak inne cytrusy, zawiera witaminę C, dodatkowo urozmaica aromat napoju. W celu uzupełnienia niedoborów witaminy C warto również sięgnąć po dziką różę, która jest jej największym, naturalnym źródłem, a także po żurawinę, owoce pigwowca, malinę czy rokitnik.

- W 100 proc. soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne, między innymi: azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem. Znajdziemy tam również sporą dawkę witaminy C - znacznie większą, niż w cytrynie - mówi Kamila Mrozowska, właścicielka Eko Delikatesów. - Regularne picie soku rokitnika podniesie naszą odporność i wzmocni organizm, dlatego świetnie się sprawdzi w nadchodzącym okresie przeziębień i grypy.


Soki lub napary z tych owoców to doskonały środek na wzmocnienie. Sok z jeżyn to naturalne lekarstwo na gorączkę, działające napotnie i wykrztuśnie. Równie skutecznie działają owoce dzikiego bzu, chroniąc przed chorobą i walcząc z jej pierwszymi objawami. Napar z nich przyniesie mam ulgę w przypadku przeziębienia i gorączki, uciążliwego kaszlu, stanach zapalnych oskrzeli i krtani, a także w przy ogólnym osłabieniu i po przebytych chorobach, stymulując nasz system immunologiczny.

Herbata rumiankowa to napar nie tylko dla dzieci. Łagodzi ból i skurcze brzucha, uspokaja, wpływa na poprawę trawienia, zapobiega i leczy wrzody żołądka.
Herbata rumiankowa to napar nie tylko dla dzieci. Łagodzi ból i skurcze brzucha, uspokaja, wpływa na poprawę trawienia, zapobiega i leczy wrzody żołądka. fot. Agnieszka Majewska

Magia przypraw

Jeśli chcemy się rozgrzać, warto sięgnąć po przyprawy. Pierwsze miejsce bezapelacyjnie zajmuje imbir. Nie bez powodu zwany jest "lekiem uniwersalnym/wszelkich chorób". Świeży imbir, bardziej intensywny, to skuteczny środek przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Zawiera aż 3% olejków lotnych, które pomogą udrożnić górne drogi oddechowe. Sproszkowany ma właściwości bardziej osuszające, co sprawdzi się w przypadku nadmiaru flegmy. Pachnie, smakuje, a co najważniejsze, mocno rozgrzewa.



Przyprawy takie jak cynamon, goździki, kardamon, chilli, kolendra, pieprz cayenne również podnoszą temperaturę ciała i, o czym rzadziej pamiętamy, działają antybakteryjne i przeciwzapalne. Tymianek działa bakteriobójczo i wykrztuśnie, podobnie jak szałwia, anyż czy owoc kopru włoskiego, a dodanie do herbaty bazylii poprawi nastrój.

Już szczypta przypraw dodana do herbaty wystarczy żeby szybko poczuć ich "moc". Filiżanka wzbogacona takim dodatkiem, wypita rano, zatrzymuje "wewnętrzne ciepło" na dłużej.

Pokrzywa zalecana jest przy osłabieniu fizycznym i psychicznym, zatruciach i kuracjach odtruwających, zaburzeniach przemiany materii, chorobach reumatycznych, spadku odporności, osobom uprawiającym sporty ekstremalne, w przewlekłych chorobach skóry i trudno gojących się ranach.
Pokrzywa zalecana jest przy osłabieniu fizycznym i psychicznym, zatruciach i kuracjach odtruwających, zaburzeniach przemiany materii, chorobach reumatycznych, spadku odporności, osobom uprawiającym sporty ekstremalne, w przewlekłych chorobach skóry i trudno gojących się ranach. fot. Agnieszka Majewska

Popularne i mniej popularne zioła

- W jesiennym okresie przeziębień i grypy warto zaufać naturze i postawić na naturalne kuracje. Przyroda oferuje nam bardzo wiele substancji aktywnych do walki z infekcjami - mówi mgr dietetyk Natalia Dębiec ze sklepu Ateraz. - Jako środek napotny, przy zaawansowanym przeziębieniu, znakomicie sprawdza się herbatka z kwiatu lipy. Pomaga pozbyć się gorączki, chociaż może być kłopotliwa dla osób uczulonych na pyłki lipy. Na wzmocnienie organizmu w nasilonym okresie przeziębienia oraz podczas grypy warto sięgać po herbatki z ziela jeżówki, które ma silne działanie w profilaktyce infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Napar z owoców jarzębiny złagodzi stan błon śluzowych, pomoże pozbyć się kaszlu i kataru, a pokrzywa wpłynie korzystnie na funkcjonowanie białych ciałek krwi, wspomagając naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Zobacz też: Przeziębienie - kiedy zgłosić się do lekarza?

Choć magiczne właściwości podczas leczenia jesiennych infekcji można przypisać wielu owocom i ziołom,numerem jeden i to bez cienia wątpliwości pozostaje napar z kwiatów lipy, który wykazuje działanie napotne i przeciwzapalne, ułatwia zasypianie, łagodzi kaszel i ból gardła.Warto jednak dodać do naparu innych ziół, które uzupełnią i wzmocnią jej działanie.

- Rumianek działa przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwskurczowo, napotnie, a także uspokajająco. Stosuje się go we wszelkiego rodzaju zapaleniach, zwłaszcza błon śluzowych. Pomaga również w bezsenności, gorączce, zapaleniu zatok czy katarze - mówi Anna Szczerba ze sklepu zielarsko-medycznego Centuria.
Herbata (napar) z liści jeżyny reguluje pracę układu hormonalnego, obniża poziom glukozy we krwi, niweluje uciążliwe objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca. Wskazana jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych.
Herbata (napar) z liści jeżyny reguluje pracę układu hormonalnego, obniża poziom glukozy we krwi, niweluje uciążliwe objawy menopauzy takie jak uderzenia gorąca. Wskazana jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych. fot. Agnieszka Majewska

Zioła to remedium na wiele dolegliwości. Mniszek pospolity pozytywnie działa na układ odpornościowy. Zawarty w nim interferon zmusza organizm do podjęcia walki z bakteriami i wirusami. Liście jagód (podobnie jak imbir) są natomiast składnikiem płukanek na ból gardła.

- Kwiaty dzikiego bzu posiadają liczne olejki eteryczne, a w tym terpenoidy, działające napotnie, przeciwgorączkowo oraz moczopędnie. Wszystkie te właściwości zdrowotne można uzyskać np. pijąc przepyszny napar z kwiatów czarnego bzu - mówi Klaudia Kalinka ze sklepu Ateraz - zdrowie i świadomość.
W medycynie naturalnej do walki z chorobą, zimnem i spadkiem odporności wykorzystywane są także liście rokitnika, jeżyn czy maliny. Znany i lubiany podbiał czy prawoślaz lekarski łagodzą stany zapalne gardła. W gronie cudownych ziół znajduje się także mięta, która obniża gorączkę podczas grypy i przeziębienia, łagodzi kaszel, jest szczególnie skuteczna w pierwszym stadium choroby.

- Do każdej herbatki warto dodać naturalny miód, jednak dopiero wtedy, gdy herbatka nieco ostygnie, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości. Szczególne znaczenie w profilaktyce przeziębień ma miód lipowy - dodaje Natalia Dębiec.
W celu uzupełnienia niedoborów witaminy C warto sięgnąć po dziką różę, która jest jej największym, naturalnym źródłem.
W celu uzupełnienia niedoborów witaminy C warto sięgnąć po dziką różę, która jest jej największym, naturalnym źródłem. fot. Agnieszka Majewska

Na koniec dobre wieści dla miłośników trunków. Grzane wino lub piwo z przyprawami korzennymi, rum czy whisky z miodem i cytryną to również szybki i skuteczny sposób na rozgrzanie.

Sama w sobie herbata (lub kawa) także posiada właściwości rozgrzewające. Jej zielona odmiana łagodzi ból gardła, a mieszanka earl gray dzięki ekstraktowi z pomarańczy bergamota działa odkażająco. W przypadku herbat ziołowych warto po zakup wybrać się do sklepów zielarskich, ze zdrową żywnością bądź aptek. Przeczytanie składu zagwarantuje nam odpowiedni wybór i ustrzeże przed niewłaściwym zakupem słabej jakości. Trzeba też zwrócić uwagę na czas parzenia a także temperaturę wody. W przypadku ziół najczęściej zalewamy je wrzątkiem i parzymy pod przykryciem około 10-15 minut. Herbaty zalewamy zgodnie z zaleceniami producenta (zazwyczaj między 80 a 100ºC).

Pamiętajmy, że także te naturalne preparaty możemy przedawkować, dlatego stosujmy je z umiarem i rozwagą a w przypadku ciężkich chorób konsultujmy ich spożywanie z lekarzem.

Opinie (37) 5 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje