Wiadomości

Wybieramy mąkę. Co powinniśmy o niej wiedzieć?

W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa.
W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa. fot. 123rf.com

Używamy jej do pieczenia, smażenia czy gotowania. Mąka pszenna, owsiana, razowa, a może żytnia, ale też ryżowa czy kokosowa? Rodzajów mąki jest naprawdę wiele, zanim zdecydujemy się na wybór konkretnej, warto wiedzieć czym się charakteryzuje i do czego jest przeznaczona. Które z nich zawierają gluten, a które z powodzeniem mogą stosować osoby chore na celiakię?



Jaką mąkę najczęściej wybierasz?

tylko pszenną 32%
pszenną, ale pełnoziarnistą 6%
pszenną pełnoziarnistą i żytnią 17%
łączę różne rodzaje mąk 32%
wybieram tylko te bez glutenu 6%
kieruję się niskim indeksem glikemicznym 4%
nie jadam mącznych posiłków 3%
zakończona Łącznie głosów: 450
- Obecnie na półkach sklepowych znajdziemy różne rodzaje mąki. Dzielimy je na chlebowe, które są używane do wypieków chleba i innych wyrobów piekarniczych - oraz niechlebowe, takie jak: owsiana, jęczmienna, gryczana, ryżowa, kukurydziana, stosowane jako dodatek do mąk chlebowych lub samodzielnie - mówi Natalia Rykowska z VitalmedClinic.
Mąka jest oczyszczonym, a następnie zmielonym ziarnem. Powstaje w wyniku rozdrobnienia zboża.

- Podczas jego oczyszczania usuwane są zewnętrzne części łuski. Im bardziej oczyszczone jest ziarno tym mniej w nim błonnika, minerałów i witamin. Typy mąki służą sklasyfikowaniu jej ze względu na zawarte w niej minerały. Mąka zawierająca np. 0,55 proc. substancji mineralnych określana jest jako typ 550. Im wyższy wskaźnik przy typie mąki, tym takich substancji jest więcej i tym samym produkt jest zdrowszy. Składniki mineralne znajdują się głównie w okrywie, która w powszechnie używanych mąkach jest usuwana w procesie przemiału. Dlatego warto wybierać mąki o jak najwyższym typie, przykładowo mąkę razową typ 2000 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój dietetyk.
Największy udział procentowy w mące mają węglowodany, które stanowią od 60 do 80 proc. jej składu. Na drugim miejscu jest zawartość białka w przedziale od 6 do 13 proc. oraz tłuszcze od 1 - 5 proc. Skład procentowy uzależniony jest od rodzaju zboża, z którego powstała mąka.

- Najwięcej węglowodanów ma mąka żytnia, najwięcej białka również mąka żytnia, najbardziej tłuste są z kolei ziarna owsa. Mąka pszenna jest z całą pewnością najbardziej popularna w Europie. 25 proc. białka w naszej diecie pochodzi właśnie z mąki pszennej, zawiera błonnik - oczywiście jego zawartość zależna jest od stopnia przemiału, witaminy z grupy B, witaminę E. Ma wysoki indeks glikemiczny, generalnie nie jest polecana dla osób odchudzających się i chorujących na cukrzycę - mówi dietetyk i psycholog Agata Szczerkowska z JemZdrowo.
W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa.
W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa. fot. 123rf.com

Mąki glutenowe i bezglutenowe



Najważniejszą klasyfikacją mąk jest podział na glutenowe i bezglutenowe. Rozróżnienie to jest bardzo istotne ze względu na coraz częściej występującą celiakię lub zaburzenia chorobowe, które wynikają przykładowo z nietolerancji lub alergii na gluten.

Do mąk glutenowych zaliczamy:
  • pszenną
  • semolinę
  • orkiszową
  • jęczmienną
  • żytnią
  • owsianą.
Wśród mąk bezglutenowych znajdują się mąki:
  • z prosa
  • ryżowa
  • gryczana
  • kukurydziana
  • ziemniaczana
  • z soi
  • z fasoli
  • z amarantusa
  • z tapioki
  • migdałowa

Mąka pszenna



Do najbardziej popularnych mąk pszennych zalicza się mąki:
  • typ 3000 - to mąka z pełnego przemiału
  • typ 2000 razowa jest mąką do wyrobu pieczywa.
  • typ 1850 graham, którą stosuje się również do produkcji pieczywa.
  • typ - 650, jest używana do pieczenia bułek, pierników oraz do zagęszczania zup i sosów.
  • luksusową typ - 550, przygotowuje się z niej knedle, kluski, kopytka, naleśniki i ciasta drożdżowe
  • krupczatkę typ - 500 - to najlepsza mąka do przygotowywania tart, ma duże zastosowania w kuchni do wypieku ciast i wyrobu domowych makaronów.
  • wrocławską typ - 500, używana do kruchych ciastek, pierniczków czy omletów.
  • poznańska typ - 500, używana do produkcji makaronów i klusek.
  • typ - 450, tortowa używana do pieczenia ciast francuskich, tortów i ciast biszkoptowych.
- Mąka pszenna zawiera między innymi dwa białka: gliadynę i gluteninę, po zmieszaniu z wodą i wymięsieniu tworzą tak zwany gluten niewskazany dla osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. To gluten nadaje gąbczastą strukturę tak zwanego miękiszu pieczywa - dodaje Agata Szczerkowska.

Mąka orkiszowa



Mąka orkiszowa nie zostaje poddana takim modyfikacjom jak mąka pszenna, przez co jest uznawana za znacznie zdrowszą. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, manganu, miedzi, zawiera tryptofan, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które się odchudzają, bowiem hamuje apetyt na węglowodany.

Mąka żytnia



Kolejną mąką o szerokim zastosowaniu jest mąka żytnia. Używa się jej głównie do wypieku chlebów.

- Pieczywo żytnie jest bogatym źródłem witamin z grupy B, zawiera pewne ilości magnezu, potasu, wapnia, miedzi, cynku, żelaza, jodu, produkuje się z niego spirytus. W mące żytniej także występuje gliadyna i glutenina o podobnym do mąki pszennej składzie aminokwasów, natomiast ich proporcja w procesie mięsienia z wodą nie sprzyja powstawaniu glutenu. Chociaż pamiętać należy, że mąką żytnia jest mąką glutenową. Chleb żytni jest zalecany w trakcie prowadzenia redukcji wagi ciała ponieważ mimo właściwie takiej samej kaloryczności jak chleb pszenny daje dłuższe odczucie sytości po posiłku. Chleb żytni ma też korzystny wpływ na częstotliwość wypróżnień. Żyto ma nieoceniony wpływ na gospodarkę węglowodanową i przyczynia się do normalizacji poziomu glukozy we krwi. Dzięki sporej zawartości błonnika obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - podkreśla Agata Szczerkowska.
W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa.
W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa. fot. 123rf.com

Mąka gryczana, jęczmienna i kukurydziana



Mąka gryczana jest uzyskiwana z gryki. Z racji tego, że nie zawiera glutenu, ma szerokie zastosowanie przy wytwarzaniu produktów bezglutenowych. Podobnie jak mąka żytnia normalizuje poziom glukozy we krwi, przez co może być stosowana w trakcie diety odchudzającej i w przypadku osób chorych na cukrzycę. Mąką jęczmienna jest z kolei stosowana jako dodatek do innych mąk. Charakteryzuje się dużą zawartością błonnika oraz witaminy PP.

Mąka kukurydziana jest rodzajem mąki bezglutenowej pozyskiwanej z kukurydzy.

- Głównie stosuje się ją w kuchni meksykańskiej. W reszcie świata jako mąkę do produkcji pieczywa dla osób z nietolerancją glutenu i celiakią. Zawiera selen i magnez. Jest bogata w karotenoidy, związki o właściwościach przeciwutleniających - chroniących przed wolnymi rodnikami. Zawiera selen, cynk i żelazo. Mąka kukurydziana ma wysoki indeks glikemiczny. Poziom cukru po spożyciu produktów z mąki kukurydzianej będzie wyższy niż w wypadku chleba żytniego czy gryczanego - podkreśla Agata Szczerkowska.

Mąka owsiana, migdałowa i z prosa



Mąka owsiana zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B i normalizuje poziom cukru we krwi. Ma potas, magnez, selen oraz kwasy omega3. Mąka ryżowa jest mąka bezglutenową, ma zastosowanie w celiakii i nietolerancji glutenu.

- Możną ja samodzielnie przygotować przy pomocy blendera. Możemy piec z niej ciastka, placki, dodawać do innych mąk. Jest lekkostrawna, zawiera witaminy z grupy B, cynk, magnez i wapń. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny nie jest polecana przy odchudzaniu. Lepiej pod tym względem plasuje się mąka z pełnoziarnistego ryżu - zauważa Szczerkowska.
Mąka z prosa staje się coraz bardziej popularna między innymi dlatego, że nie zawiera glutenu. Używa się jej jako dodatek do wypieku chleba. Jednym z jej składników jest kurkumina, która ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Ma także działanie antyoksydacyjnie, i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom.

W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa.
W sklepach możemy znaleźć kilkanaście rodzajów mąki, warto wiedzieć czym się różnią i która jest najbardziej wartościowa. fot. 123rf.com

Mąki niepochodzące ze zbóż



Oprócz mąk ze zbóż, mamy do czynienia także z mąką ziemniaczana, migdałową i z amarantusa.

Mąka ziemniaczana pochodzi ze skrobi ziemniaczanej. Stosuje się ją jako substancję zagęszczającą. Jest mąką bezglutenową, ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie zaleca się jej w trakcie odchudzania.

- Mąka migdałowa pochodzi ze zmielonych migdałów. Ma zastosowanie w wypiekach bezglutenowych. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom cholesterolu, ma działanie obniżające wartość ciśnienia tętniczego. Ma niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać że ma prawie dwukrotnie wyższą kaloryczność niż zwykła mąką pochodzenia zbożowego - podkreśla Agata Szczerkowska.
Coraz większym zainteresowaniem cieszy się również mąka z amarantusa.

- Jest bogata w błonnik, antyoksydanty. Wypieki z dodatkiem amarantusa są bardziej pulchne, działa jak naturalny polepszacz. Obniża poziom cholesterolu, ma działanie aseptyczne. Mąką z amarantusa jest bezglutenowa. Zawiera żelazo, wapń, magnez a także wspomniany wyżej przy okazji omawiania innej mąki tryptofan. W formie ekspandowanej nadaje się jako dodatek do jogurtów na niskokaloryczne śniadanie - dodaje Agata Szczerkowska.

Wybór mąki na diecie



- Będąc na diecie możemy wybrać mąkę pełnoziarnistą bogatą w błonnik, spowalniający przyswajanie cukrów i korzystnie wpływający na perystaltykę jelit. Poza tym podczas mielenia nie oczyszcza się jej ziaren, dlatego pełnoziarnista mąka zawiera dużo otrąb. Jest źródłem minerałów takich jak fosfor, magnez oraz cynk oraz witamin z grupy B - dodaje Monika Turniak.
O wyborze mąki powinien decydować jej typ, który określa zawartość składników mineralnych w produkcie.

- Im wyższy typ mąki, tym więcej składników mineralnych oraz wyższa zawartość błonnika - prawdziwego sprzymierzeńca w odchudzaniu czy też utrzymaniu właściwej sylwetki. Dzieje się tak dlatego, iż daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu dodatkowych przekąsek oraz oczyszcza organizm z toksyn. Najlepiej wzbogacać listę zakupów w różne rodzaje mąk, które smakowo urozmaicą codzienny jadłospis oraz dostarczą różnych składników odżywczych - dodaje Natalia Rykowska.

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • kupuję tylko mąkę wrocławską w biedronce! (2)

    • 14 11

    • pozdrawiam

      • 6 5

    • albo poznańską

      :) klasyk

      • 0 0

  • (3)

    Mąka o typie 550 zawiera 55% składników mineralnych. Analogicznie, mąka o typie 2000 zawiera 200% składników mineralnych.

    • 9 22

    • jak już

      raczej 0,55 % (masz w tekście) i 2,0 % jak już...

      • 14 1

    • 200% minerałów? Czyli w 1kg mąki jest 2kg minerałów? Chleb z takiej mąki pewnie jest chrupiący nie tylko po upieczeniu.

      • 11 2

    • 200%

      ech ta nowa podstawa programowa.... z matmą to już po bandzie pojechali :P

      • 1 0

  • (15)

    A gdzie kupić mąkę pszenną o typie większym niż 650? No gdzie?

    • 12 6

    • w sklepie

      • 11 1

    • hypermarkety, dzialy eko bio (8)

      • 5 1

      • (6)

        dział z mąką też wystarczy

        • 7 0

        • (5)

          To poproszę o nazwę konkretnego marketu, bo szukałem już chyba we wszystkich. Jest żytnia 2000, ale pszennej nigdzie nie namierzyłem.

          • 3 1

          • Melvit w Intermarshe. chyba kupowałem tez w Leclercu. Typ 1850

            • 3 0

          • Młyn gospodarczy w Pruszczu (2)

            Polecam młyn w Pruszczu, tam kupisz praktycznie każdą mąkę, do tego bardzo dobrej jakości i w świetnej cenie. Już od kilku lat piekę na niej chleb.

            • 10 1

            • (1)

              Wiem i znam, najlepsza mąka do wypiekania własnego chleba i nie tylko. Ale nie bywam tam, więc jak tylko usłyszę, że ktoś znajomy się wybiera w tamte rejony, to proszę o kupno mąki. A może mają jakiś sklep patronacki w Gdańsku? Przydałby się...

              • 6 2

              • W Gdańsku jest Młym Oliwski

                Nie byłam, ale mają stronę internetową i można zobaczyć, że wybór też niezły.

                • 7 2

          • Przecież nawet w Biedronce jest pszenna pełnoziarnista z Gdańskich Młynów.

            • 3 1

      • Wszystkie ma Radix bis

        Na Rotmance. Dostarczają do wszystkich większych sklepów w Trójmieście ale możesz kupić na miejscu w Rotmance koło Pruszcz Gd

        • 0 0

    • (1)

      Sklep Merkus, przynajmniej ten na Zaspie (ul. Startowa), kupowałem tam typ 1000 i 750, widziałem że też mieli 2000, tylko że chyba żytnią.

      • 0 2

      • Grubo mielone żyto to typ 2000
        Grubo mielona pszenica typ 1850
        Zapraszam do lokalnej piekarni, zapytać siwa nie mędrkować. Papier wszystko przyjmie, nawet typ 7840 można sobie napisać. Poza tym, typ mąki określa się poprzez palenie mąki w odpowiedniej bardzo wysokiej temperaturze i ilość popiołu określa nam typ.

        • 5 0

    • Nawet w Biedronce (1)

      Gdańskie młyny jak dobrze pamiętam, jest pszenna i żytnia razowe

      • 6 0

      • Pszenna razowa

        To tzw. Grahamka, są bardzo podobne ale graham trochę bardziej rudy. I tak ją rozpoznasz. Postaw piekarzowi dwie miski z tymi mąkami i w sekundę ci je rozpozna

        • 1 0

    • choćby w oszołomie na dziale z mąkami

      dobre ceny na mąki (zwłaszcza orkisz) ma selgros.

      • 0 0

  • 650

    A ja używam do wszystkiego mąkę 650 z B.

    • 6 3

  • Jest jeszcze inna mąka (1)

    o której tu nikt nic nie wspomina. Ma ona przeznaczenie około kulinarne. Nie pasuje do wypieków, lecz jest konsumowana w dużych ilościach szczególnie w weekendowe wieczory. Żadnej wzmianki ...

    • 9 10

    • to ta mąka co ma "ziarnistość" 4.7% :) ?

      to by była moja ulubiona

      • 0 1

  • mlyn gospodarczy w pruszczu (1)

    tam jest chyba wszystko. ale uwaga kobietki! idziesz tam po 2 rzeczy a kupujesz pierdyliard bo nagle wszystko ci sie przyda.

    • 26 1

    • Jadąc z Gdańska skręcasz na prawo, na mostek, za mostkiem od razu w lewo, jedziesz kilometr prosto i na wysokości Kościoła po

      prawej stronie masz bramę wjazdową. Jakby ktoś nie wiedział jak się tam dostać.

      • 7 1

  • A gdzie mąka pytlowa?

    Ani słowa o niej...

    • 7 1

  • Co powinieneś wiedziec o mące ? Dowiedz się co to jest glifosat. (6)

    • 6 1

    • Co ma glifosat do mąki? (5)

      • 0 3

      • Mąka może zawiera glifosat, bo pochodzi z desykowanego ziarna (pszenicy lub innych zbóż) (4)

        oprysk glifosfatem pszenicy na polu ok. 2 tyg. przed żniwami. Oprysk glifosatem powoduje, że roślina po prostu usycha. Kończą się w niej funkcje życiowe. Ten zabieg nazywa się desykacją, z łaciny dessicare – ekstremalnie wysuszyć. Desykantem jest nie tylko glifosat, płynna substancja chemiczna, ale także żel krzemionkowy (ang. silica gel) znany z małych torebek z obuwiem, którego umieszczenie zapobiega zawilgoceniu produktu (na marginesie bardzo przydatny w gospodarstwie domowym, więc nie warto go wyrzucać).Polscy rolnicy stosują glifosat zamiast suszarni.Herbicyd stosuje się do wysuszania ziarna jeszcze na polu. Takie oto zboża mamy na rynku, a w naszym moczu – sporo glifosatów: wykryto je w 70% polskich próbek moczu. Dla porównania w 90% maltańskich, w 17% szwajcarskich, w 10% macedońskich.Sądzicie, że ten glifosat spłynął z deszczem? Nie, trucizna dalej jest w ziarnie. Problem w tym, że glifosat zaburza ponoć przyswajanie tryptofanu w jelitach, tj. aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję serotoniny. Natomiast serotonina reguluje poziomu cukru, insuliny i tzw. czynnika IGF-1, który z kolei odpowiada za produkcję nowych neuronów w ciele. Gdy neurony są niszczone z powodu zanieczyszczonego środowiska, stresu lub złej diety, to ów IGF-1 zapewnia nowe neurony. Jeśli jednak nie działa poprawnie, to mamy ryzyko autyzmu, demencji, depresji, kłopotów z pamięcią, otyłości, cukrzycy, nietolerancji glutenu z celiakią włącznie, nowotworów, poronień, bezpłodności, zaburzeń rozwoju kości, candidy itd. Podobnie robi się z rzepakiem, ziemniakami, łubinem, gryką, kukurydzą, pszenicą, strączkowymi, jęczmieniem itd. Najbezpieczniejsze jest ziarno ekologiczne. Lepiej więcej wydać na żywność i mniej na leczenie, niż odwrotnie.

        • 5 0

        • (2)

          Największym zagrożeniem dla wszystkich mieszkańców Ziemi jest glifosat, składnik Roundupu, stosowanego jako oprysk przeciwko chwastom. Związek ten miał rozkładać się w glebie, ale się nie rozkłada i jest wszędzie, również w naszym moczu. Glifosat niszczy nasz układ moczowy i rozrodczy. Na szczęście, produkty ekologiczne są od tego związku wolne. "W 2015 roku działająca w ramach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) agencja ds raka IARC stwierdziła, że istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że glifosat jest substancją wywołującą raka wśród ludzi. Badania żywności i wody stwierdzają regularne występowanie w nich glifosatu. Badania naukowe twierdzą, że nie ma bezpiecznego poziomu tej substancji (co oznacza, że nawet śladowe ilości są niebezpieczne dla zdrowia). Glifosat najprawdopodobniej wpływa na organizm ludzki poprzez deregulację gospodarki hormonalnej." Cytat z art. Glifosat – niebezpieczeństwo na każdym talerzu!

          • 3 0

          • (1)

            Badania potwierdzają że glifosat jest xenoestrogenem i funkcjonuje podobnie do estradiolu, tego silnego ludzkiego estrogenu, wywołującego raka. Dodając do faktu, że ponad 90 % soi produkowanych w USA pochodzi z upraw GMO, odkryto, że inny składnik naturalnie w niej się znajdujący, o nazwie Geinsteina Fitoestrogenowa, wzmacnia w sposób wysoko niepokojący efekt xenoestrogenu gdy wchodzi w kombinacje z glifosatem zawartym w Roundupie.Sposób w jaki glifosat zabija chwasty jest identyczny ze sposobem w jaki zabija bakterie jelitowe u zwierząt i ludzi. Nie należy zapomnieć, że bakterie jelitowe syntezują witaminy, wyrzucając z organizmu sztuczne produkty i szkodliwe bakterie, biorą udział, w homeostazie systemu odpornościowego, szczelności przewodu żołądkowe-jelitowego, to co zjadamy wpływa bezpośrednio na jakość naszej flory bakteryjnej. Należy pamiętać, że na każdą komórkę naszego ciała mamy około 10 mikrobów i wirusów innego rodzaju i wszystkie one jak wykazały niezbicie badania, odpowiadają na obecność glifosatu w sposób dla nas destrukcyjny. Glifosat ogranicza pozytywne dla nas bakterie a pozwala na rozwój patogenów, w tym momencie nie zależy zapomnieć o całej masie toksyn produkowanych przez te patogeny. Jest to jedna z głównych przyczyn powstawania chronicznego zapalenia, a to już prosta droga do chronicznej choroby.Autyzm, Alergie, Rak, Parkinson, problemy żołądkowe-jelitowe, chroniczne rozwolnienie, Colitis, Crohn, schorzenia sercowo-naczyniowe, bezpłodność, stwardnienie rozsiany, otyłość, depresja, Alzheimer.

            • 3 0

            • Jak mówi Pan Jerzy Zięba, glifosat wbudowuje się w nasze białka jako aminokwas glicyna. I choć dla człowieka jest ,,nieszkodliwy” jest szkodliwy dla bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Glifosat potrafi rozszczelnić jelita, uszkodzić barierę krew-mózg i wiele chorób, które wydają się nam ,,zwykłymi” przypadłościami może mieć jako główna przyczynę właśnie glifosat.

              • 4 0

        • właśnie chciałem podkreślić, że tylko w Polsce pozwala się na zatruwanie żywności

          wszystko w Polsce jest znacznie gorsz,
          nawet zwykłe papierosy i alkohol są bardziej szkodliwe w Polsce
          niż na zachodzie,

          nie mówiąc już o podstawowych produktach gdzie masz sól i cukier z chemią,
          ch;eb, ziemniaki, itd. itd.
          lista się nie kończy

          • 0 1

  • Mąka z Biedronki przed miesiącem - 0,99 zł/kg, teraz 1,49 i niby promocja.

    Robią klientów w bambuko, jak chcą.

    • 11 1

  • Mąka konopna :)

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Badania, konsultacje