- 1 Nowy rektor GUMed wybrany (59 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (91 opinii)
- 3 Odwołanie dyrektor pomorskiego NFZ. Minister zadecydowała (13 opinii)
- 4 Insulinooporność: Jak radzić sobie z tą "prawie" chorobą? (42 opinie)
- 5 Krztusiec bije rekordy w kwietniu (125 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Zielony jęczmień. Dlaczego warto po niego sięgać?
16 czerwca 2018 (artykuł sprzed 5 lat)
Młody, zielony jęczmień stał się ostatnio bardzo popularny ze względu na właściwości odchudzające. Jednak oprócz wsparcia w dbaniu o sylwetkę, posiada wiele innych zalet. Sprawdźmy więc, dlaczego warto go stosować?
- Zielony jęczmień w walce o szczupłą sylwetkę
- Zielony jęczmień - właściwości - bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów
- Zielony jęczmień z ekologicznych upraw
- Przepisy na posiłki według dietetyk Wiktorii Kreft z wykorzystaniem zielonego jęczmienia, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie
Zielony jęczmień w walce o szczupłą sylwetkę
Zielony jęczmień zawiera również błonnik.
- Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które często pojawiają się u osób w trakcie odchudzania - stwierdza Wiktoria Kreft, dietetyk kliniczny z Poradni dietetycznej Sports-Med.
Nic więc dziwnego, że jest stosowany przede wszystkim w celu poprawienia przemiany materii i wspomagania procesu spalania tkanki tłuszczowej.
- Kiedy regularnie piję zielony jęczmień, mam wrażenie, że łatwiej mi utrzymać prawidłową wagę. Zazwyczaj pomimo właściwej diety trudno mi było schudnąć - mówi Kasia, nasza czytelniczka z Gdyni.
Młody jęczmień zawiera enzymy, które wspomagają trawienie, przez co ułatwia redukcję zbędnych kilogramów. Zapewnia uczucie sytości i wspiera procesy przemiany materii. Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, ale nie zastępuje aktywności fizycznej czy zbilansowanej diety.
- Często przypisuje się tej roślinie właściwości mające sprzyjać odchudzaniu. Na pewno pomaga w oczyszczaniu organizmu, ale nie ma co się oszukiwać, że samo przyjmowanie preparatów z zielonego jęczmienia spowoduje redukcję masy ciała. Niestety często ludzie zastępują jeden lub więcej posiłków w ciągu dnia właśnie młodym jęczmieniem, co jest ogromnym błędem, ponieważ tego typu produkt nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zielony jęczmień można przyjmować w formie płynu, do 250 ml wody dodaje się jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanego jęczmienia - dodaje Dominika Dietrich.
Zielony jęczmień - właściwości - bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów
Ten zielony specyfik jest bogatym źródłem błonnika i aminokwasów. Zawiera witaminę A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Wśród wartości odżywczych znajdują się także minerały: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, brom, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, sód i siarka.
- Badania naukowe przeprowadzone nad analizą składu młodego jęczmienia wskazują na fakt, że jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Sam jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów w tym witamin C oraz E, glikozylisowiteksyny - o działaniu przeciwzmarszczkowym, a także beta-karotenu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają chlorofil. Roślina ta jest określana często "zieloną krwią" lub "zielonym mlekiem", gdyż jest kumulacją prozdrowotnych związków - mówi Wiktoria Kreft.
Co ważne, dzięki zawartości witamin, minerałów i aminokwasów, dodaje energii, reguluje procesy, które zachodzą w organizmie i wzmacnia odporność.
- Od kiedy zaczęłam pić zielony jęczmień mam znacznie więcej energii. Czasami po skończonym, intensywnym treningu mam jeszcze ochotę pobiegać. Nigdy wcześniej tak nie miałam - opowiada Ania, nasza czytelniczka z Sopotu.
Na tym jednak nie kończą się zalety zielonego jęczmienia. Wykazuje on właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Ułatwia leczenie trądziku i przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych. Wspomaga leczenie chorób układu krwionośnego i naczyniowego. Łagodzi bóle żołądka i stawów, a także zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu pomaga w odkwaszeniu organizmu, ułatwiając zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
- Wzmacnia wątrobę, uczestniczy w odtruwaniu organizmu. Współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i hamuje działanie substancji wywołujących raka - podkreśla Dominika Dietrich.
Ma również działanie przeciwdepresyjne ze względu na podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Reguluje również poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiega cukrzycy.
- Wykorzystanie zielonego jęczmienia w kuchni to przede wszystkim dodatek sproszkowanych preparatów do przygotowania koktajli czy smoothie. Zielonego jęczmienie nie dodaje się do sałatek w formie surowej czy posiłków na ciepło, ponieważ wysoka temperatura powoduje straty witamin oraz inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu - dodaje Wiktoria Kreft.
Zielony jęczmień z ekologicznych upraw
Młodą roślinę trawy jęczmiennej przetwarza się poprzez suszenie w maksymalnej temperaturze 31 stopni Celsjusza. Dzięki temu młody jęczmień ma zachowywać świeżość i wartości odżywcze. Istotną kwestią jest również miejsce uprawy, bogate w substancje odżywcze.
Młody jęczmień jest dostępny w dwóch postaciach: w proszku i tabletkach. Ten w proszku możemy pić z wodą, sokiem lub owocowo-warzywnymi koktajlami.
- Decydując się na zakup zielonego jęczmienia warto zwrócić uwagę by jęczmień, który został wykorzystany do przygotowania preparatu pochodził z ekologicznych upraw. Unikniemy w ten sposób skażenia metalami ciężkimi czy nawozami które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Bezpieczeństwo zapewni stosowna informacja na etykiecie - podkreśla Wiktoria Kreft.
Zielony jęczmień można stosować oddzielnie lub łączyć go z przyjmowaniem chlorelli.
Tabletki chlorelli to komórki roślinne, które dostarczają organizmowi człowieka witaminy, minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze. Są ciekawą formą odżywienia przemęczonego organizmu.
Przepisy na posiłki według dietetyk Wiktorii Kreft z wykorzystaniem zielonego jęczmienia, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie
Zielone szaleństwo
Składniki:
- 1 banan,
- 2 garści szpinaku,
- 1 pomarańcza bez skóry,
- 2 listki mięty,
- szklanka wody mineralnej,
- 2 łyżeczki sproszkowanego soku z jęczmienia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować
Smoothie z mango
Składniki:
- 300 ml wody kokosowej,
- 80 g mango bez skóry i pestki,
- 1 banan,
- 2 łyżeczki suszonego młodego jęczmienia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (23) 1 zablokowana
-
2018-06-17 11:18
jadam codziennie ten zielony jęczmień z zasmażką (1)
i nic nie chudnę.wręcz przeciwnie.co robić?
- 6 0
-
2018-06-17 23:11
dodać panierki!
- 1 0
-
2018-06-18 19:08
Mam posiane 4 ha jeczmienia
I troche jeszcze ziarna serio .
Ale jakos nie widze tego zebym zmienil nawyki zywieniowe chyba by mnie pogielo- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.